Toch ree? Of misschien edelhert? Sporen in de sneeuw.

Gestart door Marleen, november 27, 2019, 13:19:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

Marleen

Hallo,

Eerder stelde ik al eens vragen over ree, edelhert en eland sporen.
En Peter Venema liet hier zien dat edelhert een soort rondjes in de hoef heeft.

Nu zag ik vandaag deze sporen en ik zie rondjes.

Is dit edelhert? Of toch ree?

Ik heb niet de exacte maten. De straat was glad en ik stond midden op de weg, op een onoverzichtelijke plek voor automobilisten,
ik had niet de gelegenheid om hier te blijven en gehurkt rustig gegevens op te nemen. Dat zou niet zo veilig zijn geweest.
De sporen zijn op de foto's in allerlei richtingen, een paar voor mij gefotografeerd en een paar achter mij. Maar het is hetzelfde spoor.

https://observation.org/waarneming/view/182633969
Zoogdier onbekend - Mammalia spec. gezien op 2019-11-27 Norway - Øyer
Foto's:
Toelichting:
Mijn schoen is op zijn breedtst 10cm breed. De schoen is 25cm lang.
De besneeuwde schoenafdruk is niet van mijn schoen, de maten daarvan zijn onbekend.

Groetjes, Marleen

tekenaar

edelhert lijk me wel waarschijnlijk, maar "rondjes" zie ik nietl Wel bijhoefjes en soms de afdruk van de achterpoot over die van de voorpoot. Dit soort sporen zijn in het veld vaak prima te beoordelen, maar vanaf foto een heel stuk lastiger.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Cygnus

Citaat van: tekenaar op november 30, 2019, 19:36:21 PM
wildcamera kopen?

Inderdaad. Is een veel betere methode om te determineren dan dat te proberen aan de hand van sporen of uitwerpselen. Het beste is om de camera op te hangen op een plek die geschikt lijkt en om die daar dan een tijdje te laten hangen, dus niet elke dag kijken. Er komt vanzelf wel eens iets leuks op te staan. Ik zou de camera instellen op het maken van filmpjes, dan heb je veel meer informatie. In Noorwegen gelden volgens mij wel strenge eisen aan het gebruik van een wildcamera.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Cygnus

Citaat van: Marleen op december 01, 2019, 15:30:03 PM
Ik stel een vraag over sporen, maar ja als ik dan antwoord krijg van je moet het beest zien, daar kan ik niets mee.

Ik neem aan dat het jou er om gaat vast te stellen welk dier deze sporen maakt om te weten welke dieren daar voorkomen. Sporen en uitwerpselen determineren is in de praktijk erg lastig en zal, enkele uitzonderingen daargelaten, maar zelden tot een zekere determinatie leiden. In de boekjes ziet het er allemaal makkelijk uit, maar de praktijk is meestal anders. Mijn advies heb ik gedaan omdat ik weet dat het in de praktijk aanzienlijk eenvoudiger is om met een wildcamera vast te stellen wat ergens zit dan door middel van sporen of uitwerpselen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

peterv

Afgaand op jouw schoenbreedte lijken de hoeven (zonder de bijhoeven) me grofweg 5 cm lang. Dat past bij een ree maar is te klein voor een (volwassen) edelhert. Die 'rondjes' zijn zoolkussens, dat heb je bij alle hoefdieren, alleen hangt het erg van de ondergrond af of je ze ook in de afdruk ziet. In sneeuw vallen ze meestal het beste op. En, zoals je wel weet denk ik, het is handig om altijd een maatlatje op zak te hebben. Dat maakt de grootte toch beter te schatten dan omrekenen via jouw schoenen.
Peter Venema

peterv

Citaat van: Cygnus op december 01, 2019, 18:28:50 PM
Sporen en uitwerpselen determineren is in de praktijk erg lastig en zal, enkele uitzonderingen daargelaten, maar zelden tot een zekere determinatie leiden. In de boekjes ziet het er allemaal makkelijk uit, maar de praktijk is meestal anders.
Ja, inderdaad erg lastig om mee te beginnen, maar als je veel tijd steekt in het oefenen van goede documentatie en leren kijken waar je op moet letten is het toch wel mogelijk om sporen betrouwbaar te determineren. Zeker voor de wat grotere zoogdieren (marter en groter) kom ik bij voldoende kwaliteit van de afdrukken toch wel in meer dan 90% van de sporen uit op een betrouwbare (te motiveren waarom juist die) soortnaam.
Peter Venema