Bijeenkomst microsectie Snellen, a.s. zaterdag

Gestart door Elachista, november 05, 2010, 16:33:06 PM

Vorige topic - Volgende topic

Elachista

Wie dusdanig geïnteresseerd is in micro's en wie dus om die reden eens een dag deel wil nemen aan de bijeenkomst van micro-gekken:

A.s. zaterdag (6e), vanaf 10.30 - ca.16.00, is de bijeenkomst van de Sectie Snellen te Schoonrewoerd, "De Schaapskooi", Overboeicop 15.

Niet leden bij aanvang melden bij de voorzitter, C. Gielis. Iedereen is van harte welkom!
Groet,
Tymo

Violet (en Remco)

Hoi Tymo,

Wat houdt het precies in? Wat gaan de micro-gekken doen?! Op internet kunnen we niet echt info vinden over de dag en het programma... Duzzz; vertel, vertel!
We zijn zeker geïnteresseerd in micro's, dus als we er iets van kunnen leren  :P 

Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

Elachista

Er is geen vast programma. Er is tenminste 1 lange pauze. Voor de pauze wordt begonnen met algemene mededelingen voor micro's en de sectie. Verder is het daarna mogelijk om een presentatie te houden over eigen vondsten. Normaliter zijn er ongeveer 10 presentaties over micro's. Misschien goed om even een beeld te schetsen (ik had de vorige keer foto's gemaakt, maar kan ik niet vinden).

De vorige bijeenkomst:

11.00 Opening
11.15 Mededelingen
11.30 'Coleophora coxi blijkt een Amerikaanse soort' - Coleophora coxi, beschreven n.a.v. Anton Cox zijn vondst, is ongeldig verklaard want de soort was al beschreven uit Amerika als C. texanella. -- Hugo van der Wolf.
11.45 'Enkele interessante vlinders in Alkmaar' -- John van Roosmalen.
12.00 'Vunzige motjes thuis' - Micro's die in huis vliegen -- Maarten Eysker.|
Pauze
13.00 'Het genus Hellinsia' - Over hoe al die lastig witte vedermotten wereldwijd nu opgesplitst worden in herkenbare groepen -- Cees Gielis.
13.15 'De jaarlijst 2007-2009, met de nieuwe soorten micro's voor Nederland' - informatie over nieuwe soorten in ons land -- Sjaak Koster.
13.45 'Bijzondere vlinders uit Drempt e.o.' -- Charles Naves.14.00 'Vondsten uit Brabant' -- Frans Groenen.
14.10 'Foto-impressie van de excursie ML.nl 2009' -- Tymo Muus.
14.15 'Mompha jurassicella in Nederland' -- Tymo Muus.
14.40 'Vlinders uit Wezep e.o.' -- Hans Huisman.
15.00 Gastspreker 'Verslag Sesiidae-expeditie Tadzjikistan' -- Theo Garrevoet.
16.15 Sluiting

Tijden zijn gegokt.
Groet,
Tymo

Elachista

Owja er was ook nog een presentatie van Harry Groenink die niet in het boekje staat, over zijn vondsten in Bathmen (GE)  en omgeving.
Groet,
Tymo

Hetty Soetekouw

met vriendelijke groet,

Hetty Soetekouw
~~Seraka Photography~~

Violet (en Remco)

Was zeker de moeite waard. We praten je wel bij  ;D
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

zakdrager

Hoi,

Misschien wil je ons allemaal hier even bijpraten? Zelf kon ik ook niet komen en anders moet ik 5 maanden op het verslag wachten.

Groet,

Henk

Elachista

Opening

Verslag over excursie Texel, en verteld wordt waar het de volgende keer wordt gehouden. Plannen voor de Meinweg.
Marja van der Straten vertelt iets over de buxusmot.
Probleem in het bestuur verholpen, er zijn twee nieuwe bestuurskandidaten, reageren op de volgende bijeenkomst.
Discussie over Sesiidae en Cossidae, wel of niet macro's? Horen eigenlijk binnen Snellen.
Ter Haar was al om 2 uur klaar, dus samenvoegen Snellen en Ter Haar? Meerderheid tegen, argumenten:
- Snellen is wetenschappelijker, vaak gespecialiseerd
- Snellen heeft een groeiend aantal leden, dus is weer goed zelfstandig af
- Persoonlijke faunistische mededelingen zou te weinig tijd voor zijn
- Lengte van de bijeenkomsten is wisselend, ene keer 3 uur, andere keer 5 uur sluiting.
Voorargumenten
- Het maakt de drempel om over te stappen op micro's kleiner (vanuit bestuur reactie: maar internet, o.a. ML.nl en Kleine Vlinders.nl vermindert die drempel ook al)
- Eén bestuur is gemakkelijker.

Hans Huisman - "soorten in Wezep en Oostvoorne", over de herkenning van Eudemis-soorten, Agonopterix kaekeriziana, Eccopisa effractella en de herkenning, en enkele andere bladrollers.
Gerrit Tuinstra - "soorten uit het Noorden", nieuwe interessante vondsten uit Friesland en Lauwersoog, o.a. de Argyresthia-soorten op Juniperus in Friesland, Homoeosoma sinuella, Palpita vitrealis, Nephopterix angustella, Caryocolum blandella, Cosmopterix lienigiella, Mompha jurassicella ontdekt in de collectie uit 2005 dus eerste vondst voor Nederland, Ypsolopha sequella, Ectoedemia decentella, Cydia duplicana, Yponomeuta irrorella, Eucosma rubescana, Epiblema turbidana, Whittleia retiella, Dichrorampha plumbagana en Ptocheuusa paupella.
Tymo Muus - "maraton van interessante Friese en Groningse soorten", Whittleia retiella in Groningen, Utrecht en Noord-Holland, Nemapogon wolffiella met vergelijking naar Papuase tineidaefauna, Sorhagenia rhamniella, Depressaria sordidatella, Acleris notana en vergelijking met ferrugana, Eucosma tripoliana, Oxyptilus chrysodactyla, Scoparia pyralella, oude vondst van Eurrhypis pollinalis. Tweede vindplaats van Cacoechroa corfuella in Europa en een onbekende Psyche. Bohemannia quadrimaculella, Caloptilia azaleella, Monopis imella en de biologie, Amphisbatis incongruella, Scythris picaepennis, Mompha idaei, Gelechia nigra, Anarsia lineatella, Athrips pruinosella, Cydia servillana, Apotomis infida, Zeiraphera ratzeburgiana, Gibbiferia simplana, Argyroploce externa, Crombrugghia distans mogelijk toch C. laetus faun.sp.n. in Nederland, Nephopterix angustella, Oncocera semirubella, Palpita vitrealis.
Korte statistieken van de ML.nl excursie, en presentatie concept excursie 2011.
Jan Scheffers - "enkele micro's uit Monster", een kweek van diverse exotische soorten meegekomen d.m.v. import, kweekverslag van Spuleria flavicaput en fotoreportage van bladmineerders in de duinen, o.a. Stigmella freyrella.
Bert Groothedde - "even voor de afwisseling", enkele foto's van een erg bleke kleine vos, recentelijk gefotografeerd.
Arnold Schreurs en Martin van Stiphout (door Cees Gielis) - "Cnephasia pumicana stat. rev.", hoewel deze soort vroeger weer samengevoegd is door Razowski met C. pasiuana, is deze weer opgesplitst en Nederland heeft daarmee de negende Cnephasia.
Frans Groenen - "gespecialiseerde schubben in Tortricidae", zeer interessante presentatie van gespecialiseerde schubben en poten bij Tortriciden, ter bevordering van het verspreiden van geurstoffen. In de zaal een discussie over welke families deze kenmerken ook hebben.

Sluiting 15.35.

Groet,
Tymo

zakdrager

Zeer indrukwekkend! Vooral de noordelijke bijdragen mogen er zijn.
Vertel eens iets over die onbekende psychide (apart topic?).

Groet

Henk

Elachista

De onbekende soort komt uit voormalig Joegoslavië, en het genitaal correspondeert niet met de Europese soorten dus twee discussiepunten: er is enige variatie binnen de genitalen van het genus Psyche, of het is een nieuwe soort. Ik zal zodra ik een tekening gemaakt heb van het mannelijk genitaal met Peter Haettenschwiler in conclaaf over de status van dit individu, in het geval van Cacoechroa was het wel iets bijzonders. Dit exemplaar was eerder verzameld dan het Griekse holotype.
Groet,
Tymo

Sifco

Thanks voor t verslag, t klinkt mega interessant.. jammer dat ik het moet missen steeds  :(
Groet,
Sifra

http://www.microlepidoptera.nl

Determineer rupsen en vraatsporen van minerende microlepidoptera met behulp van bladmineerders.nl (Dr. Willem Ellis) http://www.bladmineerders.nl