Lampronia fuscatella

Gestart door sjakgielen, december 04, 2009, 11:16:59 AM

Vorige topic - Volgende topic

sjakgielen

Ik ben als Admin momenteel bezig met het aanmaken van soorten nachtvlinders in de databank op basis van de lijst van Karsholt en Razovski uit 1996. Tegelijkertijd voer ik wat controles uit op de bestaande lijst.Kijk eens naar het probleempje waar ik nu tegenaan loop.Tweemaal onder dezelfde Latijnse naam een soort die er al instaat en nog wel bij twee verschillende families. Dat kan natuurlijk nooit. Volgens mij is die Berkenspruitvreter foutief. Die heb ik zelf ook nooit aangemaakt gezien de bron die gebruikt is. Ik kan die naam ook nauwelijks terugvinden via Googelen. Microlepidoptera.nl herkent hem ook niet.Hisko ziet graag dat ik via dit forum eerst vraag om advies voordat ik de Berkenspruitvreter eruit haal en dus  als enige de Berkengalmot laat staan.http://observado.org/soort/edit/158510http://observado.org/soort/info/24528

Elachista

#1
Wat is de vraag precies?
De soort behoort tot de Prodoxidae, er is één L. fuscatella en die heet reeds berkengalmot.
Groet,
Tymo

sjakgielen

Hallo Timo,
De vraag die ik heb is: bestaat de aangemaakte soort Berkenspruitvreter?
Iemand, niet ik, heeft die soort aangemaakt met als Latijnse naam Lampronia fuscatella en behorend tot de Tortricidae.
Volgens mij is dit een fout en moet die dus uit het systeem gehaald worden.
Voordat ik dat echter doe wil ik meer zekerheid hierover.
Groet,
Sjak Gielen
PS: ik probeerde vandaag via "contact" bij de website Microlepidoptera door te geven dat de Nederlandse naam Guldenroedebladroller twee keer in het systeem zit onder verschillende Latijnse namen. Ik kreeg het bericht niet verstuurd. Vandaar hier.
Eerder heb ik ook al andere doublures gemeld.

Elachista

Ai, dat is dan een dubbele soort. Die moet er uit...als fuscatella er al in staat (meende van wel).

Bedankt voor de opmerking!
Een dubbele soort kwam tot dusver 2x eerder voor

Hazelaarvouwmot - Ph. coryli en nicellii
Brede vlakjesmot - C. permutatella en C. pinella

Verder nog een stel andere wijzigingen

Klaverbladroller wordt distelbladroller - Agapeta hamana
Kaardenbol wordt kaardebol
Koninginnenkruid wordt koninginnekruid
Longkruidlichtmot wordt loogkruidlichtmot - Gymnancyla canella

Andere opmerkingen heb ik niet gekregen. Heb je gemaild naar nederlandsenamen@microlepidoptera.nl?
In principe is info@microlepidoptera.nl niet het gebruikelijke adres voor deze opmerkingen.
Groet,
Tymo

Elachista

Ik zie dat Phalonidia manniana - muntbladroller - wel goed staat in de naamlijst zelf. In het systeem van ML is deze kennelijk verkeerd ingevoerd.
Groet,
Tymo

sjakgielen

Vruchtboomvouwmot en Haagbeukblaasmijnmot staan er ook dubbel in.
De kans dat ik er nog meer tegenkom is niet ondenkbaar.
Ik had ook een vraag gesteld over Nederlandse equivalenten voor familienamen. Bij Observado.org telt natuurlijk ook soorten buiten Nederland en ik vroeg me af of Opostegidae Oogklepmotten kon worden, Eriocranniidae Purpermotten, Heliozelidae Glansmotten, Incurvariidae Bladsnijdermotten, Bucculatricidae Ooglapmotten, Glyphipterigidae Parelmotten, Lyonetidae Sneeuwmotten, Depressariodae Platlijven en wellicht Ypsolophidae Spitskopmotten of Stekelmotten kon worden?
Ook had ik opmerkingen gemaakt over de juiste Nederlandse schrijfwijze voor wat betreft hoofdletter- en tussenstreepjesgebruik. Dat is een heel lastige kwestie die niet helemaal consequent is doorgevoerd. Ik zoek momenteel contact met taaldeskunsigen.

Elachista

Haagbeukblaasmijnmot > op ML verkeerd doorgevoerd, maar in de lijst staat het goed
Vruchtboomvouwmot > inderdaad dubbel, zie ML voor de juiste namen

Waarschijnlijk zullen er niet nóg meer fouten in staan, maar het is ook heel logisch met zo'n groot genus waarbij sommigen qua waardplant en levenswijze erg op elkaar lijken.

- groeps/familienamen. Ook internationaal kunnen deze gaan gelden. De familienamen staan voorin de PDF. Als je een subfamilie in plaats van familie hebt, zoals Depressariinae wordt wel eens gedaan als DepressariDae - dan kun je die platlijven/platlijfjes noemen.

- spelling. Voorin de PDF staat de Nederlandse naam toegelicht. Het gebruik van streepjes is heel gering zoals je leest, en ik moet bekennen dat door een gebrek aan deskundigen van de Nederlandse taal (en zelfs zij die er bekend mee zijn struikelden er over!) die streepjes een probleem bleef. Als je nog iemand kunt vinden die het wil doornemen, heel graag!
Hoofdletters heb je niet in Nederlandse namen, dacht ik.(...)
Groet,
Tymo

wim veraghtert

#7
Wat het hoofdlettergebruik betreft:

Het is een ongeschreven regel dat soortnamen door biologen, wetenschappers, ... wel met een hoofdletter geschreven worden. Dat gebeurt in de meeste vaktijdschriften. Neem bijv. De Levende Natuur maar eens vast.
Hierbij is het wel gebruikelijk dat -indien het een samengestelde naam (uit minstens 2 delen) betreft- enkel het eerste deel betreft. Dus: 'Witte oogbladroller'.
Op waarneming.nl/wnm.be zijn bovendien alle soortnamen met hoofdletter ingevoerd. Helaas is dat idd niet consequent gebeurd en hebben sommige samengestelde namen 2 hoofdletters gekregen.

Groetjes,
Wim
admin nachtvlinders waarnemingen.be

wim veraghtert

De naam Haakjesbladroller werd ook aan twee Dichrorampha-soorten gegeven.

Citaat van: Avondrood op december 06, 2009, 17:23:24 PM
Ai, dat is dan een dubbele soort. Die moet er uit...als fuscatella er al in staat (meende van wel).

Bedankt voor de opmerking!
Een dubbele soort kwam tot dusver 2x eerder voor

Hazelaarvouwmot - Ph. coryli en nicellii
Brede vlakjesmot - C. permutatella en C. pinella

Verder nog een stel andere wijzigingen

Klaverbladroller wordt distelbladroller - Agapeta hamana
Kaardenbol wordt kaardebol
Koninginnenkruid wordt koninginnekruid
Longkruidlichtmot wordt loogkruidlichtmot - Gymnancyla canella

Andere opmerkingen heb ik niet gekregen. Heb je gemaild naar nederlandsenamen@microlepidoptera.nl?
In principe is info@microlepidoptera.nl niet het gebruikelijke adres voor deze opmerkingen.
admin nachtvlinders waarnemingen.be

Willem Oosterhof

#9
Hallo Wim,
In W&T staat in de inleiding (pag 6) in de alinea 'Nederlandse naam': 'Alle Nederlandse soortnamen worden, overeenkomstig de spellingsvoorstellen van het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) (1997) geschreven met een kleine beginletter.' Dit lijkt me toch wel enigszins in tegenspraak met je opmerking. Ik zou wel eens willen weten of er voor het Nederlandse taalgebied eigenlijk wel een officiele gezaghebbende autoriteit bestaat m.b.t. naamgeving.
VrGr, Willem
Vriendelijke groet,
Willem Oosterhof
Mijn foto's van waarnemingen in Nederland en het buitenland:
http://waarneming.nl/user/photos/41867
http://waarnemingen.be/user/photos/41867
http://observado.org/user/photos/41867

Elachista

Oke Wim, bedankt. Aeratana heeft een nieuwe naam, doorgevoerd in ML.

Verder: Wetenschappelijke namen moeten altijd met hoofdletter, triviale namen met kleine letter. Tenzij het een begin van een nieuwe zin is...

In het boekje van de Nederlandse macronamen staat het ook. "Alle namen, ook familienamen en namen waarin bijvoorbeeld eigennamen verwerkt zijn, worden geschreven zonder hoofdletter(s)."
Vroeger was dit anders, toen schreef men zowel de dierennamen als de gewone eigennamen (Pietje Post) met hoofdletter. Omdat er een onderscheid moet zijn tussen die eigennamen en gewone dierennamen of namen van algemene dingen, wordt deze met kleine letter geschreven. Een soort ziet men als laat ik het zeggen, iets algemeens. Ik heb er zo geen ander woord voor. Wij schrijven ook, "de mens is zeer handig" en niet "de Mens is zeer handig". Hetzelfde geldt voor "mensen" wat we ook niet met hoofdletter schrijven, en evenals een groep met een bepaalde job zoals "apothekers" schrijven we niet met een hoofdletter. En "de politie" en niet "de Politie". Zo dus ook "de wortelmotjes" en niet "de Wortelmotjes".

Net zoiets wat vroeger anders was, om uit te wijden, waren tijden zoals de "middeleeuwen" - vroeger met hoofdletter en nu met kleine letter - terwijl iets als "Koninginnedag" weer met hoofdletter wordt geschreven. Hierbij is wel een verschil tussen periodes en feestdagen, feestdagen zijn altijd met hoofdletter.
Het stuk van het NIBI wordt ook aangehaald in de publicatie van de Nlse naamlijst van de micro's. Je ziet dat het nog niet zo gemakkelijk is geregeld met de Nederlandse taal, er zijn allemaal regeltjes voor.
Groet,
Tymo

wim veraghtert

Ik ben het met jullie eens dat de officiële regels zeggen dat alle soortnamen met een kleine letter moeten, maar die regels zijn duidelijk niet afgestemd op biologen, wetenschappers en anderen die ze moeten gebruiken. Die mensen hebben (althans in Vlaanderen) de gewoonte aangenomen om toch hoofdletters te gebruiken voor soortnamen, uit praktische overwegingen. Met kleine letters kunnen er soms verwarrende situaties ontstaan. Bedoel je een kleine vos of een kleine vos? Of hoe maak je nu weer het onderscheid tussen een kleine grote barmsijs of een grote kleine barmsijs? Vloog er voorbij de telpost een alk of een alk?
Of om het bij de micro's te houden: een witte oogbladroller is niet altijd een witte oogbladroller! (kan ook nog E. ramella zijn)
Vandaar dat men dus in Vlaanderen die gewoonte heeft aangenomen. Die houdt nog steeds stand in wetenschappelijke publicaties van Natuurpunt (op infoborden voor jan-met-de-pet gebruiken we wel kleine letters), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (= Vlaamse overheid), etc.
Ik merk overigens dat in Nederland ook her en der aan die gewoonte wordt vastgehouden; enkele voorbeelden: De Levende Natuur, Coolia (tijdschrift NMV), ANWB Vogelgids, Beknopte mosflora KNNV, het laatste Alterra-rapport, het Natuurhistorisch maandblad, etc. (langs de andere kant gebruiken Vlinderstichting & Vogelbescherming wel consequent kleine letters). Grote verdeeldheid dus. Maar zeker geen onzinnig debat.

Groetjes,
Wim
admin nachtvlinders waarnemingen.be


Elachista

Ik noem alleen de geldende regels. Meningen blijven toch altijd verdeeld. Ik ben van mening dat het inderdaad voor verwarring zorgt als je van die bijvoeglijke naamwoorden hebt.
Ieder zijn keuzes om hoofdletters ja of nee te gebruiken. Evengoed er nog altijd genoeg zijn die zeggen "ik heb de Tortrix viridana gevangen" terwijl je nooit "de" voor een wetenschappelijke naam mag plaatsen. Alleen...ik zou het niet voor officiële doeleinden gebruiken, maar het puur voor eigen gebruik houden.
In de in dezer dagen verschenen naamlijst van KV.nl (...) staan ook bijvoeglijke naamworden zoals "adventieve" en "schaars" die in principe taboe zijn omdat je dan evengoed "zeldzaam" kunt gebruiken. Bij al het andere heb je dat ook wel, maar toch is dit minder nadrukkelijk.
Als je met dingen zit als een "kleine kleine vos" dan kan je altijd nog creatief genoeg zijn om te zeggen een "wat klein uitgevallen kleine vos".
Groet,
Tymo

sjakgielen

Ik ga advies vragen bij Taaladviesdienst van Onze Taal: taaladvies@onzetaal.nl voor de juiste schrijfwijze. Zodra ik daarover een helder antwoord ontvang laat ik het weten via dit forum

Willem Oosterhof

Sjak,
goed idee.
Alvast bedankt,
Willem
Vriendelijke groet,
Willem Oosterhof
Mijn foto's van waarnemingen in Nederland en het buitenland:
http://waarneming.nl/user/photos/41867
http://waarnemingen.be/user/photos/41867
http://observado.org/user/photos/41867

wim veraghtert

Nou, dat antwoord kan ik je wel even voorspellen: alles met kleine letter.
Of we dat dan ook meteen moeten toepassen in wnm.nl/waarnemingen.be is een andere vraag.

Groetjes,
Wim
admin nachtvlinders waarnemingen.be

sjakgielen

Hallo Wim,
Zou erg fijn zijn als het antwoord dat ik hoop te krijgen (ze hebben nog niet gereageerd) inderdaad zou betekenen dat altijd kleine letters moeten worden gebruikt. Ik heb echter wel enige twijfel. Wat zijn argumenten van jou om dat dat niet te veranderen in Waarneming.be?
Het enige redelijke argument lijkt mij te zijn dat het erg veel werk is.
Sjak

wim veraghtert

Omdat er voor een dergelijke regel maar weinig draagvlak is. Omdat we vaststellen dat andere toonaangevende instanties die met biodiversiteit bezig zijn, hem ook niet volgen.
Neem een kijkje op:
www.soortenbank.nl
www.nlbif.nl
of het Nederlandse soortenregister.
(Ik heb er niet meer dan 3 gecheckt en vind nergens kleine letters)

Groetjes
Wim
admin nachtvlinders waarnemingen.be

Elachista

Het zijn officiële regels, en die worden niet altijd nageleefd. Ik vind discussie eigenlijk wat zinloos...
Als een taaldeskundige beweert dat het met hoofdletter moet dan kan ik je alvast op een bordje geven dat die persoon niet deskundig genoeg is en de regeltjes niet kent.

Je hebt zoveel van die dingen waar meningsverschillen over zijn. Denk aan het woordje IJsland, eerste letters met beide hoofdletters, maar soortnamen op Waarneming.nl worden doodleuk geschreven als Ijsvogel bijv.
Ik vind dat ergerlijk want het leest voor geen meter, een ander vind het mooi zo'n kleine "j". Of dingen als "fotograferen", er zijn toch genoeg die bij hoog en laag beweren dat het "fotograveren" is. Je kunt prima hoofdletters aan het begin doen als je een overzicht wilt geven, alleen in een tekst is het minder handig.
Als je het zelf met hoofdletter wilt doen, dan doe je dat - maar ik vind dat je zoiets niet op eigen houtje moet beslissen voor een groot project, want dan dien je toch wel vast te houden aan wat in principe feiten zijn.
De bronnen die je noemt Wim zijn over het algemeen wat authentiek en zij die de data beheren zijn vooral de specialisten die geen flauw benul hebben hoe een Nederlandse naam weergegeven dient te worden. Dat is ook een generatieverschil, want ik ken weinigen die zich echt bezighouden met dergelijke namen.
Groet,
Tymo

Elachista

Nog een wijziging:

Kastanjebruine boogbladroller - Acleris lipsiana > wordt > grijze boogbladroller
Groet,
Tymo

sjakgielen

 
Ik heb het antwoord van de Taaladviesdienst binnen.
Ik moet er nog over nadenken wat dat voor mijn (onze?) aanpak betekent.

Geachte heer Gielen, beste Sjak,

Hierbij een antwoord op je vragen van vorige week. Let op: we kunnen geen spellingen verplicht stellen, maar wel vertellen hoe de regels zijn en hoe je daar in de praktijk eventueel van kunt afwijken.

Volgens de spellingregels (zowel de officiële als die van het Witte Boekje) worden soortnamen van dieren en planten met kleine letters geschreven: 'dwergnijlpaard, 'pijlstaartvlinder', 'grauwe gans', etc. Uitzonderingen hierop zijn namen waarin aardrijkskundige bijvoeglijke naamwoorden worden gebruikt: 'Duitse herder', 'Kaaps viooltje'. Ook Latijnse namen krijgen een beginhoofdletter: 'Hippopotamus amphibius'.

Wij weten echter dat het onder meer onder biologen niet ongebruikelijk is om dier- en plantaanduidingen met een hoofdletter te schrijven; op die manier valt er bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen 'een wilde gans' (een gans die wild is) en 'een Wilde gans'. Dit lijkt een soort niet-officiële 'vaktekst-huisstijl' te zijn. Wat ons betreft hoeft daar niet zo veel op tegen te zijn, zolang het maar consequent gebeurt.

De vraag is dan inderdaad wel: wát krijgt er een hoofdletter? Schrijven we 'Grote bonte specht' of 'Grote Bonte Specht'? Hoewel we het laatste iets duidelijker vinden, gaat onze voorkeur toch uit naar alleen een beginhoofdletter, omdat er anders zo veel hoofdletters worden gebruikt. Daarom zouden we liever voor 'Oranje mospalpmot' kiezen dan voor 'Oranje Mospalpmot'. (En nog liever voor 'oranje mospalpmot', maar daar zullen we het verder niet meer over hebben.)

In hoeveel woorden 'Blauwe( )knoop( )langsprietmot' geschreven moet worden, hangt af van de betekenis. Is het een knooplangsprietmot die blauw is, dan is het een 'Blauwe knooplangsprietmot'; is het een langsprietmot die gekenmerkt wordt door een blauwe knoop, dan is het een 'Blauweknooplangsprietmot'. (Zie voor uitleg over dit soort samenstellingen www.onzetaal.nl/advies/langeafstandsloper.php.)
Zo'n zelfde vraag dringt zich op bij 'Grijze populierenvouwmot' (een populierenvouwmot die grijs van kleur is) versus 'Grijzepopulierenvouwmot' (een vouwmot die in grijze populieren leeft), en bij 'Noorse esdoornvouwmot' (een esdoornvouwmot die vooral in Noorwegen voorkomt) versus 'Noorse-esdoornvouwmot' (een vouwmot die in Noorse esdoorns leeft; met een streepje vanwege de botsende e's; zie www.onzetaal.nl/advies/klinkerbotsing.php).

Het woord 'Linde-ooglapmot' is goed gespeld, maar het streepje is niet noodzakelijk, omdat de e en de o niet als één klank gelezen kunnen worden; 'Lindeooglapmot' is dus ook juist. Woordenlijsten zoals Van Dale en het Groene Boekje zouden dit woord zónder streepje opnemen (omdat het niet noodzakelijk is), maar in de praktijk mag het ook mét. 'Lindeooglapmot' krijgt in elk geval geen tussen-n, in tegenstelling tot 'Eikenooglapmot'.

Ik hoop je hiermee naar tevredenheid te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
namens de Taaladviesdienst

Rutger Kiezebrink


Elachista

Heel duidelijk en bedankt voor je moeite. Dat verwachtte ik ook al een beetje. Maar de vraag rest nog een beetje wat we moeten doen met de blauwe knoop-langsprietmot. Het beestje leeft op de plant blauwe knoop, en is een langsprietmot. Is dan dus blauwe-knooplangsprietmot beter?
Groet,
Tymo

Date Lutterop

Uit het antwoord van Rutger Kiezebrink begrijp ik dat het dan (B/b)lauweknooplangsprietmot dient te zijn.

En gelukkig wordt het gebruik van hoofdletters bij soortnamen door hem niet afgebrand. Kunnen we dus gerust blijven doen, al was het alleen maar om misverstanden te voorkomen.
Om die reden blijf ik ook Grote Bonte Specht schrijven. Als je namelijk een zin begint met deze soort, blijft, bij alleen gebruik van een hoofdletter bij het eerste woord van de naam, de mogelijke verwarring bestaan.

Groet,

Date


Elachista

Citaat van: d.lutterop op december 15, 2009, 22:37:45 PM
Uit het antwoord van Rutger Kiezebrink begrijp ik dat het dan (B/b)lauweknooplangsprietmot dient te zijn.

Dat lijkt me dan weer niet correct, want blauwe knoop zou je dan officieel niet aaneen mogen schrijven omdat je de context waarin het geheel staat niet mag aantasten.
Ik heb de streepjes gebruikt op deze wijze: blauwe knoop-langsprietmot, maar een ander zou het doen als blauwe-knooplangsprietmot. Ik heb me laten inspireren door VlinderNET die een beest die leeft op groot hoefblad als volgt noemt: groot hoefblad-boorder:
http://vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=796&vq=-

Zo heb je ook nog:
http://vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=801&vq=-

http://vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=141&vq=-

http://vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=781&vq=-

Overigens vind ik die streepjes nog het moeilijkst van overal. Wij hebben veel verwijderd, maar als ik dingen zie als herfst-rietboorder (onder het mom van dat het zo geen herfstriet is, maar een rietboorder van de herfst) dan zou je bijna de neiging hebben om meer namen van een streepje te voorzien. Zoals kustgrasmineermot, het is een grasmineermot die langs de kust leeft, dus zou je kust-grasmineermot moeten doen. Persoonlijk vind ik dat weer onnodig, en ik kom er ook niet echt uit  ;D
Groet,
Tymo

Elachista

Overigens,

gele lis-boorder
echt-walstrospanner

Er is een ongelijk streepjesgebruik, lijkt het, want de andere zou dan ook echt walstro-spanner moeten zijn wil deze aan de andere regeltjes voldoen. Het verschil tussen beiden vind ik hier maar heel lastig..
Groet,
Tymo

Date Lutterop

Best lastig dus. Komt natuurlijk ook omdat de nieuwe Nederlandse namen nogal gekunsteld zijn. Er moet gewoon te veel info in 1 naam. Hoewel, moet? De gekuifde rozebuikvlindervleugeldrekvogel noemen we toch ook gewoon Hop?

Wat betreft de Blauwe knoop, nam ik vanwege de opmerking

Citeeris het een langsprietmot die gekenmerkt wordt door een blauwe knoop,dan is het een 'Blauweknooplangsprietmot'. 

aan dat je het als 1 woord moet schrijven; daarbij is volgens mij niet van belang of de betreffende blauwe knoop een deel van een kledingstuk is of een plant  ??? . Maar ik zal het langeafstandloperverhaal ook nog even lezen...

Groet,

Date


sjakgielen

Tjonge jonge waar zijn we aan begonnen.
Toch heb ik de drive om eruit te willen komen.
Ik voel aardige consensus over het gebruik van hoofdletters.
Twee opties lijken naast elkaar, maar wel binnen een systeem consequent gebruikt, mogelijk:
1. alles met kleine letter (behalve bij zoiets als grote Canadese gans of Temmincks strandloper)
2. alleen een hoofdletter aan het begin (en dus Grote bonte specht)
Niet ieder onder ons onderschrijft dit maar ik proef consensus.

Wat het lastige item van streepjes betreft lijkt me dat in ieder geval op zijn plaats bij klinkerbotsingen en ook lijkt het me haalbaar om in overige gevallen - waar mogelijk - streepjes weg te laten. De lastige gevallen van Tymo wil ik nog eerst laten bezinken.

Hisko heeft de hele taaldiscussie ook op andere fora naar voren gebracht.
Wie weet komen we er nog wel uit ook.

JohnvR

Ik ervoor om optie 2 te gebruiken.

Date Lutterop

This is Holland, man! En dus krijg je nooit iedereen op 1 lijn. Hoeft ook niet. Voor mij levert kiezen tussen optie 1 of 2 te veel verwarring op. Er zijn voorbeelden te over te noemen waarbij het gebruik van kleine letters teksten niet meer leesbaar maakt. Actueel vogelonderwerp: kleine zwartkoppen verleggen schijnbaar hun overwinteringsgebied naar het Verenigd Koninkrijk. Kwisvraag: gaat dit over de Kleine Zwartkop of over een kleiner wordende Zwartkop  ??? ?

Maar gelukkig zijn we allemaal vrij om zelf te bepalen hoe we willen schrijven. De regeltjes zijn een richtlijn en alleen maar verplicht in officiële overheidsteksten. En die ben ik voorlopig niet van plan te gaan schrijven. Ik kies voor duidelijkheid en helderheid in wat ik schrijf; er zat vanmiddag een vrouwtje Grote Bonte Specht op het pindanetje in de tuin  :P .

Groet,

Date