verhouding wilde en tamme bijen

Gestart door Weia, juni 28, 2009, 12:59:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

Weia

Weet iemand literatuur over de verhouding van de wilde bijen en de honingbij, of specifieker hoe de gedomesticeerde soort de wilde soorten onder druk zet?
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0


Date Lutterop

Lijkt er op dat er dus maar bedroevend weinig over bekend is; en dat terwijl het zo slecht gaat met de wilde bijen. Vreemd ook dat de imkerij blijkbaar zo'n grote vinger in de pap heeft. Dat viel ook al op bij de petietie die momenteel op internet rondwaart: http://www.petities.nl/petitie/stop_de_bijensterfte/.

Groet,

Date


han.endt

#3
Ik vind het niet erg dat de Honingbij achteruit gaat. Op de Ermelosche Heide heb ik vorig jaar tijdens de bloei van de struikhei genoten van de enorme hoeveelheid wilde bijen, terwijl ik mij daar in andere jaren ergerde aan de enorme hoeveelheden honingbijen. Vooral de aantallen van de zeldzamere Heidezandbij, Andrena fuscipes, waren opvallend. Zelfde geldt voor mijn tuin.

Dit is maar één observatie (die van mij), maar er zou eens grondig onafhankelijk onderzoek moeten worden gedaan naar de effecten van al die bijenkasten die in de natuur geplaatst worden. Hoewel het misschien niet meer nodig is.

wilde

#4
De concurrentie is je reinste flauwekul. In mijn tuin staan 15 honingbijvolken, maar ik heb ook zeer veel soorten wilde bijen in mijn tuin, waaronder enkele zeldzame soorten. Ze vliegen met verschillende voorkeuren. De wilde bijen zie vooral op kleine drachten, dus waarvan er relatief weinig planten staan. Je zou denken dat je bij mij niets anders dan honingbijen zou zien, maar dat is dus beslist niet het geval. Bijv. op ruig klokje en tripmadam vliegen de honingbijen niet of nauwelijks. De vrouwtjes van Megachile willughbiella vliegen momenteel zeer sterk op beide soorten. Het is een lust voor het oog.
Ik probeer wespen en bijen zo veel mogelijk te stimuleren met divers bloemaanbod en nestgelegenheid. Dat werkt prima.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

#5
Citaat van: wilde op juni 28, 2009, 20:34:42 PM
De concurrentie is je reinste flauwekul.

Beetje sterk uitgedrukt.

Ik zeg niet zo maar wat. Ik zie het toch om me heen. Dat zag ik al toen ik met zweefvliegen bezig was en ik zie het nu ik in wilde bijen bezig ben opnieuw. Honingbijen vliegen niet op alle soorten planten (wel op heel veel soorten), maar wel overvloedig op Struikhei.
En bij jou mag het misschien lukken, maar bij mij in de tuin zijn de zweefvliegen en wilde bijen weg als ik wordt overspoeld met de honingbijen in de nazomer.

wilde

Han, dat je waarneemt, dat ze wel wat andere soorten kunnen verdringen bij massale aanwezigheid op een klein plekje, betwijfel ik niet. In het algemeen is het echter nauwelijks verstorend. Heide is een massadracht waar je idd. honingbijen kunt verwachten, zeker als ze er in groten getale naar worden verplaatst.
Ik heb die ervaring helaas niet, want bij mij is er geen heide en ik reis niet (meer) met mijn bijen.
Er is al heel veel onzin over geschreven, vooral in het kader van natuurbehoud en bescherming van solitaite soorten. Sommige instanties, zoals Staatsbosbeheer en andere lanschapsbeheersders staan plaatselijk niet meer toe dat er honingbijenvolken in die gebieden worden geplaatst. Er is echter nauwelijks onderzoek naar gedaan en men roept maar wat. Het lijkt immers erg plausibel dat voedsel maar één keer kan worden opgenomen en als de honingbijen dat massaal doen er te weinig overblijft voor solitaire soorten. Ik heb in mijn tuin geheel andere ervaringen en heb ernstige twijfels over de storende concurrentie, maar plaatselijk-tijdelijk zou het misschien kunnen, maar dan is het effect zo gering, dat je er geen vaste regel aan kunt ontlenen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

Het zou toch wel goed zijn als er eens goed onderzoek naar werd gepleegd. Dat kan een hoop is misverstanden uit de wegruimen.
Aan de ene kant vind het opvallend dat je ineens een hoop andere bijtjes op de hei ziet nu er minder honingbijen zijn, maar aan de andere kant zijn die er wel van het ene op het andere jaar. Ik moet toegeven dat als de honingbij zoveel invloed zou hebben op de populaties van wilde bijen dat deze zich langzaam zouden herstellen en niet, zoals ik ervaar, er plotseling veel zijn. Toch blijft het opvallend, andere jaren massaal honingbijen (ze zijn ook niet zuinig met het plaatsen van kasten) en dan vorig jaar ineens grote aantallen heizandbijtjes. Er zaten er veel meer dan ik heb ingevoerd. Die 101 waren van een paar vierkante meters hei, waar ik geïnventariseerd heb. De rest van de Ermelosche hei gaf hetzelfde beeld, maar als ik ze wil invoeren dan moet ik van alle plekken bijtjes meenemen om ze thuis te determineren.

wilde

De imkerij werd vroeger massaal bedreven om heidehoning te oogsten. Het was korfimkerij en het aantal volken was gigantisch groot, mogelijk in topjaren een vijf-tot tienvoud van wat er nu is. Er was toen ook veel meer heide. Dan heb ik het over de jaren 1900 tot 1940. Daarin waren ook ups en downs, vooral doordat het soms veel, soms weinig opleverde.
Ik denk dat er toen veel meer soorten wespen en bijen (en grotere aantallen) op de heide aanwezig waren dan nu het geval is. De bijen die je nu ziet zijn het resultaat van vorig jaar. Toen was er kennelijk een goed voortplantingsklimaat voor die soorten. Heide is wel typisch een massale drachtbron, waarop honingbijen graag vliegen, maar vermoedelijk blijft er genoeg over voor andere insecten. Dat zweefvliegen eronder te lijden zouden hebben lijkt mij minder voor de handliggend. De larven hebben de nectar en het stuifmeel niet nodig, maar wel veel dierlijk voedsel in de vorm van luizen e.d. De volwassen vliegen kunnen waarschijnlijk toch wel voldoende voedsel vinden.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Louis.Boumans

Ik kreeg vandaag van de KNNV een bericht met een leaflet (pdf) van de actie Stop de Bijensterfte. Ik zie dat de opstellers tegemoet komen aan de zorgen dat gedomesticeerde bijen wilde soorten zouden kunne verdringen. Als een inderdaad bestrijdingsmiddel de oorzaak is, hebben natuurlijk alle bijen er last van, en wellicht zelfs vliegen (zie foto in de leaflet hieronder).

wilde

Louis, de foto van de Eristalis zweefvlieg is de zoveelste in een reeks waar ik mij als imker flink aan erger. Deze illustratie is bedoeld als die van een bij. Het onderscheid kan men bij de opmaak kennelijk niet goed maken met deze onzinnige foto als resultaat.
Ik zag een soortgelijke storende foto enkele maanden geleden in een publicatie over honingbijen door de Europese Commissie. Ik heb daarop gereageerd en het spijt ze dan dat er zoiets kan gebeuren. Ze kopen gewoon een foto bij een kwalitatief niet goed stockburo en plaatsen die vervolgens gewoon, zonder enig nader onderzoek.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Louis.Boumans

Ik moest wel lachen toen ik die folder zag  ;D