Lynxen bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, augustus 11, 2009, 13:49:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

stefanhageman

De eerste gefotografeerde Lynx is een feit!
Zie: [size=78%]http://waarneming.nl/waarneming/view/63231116?_popup=1[/size]
Stefan Hageman


Stan.

#32
Waarom staat die op escape?

Wat ik me ook afvraag, een foto betekend nog niet per sé een zekere waarneming van lynx toch? Ik wil niemand beschuldigen, maar hoe weet je zeker of die foto niet ergens in een dierentuin of in het buitenland gemaakt is?
Groeten,
Stan van Remmerden

Margreet Kwh

met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven


Freek Verkerk

Het is een kwestie van tijd voor ze hier ook (vaker) worden waargenomen. En op dezelfde manier als in Belgie,  zichtwaarnemingen van trimmers, boeren en jagers, enkele sporen, geluid van bronstige katers, foto's van cameravallen, uitwerpselen zou heel mooi zijn, want dan is er DNA. Dode reeen, en een enkel aangereden exemplaar. In het buitenland zijn er zelfs dieren met halsbanden om, dus ze zijn kennelijk te vangen, maar dat lijkt me extreem moeilijk.


Gezien het aantal waarnemingen op het ogenblik denk ik aan zwervers, nog zonder vaste territoria.


Aan de hand van het Belgisch artikel en vorige artikelen denk ik al aan territoria aan de Belgisch Duitse grens in de Eifel/ Ardennen en uitbreidend naar het Noorden.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

jeroenroelofsen

Gezien het belgische artikel met veel waarnemingen in de provincie luik, denk ik zelfs al aan teretorium in de provinci luik. En die grenst vlgns mij aan nederland.
Dus daarme denk ik dat de waarneming van die jongen zo gek nog niet is. Ware het niet dat de foto natuurlijk nergens op sloeg. (zonder de discussie opnieuw aan te wakkeren).

Wil alleen aangeven dat mensen de ogen goed de kost moeten geven in het zuid limburgse. Verwacht zeker dit jaar meerdere (zicht) waarnemingen....
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Maarte5n

het lijkt net of er veel vaker wolven worden aangereden dan lynxen? in duitsland dan zowiezo, maar frankrijk hoor je niets over lynxen die aangereden zijn net als aangereden wolven lees je ook niets over.

Groet Maarten
Maarten vd Berg

Morten

Citaat van: twan.teunissen op februari 22, 2012, 09:06:18 AM
Bij de buren lijkt het beter te gaan met lynx:
http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Bedreigde-Dieren/article/detail/1207763/2011/01/13/Opnieuw-sporen-van-lynx-aangetroffen-in-Luik.dhtml


Groeten, Twan

Dat zie je echt vaak dat men de verkeerde foto bij een artikel zet, blijkbaar ook in België. Hier zetten ze er een foto van een Iberische lynx bij.
Groet, Morten


Freek Verkerk

#39
Lynx gedood:   http://www.main-netz.de/nachrichten/regionalenachrichten/bayern/art11994,2056040


Kennelijk houdt niet iedereen van lynxen. Dit moet volgens mij haast wel door een jager gebeurt zijn. Er is kennelijk een ree gedood, of dood gevonden en dat kan haast niet anders als door iemand gebeurt zijn die in dat gebied rondloopt.


Een lynx leeft van vers vlees en heeft eigenlijk wekelijks een ree nodig. Ze hebben en territorium van een 100 KM2 dus 10 bij 10 km. Ik kan me voorstellen dat je dat merkt in de aantallen reeen die je als jager kan afschieten.


De jagers betalen geld om in een bepaald gebied te mogen jagen. Maar mijn verwachting is dat deze ene lynx gewoon vervangen wordt door de volgende. Het is een beetje kortzichtig denken van de jager.

We hebben het hier over een nationaal park. Voor de lynxen lijk het me beter als de jacht hier helemaal opgeheven wordt. Men zegt dat de jacht noodzakelijk is omdat het wild schade aanricht. Maar nu er kennelijk lynxen leven lijkt me regulereing door de jacht niet meer nodig.

Ook die denkwijze kunnen de jagers als erg bedreigend ervaren.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

NRW: Nog weinig lynxen: http://www.rundschau-online.de/html/artikel/1336138640092.shtml


Ik ben tegen een nieuw project om Lynxen uit te zetten op de Frans / duitse grens. Daar lopen al lynxen rond en de "regel" is dat als er ook op normale manier dieren kunnen komen dat er niet uitgezet wordt. Ben trouwnes benieuwd waar ze dan die dieren vandaan denken te halen. Kan me wel indenken dat men nieuw bloed wil toevoegen, maar van een inteeltsituatie hier is mij niets bekend.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Nieuwe waarnemingen in Zwitserland, de Lynxen veroveren nieuw terrein:    http://www.kora.ch/news/archiv/20120905d.htm




En als je wit weten waar dat is, klik dan op de volgende link:
http://de.wikipedia.org/wiki/Neuenburger_See
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Weer waarnemingen van Lynxen in gebieden waar ze lange tijd niet meer waren: Noord Duitsland.


in [size=78%]http://de.wikipedia.org/wiki/Unterl%C3%BC%C3%9F[/size] , [size=78%]http://www.cellesche-zeitung.de/S310131/Nach%20dem%20Wolf%20ist%20auch%20der%20Luchs%20zur%C3%BCck[/size] komt waarschijnlijk uit de Harz, waar in het verleden Lynxen zijn uitgezet. Dat is ter hoogte van Zwolle. De Lynxen zijn nu al vrij noordelijk (in Nederland / Duitsland). Dit is 140 km noordelijker dan waar ze in de Harz zijn uitgezet tussen 2000 en 2005. Er zijn toen 19 dieren uitgezet[/color]. Ze verspreiden zich als een olievlek. Nu dus met een straal van een kleine 300 KM. Bijna aansluitend op de populatie in Bayern en Frankrijk / Eiffel.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

joostheeremans

Citaat van: Freek Verkerk op september 17, 2012, 19:24:12 PM
En nu willen ze in de Harz zoveel mogelijk lynxen vangen en van een zender voorzien:  http://www.abendblatt.de/region/niedersachsen/article2402585/Luchse-im-Harz-sollen-Sender-bekommen.html


Freek, weet jij of die halsbanden nog steeds op batterijen werken en zo ja, hoe lang die mee gaan?
MvG Joost Heeremans



- Do geese see god ?-

Maarte5n

Citaat van: joostheeremans op september 17, 2012, 19:52:56 PM
Citaat van: Freek Verkerk op september 17, 2012, 19:24:12 PM
En nu willen ze in de Harz zoveel mogelijk lynxen vangen en van een zender voorzien:  http://www.abendblatt.de/region/niedersachsen/article2402585/Luchse-im-Harz-sollen-Sender-bekommen.html


Freek, weet jij of die halsbanden nog steeds op batterijen werken en zo ja, hoe lang die mee gaan?

Bij wolven gaan ze tot 2 jaar( hangd van omstandigheden af vocht, vuil, schade) mee dus denk dat lynxen ook wel zoiets zijn
Maarten vd Berg

Freek Verkerk

#46
Ik dacht ook dat die halsbanden maar 1 a 2 jaar meegaan. Zal wel steeds beter worden want die accutechniek neemt nog steeds toe en ook de electronica wordt steeds kleiner en heeft steeds minder energie nodig. Hopelijk vinden ze iets dat zichzelf oplaadt, door bewegingsenergie ofzo.


Ik heb nu een interessant verhaal gevonden: http://www.morgenweb.de/region/mannheimer-morgen/metropolregion/bald-luchse-im-pfalzerwald-1.736575


Korte samenvatting: men wil lynxen uitzetten in het Pfalzerwald.

Normaal gesproken is de regel dat als dieren een gebied zelf kunnen bevolken dat de mensen hen niet moeten helpen met een project om dieren uit te zetten. Daar ben ik het mee eens.


Maar


In dit geval kan het uitzetten van dieren wel goed zijn. De lynxen kunnen het pfalzerwald goed zelf bereiken en doen dat ook. Toch zijn ze er kennelijk niet in grote aantallen gevestigd. Vraag is dan waarom niet.

Mijn inschatting is dat het gebied goed geschikt is als leefgebied, voldoende voedsel, aansluiting aan bestaande lynx-gebieden, maar waarom lukt het dan niet? Ik denk doordat er illegaal afgeschoten wordt.


Als je dan nieuwe lynxen uitzet loop je het grote risico dat die ook gewoon afgeschoten worden. Echter als dat in de vorm van een project gebeurt met veel publiciteit en dieren met halsbanden rondlopen, dan ligt de situatie anders. De bevolking gaat erover praten, de illegale jagers horen dat de mensen positief zijn over de lynxen, er komen touristen, en als er dan toch dieren worden afgeschoten met een halsband worden die gevonden en wordt duidelijk dat dit soort dingen gebeuren. Eventuele andere doodsoorzaken komen ook in beeld.

Dus in dit geval ben ik er wel voor, want het doorbreekt een patstelling.

Een argument tegen het uitzetten van dieren is ook dat je vreemde genen inbrengt, maar dat argument is nu niet zo sterk omdat de nieuwe dieren uit dezelfde populatie komen als de dieren uit de omgeving, die tenslotte ook afstammelingen zijn van een herintroductieproject van 40 jaar gelden, met dieren uit Oost europa.

De kosten van 6000 euro per dier lijken me veel te laag ingeschat. Want het vangen van een Lynx is al niet eenvoudig en dus niet gratis, maar mogelijk wordt hier gratis aan meegewerkt door gebieden waar men die dieren kwijt wil. Dat kan helpen.

Ben benieuwd. Ik hou julie op de hoogte.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

En nog een interessant artikel: http://www.kora.ch/pdf/reports/rep56.pdf  Een rapport over een telling van lynxen in een gedeelte van Zwitserland.


Opmerkelijke dingen: [size=78%] Die Dichte im Referenzgebiet betrug 1,15 ± 0,38 pro 100 [/size][size=78%]km [/size][size=78%]2    Ongeveer 1 Lynx in een gebied van 10 bij 10 km2 dus. Handige getallen, dan kun je uitrekenen hoeveel lynxen er bijvoorbeeld in Limburg kunnen leven. [/size]





Im Vergleich zum Winter 2008/09 hat sich die Dichte der [size=78%]selbständigen Luchse im Referenzgebiet verdoppelt (0,57 ± 0,01 pro 100 km[/size][size=78%]2[/size][size=78%]). [/size]. Im Vergleich mit anderen Fotofallenuntersuchungen in den Referenzgebieten der Schweiz liecht die dichte eher im unterem Bereich.

[size=78%]Kennelijk was er nog ruimte voor meer lynxen en wordt die nu opgevuld en worden de territoria gewoon iets kleiner. [/size]

[size=78%]Ook interessant: [/size][size=78%]Eine interessante Beobachtung betrifft das junge Luchsmännchen B232, welches in den[/size]
nordöstlichen Fotofallen im Rheintal fotografiert werden konnte. Dieses Tier wurde am
03.02.2011 in einem systematischen Fotofallen‐Monitoring zusammen mit seiner Mutter als
Jungluchs bei St. Imier im Berner Jura fotografiert (Zimmermann et. al. 2011). Rund 10
Monate später und 150 km Luftlinie weiter östlich wurde er von einer Fotofalle an einem
getöteten Schaf bei Eugensberg, Gemeinde Salenstein (TG) am Bodensee fotografiert
(Appendix 2). Während dem aktuellen Fotofallen‐Monitoring wurde er mehrfach im Rheintal
nachgewiesen (Abb. 2 und 3). Es ist die erste dokumentierte Dispersalwanderung eines
Luchses aus dem Jura in die Nordostschweiz.


Was al bekend natuurlijk dat lynxen op zoek naar nieuwe territoria afstanden afleggen. In dit geval dus minstens 150 KM.


Ook interessant: [size=78%]Bemerkenswert war die Fotofallenauswertung an einem Riss oberhalb Rüthi (SG), an denen[/size]
der Wildhüter Peter Eggenberger am 20.02.2012 das Weibchen Alma mit ihren beiden
Jungen fotografierte. Rund vier Stunden später  hielt sich auch B229, eine Tochter von Alma
aus dem Jahr 2009 mit ihren zwei Jungen am Riss auf. Ebenfalls in der gleichen Nacht,
diesmal in den frühen Morgenstunden, tauchte das Luchsmännchen B232 aus dem Jura
(siehe oben) am Riss auf. Dass sich an einem Riss drei verschiedene selbständige Luchse plus
vier Jungtiere aufhalten, konnte bisher noch nie dokumentiert werden. Während der
Paarungszeit können sich allerdings Weibchen und Männchen gleichzeitig an einem Riss
aufhalten und da sich die Jungen erst im Verlauf des Aprils von der Mutter trennen, können
diese bei einem solchen Rendezvous durchaus mit dabei sein. Mit grosser
Wahrscheinlichkeit befand sich der Riss im Überlappungsbereich der Wohngebiete der
beiden Weibchen Alma und B229, was die Anwesenheit von gleich zwei erwachsenen
Weibchen erklären kann.


Ik had begrepen dat de lynxen hun buit goed verbergen om voor zichzelf te houden. In dit geval kennelijk minder goed, want de jager (wildhute) heeft hem gevonden en er een camera bij geplaatst en vervolgens hebben ook andere lynxen geen moeite om het dode dier te vinden.


Opvallend vind ik ook dat van de 8 volwassen diere er maar 2 met jongen zijn. Ik neem aan dat de helft mannetjes was, dan lopen de helft van de vrouwetjes zonder jongen rond, in een periode dat ze er eigenlijk wel zouden moeten zijn.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


joostheeremans

Begrijp ik het nou goed dat de dader de dode lynx op de treinrails heeft gelegd om zijn daad te verdoezelen?
MvG Joost Heeremans



- Do geese see god ?-

Maarte5n

Citaat van: joostheeremans op oktober 17, 2012, 10:04:35 AM
Begrijp ik het nou goed dat de dader de dode lynx op de treinrails heeft gelegd om zijn daad te verdoezelen?

:duim: jep klopt. echt stom
Maarten vd Berg

Freek Verkerk

#51
Meer dode lynxen: http://www.hna.de/nachrichten/landkreis-northeim/northeim/drei-harzer-luchse-aufgefunden-2596000.html

Dit hoeft geen slecht nieuws te zijn. Hoe meer lynxen er zijn en hoe meer er ook een halsband met een zender om hebben hoe beter we ze kunnen vinden als ze dood zijn. Het gaat in principe erg goed met de lynxen in de Harz. ze zitten nu al in een straal van 100 km om het gebied waar ze oorspronkelijk zijn uitgezet.

Verder een geinig artikel over een jonge lynx die waarschijnlijk zonder moeder op avontuur is. Beetje zielig ook, maar zo is de natuur. http://www.blick.ch/news/schweiz/luchs-kam-durch-die-buesi-klappe-id2095243.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Marcel van kammen

Geen idee waarom....maar dr is nogal aardig in die laatste foto van die jonge Lynx gefotoshopt. Kloonwerk,gedeeltes spiegelen en aan de foto vastplakken. Links en rechts in beeld...of zie ik dat nu zo verkeerd?

Freek Verkerk

http://diepresse.com/home/panorama/oesterreich/1319981/LuchsNachwuchs-im-Nationalpark-Kalkalpen-?_vl_backlink=/home/panorama/oesterreich/index.do

Het uitzetten van 2 lynxen heeft geleidt tot 2 jongen waarvan een gefotografeerd is. DIt is wel een erg kleine groep lynxen, maar je moet klein beginnen en mogelijk sluit het in de toekomst aan op ander lynxgebieden en komen er zwervers langs.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Het nieuws van de laatste weken:


http://www.bernerzeitung.ch/region/thun/Wegen-dem-Luchs-haben-36-Rehe-einen-Sender/story/15926606


Een onderzoek waarbij men reeen vangt en een zender omhangt om te weten te komen welke gevaren hen bedreigen. Eerste indruk vos, loslopende honden, dassen en de lynx.


http://www.otz.de/startseite/detail/-/specific/Nach-mehr-als-einem-Jahrhundert-wieder-Luchse-in-Ungarn-1400839661


Na 100 jaar weggeweest te zijn, zijn er weer lynxen in Hongarije. Kennelijk wordt men zelfs in die gebieden moderner en beschaafder en laat men lynxen in leven in plaats van hen zsm af te schieten. ([size=78%]Laut WWF hängt die Rückkehr der Raubkatzen nach [/size][size=78%][/color]Ungarn[/size][size=78%][/color] damit zusammen, dass in der benachbarten [/size][size=78%][/color]Slowakei[/size][size=78%][/color] die Jagd auf Luchse verboten wurde. )[/size]
[size=78%][/color][/size]
http://www.mz-web.de/servlet/ContentServer?pagename=ksta/page&atype=ksArtikel&aid=1356164278022&openMenu=987490165154&calledPageId=987490165154&listid=994342720546


Moeder met jong is verdreven uit de Harz, gevlucht naar het oosten en weer gedeeltelijk teruggekeerd. Lynxen hebben er belang bij dat hun territoria op elkaar aansluiten de mannetjes moeten de vrouwtjes wel weten te vinden natuurlijk om de soort uit te kunnen breiden.  Dat zie je waarschijnlijk ook bij andere soorten, dat men op zoek gaat naar nieuwe terrotoria en dat een van de voorwaarden is dat er ook soortgenoten rondlopen om zich te kunnen voortplanten. 
[size=78%][/color][/size]
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Bart van Hoogstraten

IUCN heeft een alarmbericht de media in geslingerd over de Iberische Lynx: De totale populatie wordt nu geschat op nog maar 84 tot 143 individuen en die zit nu ernstig in de problemen door uitbraak van myxomatose. Hier de downloadlink naar het bericht (pdf).
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

GijsB

#57
Ze hadden Iberische lynxen naar Australië moeten brengen tegen de konijnen ipv vossen :P
Gijs

Maarte5n

die konijnen ziekte was tijdje terug in nederland daarna in frankrijk nu dus in spanje, ik hoop dat de konijnen antimiddel tegen de ziekte aanmaken als er wat overblijfd Maarten
Maarten vd Berg

Roland_Wantia

Hallo Bart,

Na je recente bericht over de lepelbekstrandloper opnieuw een door jou aangedragen voorbeeld van een aansprekende soort die bezig is te verdwijnen in het wild, doordat het geheel van de samengestelde delen van de wereld die voor het voortbestaan van die soort cruciaal zijn, door toedoen van mensen zodanig is gewijzigd, dat die structureel (duurzaam) onvoldoende overlevingskansen biedt. Zonder verder ingrijpen (zoals natuurbehoud en jacht) gaan er meer dieren dood dan er worden geboren, waarbij het waarschijnlijk lijkt dat het absolute nulpunt wordt bereikt.

Overigens wordt myxomatose, maar dat zal voor jou geen nieuws zijn, veroorzaakt door een exoot, het myxoma virus. In dit geval een exoot die niet langer weg te denken is en die volgens mij ook niet, mocht die neiging opwellen, te bestrijden is. Als behoud van de iberische lynx tot heilig doel wordt verheven, zou langere termijn bestrijding van deze exoot zich in mijn ogen met name moeten richten op het verminderen van de negatieve effecten ervan (in dit geval zou je kunnen denken aan nog robuustere populaties van lynxen (lees uitbreiding geschikt leefgebied) om eventuele fluctuaties op te vangen en, indien mogelijk, het verbeteren van het aanbod van alternatieve maar inheemse prooien).
Op korte termijn zijn het kunstmatig vergroten/verhogen van het voedselaanbod, de voortplantingscijfers (in gevangenschap) en de verspreiding (herintroducties) middelen om eventuele negatieve effecten te temperen (maar nog meer om het voortbestaan van de soort te kunnen garanderen).

Groet,
Roland