Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 ... 22 23 [24]   Omlaag

Auteur Topic: Lynxen bij de buren  (gelezen 36136 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #690 Gepost op: juni 06, 2019, 11:57:37 am »

Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #691 Gepost op: juni 24, 2019, 12:33:08 pm »

Door de storm is er een boom omgewaaid en op de omheining van het terrein van Lynxen terechtgekomen. De dieren zijn ontsnapt. Dit speelt in duitsland: https://nh24.de/2019/03/11/homberg-luchse-aus-gehege-im-wildpark-knuell-geflohen/ Het komt vaker voor de dierentuin dieren ontsnappen ook lynxen. meestal komen ze op de een of andere manier weer terug. Lynxen hebben in het verleden bewezen om goed in staat te zijn om hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. Ze vormen geen direct gevaar voor de mensen want die zijn te groot, maar wel voor kleinere dieren als konijnen, katten en honden etc.
Zoals gezegd: het komt vaker voor dat Lynxen ontsnappen. https://www1.wdr.de/nachrichten/ruhrgebiet/freilaufender-luchs-herne-aus-Wildpark-Haltern-am-See-100.html In dit geval in het Roergebied. 3 maanden na de ontsnapping is het dier nog steeds op vrije voeten. Kennelijk weet dit dierentuindier zich in vrijheid in leven te houden. Voortplanten is zo alleen nog wel moeilijk, ver van andere lynxen. Een lynx is een flink dier en op het ogenblik bevindt het zich kennelijk in Herne, 30 km van Haltern, waar de dierentuin staat waaruit het is uitgebroken. Van lynxen zijn wel tochten van 200-300 km bekend en dan kan het contact leggen met soortgenoten. In Harz of Pfalz. Voorlopig loopt het daarvoor in de verkeerde richting. Maar het is wel een mooi onbedoeld experiment waarmee ervaring wordt opgedaan met vrij levende lynxen in een met Nederland vergelijkbare stedelijke omgeving (Het Roergebied) . Kunnen ze zich in leven houden, hoe vaak worden ze gezien en zijn ze vervelend voor mensen, dat zijn vragen waarop we dan antwoorden krijgen. Voorlopig antwoord is dat dit dier zich wel in leven kan houden, weinig gezien wordt en niet vervelend is voor mensen. Positief dus.
Hier de mening van een plaatselijke jager, die denkt dat er ook in de omgeving van het Roergebied (vergelijkbaar met de Randstad) nog wel mogelijkheden voor lynxen zijn. Voor voedsel denkt hij dan aan reeŽn, konijnen en ganzen etc.  eventueel vossen. https://www.waz.de/staedte/herne-wanne-eickel/jagdaufseher-der-luchs-kann-auch-in-herne-ueberleben-id216649101.html Tenslotte leeft het dier er al 3 maanden.
In de bewoonde omgeving wordt het dier natuurlijk wat vaker gezien. Hierbij een video. https://www.halternerzeitung.de/nachrichten/haltern/der-luchs-aus-haltern-wurde-schon-wieder-in-herne-gersichtet-1384915.html Ik ben niet van plan om dagelijks een nieuwe link toe te voegen. Alleen als er iets bijzonders gebeurt zoals een auto-ongeluk, of dat het dier gevangen wordt of zoiets. In principe kan een lynx ook in Nederland op deze manier leven.
Nog steeds op vrije voeten: http://www.hertener-allgemeine.de/nachrichten/region/Nachgefragt-Was-macht-eigentlich-der-freilaufende-Luchs-in-Herne;art999,2314139 Ik weet niet of dit het tijds record is van 3 maanden ontsnapt, maar het is al wel lang en omdat hij weing gezien wordt maakt hij grote kans om op vrije voeten te blijven. Hij veroorzaakt ook geen problemen.
weer waargenomen: https://www.radioherne.de/nc/herne/lokalnachrichten/lokalnachrichten/archive/2019/04/25/article/-78a90465a3.html
en weer een waarneming: https://www.waz.de/staedte/bochum/landwirt-sieht-in-haltern-entlaufenen-luchs-in-bochum-id217130013.html Haltern is 30 km van Bochum. Bochum ligt midden in het Roergebied. Tot nog toe lijkt de Lynx daar goed te kunnen overleven. Dit is een mooi experiment.
En de lynx is weer gevangen. https://www1.wdr.de/nachrichten/ruhrgebiet/luchs-eingefangen-bochum-100.html Het lijkt erop dat lynxen vrij gemakkelijk kunnen uitbreken en dan na verloop van tijd ook gewoon weer gevangen worden. Wat dat betreft is dit een vrij normaal geval. Iets van 3 maanden heeft het dier buiten rondgelopen. Dat is wel lang, meestal worden lynxen na 2 weken weer gevangen. Lynxen houden hun roofinstinct tijdens gevangenschap en in de buitenwereld kunnen ze zich goed alleen redden. Kennelijk ook in een redelijk dicht bevolkte omgeving als het roergebied. Ik heb altijd een sympathie voor uitgebroken lynxen omdat ik eigenlijk vind dat dit soort dieren niet in gevangenschap thuishoren. Alhoewel ik ook gehoord hebben dat katachtigen, denk aan de huiskat, toch eigenlijk de hele dag liggen te slapen. Aan de andere kant kan de huiskat vaak ook loslopen om het huis. Dat heeft deze lynx nu ook gedaan. Het was een beetje de vraag of lynxen in onze omgeving kunnen overleven. Kennelijk is het deze lynx gelukt te overleven in het roergebied. Wat dat betreft geeft het mij vertrouwen dat lynxen ook in de Nederlandse omgevinig goede kansen hebben. Nu moeten ze alleen nog komen. Als ze zich met het huidige tempo van 5 km per jaar blijven uitbreiden staan ze ongeveer in het jaar 2060 aan de Nederlandse grens. Het kan ook sneller gaan.
Nog wat meer achtergrond over hoe het dier uiteindelijk gevangen is. https://www.bild.de/regional/ruhrgebiet/ruhrgebiet-aktuell/bochum-haltern-ausreisser-luchs-eingefangen-61870852.bild.html
Ze hebben het dier nu wel weer terug, maar ze willen hem ook weer kwijt. https://www.halternerzeitung.de/haltern/der-ausgebuexte-luchs-des-tierparks-granat-soll-ausgewildert-werden-1419917.html Wat mij betreft hadden ze het dier het beste gewoon vrij kunnen laten rondlopen daar in het Roergebied. Het dier deed tenslotte niemand kwaad. Nu zitten ze met de gebakken peren (hoge kosten) om het dier weer kwijt te raken. Misschien zijn er nog dierentuinen in Nederland die wel interesse hebben???? En gewoon een spuitje geven zal wel niet meer kunnen omdat dat zeker in het nieuws komt en dat mogelik niet goed valt bij het publiek. 
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

 • Admins
 • Online Online
 • Berichten: 10088
 • Admingroep: Amfibieen, Reptielen & Zoetwatervissen
  • Nature in Colour
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #692 Gepost op: juli 13, 2019, 22:21:02 pm »

Kennelijk zijn er in het verleden, in 1973, 6 lynxen uitgezet in de sloveense Alpen. Aanvankelijk deed die populatie het goed, maar nu kennelijk wat minder. De popuatie heeft ook geen aansluiting weten te krijgen op andere populaties van lynxen. Er wordt gesproken over inteelt. Men wil er een aantal lynxen uit RomeniŽ bijplaatsen. De oorspronkelijke 6 dieren komen ook uit dat gebied. Interessant https://www.kora.ch/index.php?id=214&tx_ttnews%5Btt_news%5D=786&cHash=12e051996d578a1eabb32fdd9fcc2723 De meest dichtbijzijnde andere populatie zit waarschijnlijk in west Oostenrijk. Een paar honderd kilometer verderop. Dat is voor lynxen een vrijwel onoverbrugbare afstand.

Klopt en de eerste kater is dit jaar losgelaten in Slovenie en de eerste poes in buurland Kroatie. Beide zijn afkomstig uit Slowakije. Je kan dit verder volgens op de website van het project: https://www.lifelynx.eu/
Gelogd
Paul Veenvliet

Vintage vakantiewoning en natuurreizen in SloveniŽ
http://www.natureincolour.eu

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #693 Gepost op: juli 31, 2019, 12:44:38 pm »

Volgens dit bericht https://www.hna.de/welt/leichter-anstieg-mindestens-135-luchse-in-deutschland-zr-12352261.html leven er nu 135 lynxen in Duitsland.  Volgens hetzelfde bericht waren dat indezelfde periode van het vorige jaar nog 114 dieren. Dat wordt een lichte toename genoemd, maar ik vind een toename van 21 dieren op 114 dieren toch bijna 20 % en beslist nicht "licht" ik zou dat aanzienlijk noemen. DIt wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een betere monitoring, want ik berekende over het verleden groeicijfers van tussen de 5 en 10 %. In ieder geval breiden ze zich uit en dat is goed.

In het volgende artikel: https://www.hna.de/lokales/northeim/landkreis-northeim-ort306262/fuehlen-sich-heimisch-luchse-im-westerhoefer-wald-12872801.html wordt gezegd dat men door incidentiele waarnemingen in bepaalde gebieden al wel lynxen vermoede. Om meer duidelijkheid te verkijgen heeft men camera's opgesteld en inderdaad 4 volwassen mannetjes en 2 volwassen vrouwtjes kunnen fotograferen plus nog een 4-tal jongen. men kan de lynxen redelijk goed individueel identificeren aan de hand van het vlekkenpatroon op hun vacht. Er wordt niet vermeld of het ier om "nieuwe" lynxen gaat of om al bekende lynxen, dieren die al eerder elders gefotograffeerd waren, maar het lijkt erop dat het hier om nieuwe, onbekende dieren gaat. Oorspronkg onbekend, dwz, de individuele ouders zijn (nog) onbekend, want foto's geven geen genetisch materiaal. Alleen als jongen samen met hun moeder worden gefotografeerd weten we meer.  Qua afstand is het 50 km van het nationale park de Harz. Dus niet zo ver.   
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #694 Gepost op: augustus 01, 2019, 13:09:47 pm »

Er is weer een lynx uitgezet https://www.rheinpfalz.de/lokal/artikel/waldleiningen-luchs-brano-zur-wiederansiedlung-freigelassen/ meer informate over dit project vind u in deze volgende link www.luchs-rlp.de
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #695 Gepost op: augustus 04, 2019, 13:37:27 pm »

Er is weer een lynx uitgezet https://www.rheinpfalz.de/lokal/artikel/waldleiningen-luchs-brano-zur-wiederansiedlung-freigelassen/ meer informate over dit project vind u in deze volgende link www.luchs-rlp.de
Het gaat goed met dit project wordt gezegd, maar ik heb mijn twijfels. https://www.sueddeutsche.de/leben/tiere-trippstadt-luchs-wiederansiedlung-im-pfaelzerwald-auf-gutem-weg-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-190804-99-331578 Er zijn tot nog toe 9 vrouwtjes en 8 mannetjes uitgezet en de eerste jongen zijn geboren, dus wat dat betreft gaat het goed. Maar er wordt ook gesproken van verkeersslachtoffers en de monitoring is niet 100 procent. Ik vind het project pas geslaagd als er sprake is van een groeiende populatie zonder dat er steeds nieuwe dieren bijgeplaatst moeten worden. Dat is nog niet het geval. Ik geloof dat men uiteinedelijk 25 dieren wil uitzetten. Tot nog toe zijn er dus ongeveer 17 uitgezet, dus nog 2 jaar en de 25 is bereikt. En eigenlijk wil ik ook dat deze populatie aansluiting krijgt op 2 andere populaties. De ene andere populatie zou dan in zwitserland / noord Frankrijk kunnen zijn. Die populatie zit redelijk dichtbij eigenlijk, maar die zou uit eigen kracht al richting het noorden moeten groeien, maar daarvan is mij niets bekend. Dat dat is verontrustend. Ergens in noord-oost Frankrijk werken 0nbekende negatieve krachten tegen de lynxen. De andere populatie die bereikt moet worden is de populatie in de Harz. Die heeft een gezonde groei en breidt zich ook richting alle kanten uit waaronder het westen, alleen zit die Harz-populatie noch redelijk ver weg en is die voor zwervende lynxen nog niet te overbruggen. Een andere populatie begint bij de bronnen van de donau te onstaan in het zwarte woud. Dat zijn zwerevers uit Zwitserland, en tot nog toe alleen maar mannetjes. Eigenlijk moeten ook alle 9 vrouwtjes elk jaar een nest jongen hebben en daarvan ťťn naar de volwassen leeftijd brengen. Dat zie ik ook nog niet gebeuren. Mogelijk gebeurt er toch nog wel iets wat aan de monitoring ontsnapt. Hopelijk dan. Ik wacht af.
« Laatst bewerkt op: augustus 04, 2019, 13:41:23 pm door Freek Verkerk »
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

tekenaar

 • Admins
 • Online Online
 • Berichten: 10088
 • Admingroep: Amfibieen, Reptielen & Zoetwatervissen
  • Nature in Colour
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #696 Gepost op: augustus 05, 2019, 10:42:35 am »

25  voor Duitsland + 25 voor Slovenie/Kroatie: kan die karpatenpopulatie echt een aderlating van 50 lynxen hebben en hoe vang je er in shemelsnaam zoveel? Zijn die herintoducties werkelijk zo belangrijk, of zou je dat geld beter in (het behoud van) de karpatenpopulatie kunnen steken?

Toch triest dat de dierentuinen een mooi fokprogramma hebben opgezet maar hun lynxen niet kwijt kunnen omdat diverse ministeries menen dat wildvang minder trammelant met schapenboeren oplevert. En dat terwijl lynxen prima kunnen verwilderen. Desnoods houd je her en der een dierentuin-paartje in een grote kooi in afgelegen bos en laat je hun jongen los. De wereld op zijn kop, wat mij betreft.
« Laatst bewerkt op: augustus 05, 2019, 10:45:38 am door tekenaar »
Gelogd
Paul Veenvliet

Vintage vakantiewoning en natuurreizen in SloveniŽ
http://www.natureincolour.eu

grunsven

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 3003
  • Roy van Grunsven
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #697 Gepost op: augustus 06, 2019, 10:06:36 am »

Je zou natuurlijk ook gewoon de gebieden geschikt kunnen maken en de lynxen met rust laten. Wat een zinloos gesleep allemaal, is het nu echt zo'n ramp als we iets langer moeten wachten voor lynxen op natuurlijke wijze gebieden herkoloniseren?
Als het vangen een bedreiging is voor de bestaande populaties is dat natuurlijk helemaal van de zotte.
Gelogd
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

egilio

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 435
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #698 Gepost op: augustus 06, 2019, 10:58:51 am »

Ik neem aan dat ze dat toch goed afgewogen hebben. Iets langer wachten is niet verkeerd, hebben ze toen ook met zeearenden gedaan (al hebben die wel een veel groter dispersie potentiaal natuurlijk).
Het kan ook zijn dat, door dieren weg te halen uit het brongebied, de populatiegroei daar geoptimaliseerd wordt. Bij zwarte neushoorns doen ze dit bijvoorbeeld heel nauwgezet. Maar ik weet niet hoe dat zit bij lynxen.
Gelogd
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #699 Gepost op: augustus 10, 2019, 14:04:32 pm »

25  voor Duitsland + 25 voor Slovenie/Kroatie: kan die karpatenpopulatie echt een aderlating van 50 lynxen hebben en hoe vang je er in shemelsnaam zoveel? Zijn die herintoducties werkelijk zo belangrijk, of zou je dat geld beter in (het behoud van) de karpatenpopulatie kunnen steken?

Toch triest dat de dierentuinen een mooi fokprogramma hebben opgezet maar hun lynxen niet kwijt kunnen omdat diverse ministeries menen dat wildvang minder trammelant met schapenboeren oplevert. En dat terwijl lynxen prima kunnen verwilderen. Desnoods houd je her en der een dierentuin-paartje in een grote kooi in afgelegen bos en laat je hun jongen los. De wereld op zijn kop, wat mij betreft.

De dieren komen niet allemaal uit de karpaten. Veel komen ook uit zwitserland, de meesten volgens mij. het aantal lynxen in een bepaald gebied wordt al snel als te hoog aangezien door boeren en jagers en ik heb de indruk dat mede daarom men in zwtserland uit sommige gebieden dieren vangt en doorgeeft aan duitsland. Mijn indruk is dat de populaties in zwitserland groeien en dat vanuit zwitserland ook nieuwe gebieden bewoond worden zoals west Oostenrijk en zuid duitsland (Het zwarte woud) Mogelijk ook naar Italie.  Om populatie in de Harz komt voor een groot gedeelte wel uit dierentuinen en dat is over het algemeen goed gelopen zij het dat enige dieren zo tam waren dat ze totaal geen angst hadden voor mensen en wandelaars zelfs volgden. Deze exemplaren zijn weer gevangen en zijn teruggegaan naar een dierentuin. Hierbij een link naar een artikel dat verteld over dierentuin lynxen uit Duitsland die gebrukt worden voor een herintroductieprojet in Noord Polen. https://www.kurier.de/inhalt.auswilderung-luchs-junior-wandert-aus-in-die-polnische-freiheit.a32cfea3-316d-4898-be6d-74a6693e3954.html  meer inforatie over dit project op: http://www.rysie.org/en
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #700 Gepost op: augustus 17, 2019, 12:16:32 pm »

Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #701 Gepost op: september 18, 2019, 16:19:11 pm »

Een lynx schijnt een territorium te hebben in de omgeving van Breitenbrunn https://www.blick.de/erzgebirge/wildkatze-auf-streifzug-durchs-westerzgebirge-artikel10615021 Het dier schijnt uit de Harz te komen. ik heb even uitgezocht welke tocht het dier dan ongeveer gemaakt heeft: https://www.google.nl/maps/dir/Landkreis+Harz,+Duitsland/92363+Breitenbrunn,+Duitsland/@50.3997639,8.9696263,7z/data=!3m1!4b1!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5a053c8ffe44f:0xa146ef01e5c7f4d3!2m2!1d11.0267438!2d51.7583353!1m5!1m1!1s0x479f0a9fbdd1aea7:0x65e1cb514796b6bf!2m2!1d11.6236946!2d49.0836717!3e2?hl=nl&authuser=0  350 KM !!!!. Dat is een hele afstand. Als het dier niet naar het zuiden gelopen was, maar naar het westen, dan was het nu in Nederland. Dat betekent dat Nederland in het bereik van lynxen uit de Harz ligt. Elk moment is een bezoek mogelijk. De kans is niet zo groot want in de Harz zitten een 100 lynxen en ťťntje is zo ver weg gelopen (wat we dan weten) dus een kans van 1%, dat er volgend jaar een lynx in Nederland op bezoek komt. Die orde van grote.
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #702 Gepost op: september 18, 2019, 19:17:30 pm »

In Beieren op de grens met TsjechiŽ heeft in het verleden een herintroductie project plaats gevonden. Wat in de Harz en ook Zwitserland en Frankrijk wel goed ging is hier veel minder goed gegaan. De aantallen willen maar niet toenemen. Er wordt beschuldigend gewezen naar de jagers, die men verdenkt van stropen, het illegaal doden van dieren. Er is nu ook iemand veroordeeld, maar het is de vraag of daarmee het probleem is opgelost. https://www.idowa.de/inhalt.grandsberg-bei-schwarzach-luchsjunges-halb-tot-gefunden.d35f2e78-e0a7-4499-8ea6-13615e8dd9a3.html
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #703 Gepost op: september 26, 2019, 15:21:08 pm »

Een jonge lynx die kennelijk zonder moeder is opgevoed is weer uitgezet in de natuur. De vraag was of het dier zonder deze moeder, en haar training en ervaring, toch in staat was om te jagen. Dat bleek wel het geval. https://www.schweizerbauer.ch/tiere/uebrige-tiere/jungluchs-erfolgreich-ausgewildert-51914.html De lynx blijkt ook veel vos te vangen, interessant. :)
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #704 Gepost op: oktober 06, 2019, 23:53:24 pm »

De populatie in Duitsland blijft groeien https://www.n-tv.de/wissen/Luchs-Population-in-Deutschland-waechst-article21069640.htmlgelukkig. Ze hebben het over drie deel populaties in duitsland; Beieren, Harz en Pfalz. Daarnaast wil ik opmerken dat er ook dieren in Zuid-oost duitsland leven, tegen de grens met Zwitserland/Frankrijk aan, in het zwarte woud, bij de bronnen van de Donau. Voorlopig alleen maar (3) mannetjes, afkomstig uit Frankrijk en voornamelijk Zwitserland, maar hier zullen toch binnenkort wel vrouwtjes bij komen. De "Harz"- populatie is langzaam aan bezig het noorden van Duitsland te bezetten en die populatie groeit ook steeds, dat gaat goed. Zorgenwekkend is de populatie in het duits - tsjechisch grensgebied; die is klein en wordt sterk bedreigd door stroperij. Nieuw is de populatie in de Pfalz. Die groeit goed als gevolg van het bijplaatsen van dieren uit voornamelijk Zwitserland. De eerste voortplanting in dat gebied is aangetoond. Maar een herpopulatie wordt pas als succesvol gezien als dieren die in dat gebied geboren zijn zich ook daadwerkelijk voortplanten. De daar geboren jongen zijn nu nog jonger dan een jaar, dus we zullen nog 2 jaar moeten wachten, tot 2021, voordat we kunnen spreken van een geslaagde herintroductie. Ik ben wat dat betreft gematigd positief. Positief omdat er daadwerkelijk jongen geboren zijn, gematigd omdat het er niet zoveel zijn; veel uitgezette vrouwtjes hebben geen jongen gekregen, die zijn waargenomen. De populatie in het Zwarte woud mist nog vrouwtjes. Maar per saldo wel een positief verhaal. De populatie als totaal met iets meer dan 100 dieren verspreid over 3 gescheiden gebieden wordt terecht als "zwak", of "in gevaar" gezien, maar groeit gelukkig wel, dus ik ben positief.
« Laatst bewerkt op: oktober 06, 2019, 23:57:50 pm door Freek Verkerk »
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #705 Gepost op: oktober 09, 2019, 12:35:00 pm »

In ThŁringen waren al eens lynxen, een paar jaar geleden, maar door een ziekte waren ze ook weer verdwenen, maar nu is er weer een vrouwtje met jongen waargenomen. Dus dat gaat weer de goede kant op. https://www.insuedthueringen.de/region/thueringen/thuefwthuedeu/Nach-Jahren-wieder-Luchs-Nachwuchs-in-Thueringen-gesichtet;art83467,6940249 Een aantal jaren geleden zijn in de Harz een 30 tal dieren uitgezet en dat zijn er nu 70-90 geworden. Inmiddels is de hele Harz vol en verspreiden ze zich over de aanliggende gebieden, maar dat is dan toch nog binnen een straal van 100 km. 
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3248
  • Linkedin profile
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #706 Gepost op: oktober 10, 2019, 08:35:03 am »

Ook in Spanje leven lynxen. Ook daar lopen herintroductie programmas en ook daar zijn stropers. https://inspanje.nl/spanje/12229/vier-beschermde-lynxen-dood-door-jacht-in-castilie-la-mancha/
Gelogd
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

egilio

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 435
Re: Lynxen bij de buren
« Reactie #707 Gepost op: oktober 12, 2019, 11:37:24 am »

Dat is wel een andere soort, en het herstel van die soort de afgelopen 10-15 jaar is een behoorlijk succes verhaal. Jammer dat er schijnbaar jagers in dat gebied zijn die er niet blij mee zijn. Iberische, of pardel-, lynxen zijn specialisten op konijnen, dus vormen nauwelijks een bedreiding voor boeren en als je als jager er moeite mee hebt dat je wat minder konijnen kunt schieten, terwijl je het jagen vooral voor je plezier doet en niet voor levensonderhoud, dan ben je wel heel zielig bezig.
Gelogd
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]
Pagina's: 1 ... 22 23 [24]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.054 seconden met 20 queries.