Nederlandse namen loopkevers !!

Gestart door Elachista, december 19, 2009, 19:55:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

han.endt

#30
Citaat van: Th.Heijerman op januari 02, 2010, 14:44:25 PM
Een leerachtige slakken-loopkever of een leerachtige slakkenloopkever; beide volslagen nonsense.

Als je het zo stelt ja, maar ik leg hier alleen wat uit. Is het nu echt zo moeilijk om iets goed te lezen?

Citaat van: Th.Heijerman op januari 02, 2010, 14:44:25 PM
En Lederslakkenloopkever met een hoofdletter is altijd fout (behalve aan het begin van een zin) en dat geldt ook voor Rietgrasuil enzo.

Mee eens. Ik gebruik zelf geen hoofdletters bij de Nederlandse namen van planten en dieren. Ik gebruik ze hier alleen, omdat dat nu eenmaal gebruikelijk is. Inderdaad om de redenen die Arp al noemde

jack_windig

Wat is er tegen om zowel wetenschappelijke als Nederlandse namen te gebruiken? Je maakt jezelf in ieder geval volslagen belachelijk als je op het vogelforum gaat discusiĆ«ren of die silhouetjes nou  Sturnus vulgaris of Corvus monedula zijn, en even belachelijk als je Nederlandse namen gaat gebruiken voor kortschildkevertjes, waarvan er maar misschien 10 personen in de hele wereld zijn (die bijna allemaal geen Nederlands kennen) die ze uit elkaar kunnen houden. Nachtvlinders heb ik in het Nederlands geleerd, dus daar moet ik als iemand de wetenschappelijke naam gebruikt steeds opzoeken wat dat in het Nederlands is. Bij libellen had ik dat eerst andersom, omdat ik die in het "wetenschaps" geleerd had. Soms zijn Nederlandse namen zo treffend dat ik ze een verrijking vind. Denk maar eens na hoe een hooiwagen die Strekpoot heet eruit zou zien en waarschijnlijk zie je het juiste beeld voor je. Een microvlindertje met de naam Morophaga choragella zei me niet zo veel tot ik de Nederlandse naam elfenbankmotje las. Wat mij betreft mogen Nederlandse namen zolang ze treffend zijn en bijdragen aan een betere herkenning of bekendheid van de soort. Wat mij betreft mogen wetenschappelijke namen ook omdat ze in de meeste gevallen zullen leiden tot herkenning van de soort, voor sommige groepen (de meeste kevers bijv. en bijna alle dieren die niet in Nederland voorkomen) beter dan bij de Nederlandse namen, voor andere groepen (vogels bijv.) niet. En ja, soms zullen we uit onze wetenschappelijke ivoren toren moeten afdalen om niet specialisten te interesseren, in wat wij zo machtig interessant vinden en een Nederlandse naam moeten gebruiken. Maar voor de meer dan 900 verschillende kortschildkeversoorten in Nederland is dat inderdaad onbegonnen werk.

JohnvR

Wat natuurlijk wel weer grappig of opvallend is, is dat die kortschildkevers wel een Nederlandse familienaam hebben. De Nederlandse familienamen lijken wel in bredere kring gebruikt te worden. Heeft misschien ook iets taalkundigs? Je kunt waarschijnlijk niet zeggen een Staphylinidae, omdat het meervoud is, dan moet je al zeggen een van de Staphylinidae o.i.d. of je moet de juiste latijnse uitgangen gaan gebruiken, dan wordt het helemaal onoverzichtelijk, maar je kunt natuurlijk wel zeggen: een kortschildkever. Misschien gewoon nummeren?

thijsdegraaf

#33
Een stinkende kortschild is ook redelijk bekend. Spreekt ook wel aan natuurlijk.  :)
Ik heb wat namen vertaald. De familienamen in het Duits, Engels en Nederlands lijken vaak op elkaar. De Fransen gebruiken meer de naam, die op het latijns lijkt. Maar die taal ligt ook minder ver van het latijn af.

Groet, Thijs

jan cuppen

Citaat van: jack_windig op januari 02, 2010, 23:46:37 PM
Soms zijn Nederlandse namen zo treffend dat ik ze een verrijking vind. Denk maar eens na hoe een hooiwagen die Strekpoot heet eruit zou zien en waarschijnlijk zie je het juiste beeld voor je.

Jij en ik zien dit dier op de juiste manier op een muur zitten omdat je het dier wel eens gezien hebt. Iemand die amper kennis heeft van hooiwagens ziet in ieder hooiwagen met lange gestrekte poten in een cirkel een Strekpoot. Jij weet dat de poten parallel aan elkaar moeten, een leek niet (en ze zitten/liggen zeker niet altijd op de correcte wijze). Een Dicranopalpus in actie is wel herkenbaar aan zijn palpen, maar niet aan zijn Strekpoten.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

jack_windig

Jan je hebt helemaal gelijk  ;D , maar ik ook  ;D . Daarom pleit ik voor het gebruik van zowel wetenschappelijke en Nederlandse namen allebei:

Hier waarom ik gelijk heb:
Citaat van: jan cuppen op januari 03, 2010, 22:36:56 PM
Iemand die amper kennis heeft van hooiwagens ziet in ieder hooiwagen met lange gestrekte poten in een cirkel een Strekpoot. Jij weet dat de poten parallel aan elkaar moeten, een leek niet.
Even een testje gedaan:
Aan een collega die helemaal niks weet van hooiwagens gevraagd:
- "Hoe denk jij dat een dier er uit ziet die strekpoot heet?
???  Wat, eh, nou zo, gaat recht staan en steekt beide armen gestrekt omhoog
- Nou niet slecht, maar eigenlijk moeten de armen en benen opzij in plaats van omhoog en omlaag
- Ja  :-\  dat kan ik niet hoor. Wat is dat eigenlijk voor beest
- Een hooiwagen
- Is dat een beest dan?
- Ja, een spinachtige
- O, maar die heeft toch zes poten
- Nee acht
- En die steekt die alle acht opzij?
- Ja 4 naar rechts en 4 naar links
- Hoe klein is dat beestje
- Nou, met poten zo groot ongeveer (wijs iets van 7cm aan)
- Oh grappig, en die komt in Nederland voor?
- Ja is tegenwoordig vrij algemeen
enzovoort....
Nog een testje, thuis aan mijn zoon die wel ongeveer weet wat een hooiwagen is. Teken eens een hooiwagen die strekpoot heet -> tekent een rondje met 4 lange rechte lijnen naar links en 4 naar rechts, maar niet helemaal parallel. Moet hij nou nog een kop? Nee dat hoeft niet, bij een hooiwagen zitten kop en lijf in een stuk.
Ik heb niet gevraagd of ze een Dicranopalpus konden tekenen, want ik heb zelf ook geen idee wat dicrano betekent
Conclusie: ook niet kenners hebben een redelijk idee hoe een strekpoot er uit kan zien ook al hebben ze er nooit een gezien, maar Dicranopalpus zegt ze helemaal niks.

Nu waarom jij gelijk hebt:
Foto 1:
Een hooiwagen met gestrekt poten, maar het is een Voorjaarshooiwagen Rilaena triangularis. [De poten zijn wel niet zo gestrekt als een strekpoot dat doet, maar een leek zou zeker kunnen denken dat dit een strekpoot is]
Foto 2:
Bij het nachtvlinderen, een hooiwagen die komt snoepen van de smeer. In het donker niet goed te zien wat het is, slechte foto, maar hee, wel een enorme palp te zien en ja dus een Dicranopalpus ondanks de niet gestrekte poten
Conclusie: gestrekte poten of niet, palpen geven zekerheid of het om een strekpoot gaat.

Dus wat mij betreft is Strekpoot Dicranopalpus ramosa de beste oplossing.

jan cuppen

Jack,

In dit geval zal een leek/amateur de Nederlandse naam beter onthouden dan de wetenschappelijke, dat ben ik met je eens. In zijn algemeenheid ben je met wetenschappelijke namen beter af omdat je dan de wereldliteratuur bij elkaar kunt googlen. Over die kleine beestjes in veel groepen is meestal maar een zeer beperkte hoeveelheid aan Nederlandse literatuur beschikbaar.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen