Lynxen bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, augustus 11, 2009, 13:49:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op mei 14, 2019, 13:16:46 PM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 13, 2019, 17:30:38 PM
Citaat van: Freek Verkerk op mei 09, 2019, 12:58:09 PM
Citaat van: Freek Verkerk op april 26, 2019, 19:43:19 PM
Citaat van: Freek Verkerk op maart 21, 2019, 16:03:41 PM
Citaat van: Freek Verkerk op maart 14, 2019, 11:16:30 AM
Citaat van: Freek Verkerk op maart 13, 2019, 11:06:14 AM
Citaat van: Freek Verkerk op maart 12, 2019, 10:56:14 AM
Citaat van: Freek Verkerk op maart 11, 2019, 14:17:56 PM
Door de storm is er een boom omgewaaid en op de omheining van het terrein van Lynxen terechtgekomen. De dieren zijn ontsnapt. Dit speelt in duitsland: https://nh24.de/2019/03/11/homberg-luchse-aus-gehege-im-wildpark-knuell-geflohen/ Het komt vaker voor de dierentuin dieren ontsnappen ook lynxen. meestal komen ze op de een of andere manier weer terug. Lynxen hebben in het verleden bewezen om goed in staat te zijn om hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. Ze vormen geen direct gevaar voor de mensen want die zijn te groot, maar wel voor kleinere dieren als konijnen, katten en honden etc.
Zoals gezegd: het komt vaker voor dat Lynxen ontsnappen. https://www1.wdr.de/nachrichten/ruhrgebiet/freilaufender-luchs-herne-aus-Wildpark-Haltern-am-See-100.html In dit geval in het Roergebied. 3 maanden na de ontsnapping is het dier nog steeds op vrije voeten. Kennelijk weet dit dierentuindier zich in vrijheid in leven te houden. Voortplanten is zo alleen nog wel moeilijk, ver van andere lynxen. Een lynx is een flink dier en op het ogenblik bevindt het zich kennelijk in Herne, 30 km van Haltern, waar de dierentuin staat waaruit het is uitgebroken. Van lynxen zijn wel tochten van 200-300 km bekend en dan kan het contact leggen met soortgenoten. In Harz of Pfalz. Voorlopig loopt het daarvoor in de verkeerde richting. Maar het is wel een mooi onbedoeld experiment waarmee ervaring wordt opgedaan met vrij levende lynxen in een met Nederland vergelijkbare stedelijke omgeving (Het Roergebied) . Kunnen ze zich in leven houden, hoe vaak worden ze gezien en zijn ze vervelend voor mensen, dat zijn vragen waarop we dan antwoorden krijgen. Voorlopig antwoord is dat dit dier zich wel in leven kan houden, weinig gezien wordt en niet vervelend is voor mensen. Positief dus.
Hier de mening van een plaatselijke jager, die denkt dat er ook in de omgeving van het Roergebied (vergelijkbaar met de Randstad) nog wel mogelijkheden voor lynxen zijn. Voor voedsel denkt hij dan aan reeën, konijnen en ganzen etc.  eventueel vossen. https://www.waz.de/staedte/herne-wanne-eickel/jagdaufseher-der-luchs-kann-auch-in-herne-ueberleben-id216649101.html Tenslotte leeft het dier er al 3 maanden.
In de bewoonde omgeving wordt het dier natuurlijk wat vaker gezien. Hierbij een video. https://www.halternerzeitung.de/nachrichten/haltern/der-luchs-aus-haltern-wurde-schon-wieder-in-herne-gersichtet-1384915.html Ik ben niet van plan om dagelijks een nieuwe link toe te voegen. Alleen als er iets bijzonders gebeurt zoals een auto-ongeluk, of dat het dier gevangen wordt of zoiets. In principe kan een lynx ook in Nederland op deze manier leven.
Nog steeds op vrije voeten: http://www.hertener-allgemeine.de/nachrichten/region/Nachgefragt-Was-macht-eigentlich-der-freilaufende-Luchs-in-Herne;art999,2314139 Ik weet niet of dit het tijds record is van 3 maanden ontsnapt, maar het is al wel lang en omdat hij weing gezien wordt maakt hij grote kans om op vrije voeten te blijven. Hij veroorzaakt ook geen problemen.
weer waargenomen: https://www.radioherne.de/nc/herne/lokalnachrichten/lokalnachrichten/archive/2019/04/25/article/-78a90465a3.html
en weer een waarneming: https://www.waz.de/staedte/bochum/landwirt-sieht-in-haltern-entlaufenen-luchs-in-bochum-id217130013.html Haltern is 30 km van Bochum. Bochum ligt midden in het Roergebied. Tot nog toe lijkt de Lynx daar goed te kunnen overleven. Dit is een mooi experiment.
En de lynx is weer gevangen. https://www1.wdr.de/nachrichten/ruhrgebiet/luchs-eingefangen-bochum-100.html Het lijkt erop dat lynxen vrij gemakkelijk kunnen uitbreken en dan na verloop van tijd ook gewoon weer gevangen worden. Wat dat betreft is dit een vrij normaal geval. Iets van 3 maanden heeft het dier buiten rondgelopen. Dat is wel lang, meestal worden lynxen na 2 weken weer gevangen. Lynxen houden hun roofinstinct tijdens gevangenschap en in de buitenwereld kunnen ze zich goed alleen redden. Kennelijk ook in een redelijk dicht bevolkte omgeving als het roergebied. Ik heb altijd een sympathie voor uitgebroken lynxen omdat ik eigenlijk vind dat dit soort dieren niet in gevangenschap thuishoren. Alhoewel ik ook gehoord hebben dat katachtigen, denk aan de huiskat, toch eigenlijk de hele dag liggen te slapen. Aan de andere kant kan de huiskat vaak ook loslopen om het huis. Dat heeft deze lynx nu ook gedaan. Het was een beetje de vraag of lynxen in onze omgeving kunnen overleven. Kennelijk is het deze lynx gelukt te overleven in het roergebied. Wat dat betreft geeft het mij vertrouwen dat lynxen ook in de Nederlandse omgevinig goede kansen hebben. Nu moeten ze alleen nog komen. Als ze zich met het huidige tempo van 5 km per jaar blijven uitbreiden staan ze ongeveer in het jaar 2060 aan de Nederlandse grens. Het kan ook sneller gaan.
Nog wat meer achtergrond over hoe het dier uiteindelijk gevangen is. https://www.bild.de/regional/ruhrgebiet/ruhrgebiet-aktuell/bochum-haltern-ausreisser-luchs-eingefangen-61870852.bild.html
Ze hebben het dier nu wel weer terug, maar ze willen hem ook weer kwijt. https://www.halternerzeitung.de/haltern/der-ausgebuexte-luchs-des-tierparks-granat-soll-ausgewildert-werden-1419917.html Wat mij betreft hadden ze het dier het beste gewoon vrij kunnen laten rondlopen daar in het Roergebied. Het dier deed tenslotte niemand kwaad. Nu zitten ze met de gebakken peren (hoge kosten) om het dier weer kwijt te raken. Misschien zijn er nog dierentuinen in Nederland die wel interesse hebben???? En gewoon een spuitje geven zal wel niet meer kunnen omdat dat zeker in het nieuws komt en dat mogelik niet goed valt bij het publiek. 
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

Citaat van: Freek Verkerk op mei 14, 2019, 21:29:29 PM
Kennelijk zijn er in het verleden, in 1973, 6 lynxen uitgezet in de sloveense Alpen. Aanvankelijk deed die populatie het goed, maar nu kennelijk wat minder. De popuatie heeft ook geen aansluiting weten te krijgen op andere populaties van lynxen. Er wordt gesproken over inteelt. Men wil er een aantal lynxen uit Romenië bijplaatsen. De oorspronkelijke 6 dieren komen ook uit dat gebied. Interessant https://www.kora.ch/index.php?id=214&tx_ttnews%5Btt_news%5D=786&cHash=12e051996d578a1eabb32fdd9fcc2723 De meest dichtbijzijnde andere populatie zit waarschijnlijk in west Oostenrijk. Een paar honderd kilometer verderop. Dat is voor lynxen een vrijwel onoverbrugbare afstand.

Klopt en de eerste kater is dit jaar losgelaten in Slovenie en de eerste poes in buurland Kroatie. Beide zijn afkomstig uit Slowakije. Je kan dit verder volgens op de website van het project: https://www.lifelynx.eu/
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Freek Verkerk

Volgens dit bericht https://www.hna.de/welt/leichter-anstieg-mindestens-135-luchse-in-deutschland-zr-12352261.html leven er nu 135 lynxen in Duitsland.  Volgens hetzelfde bericht waren dat indezelfde periode van het vorige jaar nog 114 dieren. Dat wordt een lichte toename genoemd, maar ik vind een toename van 21 dieren op 114 dieren toch bijna 20 % en beslist nicht "licht" ik zou dat aanzienlijk noemen. DIt wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een betere monitoring, want ik berekende over het verleden groeicijfers van tussen de 5 en 10 %. In ieder geval breiden ze zich uit en dat is goed.

In het volgende artikel: https://www.hna.de/lokales/northeim/landkreis-northeim-ort306262/fuehlen-sich-heimisch-luchse-im-westerhoefer-wald-12872801.html wordt gezegd dat men door incidentiele waarnemingen in bepaalde gebieden al wel lynxen vermoede. Om meer duidelijkheid te verkijgen heeft men camera's opgesteld en inderdaad 4 volwassen mannetjes en 2 volwassen vrouwtjes kunnen fotograferen plus nog een 4-tal jongen. men kan de lynxen redelijk goed individueel identificeren aan de hand van het vlekkenpatroon op hun vacht. Er wordt niet vermeld of het ier om "nieuwe" lynxen gaat of om al bekende lynxen, dieren die al eerder elders gefotograffeerd waren, maar het lijkt erop dat het hier om nieuwe, onbekende dieren gaat. Oorspronkg onbekend, dwz, de individuele ouders zijn (nog) onbekend, want foto's geven geen genetisch materiaal. Alleen als jongen samen met hun moeder worden gefotografeerd weten we meer.  Qua afstand is het 50 km van het nationale park de Harz. Dus niet zo ver.   
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#695
Citaat van: Freek Verkerk op augustus 01, 2019, 13:09:47 PM
Er is weer een lynx uitgezet https://www.rheinpfalz.de/lokal/artikel/waldleiningen-luchs-brano-zur-wiederansiedlung-freigelassen/ meer informate over dit project vind u in deze volgende link www.luchs-rlp.de
Het gaat goed met dit project wordt gezegd, maar ik heb mijn twijfels. https://www.sueddeutsche.de/leben/tiere-trippstadt-luchs-wiederansiedlung-im-pfaelzerwald-auf-gutem-weg-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-190804-99-331578 Er zijn tot nog toe 9 vrouwtjes en 8 mannetjes uitgezet en de eerste jongen zijn geboren, dus wat dat betreft gaat het goed. Maar er wordt ook gesproken van verkeersslachtoffers en de monitoring is niet 100 procent. Ik vind het project pas geslaagd als er sprake is van een groeiende populatie zonder dat er steeds nieuwe dieren bijgeplaatst moeten worden. Dat is nog niet het geval. Ik geloof dat men uiteinedelijk 25 dieren wil uitzetten. Tot nog toe zijn er dus ongeveer 17 uitgezet, dus nog 2 jaar en de 25 is bereikt. En eigenlijk wil ik ook dat deze populatie aansluiting krijgt op 2 andere populaties. De ene andere populatie zou dan in zwitserland / noord Frankrijk kunnen zijn. Die populatie zit redelijk dichtbij eigenlijk, maar die zou uit eigen kracht al richting het noorden moeten groeien, maar daarvan is mij niets bekend. Dat dat is verontrustend. Ergens in noord-oost Frankrijk werken 0nbekende negatieve krachten tegen de lynxen. De andere populatie die bereikt moet worden is de populatie in de Harz. Die heeft een gezonde groei en breidt zich ook richting alle kanten uit waaronder het westen, alleen zit die Harz-populatie noch redelijk ver weg en is die voor zwervende lynxen nog niet te overbruggen. Een andere populatie begint bij de bronnen van de donau te onstaan in het zwarte woud. Dat zijn zwerevers uit Zwitserland, en tot nog toe alleen maar mannetjes. Eigenlijk moeten ook alle 9 vrouwtjes elk jaar een nest jongen hebben en daarvan één naar de volwassen leeftijd brengen. Dat zie ik ook nog niet gebeuren. Mogelijk gebeurt er toch nog wel iets wat aan de monitoring ontsnapt. Hopelijk dan. Ik wacht af.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

#696
25  voor Duitsland + 25 voor Slovenie/Kroatie: kan die karpatenpopulatie echt een aderlating van 50 lynxen hebben en hoe vang je er in shemelsnaam zoveel? Zijn die herintoducties werkelijk zo belangrijk, of zou je dat geld beter in (het behoud van) de karpatenpopulatie kunnen steken?

Toch triest dat de dierentuinen een mooi fokprogramma hebben opgezet maar hun lynxen niet kwijt kunnen omdat diverse ministeries menen dat wildvang minder trammelant met schapenboeren oplevert. En dat terwijl lynxen prima kunnen verwilderen. Desnoods houd je her en der een dierentuin-paartje in een grote kooi in afgelegen bos en laat je hun jongen los. De wereld op zijn kop, wat mij betreft.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

grunsven

Je zou natuurlijk ook gewoon de gebieden geschikt kunnen maken en de lynxen met rust laten. Wat een zinloos gesleep allemaal, is het nu echt zo'n ramp als we iets langer moeten wachten voor lynxen op natuurlijke wijze gebieden herkoloniseren?
Als het vangen een bedreiging is voor de bestaande populaties is dat natuurlijk helemaal van de zotte.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

egilio

Ik neem aan dat ze dat toch goed afgewogen hebben. Iets langer wachten is niet verkeerd, hebben ze toen ook met zeearenden gedaan (al hebben die wel een veel groter dispersie potentiaal natuurlijk).
Het kan ook zijn dat, door dieren weg te halen uit het brongebied, de populatiegroei daar geoptimaliseerd wordt. Bij zwarte neushoorns doen ze dit bijvoorbeeld heel nauwgezet. Maar ik weet niet hoe dat zit bij lynxen.
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Freek Verkerk

Citaat van: tekenaar op augustus 05, 2019, 10:42:35 AM
25  voor Duitsland + 25 voor Slovenie/Kroatie: kan die karpatenpopulatie echt een aderlating van 50 lynxen hebben en hoe vang je er in shemelsnaam zoveel? Zijn die herintoducties werkelijk zo belangrijk, of zou je dat geld beter in (het behoud van) de karpatenpopulatie kunnen steken?

Toch triest dat de dierentuinen een mooi fokprogramma hebben opgezet maar hun lynxen niet kwijt kunnen omdat diverse ministeries menen dat wildvang minder trammelant met schapenboeren oplevert. En dat terwijl lynxen prima kunnen verwilderen. Desnoods houd je her en der een dierentuin-paartje in een grote kooi in afgelegen bos en laat je hun jongen los. De wereld op zijn kop, wat mij betreft.

De dieren komen niet allemaal uit de karpaten. Veel komen ook uit zwitserland, de meesten volgens mij. het aantal lynxen in een bepaald gebied wordt al snel als te hoog aangezien door boeren en jagers en ik heb de indruk dat mede daarom men in zwtserland uit sommige gebieden dieren vangt en doorgeeft aan duitsland. Mijn indruk is dat de populaties in zwitserland groeien en dat vanuit zwitserland ook nieuwe gebieden bewoond worden zoals west Oostenrijk en zuid duitsland (Het zwarte woud) Mogelijk ook naar Italie.  Om populatie in de Harz komt voor een groot gedeelte wel uit dierentuinen en dat is over het algemeen goed gelopen zij het dat enige dieren zo tam waren dat ze totaal geen angst hadden voor mensen en wandelaars zelfs volgden. Deze exemplaren zijn weer gevangen en zijn teruggegaan naar een dierentuin. Hierbij een link naar een artikel dat verteld over dierentuin lynxen uit Duitsland die gebrukt worden voor een herintroductieprojet in Noord Polen. https://www.kurier.de/inhalt.auswilderung-luchs-junior-wandert-aus-in-die-polnische-freiheit.a32cfea3-316d-4898-be6d-74a6693e3954.html  meer inforatie over dit project op: http://www.rysie.org/en
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een lynx schijnt een territorium te hebben in de omgeving van Breitenbrunn https://www.blick.de/erzgebirge/wildkatze-auf-streifzug-durchs-westerzgebirge-artikel10615021 Het dier schijnt uit de Harz te komen. ik heb even uitgezocht welke tocht het dier dan ongeveer gemaakt heeft: https://www.google.nl/maps/dir/Landkreis+Harz,+Duitsland/92363+Breitenbrunn,+Duitsland/@50.3997639,8.9696263,7z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5a053c8ffe44f:0xa146ef01e5c7f4d3!2m2!1d11.0267438!2d51.7583353!1m5!1m1!1s0x479f0a9fbdd1aea7:0x65e1cb514796b6bf!2m2!1d11.6236946!2d49.0836717!3e2?hl=nl&authuser=0  350 KM !!!!. Dat is een hele afstand. Als het dier niet naar het zuiden gelopen was, maar naar het westen, dan was het nu in Nederland. Dat betekent dat Nederland in het bereik van lynxen uit de Harz ligt. Elk moment is een bezoek mogelijk. De kans is niet zo groot want in de Harz zitten een 100 lynxen en ééntje is zo ver weg gelopen (wat we dan weten) dus een kans van 1%, dat er volgend jaar een lynx in Nederland op bezoek komt. Die orde van grote.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In Beieren op de grens met Tsjechië heeft in het verleden een herintroductie project plaats gevonden. Wat in de Harz en ook Zwitserland en Frankrijk wel goed ging is hier veel minder goed gegaan. De aantallen willen maar niet toenemen. Er wordt beschuldigend gewezen naar de jagers, die men verdenkt van stropen, het illegaal doden van dieren. Er is nu ook iemand veroordeeld, maar het is de vraag of daarmee het probleem is opgelost. https://www.idowa.de/inhalt.grandsberg-bei-schwarzach-luchsjunges-halb-tot-gefunden.d35f2e78-e0a7-4499-8ea6-13615e8dd9a3.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een jonge lynx die kennelijk zonder moeder is opgevoed is weer uitgezet in de natuur. De vraag was of het dier zonder deze moeder, en haar training en ervaring, toch in staat was om te jagen. Dat bleek wel het geval. https://www.schweizerbauer.ch/tiere/uebrige-tiere/jungluchs-erfolgreich-ausgewildert-51914.html De lynx blijkt ook veel vos te vangen, interessant. :)
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#704
De populatie in Duitsland blijft groeien https://www.n-tv.de/wissen/Luchs-Population-in-Deutschland-waechst-article21069640.htmlgelukkig. Ze hebben het over drie deel populaties in duitsland; Beieren, Harz en Pfalz. Daarnaast wil ik opmerken dat er ook dieren in Zuid-oost duitsland leven, tegen de grens met Zwitserland/Frankrijk aan, in het zwarte woud, bij de bronnen van de Donau. Voorlopig alleen maar (3) mannetjes, afkomstig uit Frankrijk en voornamelijk Zwitserland, maar hier zullen toch binnenkort wel vrouwtjes bij komen. De "Harz"- populatie is langzaam aan bezig het noorden van Duitsland te bezetten en die populatie groeit ook steeds, dat gaat goed. Zorgenwekkend is de populatie in het duits - tsjechisch grensgebied; die is klein en wordt sterk bedreigd door stroperij. Nieuw is de populatie in de Pfalz. Die groeit goed als gevolg van het bijplaatsen van dieren uit voornamelijk Zwitserland. De eerste voortplanting in dat gebied is aangetoond. Maar een herpopulatie wordt pas als succesvol gezien als dieren die in dat gebied geboren zijn zich ook daadwerkelijk voortplanten. De daar geboren jongen zijn nu nog jonger dan een jaar, dus we zullen nog 2 jaar moeten wachten, tot 2021, voordat we kunnen spreken van een geslaagde herintroductie. Ik ben wat dat betreft gematigd positief. Positief omdat er daadwerkelijk jongen geboren zijn, gematigd omdat het er niet zoveel zijn; veel uitgezette vrouwtjes hebben geen jongen gekregen, die zijn waargenomen. De populatie in het Zwarte woud mist nog vrouwtjes. Maar per saldo wel een positief verhaal. De populatie als totaal met iets meer dan 100 dieren verspreid over 3 gescheiden gebieden wordt terecht als "zwak", of "in gevaar" gezien, maar groeit gelukkig wel, dus ik ben positief.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In Thüringen waren al eens lynxen, een paar jaar geleden, maar door een ziekte waren ze ook weer verdwenen, maar nu is er weer een vrouwtje met jongen waargenomen. Dus dat gaat weer de goede kant op. https://www.insuedthueringen.de/region/thueringen/thuefwthuedeu/Nach-Jahren-wieder-Luchs-Nachwuchs-in-Thueringen-gesichtet;art83467,6940249 Een aantal jaren geleden zijn in de Harz een 30 tal dieren uitgezet en dat zijn er nu 70-90 geworden. Inmiddels is de hele Harz vol en verspreiden ze zich over de aanliggende gebieden, maar dat is dan toch nog binnen een straal van 100 km. 
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Ook in Spanje leven lynxen. Ook daar lopen herintroductie programmas en ook daar zijn stropers. https://inspanje.nl/spanje/12229/vier-beschermde-lynxen-dood-door-jacht-in-castilie-la-mancha/
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

egilio

Dat is wel een andere soort, en het herstel van die soort de afgelopen 10-15 jaar is een behoorlijk succes verhaal. Jammer dat er schijnbaar jagers in dat gebied zijn die er niet blij mee zijn. Iberische, of pardel-, lynxen zijn specialisten op konijnen, dus vormen nauwelijks een bedreiding voor boeren en als je als jager er moeite mee hebt dat je wat minder konijnen kunt schieten, terwijl je het jagen vooral voor je plezier doet en niet voor levensonderhoud, dan ben je wel heel zielig bezig.
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Freek Verkerk

In de Harz is een jonge Lynx waargenomen die door een dorp loopt, waarschijnlijk op zoek naar voedsel. Het dier is zonder moeder en zal nog moeite hebben om zelfstadig te jagen Het plan is het dier te vangen. https://www.radiosaw.de/luchs-streift-durch-lautenthal. Vervolgens dan waarschijnlijk enkele maanden voeren en met een zender weer uitzetten.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op november 07, 2019, 11:23:05 AM
In de Harz is een jonge Lynx waargenomen die door een dorp loopt, waarschijnlijk op zoek naar voedsel. Het dier is zonder moeder en zal nog moeite hebben om zelfstadig te jagen Het plan is het dier te vangen. https://www.radiosaw.de/luchs-streift-durch-lautenthal. Vervolgens dan waarschijnlijk enkele maanden voeren en met een zender weer uitzetten.
Inmiddels is het dier gevangen, of er is in ieder geval één dier gevangen. Mogelijk heeft het ook nog broertjes en zusjes https://live.goslarsche.de/post/view/5dc42fa0ddb5ef114a06fbbb/Wolfshagen/Streunender-Luchs-ist-gefangen
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#710
Voor de liefhebber: 4 rapporten om te downloaden over de toestand van de lynxen in Zwitserland. https://www.kora.ch/index.php?id=214&tx_ttnews%5Btt_news%5D=814&cHash=3d7613d2653748d75f2588d5e5395254 Ik lees nu al een aantal jaren deze rapporten en de zwitsers maken hun reputatie volledig waar: zeer gedegen onderzoek. Een methode die gekopieerd kan worden. Is wel duur. In een bepaald gebied worden automatische camera's opgehangen op de meest ideale plaatsen. De camera's hangen in de paringstijd, wanneer de dieren zich verplaatsen op zoek naar partners. Lynxen kunnen ruim 10 jaar oud worden en aangezien deze onderzoeken zich om de 3 jaar herhalen worden vaak bekende dieren weer waargenomen. Door hun individuele vlekken patroon kunnen individuele lynxen onderscheiden worden. Lynxen hebben een territorium dat zij jarenlang bezetten. Hierdoor weet men wat er in 3 jaar gebeurt in een bepaald gebied. Meestal is er een groei in het aantal dieren.

Er is onderzoek in twee gebieden gedaan.

Over het eerste gebied wordt gezegd:

Abstract
Camera-trapping of Eurasian lynx (Lynx lynx) was carried out during 60 nights, from 20th December 2018 to 18th February 2019 in western central Switzerland IIIa. Camera-traps were set pairwise at 74 sites. The camera traps operated during 4323 of the theoretically 4440 capture nights (97.4%). In the whole reference area of 951 km, 112 events at 26 camera trap sites (one to several lynx events per site) of 9 independent lynx and 7-9 juveniles from 3 litters were recorded along trails. The capturerecapture estimate of abundance (95% confidence interval) under model Mh was 9 (9-9) independent lynx, which corresponds to a density of 1.44 (1.371.50) per 100 km2 suitable habitat. Compared to the value observed three years ago during winter 2015/16 (2.09 (1.762.43)) the density decreased significantly, mainly due to the absence of lynx detections along the north-western side of the reference area. The density estimated per 100 km2 suitable habitat is significantly lower compared to the latest estimates in all other reference areas, except for the south of the Lower Valais IVd, where no lynx was detected.

En over het tweede gebied:
Abstract
Camera-trapping of Eurasian lynx (Lynx lynx) was carried out during 60 nights, from 5 th December 2018 to 3 rd February 2019 in the northern Jura. Camera-traps were set pairwise at 61 sites. The camera traps operated during 3607 of the theoretically 3660 capture nights (98.6%). In the whole reference area of 882 km2, 85 events at 42 camera trap sites (one to several lynx events per site) of 14 independent lynx and one juvenile were recorded along trails. The capture-recapture estimate of abundance (95% confidence interval) under model Mh was 16 (15-24) independent lynx, which corresponds to a density of 2.55 (1.913.19) per 100 km2 suitable habitat. Compared to the value observed three years ago during winter 2015/16 (1.75 (1.322.19)) there was not significant increase of the density. The density estimated per 100 km2 suitable habitat does not differ significantly from the latest estimates in the other reference areas, except for western central Switzerland IIIa and south of Lower Valais IVd where the densities were significantly lower.

Beetje teleurstellend, meestal nemen de aantallen lynxen toe. Ik weet ook niet wat hier aan de hand is. In het tweede gebied weren ook vrijwel geen jonge dieren waargenomen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij een artikel over waarnemingen van Lynxen in het noordelijk gedeelte van het zwarte woud. Door een automatische camera met bewegingsmelder (Fotofalle, zeggen de duitsers). De waarneming is vrij noordelijk. De lynxen doen het goed en breiden uit in Zwitserland, en vanuit Zwitserland lopen ze nu ook zuid duitsland binnen. Maar deze waarneming is vrij noordelijk, namelijk 140 km noordelijk van Bazel. https://www.google.nl/maps/dir/Bazel,+Zwitserland/Freudenstadt,+Duitsland/@48.0107961,7.4006167,9z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x479049c72769304f:0x361ceb70f36d8a90!2m2!1d7.5885761!2d47.5595986!1m5!1m1!1s0x47973400a1fc3059:0x41f6bb7a5df5700!2m2!1d8.4179988!2d48.4644796!3e2?hl=nl&authuser=0  Het is wel bekend dat lynxen dit soort afstanden kunnen overbruggen, maar het is goed om te lezen dat ze dat blijven doen. Tot nog toe zijn er geen vrouwtjes waargenomen in het zwarte woud. En dat is wel noodzakelijk voor voortplanting, maar dat hier al mannetjes komen is een goed teken. Overigens is er niets bekend over het geslacht van dit dier. Ze hebben in Zwitserland een goede database met beelden van Lynxen en door hun vlekkenpatroon zijn ze goed individueel te onderscheiden, dus ik neem aan dat ze nu de beelden aan het vergelijken zijn en dat ze binnenkort kunnen vertellen waar ze dit dier eerder gefotografeerd hebben. https://bnn.de/lokales/gaggenau/luchs-loest-fotofalle-im-murgtal-aus
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In het Pfalzerwald loopt een herintroductieprogramma. Er worden jongen geboren, maar er gaan ook dieren dood, het moet nog blijken of er meer dieren geboren worden dan er dood gaan. Maar er lopen nu een tiental dieren rond en die kun je als wandelaar gewoon tegenkomen. Hier een voorbeeldje met video: https://www.rheinpfalz.de/lokal/artikel/fuenf-minuten-schockstarre-jogger-trifft-auf-luchs-im-pfaelzerwald-mit-video/
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

vdbuss

is het niet heel vreemd dat die lynx zo blijft staan in aanwezigheid van die mens, volgens het artikeltje langer dan vijf minuten?

egilio

Ongewoon is het wel, gevaarlijk zou ik het niet willen noemen. De filmer gedraagt zich ook niet bedreigend: beweegt rustig, maakt geen lawaai. Maar ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die zich niet gemakkelijk zouden voelen bij een ontmoeting van zo'n duur enop zo'n korte afstand. 
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

peterv

Citaat van: egilio op december 29, 2019, 10:28:00 AM
Ongewoon is het wel, gevaarlijk zou ik het niet willen noemen. De filmer gedraagt zich ook niet bedreigend: beweegt rustig, maakt geen lawaai. Maar ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die zich niet gemakkelijk zouden voelen bij een ontmoeting van zo'n duur enop zo'n korte afstand.
Apart dat de video recent is gepost maar te zien aan de plantengroei al ergens in de zomer moet zijn gefilmd. Het gedrag van dit dier is (gokje) misschien te verklaren als deze in de naaste omgeving een prooi heeft liggen. Grote prooidieren kan een lynx niet in 1x opeten en worden bewaard (en bewaakt tegen andere kapers op de kust).
Peter Venema

Freek Verkerk

#716
Citaat van: peterv op december 29, 2019, 21:33:58 PM
Citaat van: egilio op december 29, 2019, 10:28:00 AM
Ongewoon is het wel, gevaarlijk zou ik het niet willen noemen. De filmer gedraagt zich ook niet bedreigend: beweegt rustig, maakt geen lawaai. Maar ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die zich niet gemakkelijk zouden voelen bij een ontmoeting van zo'n duur enop zo'n korte afstand.
Apart dat de video recent is gepost maar te zien aan de plantengroei al ergens in de zomer moet zijn gefilmd. Het gedrag van dit dier is (gokje) misschien te verklaren als deze in de naaste omgeving een prooi heeft liggen. Grote prooidieren kan een lynx niet in 1x opeten en worden bewaard (en bewaakt tegen andere kapers op de kust).
Klinkt geloofwaardig, was ook mijn idee. Als ik dit dier vergelijk met een huiskat, dan vertonen die hetzelfde gedrag. Die vluchten ook niet meteen en altijd, daar is ook helemaal geen reden voor. Bovendien heb ik wel vaker over vergelijkbaar gedrag gelezen, waarbij het dier een prooi bewaakte. Dus dit gedrag lijkt mij normaal en dat kunnen we ook verwachten als dit soort dieren ooit nog eens in Nederland zullen rondlopen. Net als een huiskat en een wilde kat is dit dier alleen een gevaar voor mensen als het hondsdolheid heeft (Voor katten zal dat wel een andere naam hebben). Een Lynx wil nog wel eens honden van mensen lastig vallen vooral als het iets te verdedigen heeft zoals een prooi of jongen, of als het zelf wordt aangevallen of besnuffeld.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er is een lynx met drie jongen waargenomen in Noord Hessen: https://nh24.de/2019/12/29/luchsin-mit-drei-jungtieren-im-reinhardswald-fotografiert/ Dat is ruim 100 km van de plaats waar deze dieren 20 jaar geleden zijn geherintroduceert, dus in 20 jaar heeft de soort zich 100 km verspreid. Dat is 100/20 =5 km per jaar. Dat is niet snel, maar het goede nieuws is dat de soort zich in ieder geval nog steeds uitbreidt richting Maastricht. Langzaam maar zeker. https://www.google.nl/maps/dir/Harz+National+Park,+Germany/34369+Hofgeismar,+Duitsland/@51.6807808,7.7305705,7z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m5!1m1!1s0x47bb1865259a97cd:0x422435029b0ae20!2m2!1d9.3860472!2d51.4970925!3e2?hl=nl&authuser=0
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

peterv

Citaat van: Freek Verkerk op december 30, 2019, 17:10:50 PM
Net als een huiskat en een wilde kat is dit dier alleen een gevaar voor mensen als het hondsdolheid heeft (Voor katten zal dat wel een andere naam hebben).
Hondsdolheid blijft hondsdolheid heten, ongeacht wie er mee besmet is. Jij en ik kunnen ook hondsdol worden terwijl we niet op 4 poten lopen te blaffen (toch?  ;D ).
Peter Venema

Freek Verkerk

Citaat van: peterv op december 30, 2019, 20:18:07 PM
Citaat van: Freek Verkerk op december 30, 2019, 17:10:50 PM
Net als een huiskat en een wilde kat is dit dier alleen een gevaar voor mensen als het hondsdolheid heeft (Voor katten zal dat wel een andere naam hebben).
Hondsdolheid blijft hondsdolheid heten, ongeacht wie er mee besmet is. Jij en ik kunnen ook hondsdol worden terwijl we niet op 4 poten lopen te blaffen (toch?  ;D ).
Als ik hondsdol ben wordt ik ook gevaarlijk :)
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk