Berkenschildwantsen?

Gestart door jeanette, oktober 11, 2009, 22:31:53 PM

Vorige topic - Volgende topic

jeanette

Vanmiddag  trof ik op verschillende (braam)struiken deze schildwantsen aan, net allemaal iets verschillend.  Zijn het alle drie toch Berkenschildwantsen? Bvd.

thijsdegraaf

De onderste lijkt me een Acanthosoma haemorrhoidale Familie Acanthosomatidae
Dan moet hij groter zijn geweest. Vorig jaar had ik hem ook in de tuin. Toen vond ik het toch wel opvallend.

13 -15 mm

Groet, Thijs

jeanette

Inderdaad Thijs,  er was een groter exemplaar die ik als laatste zag en dat moet de wants van de onderste foto zijn geweest. Die lijkt inderdaad sterk op de door jou genoemde soort. Dank je wel!

jeanette

Niemand die de bovenste twee exemplaren van een naam kan voorzien?

thijsdegraaf

Berkenschildwants (Elasmostethus interstinctus)  :blink:

Thijs

Arp

Behalve dan dat we er meen ik gewoonlijk toch voor de zekerheid maar een "cf." induwen - tenzij de foto genoeg detail laat zien om ze van E. minor te onderscheiden?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jeanette

Hallo Thijs en Arp, dank jullie wel! Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de E.minor gehoord...op een Duitse site vond ik dit over de puntjes op het panstser van E. minor:
''Zu Wanzen-Bestimmungsmerkmalen zählen auch die Punktierungen. Die "Punktgruben" sind je nach Art hell oder dunkel gefärbt, lose über den Chitinpanzer verteilt oder/und in Reihen angeordnet (Abb 6: Elasmostethus minor). '
'http://wanzen-nrw.de/html/body_1_7_erkennungsmerkmale.
Kan dat het verschil maken met E. interstinctus of zijn er nog meer redenen waarom je niet  kunt zeggen dat het een berkenwants is, Arp?

thijsdegraaf

#7
Hier vind je wat meer informatie.
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=11189.0
Ik ben inderdaad wat te makkelijk met het geven van de naam. De  Berkenschildwants (Elasmostethus interstinctus) zit niet altijd in een berk. Ik vind hem op allerlei planten in mijn tuin. Maar er staat wel een grote berk in de buurt.
Ik weet niet of E. minor Horváth ook de rode kamperfoelie verlaat om andere struiken een bezoekje te brengen. Ik neem aan van wel.

Groeten, Thijs

Hier staat ook nog iets over de verschillen. Met dank aan Arp  ;D
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=37613.0

jeanette

#8
Hoi Thijs, dank je wel!! Ook voor de links.
Die wantsen vond ik vooral op els en braam , in het zelfde biotoop (ZW-Drenthe) als waar ik ook deze larven op els vond. Ergens in  het bosje zou ook wel berk kunnen staan.
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=92588.0
groet van jeanette

Arp

Hoi saampies,

In Drenthe is het natuurlijk vrijwel zeker interstinctus, maar als je op basis van vindplaats zekerheden aan gaat nemen zul je de andere soort er ook nooit vinden. Ik heb Berend er eens specifiek naar gevraagd (in dit draadje):
Citaat van: Pudding4brains op mei 24, 2009, 12:35:13 PMOndanks dat het onderwerp hier vaak de revu passeert en ik er vaak naar heb gevraagd is het me tot op heden helaas nog steeds niet helemaal duidelijk hoe Berend zulke beesten zonder genitaalfoto het liefst ingevoerd wil hebben (aangenomen dat deze niet uit Zuid-Limburg van Rode Kamperfoelie afkomt):

  • Elasmostethus sp.
  • onzekere Elasmostethus interstinctus
  • zekere Elasmostethus interstinctus
Citaat van: Berend Aukema op mei 24, 2009, 16:40:35 PM
Ik geef de voorkeur aan onzekere Elasmostethus interstinctus!
Of het kenmerk waar je aan refereert bruikbaar is voor het onderscheid tussen E. minor en E. interstinctus waag ik te betwijfelen, anders zou Berend daar wel gebruik van maken en het staat ook niet letterlijk zo op die pagina. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat de auteur het aanhaalde omdat het wel (enigszins) bruikbaar is voor bijvoorbeeld het verschil tussen Elasmostethus en Acanthosoma - meer details daarover vind je bijvoorbeeld hier (met dank aan Axel Steiner en Andreas Müller) 
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jeanette

Dank je wel, Arp.Wat een geweldige sites hebben julie toch!
Dan maak ik er gewoon een onzekere Elasmostethus interstinctus van.
groet van jeanette

JohnvR

Vanochtend vonden Willem en ik in het duin bij Egmond ook een Acanthosoma haemorrhoidale. Die is inderdaad echt wel een flinke slag groter en ook wat langwerpiger van vorm.

Arp

Een aanrader ter referentie is ook het befaamde draadje "4 look-a-like's" aka "Het grote-vergelijk-uw-Acanthosomatidae-draadje;D
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

JohnvR

Mooie toevoeging inderdaad. Laatst was ik op zoek naar Monaphis antennata op berk (niet gevonden overigens), zie http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=93802.0, zaten op 1 blaadje Berkenwants, Berkenschildwants en Kleidocerys resedae. Verderop nog een stuk of 20 Kleidocerys resedae, aan het schuilen denk ik. Op de foto een paar daarvan.