hybride Chinese knobbelgans X brandgans

Gestart door Wilfried_Niessen, juli 22, 2023, 11:22:23 AM

Vorige topic - Volgende topic

Wilfried_Niessen

Sinds tenminste 9 januari 2023 zit er langs de Bollendreef in Voorhout een Chinese knobbelgans (Anser cygnoides forma domestica) en sinds tenminste 15 maart ook een brandgans (Branta leucopsis). Op 28 juni zag ik een groepje ganzen: een waakzame Chinese knobbelgans en, foeragerend, een brandgans en drie grijze jongen. Waren deze jongen nu hybriden van Chinese knobbelgans en brandgans, vroeg ik mij meteen af. De snavels van de jongen leken wat mij betreft meer op die van de knobbelgans dan op die van de brandgans. En ik ben de vogels gaan volgen. Ganzen groeien snel. Op 23 juli waren de kuikens een stuk groter en hadden nu ook een duidelijke koptekening. Juist via koptekeningen heb ik eerder dit jaar (23 maart en 1 april) in de Veerpolder bij Warmond hybriden van grauwe gans en Canadese gans en van Canadese gans en brandgans waargenomen. Bij waarneming.nl lijkt deze hybride vorm niet bekend. Hun automatische beeldherkenningssoftware Nature Identification API, kortweg NIA, herkent de jongen als Canadese gans, maar ik zie toch een heel andere koptekening. Alleen DNA-onderzoek kan natuurlijk vertellen of het echt hybriden zijn, of dat er misschien sprake is van adoptie. Heeft iemand gedachten hierover?

Ik voeg wat foto's toe, die ik eerder naar waarneming.nl geupload heb:
https://waarneming.nl/observation/278301124/
https://waarneming.nl/observation/281434687/
Ik hoop dat dit zo werkt.

Jan Mudde

Hallo Wilfried,

Ik ben geen expert op het gebied van hybridisatie maar ben het met je eens dat dit wel heel erg lijkt op hybridisatie van Chinese Knobbelgans en Brandgans. Verder laat ik dat aan de echte cracks.

Wat betreft de NIA; deze software kent alleen soorten waar ze op "getraind" is. Als het systeem niet "gevoerd" is met gevalideerde afbeeldingen van een bepaald organisme dan geeft "het systeem" als respons bij aanbieden van een foto ten hoogste een naam van iets dat wel bekend is en er op lijkt. Hoewel een knap stukje software is het gewoon een "dom systeem" dat louter aangeboden plaatjes vergelijkt met de plaatjes die het "gevoerd"heeft gekregen. Het is geen "denkend menseloijk brein" en hoewel in heel veel "omgevingen" inmiddels is aangetoond dat computersoftware vaak beter in staat is de juiste beslissingen te nemen dan Homo sapiens is dat in "determinatieland" nog heel mooi klinkende "toekomstmuziek".

Grtz, Jan
Jan Mudde

"Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo" (Ovidius)

Favoriete soortgroepen; Korstmossen, Nachtvlinders, Vogels en verder eigenlijk zeer breed natuurgeïnteresseerd. https://waarneming.nl/users/50310/observations/?advanced=on

Wilfried_Niessen

Dank, Jan, en wat de NIA betreft: ik ben bekend met de mogelijkheden en beperkingen. Bij regelmatig gebruik loop ik daar regelmatig tegenaan, maar in veel gevallen vind ik het een handig hulpmiddel, bijv. in het bevestigen van mijn eigen interpretatie.

Ik wacht reacties van de "echte cracks" af, dan.

Groet, Wilfried

tekenaar

Die klopt wel ja. Is ook een schot in open doel met die oudervogels erbij (al kunnen ganzen eieren in andermans nest dumpen en gaan ze ook wel eens vreemd). Mooi om zo te volgen en ik ben benieuwd hoe ze over een tijdje worden.

Brandgans-hybriden zijn bijna steeds te herkennen aan de donkere borst. Anser x Branta hybriden zijn voor zover bekend steriel, dus zelf zullen deze geen nakomelingen produceren (ze vormen wel paartjes en kunnen evt andermans eieren uitbroeden, dus het is wel mogelijk ze later met jongen te zien).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

#4
Overigens zijn de meeste knobbelganzen niet helemaal soortzuiver (hebebn ook parkgans = gedomesticeerde grauwe gans onder hun voorouders). Je kan de waarneming als hybride parkgans x brandgans wegschrijven.

Dit lijkt mij hetzelfde paartje? https://waarneming.nl/observation/278077406/
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Wilfried_Niessen

Dank, en ja, de aangehaalde waarneming van Mariska betreft hetzelfde paar. Groet, Wilfried