Baltimoretroepiaal te Alkmaar

Gestart door jvdlaan, januari 04, 2010, 10:21:30 AM

Vorige topic - Volgende topic

BramtK

Groeten,

Bram ter Keurs


Ben Gaxiola

Tamelijk off topic:

ik reed -op de terugweg  ;D - op de A9 naar het zuiden thv hectometerpaal 65,9 net niet een 1e winter Drieteenmeeuw plat die op de rijbaan landde. De vogel vloog op de seconde op tijd op om op de vluchtstrook te landen.

gr Ben
Ben Gaxiola

Helen Commandeur

Hallo,

Vanuit het spaanse volg ik dit met veel plezier.

In het boek van Nat. Geogr. - complete birds of N.A. is een artikel gewijd aan het verschil tussen de Baltimore en de Bullock's Oriole in de winter:

"Er zijn twee identificatie-issues om de Baltimore te kunnen onderscheiden van de Bullock's Oriole in de winter.
Ten eerste: ze hybridiseren regelmatig in een smalle zone van de Great Plains en als tweede: het kleed en het patroon van een vale onvolwassen Baltimore lijkt veel op dat van een vrouwtje Bullock's.
Deze issues kunnen gerelateerd zijn omdat het onmogelijk is om te weten of sommige Baltimores, die een Bullock's-achtig kleed hebben, in feite hybrides zijn.
Volwassen mannelijke hybriden zijn makkelijk te identificeren; hun kleed vertoont een mix van de kleden van beide soorten maar vrouwtjes en onvolwassen hybriden kunnen lang niet altijd makkelijk worden geidentificeerd.

Gelukkig is het gebied waar hybrides voorkomen vrij klein en de hybriden vormen een klein deel van deze twee Orioles species.

Het moeilijke van het onderscheiden komt door het valere winterkleed van de beide soorten. De vale Baltimores hebben een grijsachtige mantel en zijn geelachtig op de keel en borst met een meer grijsachtige onderborst en buik dan de Bullock's.
Alhoewel, in vergelijking met de Bullock's, lijken deze vale Baltimores intensiever geel te zijn op de buik en hebben daar vaak een oranje gloed. Het geel van de keel en borst loopt geleidelijk over in de grijsachtige buik terwijl deze overgang bij de Bullock's meer abrupt is.

De Bullock's hebben een gezichtspatroon dat zich enigzins spiegelt aan dat van een volwassen Baltimore man met veel geel op de snorstreep en wenkbrauwstreep en een contrasterende donkerdere oogstreep.
Bij de Baltimore zijn deze gebieden donkerder olijfgrijs met een contrasterende gele keel; de scheiding van een donkerder gezicht tussen gele baardstreep en keel kan vrij abrupt zijn. De Bullock's tonen geen abrupte overgang in dit gebied. Het geel van het gezicht loopt door bij de keel en de baardstreep.

Op de mantel heeft de Baltimore meestal donkerder binnendelen van de veren, terwijl de mantelveren van de Bullock's nagenoeg geheel grijs zijn. Ook heeft de romp van de Baltimore een gelige kleur en is die van de Bullock's grijzig.

De onderstaartdekveren van een vale Baltimore zijn meestal (mogelijk altijd) geel, terwijl ze bij de Bullock's meestal grijs zijn en af en toe geel.
Grijze onderstaartdekveren en romp zijn goede identificatiekenmerken voor een Bullock's als tegenstelling van de vale Baltimore.

De grote dekveren van de Baltimore tonen duidelijke gescheiden lichte randen, bij de Bullock's zijn deze randen vager en breder bij de uiteinden.
De roep van deze twee soorten lijkt veel op elkaar maar de Baltimore heeft een iets drogere, meer stotterende strofe."

Groeten,

Helen.
Ontwikkelaar van "Vogelnamen vertaler" voor Android, zie: https://play.google.com/store/apps/details?id=birdworld.translator.pro&hl=nl

Ronald Pieters

Gaat iemand nog vanuit Amsterdam vanmiddag of morgenvroeg naar Alkmaar?


frankw

#126
Tering. check deze serie: http://waarneming.nl/waarneming/view/45907624

Jan ik ga je morgen helpen met zoeken! Of ben je stiekem al geweest?

Zal me benieuwen of we morgen weer hetzelfde groepje "day-after" Twitchers hebben, net als bij Sneeuwuil, Grote Grije Snip, Kaspische Plevier etc haha

Mark Zevenbergen

Als vrijdag maar niet "the day after" is  :'(  Eerder kan ik niet....

Maar aangezien het plan is dat ik m'n pa meeneem, denk ik dat we de vogel bij het uit de auto stappen voorbij zien komen (of gewoon voor ons zien zitten)  :)  Tenminste...zo gaat het normaal gesproken als pa mee gaat...

grts Mark

frankw

Met the day after bedoel ik trouwens een dag na de massale twitch, niet een dag te laat! Wil je me niet op zulke negatieve gedachten brengen! Straks dippen we m nog.  ;)


Wouter van der Ham

ik was de day after twicher bij kleinst waterhoen...
Wouter van der Ham

Tussen de 11 en 25 jaar? www.JNM.nl

Ted van der Knaap

groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

JohnvR

Het was zojuist ook op de tv bij rtvnh. Dit wordt steeds herhaald (met tussenpozen). Een aantal mensen mooi in beeld, o.a. de dames herontdekkers, het vogeltje ook een beetje. Wel een leuke rapportage.

Vincent Hart

#133
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

Edwin Russer

Citaat van: Ted van der Knaap op januari 05, 2010, 17:26:16 PM
radioverslag: http://www.rtvnh.nl/player.php?stream=ItemRadio&item=47630

En op de tv. Klik op zoek en dan complete uitzending en begin bij 14.18. Wie is toch die rennende vogelaar met zwarte jas meteen in het begin van de uitzending 8)

http://www.rtvnh.nl/programmas/tvarchief/index.asp
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

jelmerpoelstra

Citaat van: laatvlieger op januari 05, 2010, 12:39:41 PM
Citaat van: paulhoekstra op januari 05, 2010, 11:47:12 AMonderaan deze pagina staan de verschillen met wat gelijkende troepialen: http://www.allaboutbirds.org/guide/Baltimore_Oriole/id Verschil met bullocks oriole zijn dus vooral de donkerdere gestreepte rug en de meer oranje-achtige kleuren. Alle andere soorten troepialen hebben volgens mij of geen gestreepte rug, of zijn meer (licht)geel of hebben een zwarte kinvlek.
Er zijn natuurlijk nog best wel een zwikkie van die Icterus soorten. Soorten uit de VS zou het inderdaad om Bullock's of Baltimore gaan, maar ik weet niet hoe die soorten er buiten de VS allemaal nog uitzien. Misschien lijken die er inderdaad helemaal niet op hoor, goed mogelijk, maar ik weet dat dus niet en was benieuwd of iemand daar wel iets over kan zeggen?
Heb de New World Blackbirds Helmguide niet bij de hand, maar volgens mij zijn er geen gelijkende orioles in de neotropen. Die zijn vrijwel allemaal geel en/of groter. En het patroon op de rug etc is ook wel erg typisch. Dit is toch echt een Baltimore!

Ted van der Knaap

Citaat van: Edwin Russer op januari 05, 2010, 17:43:39 PM
[
Wie is toch die rennende vogelaar met zwarte jas meteen in het begin van de uitzending 8) 


ik denk dhr. E. Russer... ...heb ik nu een koelkast gewonnen!  O0
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Edwin Russer

Citaat van: Ted van der Knaap op januari 05, 2010, 17:51:30 PM
Citaat van: Edwin Russer op januari 05, 2010, 17:43:39 PM
[
Wie is toch die rennende vogelaar met zwarte jas meteen in het begin van de uitzending 8) 


ik denk dhr. E. Russer... ...heb ik nu een koelkast gewonnen!  O0

Net niet geraden. Een gratis treinkaartje naar Alkmaar :)
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Edwin Russer

Citaat van: wouteren3 op januari 05, 2010, 17:21:47 PM
ik was de day after twicher bij kleinst waterhoen...

Niet gaan wanhopen...

Het is hoopgevend dat nij drie van de 34+ eerdere gevallen in Europa eveneens sprake was van overwinteren in achtertuinen met vetbollen: in Wales van 2 januari to 23 april 1989, in Essex van 2 december tot 24 maart 1991/92 en in Oxfordshire van 10 december tot 16 januari 2003/04.
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

steenl

Maar moeten we nu rtl, nos journaal en sbs 6 in de gaten gaan houden?
We worden nog eens trendsetters.  :P

Vincent Hart

Misschien leuk/handig voor degenen die morgen gaan, een idee van de actieradius van de vogel vandaag (o.b.v. tot nu toe ingevoerde waarnemingen) hier.

Bijgewerkte versie te verkrijgen door op http://waarneming.nl/monitoring.php?id_gebied=2324&id_soort=1590 alle waarnemers, jaar 2010 en alle activiteiten te selecteren. (Met dank aan Jeroen Nagtegaal die in het Rotszwaluw-topic deze functionaliteit liet zien :duim: )

Vogel leek in elk geval vandaag regelmatig naar de door Jan van der Laan Debbie Doodeman-den gedoopte naaldboom aan de Istriastraat terug te keren.
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

Jan vH

#141
De vogel is ook op het jeugdjournaal geweest. Zie Jeugdjournaal.nl.

En als je toch in Ouddorp (NH) ben, er is ook een mogelijke Taigaboomkruiper gezien.
Jan van Harten
Validator Plantengallen

caliprobola

Hoi,

met een aantal Gentse vogelkijkers zouden wij morgenvroeg rond 6u vertrekken om deze vogel te kunnen zien. Verwachte aankomst zou volgens de GPS omstreeks 8u50 zijn maar rekening houdend met het verkeer zou dit toch wel wat later kunnen zijn.
Om onze rit zo vlot mogelijk te laten verlopen hadden we natuurlijk graag informatie gehad die zo volledig mogelijk is. Essentieel is natuurlijk waar en hoe laat de vogel voor het laatst werd gezien (tot in de schemering?).

Het zou ook leuk zijn - gezien geen van ons is aangesloten op Dutchbirdalert - moest iemand ons op één of andere manier kunnen verwittigen moest de vogel morgenvroeg worden gemeld (al was het maar om de spanning wat weg te nemen...).

Met vriendelijke groeten en tot morgen
Pieter Vantieghem
0(032)494317961

Jurrien van Deijk

Vriendelijke groeten,

Jurriën van Deijk

peter123

#144
Staart ziet er inderdaad wel vreemd uit in vergelijking met http://www.birdsofmaine.com/wp-content/uploads/2009/07/oriole-fledglings.jpg

Vooral op deze foto is de slijtage goed te zien:
http://waarneming.nl/foto/view/1014867

Groetjes Peter Soer

peterlindenburg

ik zie identieke staartjes hoor. goed gevonden een foto van oriole fledglings met identieke slijtage:)

Edwin Russer

Er is wel wat discussie omtrent leeftijds,- en geslachtsbepaling. Ik zou in eerste instantie  ook met Garry meegaan vanwege de oranje-gele middelste dekveren en de meer intense kleur van de onderdelen en dan met name de borst. Maar, ik laat mij graag overtuigen. Volgens van Duivendijk dieper geeloranje onderdelen, gele basis van middelste dekveren en donkerdere banen op mantel dan 1e winter vrouwtje.

http://www.dutchbirding.nl/gallery.php?p=bigpic&gal=1&fid=1955&page=1

http://www.dutchbirding.nl/images/fotos/fotoid1968.jpg
Met vriendelijke groet,

Edwin Russer

Wp-ranking/https://netfugl.dk/ranking/2

Steven Wytema

Steven Wytema


cursorius

Citaat van: vincenthart op januari 05, 2010, 18:33:20 PM
Vogel leek in elk geval vandaag regelmatig naar de door Jan van der Laan Debbie Doodeman-den gedoopte naaldboom aan de Istriastraat terug te keren.

Laten we dit afkorten naar Triple D

wittemus

#149
Hoi allemaal,

Zijn jullie het dier nu niet op een akelige manier aan het uitputten ?
Hoe moet die nog de kans krijgen iets te eten ?

De journaalbeelden zijn erg komisch, maar als ik me bedenk hoe weinig rust dat dier gegund wordt dan vraag ik me toch wel een beetje af wat nou de bedoeling is van degenen die het dier hoogst persoonlijk willen bekijken.

Maar goed. Die discussie is hier vast al heel vaak gevoerd.

Overigens komt het dier me erg bekend voor.
Als een vogel die we vroeger heel veel om ons huis hadden.
Op Curacao namelijk.

Kan het dier niet gewoon met het vliegtuig zijn mee gekomen ?
Zoals mussen ook wel eens met het vliegtuig naar andere werelddelen gaan.

Evengoed veel plezier aan alle vogelspotters die de troepiaal gaan bekijken.

Misschien kan iemand een terrasverwarming mee nemen, met veel hout erbij en een zit-stokje voor de troepiaal.
:rolleye:

Met vriendelijke groet,

Liset
Huismus Bescherming Nederland
Stichting Witte Mus

Huismus en habitat beschermende ANBI stichting sinds 2009, met ervaring - in aanleg van habitat voor wild levende huismussen - sinds 1997.

http://www.huismusbescherming.nl