Steenmarters in Limburg?

Gestart door wimtegels, mei 30, 2008, 18:57:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

wimtegels

CDA Limburg wil overlast steenmarters aanpakken
Er moeten meer mogelijkheden komen om de toenemende overlast van steenmarters tegen te gaan. Het CDA stelt dat vandaag voor in provinciale staten bij de behandeling van de voorjaarsnota. Steenmarters knagen vaak kabels van auto's door wat tot veel irritatie bij burgers leidt.

Maar omdat steenmarters een beschermde diersoort zijn, mag er niet tegen worden opgetreden. Het CDA vindt dat niet reëel. De partij wil dan ook dat steenmarters mogen worden verjaagd , gevangen of desnoods afgeschoten. Het CDA gaat vandaag ook voorstellen om de naam provinciale staten te vervangen door Provinciaal Parlement van Limburg.


Bron: L1
(provinciale omroep Limburh

Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

g.j. keizer

#1
CiteerLimburg ... overlast steenmarters ... Steenmarters knagen vaak kabels van auto's door wat tot veel irritatie bij burgers leidt. Maar omdat steenmarters een beschermde diersoort zijn, mag er niet tegen worden opgetreden ... dat steenmarters mogen worden verjaagd , gevangen of desnoods afgeschoten.
Bleef de schade maar beperkt tot het doorknagen van autokabels. Bij vrienden in Berg-en-Terblijt hadden steenmarters (hoorbaar) een nest in het isolatiemateriaal tussen de dakbedekking en het zachtboardplafond van de garage gebouwd. Van de gemeente mochten ze de toegang tot het nest aan de buitenzijde echter niet afsluiten, omdat de marters mogelijk jongen hadden. Het plafond raakte zo verzadigd van de urine van het ouderpaar en de jongen, dat een flink gedeelte met halfwas jongen en al naar beneden kwam en ook nog eens schade aan het dak van een auto aanrichtte. De garage mocht niet meer worden gebruikt en het plafond mocht niet worden gerepareerd tot de jongen (op de vloer) op eigen benen konden staan en samen met de ouders spontaan het pand zouden hebben verlaten, wat vanzelfsprekend niet gebeurde. De marters zijn uiteindelijk wederrechtelijk "een handje geholpen" om de garage vrij te maken. De schade bedroeg ƒ 1.700,= : de verzekering keerde niet uit.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

mlahaye

Ha, wat een goede grap!

Het CDA laat duidelijk blijken erg weinig kennis te hebben over de ecologie van steenmarters en wat daar eventueel aan te doen valt. Wat in ieder geval niet zal helpen is afschot of andere manieren van bestrijden. Wat belangrijk is bij overlast van steenmarters is voorlichting, voorlichting, voorlichting en een meldpunt (met echte deskundigen) waar burgers met hun vragen en klachten naar toe kunnen. Momenteel is de gemeente hiervoor verantwoordelijk, maar dat zal wellicht in niet alle gemeenten even goed worden opgepakt. Het zou het CDA sieren als daar werk van gemaakt zou worden, in plaats van direct te roepen dat de bestrijding verruimd moet worden. Zie bijvoorbeeld de heisa rond vossen, ganzen en zwijnen.

Het geval van overlast in Berg en Terblijt illustreert het bovenstaande pleidooi. Met voorlichting en maatwerk had veel ellende kunnen worden voorkomen. Ik ken de case niet, maar geschetste 'oplossing' zou zo uit Jiskefet kunnen komen en is duidelijk niet naar de 'geest van de wet' geweest, maar naar de 'letter van de wet'.  Kortom, verkeerde adviezen met een desastreus resultaat als gevolg (zowel financieel als qua draagvlak. Hopelijk gaat dat tegenwoordig beter.

Als laatste bijdrage een link naar een goede site met goede informatie, over wat een steenmarter is, doet en hoe je de schade beperkt kan houden. Sterk aanbevolen:
http://www.vzz.nl/nieuws/nieuws2007/nieuws...teenmarter.html

Met vriendelijke groeten,
Maurice La Haye
admin zoogdieren

g.j. keizer

#3
Citeer... voorlichting, voorlichting, voorlichting en een meldpunt (met echte deskundigen) waar burgers met hun vragen en klachten naar toe kunnen. Momenteel is de gemeente hiervoor verantwoordelijk ... Het geval van overlast in Berg en Terblijt ... Ik ken de case niet ... Met voorlichting en maatwerk had veel ellende kunnen worden voorkomen ... verkeerde adviezen met een desastreus resultaat als gevolg (zowel financieel als qua draagvlak).
Maurice,
Ter informatie, de casus speelde eind 80-er jaren. De gemeente had het IVN om advies gevraagd.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen