Boompieper versus Ortolaan. Kenmerken?

Gestart door gerdwichers8, augustus 22, 2012, 21:46:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

gerdwichers8

Wie van u heeft ervaring met 'tsip' of 'tsit' roepend Boompieper tijdens de trek? Er zou zulk een roep moeten bestaan maar kan 'm niet vinden. Ook zoek ik de fijne verschillen tussen de vlucht en eventueel het vliegbeeld van deze soort en Ortolaan.

HPM

Ik weet niet welke boompieperroep je bedoelt. Dit is de kenmerkende http://waarneming.nl/sound/2/15962.mp3 (opname timo Roeke)

Herman van der Meer

gerdwichers8

Dit artikeltje van Gatter maakt er melding van  http://www.michelklemann.nl/migrant/pdf/gatter.pdf.
BWP lijkt onder kopje 3 ook meerdere mogelijkheden te suggereren betreffende de bekende alarm roep 'sút' en noopt mogelijk ook tot voorzichtigheid bij een langsvliegende vogel?
Pipits and Wagtails behandelt slechts de typische welbekende trekroep en de dito alarmroep maar daarmee hoeft immers het hele repertoire niet gekend te zijn..

HPM

Als ik het goed begrijp ben jij bang dat een onbekende roep van Boompieper wordt verward met Ortolaan.

Herman van der Meer

gerdwichers8

Ik verkeer in suspense Herman, inderdaad.


Joachim Vreeman

Bij ons genoeg boompiepers trek en ook tp. Soms hoor ik inderdaad het geluid wat je beschrijft, maar boompiepers herken is o.a. ook herkenbaar aan vlucht(gedrag). Daarnaast doen ze het geluid tot nu toe maar een keer, terwijl ik bij een ortolaan meerdere roepjes met gelijkmatige tussenpozen verwacht. Ook maakt de ortolaan nog een ander trekgeluid tussendoor, dan het gelijksoortige geluid  wat de boompieper dus kan maken.

Gr. Joachim

rinsevdvliet

Citaat van: gerdwichers8 op augustus 22, 2012, 23:08:21 PM
Dit artikeltje van Gatter maakt er melding van  http://www.michelklemann.nl/migrant/pdf/gatter.pdf.
BWP lijkt onder kopje 3 ook meerdere mogelijkheden te suggereren betreffende de bekende alarm roep 'sút' en noopt mogelijk ook tot voorzichtigheid bij een langsvliegende vogel?
Pipits and Wagtails behandelt slechts de typische welbekende trekroep en de dito alarmroep maar daarmee hoeft immers het hele repertoire niet gekend te zijn..
.

Gerd,

Dit "sút"-roepje wordt door vliegende (ook actief trekkende) boompiepers váák gebruikt, veel vaker dan velen weten/denken. Het roepje wordt vrij vaak meermalen achterelkaar, maar met vrij lange tussenpozen gegeven.
Ik weet niet beter dan dat dit roepje hetzelfde is (of eventueel zeer veel lijkt op) als de alarmroep.

Graspieper heeft een min of meer vergelijkbaar roepje, maar van GP heb ik dat nog nooit op trek gehoord.

De vergelijking met één van de tijdens de dagtrek gehoorde roepjes van Ortolaan is snel gemaakt. Naast het feit dat veel vogelaars het Boompieper-roepje niet eens (kunnen) horen, zo heb ik vaak gemerkt, hebben velen geen idee over de identiteit. Twee maal heb ik een ervaren vogelaar "ortolaan" horen zeggen bij het passeren van een boompieper die bovenstaand roepje voortbracht.

Met wat ervaring is dit roepje niet moeilijk van Ortolaan te onderscheiden, echter ik zou op dit moment niet weten hoe ik dat onder woorden moet brengen.

En inderdaad ook de doelgerichte vlucht, vleugelslagfrequentie en staartlengte van boompieper en ortolaan zijn goed vergelijkbaar.
Gelukkig hebben beide soorten verder weinig gemeen.

Vriendelijke groet,
Rinse van der Vliet




gerdwichers8

#7
Bedankt allen voor de input. [/size]Indien het de 'sút' roep alleen is die hier bedoelt wordt en dat verschil  met  Gatter en BWP slechts ligt in de fonetische beschrijving ervan, dan heb ik de zaak wel onder controle. Immers een broedseizoen duurt lang en een waarnemer die echt wil kan zich voldoende oefenen met Boompiepers. Indien er nog een roep optreden kan die erg veel lijkt op vooral de tweede en meer nog de laatste van deze voortreffelijke opname  http://waarneming.nl/sound/view/3267  (hoewel niet erg luid geproduceerd) dan moet ik blijven inperken. Dat Ortolaan verschillende roepjes produceert terwijl slechts 1 vogel passeert, vind ik een erg mooi kenmerk om een subtiel beestje te beheersen, maar geen waarneming is gelijk.

Gerben Mensink

Nu wordt ik nieuwsgierig naar het 'sut'roepje van Boompieper. Is daar ergens een opname van te beluisteren?
groet,
Gerben Mensink

Guus Peterse

Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

HPM

Hierbij een visuele vergelijking van de roepjes op de genoemde opnamen van Boompieper en Ortolaan. Het is op een schaal van een halve seconde maar ik heb alle roepjes dicht op elkaar gezet om alles van die Ortolaan er op te kunnen krijgen.
Ik hoor en zie geen overeenkomst maar wellicht is dat bij overvliegers anders.

Luister ook naar roepen op XC
Ortolaan http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=sp%3Atitbzq+type%3Acall
Boompieper http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=sp%3Avmohoj+type%3Aalarm

Herman van der Meer

Jaofik

Ha,
Ik heb t idee dat Boompiepers naast hun 'stiek' alarmroep (zie XC link van HPM) nog een roepje hebben, meer 'stuk'. Lijkt op alarm van Roodkeelpieper, zoals op XC gegeven: http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=anthus+cervinus+type%3Aalarm&species_nr= (link is compleet, weet niet waarom '=' niet blauw is, copy-paste werkt).
Voor wat t waard is,
Herman van Oosten.




HPM

Citaat van: Jaofik op augustus 29, 2012, 14:46:57 PM
Ha,
Ik heb t idee dat Boompiepers naast hun 'stiek' alarmroep (zie XC link van HPM) nog een roepje hebben, meer 'stuk'. Lijkt op alarm van Roodkeelpieper, zoals op XC gegeven: http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=anthus+cervinus+type%3Aalarm&species_nr=
[...]

De enige afwijkende roep die ik van Boompieper op XC kan vinden is deze http://www.xeno-canto.org/33996
maar die lijkt niet op die Roodkeel.
Herman van der Meer

g.j.p.gelderblom

Eens met Rinse: het 'sut-roepje' hoor je geregeld bij overtrekkende Boompiepers, soms ook herhaald met pakweg 2 tot 3 seconden tussentijd. Wat opvalt als je de sonogrammen van alarmroep en 'alternatieve trekroep' van Boompieper vergelijkt, is dat de alarmroep een vaste structuur kent: eigenlijk altijd een 'spiegelbeeldig vinkje' tussen 5 en 6 kHz. De trekroep lijkt in toonhoogte en structuur wat variabeler te zijn, zie bijlage.
Groeten,

PieterGeert

jelmerpoelstra

Leuk PieterGeert. Heb je ook de bijbehorende opnames van die sonogram ergens staan of kun je die uploaden? Bedankt!

m.dijksterhuis

Interessant sonogram PieterGeert.

Om weer even terug te komen op de overeenkomst tussen het "sut" roepje van Boompieper en de trekroep van Ortolaan: als ik de structruur van de "sut" roep in je sonogram zie dan vind ik deze bijhoorlijk afwijken van de ortolaan roepjes in de spectogram van Herman. Het sut roepje heeft vaak een V vorm, ortolaan variabel maar een duidelijke V zie ik er niet tussen.

Maar goed N=niet genoeg voor gefundeerde uitspraken, maar toch interessant.

gr, Marc

HPM

Hier een opname van massale boompiepertrek. Ik ben benieuwd of dat afwijkende geluid erop voorkomt.
http://www.xeno-canto.org/67417

Herman van der Meer

gerdwichers8

Gisteren kwam ik bij twee Boompiepers een wat ingetogen geluid tegen;  'sip' , niet als de trekroep, niet als de alarmroep.
Je zou denken dat het geen contactroep betreft, zo zacht geuit, of slechts (in dit geval) hoorbaar voor een soortgenoot dichtbij.
Bevestigt maar weer eens dat slechts geconsolideerd dient te worden op grond van duidelijke herkenning en niet op grond van gelijkenis.

HPM

Citaat van: g.j.p.gelderblom op september 08, 2012, 22:46:41 PM
Citaat van: jelmerpoelstra op augustus 30, 2012, 14:56:40 PM
Leuk PieterGeert. Heb je ook de bijbehorende opnames van die sonogram ergens staan of kun je die uploaden? Bedankt!

Staat inmiddels op XC.
Groeten,

PieterGeert

Hier dus http://www.xeno-canto.org/109457
Herman van der Meer

Timo Roeke

Interessant topic Gerd. We hadden het er gisteren ook al even over op de telpost. Veel van de boompiepers maken bij opvliegen het 'stiek' geluid en gaan daarna over hun typische roep (zie opname die Herman van mij in de tweede post noemt). De link naar roodkeelpieper vind ik nogal lastig.

HPM

Ik heb nog maar eens wat spectrogrammen gemaakt want die Boompieperroep is me nog niet zo duidelijk. De rechterkolom is hetzelfde en op dezelfde schaal als de linker, alleen staan ze in een veel smaller venstertje zodat het wat beter vergelijkbaar is met het spectrogram van PieterGeert.
De twee series alarmroepen komen goed overeen. Dat ze er wat anders uitzien komt door verschil in afstand, maar ik zie weinig overeenkomst met die vliegroepjes van PG. Opvallend vind ik dat al die roepjes er anders uitzien. De derde komt inderdaad het dichtste bij een alarmroep.
De overeenkomst met Ortolaan is me ook nog niet duidelijk. De enige die denk ik een beetje in de serie van Dick Groenendijk zou passen is de eerste.
Ik denk dat er meer opnamen van die boompieperroep moeten komen.

Herman van der Meer