Massagraf Metaalglanslibel onder brug

Gestart door characea, juli 15, 2006, 22:30:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

characea

Hoi,

Vorige week waren we bij een autowegbrug over het beekje de 'Svogena' en zagen rechts en links van deze witte brug een 80 tal libellen en een enkele juffer in het water drijven. Al deze 80 libellen opgeraapt en bekeken en verzamelt/verwijderd.
De volgende dag weer naar deze stek gegaan en ja hoor opnieuw lagen er een 50 libellen in het water links en rechts van de brug.
Slechts 4 libellen lagen echt onder de brug, de overige 45 of 76 lagen pal op de scheiding tussen licht en de schaduw die de brug werpt op het water.

Heeft iemand een idee waarom binnen 24 uur HONDERDERTIG metaalglanslibellen onder een brug komen te liggen ?

Heeft iemand dit ooit eerder gezien ?
De eerste dag (8 juli 17:45)was ongeveer 8% vrouwtje en 92% man.
Na drogen konden 4 van de 80 nog vliegen. De rest was blijkbaar verdronken.
De volgende dag  ook 40 libellen verzameld op de zelfde locatie (9 juli om 12:30 ) was ongeveer 15% vrouw en 85% man.
Na drogen en op warmen konden 14 van de 40 (25%) gewoon vliegen. Vier werden levend uit het water gehaald en 10 waren na een uur drogen in een heet busje weer op krachten gekomen. De laatste liet pas na 5 uur drogen tekenen van leven zien. Het hoge percentage levenden is niet zo vreemd omdat ze maximaal 20 uur in het water gelegen konden hebben.

Onder de brug zijn een 15 tal larvenhuidjes aangetroffen, dat is veel minder dan de 120 exemplaren die over de twee dagen aan het verdrinken waren. Bovendien lijken lang niet alle huidjes afkomstig te zijn van metaalglanslibellen.

Het water onder deze brug stroomde niet, waardoor de libellen veel beter bleven liggen dan bij andere bruggen waarbij de beek de libellen gewoon weg kon voeren.
Zoals de foto laat zien was er een dichte begroeiiing van gele plomp.

De meeste libellen lagen met een hoofd naar beneden en waren niet verwond, gebroken of beschadigd. Omdat na dag 2



Als er inderdaad sprake van verkeersslachtoffers zou zijn dan zouden de libellen meters ver weggeblazen moeten zijn en juist een meter of 10 van het riviertje af, kapot, met gebroken vleugels en afgebroken achterlijf langs de weg aangetroffen moeten zijn..maar nee, ze lagen NOOIT op de oever maar altijd in het water, soms zelfs ondersteboven op hun rug maar in 80% van de gevallen met hun bek naar beneden. Volledig uitgekomen en uitgevouwen intact.


Vragen:
a) Heeft iemand eerder zoiets gezien ?
b ) Wanneer drijven er zoveel intacte libellen in het water ? Dezelfde vakantie ook nog tientallen gomphus vleugeltjes bij een steen in het water zien liggen..en dit mysterie werd opgelost door een witte kwikstaart die op deze steen ging zitten..blijkbaar verzaamelde deze vogel al deze libellen.
c) Hypnotiseert de brug deze metaal glanslibellen ? Straalt de brug een bepaald UV licht uit zodat de libellen de brug niet ziet en er tegenop vliegen ?
d) Zijn het slachtoffers van het autoverkeer ?
e) Is er een vlieg of roofspin die vanaf de brug opereert en de libellen verrrast ?



http://www.vzwlagare.be/vwgforum/topic.asp?TOPIC_ID=4365



8-7-2006   15:02   
Coordinaten :    55 25.061   26 08.627    Rivier Svogina   
Oostelijk van Aukstaitijes NP, Wegnr 102, brug over 'Svogina'


www.uw-organisatie.nl/estland/Waarnemingen Letland Litouwen beta.txt


Citeer

http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...ndpost&p=447401


Gisteren was ik bij het vennetje op (in?) Bornia. Daar dreven een hele hoop (tientallen) dode libellen in het water. Zwarte heidelibellen (neem ik aan). Ik vroeg me af hoe die zo dood in het water terechtkomen. Dat ze een keertje doodgaan begrijp ik wel, maar ik zou verwachten dat ze dan stilletjes in een hoekje gaan zitten sterven. Zoeken ze het water op om te sterven of vliegen ze boven het water en is er daar (boven het water) dan iets waardoor ze dan ongewild in het water vallen.

Jeroen Nagtegaal

Heb je onder de brug gekeken vlak boven hetwateropppervlak? Daar zullen ze wel allemaal uitgekropen zijn en ze zijn naar de zon gegaan en daar zijn ze omlaaag gevallen en duste water geraakt, Ik merk dat libellen vaak tegelijk per soort uitkruipen, en dan raken er wel wat te water,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

characea

#2
En dan krijg je ook een verhouding van 5 vrouwtjes op 75 mannetjes ? Dat is toch vreemd ? Maar bij dit verhaal zouden dus 60 larven uitgeslopen moeten hebben..dat zou mogelijk kunnen. Zelf heb ik niet naar excuva gezocht maar anderen gelukkig wel. Het enige wat ik nog weet is dat er een behoorlijk aantal exuvae waren en hierbij denk ik dan een een stuk of tien ipv 80 en van allerlei soorten en niet alleen Somatochlora....

Ik zal even navragen of ik dit gegeven kan controleren bij team genoten..in elk geval een aardige theorie, maar dan zouden de beesten bij het uitsluipen naar boven ipv zijwaarts uitgeslopen moeten zijn..

Weet iemand iets van het uitsluipgedrag van een metaal glanslibel ? Sluipen ze uberhaupt onder bruggen uit of verkiezen ze rietstengels in de zon ?

Onder de brug zijn een 15 tal larvenhuidjes aangetroffen, dat is veel minder dan de 120 exemplaren die aan het verdrinken waren. Bovendien lijken lang niet alle huidjes afkomstig te zijn van metaalglanslibellen.

http://www.vzwlagare.be/vwgforum/topic.asp?TOPIC_ID=4365


www.natuurreis.nl/estland/Waarnemingen Letland Litouwen beta.txt

Jeroen Nagtegaal

CiteerEn dan krijg je ook een verhouding van 5 vrouwtjes op 75 mannetjes ? Dat is toch vreemd ?
Volgens mij komt de een rond een andere tijd massal uit dan de ander, ik zag laast alleen maar mannen van gewoen oever en nu komen de vrouwen eindelijk,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Goyatlah

Weet dat mussen en merels soms masaal uitsluipende blauwe glazenmakers eten. Weten blijkbaar precies wanneer de beesten uitsluipen want wachten er dan al van te voren op. (bron:Natura - KNNV)
Weet niet of vrouwtjes en mannetjes verschillend uitsluipen, geloof het wel. Zoek ik binnenkort wel op (boek wat ik heb - Corbett 2004 - is iets van 1000 blz en niet echt makkelijk leesbaar), en laat dat dan wel weten.
Verhaal is in ieder geval interessant genoeg.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Goyatlah

Heb ff wat ziten bladeren. Bij sommige soorten lijkt het er op dat mannetjes en vrouwtjes verschillend uitsluipen en dan mestal mannetjes eerder. Maar bij bv A.imperator kan dat van jaar tot jaar verschillend zijn. Van andere soorten lijkt het er op dat er geen verschillen zijn. Onderzoek lijkt nodig te zijn.

Oftewel, dit is wat ik er van begrepen heb.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

marcel123

#6
Op deze foto zie je een twintig tal libellen in het water drijven.



^
|
Brug

Jeroen Nagtegaal

CiteerHeb ff wat ziten bladeren. Bij sommige soorten lijkt het er op dat mannetjes en vrouwtjes verschillend uitsluipen en dan mestal mannetjes eerder. Maar bij bv A.imperator kan dat van jaar tot jaar verschillend zijn. Van andere soorten lijkt het er op dat er geen verschillen zijn. Onderzoek lijkt nodig te zijn.

Oftewel, dit is wat ik er van begrepen heb.
Hetzelfde wat ik al merkte, leuk om te horen,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

characea

#8
Nog even een foto van een deel van de opbrengst van een dag, gewoon om te laten zien hoeveel er sneuvelen bij een klein eenvoudig bruggetje...
Op deze foto staan ongeveer 60 libellen. De libel uiters rechts op de rand van het bankje, die er bijna af kukelt, die leeft nog. Libellen houden het soms toch lang vol. Op dag 2 hadden de libellen 6 uur in een doos gezeten waarna er nog eentje begon te ademene die ik eerder over het hoofd gezien had...

characea

#9
En hier de foto van de brug. De libellen lagen vrijwel uitsluitend in het water, dus niet op de oever of langs de weg. Er kwam ongeveer 2 autos per minuut langs. Omdat de libellen geen gebroken achterlijf of vleugels hadden en in alle gevallen in tact waren neem ik aan dat het geen verkeersslachtoffers waren....

Jeroen Nagtegaal

De beesten die op het land vallen kunne gewoon verder opdrogen en weer wegvliegen daarom ligegn er adar geen,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

characea

#11
Maar als ze op het land vallen worden ze toch ook niet nat ?
En libellen kunnen toch vrij goed tegen water, vanuitgaande dat sommige juffers onder water eieren leggen...

marijn

Werkelijk bizar! Wat een slagveld. Zou het iets met de waterkwaliteit te maken hebben? (afvalwater van die kerncentrale...?) Maar dat verklaart natuurlijk de ligging rondom de brug niet. Lijkt me echter ook vrij sterk dat het verkeer de oorzaak is, gezien de argumenten die je zelf al geeft. De onderkant van de brug zal er wel niks mee te maken hebben, aangezien daar niks dreef. Dan toch de verf van de brug?? Of is er toch nog een andere variabele in het spel? Of een combinatie van meerdere dingen?

Vlogen er eigenlijk veel Metaalglanslibellen op de plek? Vlogen er uberhaupt nog libellen? Woei het hard? Stroomde het water? Dreven er nog andere dode insecten in het water?

Wat betreft de man/vrouw-verhouding: kan dat niet komen doordat de mannetjes veel patrouilleren en dus meer gevaar lopen, terwijl de vrouwtjes vaak stilletjes in de vegetatie zitten?
Marijn Prins

characea

#13
Die waterkracht centrale was nog wel 40 km verderop of zo hoor, dus die speelt geen rol. Onder de brug dreven 4 libellen maar die kunnen daar ook heen gedreven zijn door het zeer langzaam stromende water. De andere libellen blevengewoon haken tussen de plompe bladeren.
Er vlogen een stuk of 3 metaalglanslibellen. In Nederland zie je ze zelden dicht bij elkaar dus dat was ook wel apart.
Het woei er niet hard en ik denk dat het daar ook zelden waait omdat er veel bomen staan en het water 'verdiept' ligt omgeven door riet.

grunsven

Echt bizar dit. Als er iets mis zou zijn met het water verwacht je dat de larven sterven en niet de volwassen beesten. Verkeer geloof ikook niet echt maar wat dan wel?
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

marcel123

Ik dacht eerst dat het het verkeer zou zijn maar het is echt niet druk op die weg.. Dus moet het die brug wel zijn....

Platbuik

Als de larven niet sterven en de libellen wel, dan zit het inderdaad niet in het water. In de lucht! Is er pas geverfd aan die brug (door oplosmiddelen bedwelmd)?
Zijn het echt alleen maar libellen die op apegapen liggen? Geen andere insecten/plantjes?
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Ron Slangen

Ik zag gisteren op het nieuws, het bericht over het gevaar van de blauwalg. Misschien heeft het daarmee iets te maken ?
Met vriendelijke groet,

Ron Slangen
___________________

Mijn website : http://www.natuurineigenland.nl (VERNIEUWD !!!)

grunsven

Dat is geen probleem in stromend water
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Jeroen Nagtegaal

CiteerIk zag gisteren op het nieuws, het bericht over het gevaar van de blauwalg. Misschien heeft het daarmee iets te maken ?
Zeker niet, dan is het water niet van deze kleur en het komt niet voor in water met zo veel planten,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

characea

#20
Heb  in het water van de Svogena gestaan, water was niet schoon (modderig) maar wel redelijk koud, zeker tov de wateren die we later tegenkomen.

Tim Faasen

Eerste reactie: BIZAR!!! Nog nooit zoiets gezien!

Wat betreft de oorzaak het volgende wilde idee:

- het betreft een soort die normaal niet met veel exemplaren bij het water aanwezig is ivm met territoriaal gedrag; pas als een territoriaal mannetje verdwijnt wordt deze (vaak zeer snel) opgevolgd door de volgende.

- de libellen zijn intact.

- de libellen zijn in het water terecht gekomen met kop+borststuk (zwaarste deel) eerst.

- de libellen overkomt dit onder een brug, waar een dichte constructie een directe verbinding met de buitenlucht in de weg staat: een situatie waar relatief makkelijk een bedwelmende stof kan blijven hangen.

- er is onder de brug geen stroming; een situatie waarin relatief makkelijk zuurstofloosheid optreedt en gassen ontstaan als methaan en H2S, zeker in combinatie met beperkte lichtbeschikbaarheid.

Zou bovenstaande niet kunnen wijzen in de richting van bedwelming?

Kijk in ieder geval maar uit als je de brug aan een nadere inspectie gaat onderwerpen!  :mellow:

grtz,
Tim


entomo-ecoloog (als dat bestaat)

characea

#22
Ik dacht zelf ook aan een Temperatuur shock..vandaar dat het idee van Nagtegaal over uitsluiping nog niet zo raar was. Maar leeftijd van de libellen was verschillend (neem aan dat donker groen ouder is dan strak metaal glanzend).

De andere optie is dat ze echt tegen de witte brug aan knallen ivm polaristaite van het licht van de verf op de brug (?????)

Als het bedwelemend zou moeten zijn (methaan gas ?) dan zou ik er toch ook last van gehad moeten hebben ? H2S hebben we/ik in elk geval niet geroken.

Heb nu al weer spijt dat we niet een uurtje bij de brug gewacht hebben..maar er vloog echt maar een enkele metaal glans libel rond op beide dagen...


En waarom nu die specialisatie op metaalglanslibel en een enkele flavomaculata ? Er zat geen enkele oeverlibel tussen..en dat is erg weinig tov hun presentie..

Nu heb ik de exacte locatie:

9   16   SVOGI1   8-7-2006   15:02   
Coordinaten :    55 25.061   26 08.627    Rivier Svogina   
Oostelijk van Aukstaitijes NP, Wegnr 102, brug over 'Svogina'

Jeroen Nagtegaal

CiteerIk dacht zelf ook aan een Temperatuur shock..vandaar dat het idee van Nagtegaal over uitsluiping nog niet zo raar was.
Noem me maar gewoon Jeroen,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

characea

Zal ik doen Jeroen..hier nog een foto..ik hoop nog steeds op fotos van compagnons die betere fotos hebben van de locatie..want ik heb daar niets van...


characea

#25
Hier een foto van de riviertje de Svogena en de brug. Ruimte genoeg zou je zeggen om er onderdoor te vliegen. Ze vliegen echt zelden boven de 1m op dit stuk. Maken metaalglanslibellen duikvluhten op het water ? Is het mogelijk dat ze duikvluchten maken omdat ze in het water een belager denken te zien en dan verdrinken ? En dat de zon als spiegel werkt zodat ze onder de brug dit niet doen (geen spiegel want geen zon) en elders ook niet want daar staan waterplanten ?

Goyatlah

CiteerHier een foto van de riviertje de Svogena en de brug. Ruimte genoeg zou je zeggen om er onderdoor te vliegen. Ze vliegen echt zelden boven de 1m op dit stuk. Maken metaalglanslibellen duikvluhten op het water ? Is het mogelijk dat ze duikvluchten maken omdat ze in het water een belager denken te zien en dan verdrinken ? En dat de zon als spiegel werkt zodat ze onder de brug dit niet doen (geen spiegel want geen zon) en elders ook niet want daar staan waterplanten ?
Denk niet dat libellen zo snel verdrinken, tenslotte zijn ze in het water opgegroeid. Schijngevechten met hun eigen spiegelbeeld, dan zouden veel meer soorten, ook in Nederland daar last van moeten hebben. En als je ooit een glazenmaker je tuin hebt zien afgrazen, geloof je ook niet dat ze zomaar ergens tegen aan knallen. Misschien kun je een extract van deze discussie opsturen naar Richard Corbett (iemand moet hier toch wel 's mans email hebben?)
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

characea

#27
Helaas zijn we niet achter een zeer waarschijnlijke oorzaak voor deze verdronken libellen gekomken.

Ik heb van deze locatie nog een tachtig tal volwassen verdronken libellen meegenomen naar Nederland.
Is iemand hier nog in geinteresseerd ?

Citeer

Onder andere in Finland en Polen is de ondersoort Somatochlora metallica abocanica waargenomen.
Deze onderscheidt zich van de nominaat vorm doordat het pterostigma diepzwart is gekleurd en geen oranje basisvlekje in de achtervleugel zit. Bij de nominaat vorm is het pterostigma geel tot roodbruin en is de oranje basisvlek altijd aanwezig.



http://www.natuurreis.nl/estland/Waarnemin...uwen%20beta.txt

http://www.vzwlagare.be/vwgforum/topic.asp?TOPIC_ID=4365

JohanvantBosch

Ik lees het hele verhaal nu pas.... BIZAR! Kan helaas ook niet een andere suggestie aandragen dan wat eerder al gedaan is.

Overigens ... leuk die lijst, maar had je er niet ff iets overzichtelijkers van kunnen maken?  ;)  

characea

#29
De lijst is een export..en ik ben erg blij dat ik hem heb nu mijn HD gecrashed is.
Maar hoe had je hem dan gehad willen hebben ? datum, plaats, soort is toch redelijk duidelijk ?
Ah..je bedoelt een HTML pagina met layout...dat komt..ooit...hoop ik.



www.natuurreis.nl/estland/Waarnemingen Letland Litouwen beta.txt


Citeer

http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...ndpost&p=447401


Gisteren was ik bij het vennetje op (in?) Bornia. Daar dreven een hele hoop (tientallen) dode libellen in het water. Zwarte heidelibellen (neem ik aan). Ik vroeg me af hoe die zo dood in het water terechtkomen. Dat ze een keertje doodgaan begrijp ik wel, maar ik zou verwachten dat ze dan stilletjes in een hoekje gaan zitten sterven. Zoeken ze het water op om te sterven of vliegen ze boven het water en is er daar (boven het water) dan iets waardoor ze dan ongewild in het water vallen.