De rijksoverheid heeft in juli 2007 de Gegevensautoriteit Natuur(GAN) opgericht. Een van de taken van deze GAN is het realiseren van een nieuwe landelijke database met natuurwaarnemingen : de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF).
Het doel van deze NDFF is het verzamelen, bundelen en vervolgens weer doorleveren van betrouwbare natuurgegevens. Hierdoor wordt het voor overheden, natuurbeheerders, maar ook aanvragers van een(bouw)vergunning, makkelijker om te bepalen welke natuur waar voorkomt. De informatie wordt op termijn ook gebruikt om te achterhalen of Europees belangrijke natuur (Natura 2000, vogel- enhabitatrichtlijnsoorten) wel voldoende beschermd wordt. Nederland is verplicht om de aan- of afwezigheid van deze soorten aan de Europese Commissie te melden. Indien bepaalde soorten hard achteruitgaan, kan "Brussel" om extra bescherming vragen.
Op dit moment is informatie over het voorkomen van soorten verspreid aanwezig in tientallen databases van provincies, PGO's, lokale natuurorganisaties, ecologische adviesburo's etc. Hierdoor bereiken lang niet alle gegevens de overheden en worden er soms vergunningen verstrekt die geen rekening houden met het voorkomen van bepaalde soorten. De NDFF moet hier een einde aan maken.
De Stichting Natuurinformatie staat positief tegenover het initiatief om een NDFF op te richten. We vinden het belangrijk dat een waarnemer er voor kan kiezen om zijn/haar gegevens voor de bescherming van natuur beschikbaar te stellen. Om deze reden wordt er momenteel gewerkt aan een koppeling tussen de database van waarneming.nl en de NDFF. Op dit moment worden er nog GEEN gegevens uitgewisseld. Er moet eerst nog een "leveringscontract" tussen de Stichting en de GAN worden getekend. In dit contract staat wat de GAN wel, en wat niet met de informatie afkomstig uit waarneming.nl mag doen. We hopen dit contract binnen enkele weken te kunnen tekenen.
De databases van waarneming.nl en van de NDFF zijn en blijven gescheiden systemen. Waarnemingen worden alleen doorgegeven nadat de waarnemer hier toestemming voor heeft gegeven. Het is en blijft ten alle tijden mogelijk om de "exportfunctie" uit te zetten. Dit is mogelijk via de functie "mijn waarnemingen.nl - persoonlijke gegevens -waar gaat mijn data naartoe . Selecteer vervolgens "mijn data mag nergens voor worden gebruikt" . De waarnemingen worden dan niet ter beschikking gesteld aan de PGO's, natuurbeschermingsorganisaties of de NDFF.
We hopen op deze wijze duidelijkheid te geven over de koppeling tussen waarneming.n en de NDFF. Als er vragen zijn over de koppeling of het gebruik van gegevens kunnen ze in dit topic worden gesteld.
Team Waarneming.nl / Stichting Natuurinformatie