Chironomidae met rode mijtjes...

Gestart door javanerkelens, juni 29, 2009, 20:08:09 PM

Vorige topic - Volgende topic

javanerkelens

Ik heb er al veel gezien op menige vlieg, maar bij een Chironomidae in de grootte van 4 mm.......
Bijzonder om te zien, lijkt wel een mooie krans....

Joke van Erkelens
Groet,
Joke (van Erkelens)

Arp

Tjonge  :o

Wel leuk, deze zien er toch ook weer wat anders uit dan de mijtenlarvjes die ik vaak op andere beesten zie - grote kans dat dit dan toch larvjes/nimfjes van een Hydrachnellae zijn ?!

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

javanerkelens

Citeergrote kans dat dit dan toch larvjes/nimfjes van een Hydrachnellae zijn ?!
Wil ik mij toch eens in gaan verdiepen in de toekomst.
Ik heb gemerkt, dat als ik de vlieg zou vangen en hem een etherbadje geef, dan lopen de mijten massaal weg bij de vlieg, of in dit geval de mug.
Dus ik zou ze dan kunnen verzamelen en bestuderen.
En die watermijten....moet ik dan denken aan die rode knopjes die je vaak in sloten ziet ronddwarrelen.......???

Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Robert Heemskerk

#3
Of dit Neurigona-vliegje met zwembandjes..  :P

Stephane Lebrun voegde nog toe aan de foto:

''More seriously, the "parasites" are mites, and not necessarly parasitic, but only phoretic''

Dat wist ik niet, ik sprak zelf van parasitair.

Nu ben ik ook benieuwd of die doodgravers die je soms ziet 'vol met mijten', niet schadelijk zijn voor de kever zelf..?
Ik heb er laatst nog eentje een beetje schoongemaakt met een kwastje (liefde oudpapier..)

Arp

#4
Hoi saampies,

Hmm, tja, nou, ... om nou te zeggen dat ik me er hééél serieus me bezig heb gehouden ... nou nee, maar toch ... mijn samenvatting van voorgaande discussies en internet recherches over het onderwerp zou grofweg en waarschijnlijk veel te kort door de bocht dit zijn:

  • De rode bolletjes zijn larvjes van Hydrachnellae Hydrachnidia (iets vlekkeriger rood en aan beesten die sterk met water geassocieerd zijn) of van Trombidiidae of Erythraeidae (meer effen rood en aan "landdieren"). Deze zijn weldegelijk parasitair en zitten, nadat ze erop gekropen zijn en een geschikt plekje gevonden hebben, met hun zuigsnuitje aan de gastheer gefixeerd.
  • De beige plattere beestjes die je veel op kevers enzo aantreft zijn volwassen mijtjes die ook vrij over de gastheer heenwandelen. Een bekend geslacht voor deze is Poecilochirus, met soorten die op verschillende gastheren gespecialiseerd zijn (Poecilochirus carabi, Poecilochirus necrophori etc.). Deze zijn foretisch en in principe niet parasitair. Ik ben er echter nog niet helemaal uit of ze niet soms toch een heel klein beetje aan de gastheer knabbelen, maar lees ook wel eens dat ze deze juist weer schoonvreten van nog kleinere lastposten. Hoe dan ook, soms zijn het er zoveel dat het wel hinderlijk (tot dodelijk hinderlijk?) moet zijn?! Verwarrend detail: Sommige foretische mijten, o.a. de reeds genoemde Poecilochirus sp., zijn taxonomisch ingedeeld in de familie die "Parasitidae" genoemd wordt, hoewel ze dus niet parasitair zijn. Andere families met foretische mijten en mijtjes op diverse geleedpotigen zijn o.a. Macrochelidae, Pygmephoridae en waarchijnlijk nog veel meer.


Let op: Dat is dus slechts een samenvatting van mijn begripsvorming hierover, die zeer waarschijnlijk fout is!

Correcties en aanvullingen natuurlijk van harte welkom ;D

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

David Tempelman

mooeeiilijk te doen van foto. Maar ok. de eerste foto: volgens mij, is dat de zeer algemene dansmug Psectrotanypus varius. De mijten lijken mij inderdaad de larven van een soort watermijt (voorheen Hydrachnellae, nu Hydrachnidia geheten). Soort = ?.
Ik heb nog even navraag gedaan bij de watermijtenspecialist. Wie weet .. Ziet er inderdaad veel eerder parasitair, dan foretisch uit Arp  ;)
met vriendelijke groet,
David

javanerkelens

Citeeris dat de zeer algemene dansmug Psectrotanypus varius

Een volledige naam....geweldig!!

Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Arp

Hé David,

Bedankt voor de correctie en het navragen  :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

David Tempelman

Ik heb even nagevraagd bij Harry Smit, die zegt dat het inderdaad larven van watermijten kunnen zijn, maar hij zegt ook, dat er ook nog wel andere mijten zijn (anders dan watermijten dus) die parasiteren. 'Onder de microscoop leggen'.
Ik voeg daar maar aan toe, de mijtenlarven plus gastheer/-vrouw in de ethanol 70% stoppen en dan valt er een poging te wagen.
Dat kán hele interessante info opleveren. Nog lang niet alle gastheer-soort-relaties zijn bekend. \
Zie evt op www.watermite.org en dan even zoeken naar host species relations database.
met vriendelijke groet,
David

Arp

Het zal allemaal wel ingewikkelder zijn dan mijn simplistische voorstelling van zaken hierboven ;) Daar worden overigens ook twee families niet-watermijten genoemd die dus veel op landgebonden geleedpotigen parasiteren  B)

Ik kwam laatst een handleiding tegen uit de hooiwagenshoek om de mijten op hooiwagens op te vangen als ze 'klaar' zijn met zuigen en dan op te kweken om zodoende dan in het imago de soort te kunnen vaststellen (vaak het genus Leptus schijnt). Leek nogal bewerkelijk, maar ga ik toch maar eens proberen - moet ik alleen die handleiding weer even terugvinden :rolleyes:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

javanerkelens

CiteerIk kwam laatst een handleiding tegen uit de hooiwagenshoek om de mijten op hooiwagens op te vangen als ze 'klaar' zijn met zuigen en dan op te kweken om zodoende dan in het imago de soort te kunnen vaststellen
Hmmmmm ...interessant!
Zal ook eens kijken of mij dat lukken wil......maar lijkt mij inderdaad niet makkelijk.
Ik wil binnenkort samen met mijn broer een terrarium gaan maken, waarin een sloot wordt nagebootst (wordt een grote bak met slootwater en aarde / planten er om heen) om ook de insectenlarven die in het water leven....uit te zien komen om alle stadia's te kunnen bestuderen.......dus wie weet dan ook de mazzel hebben van de mijtjes... ;D

Joke
Groet,
Joke (van Erkelens)

Arp

#11
P.S. Effe kruisverwijzinkie erbij ;)

Edit: En nog effe kruisverwijzinkie naar Bijenforum erbij ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)