Lynxen bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, augustus 11, 2009, 13:49:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Stan.

#300
Toch is het belangrijk om bepaalde elementen terug te brengen zodat die natuurlijke ontwikkeling zo goed mogelijk verloopt. Dat er in grote stukken Nederland geen megafauna rondloopt heeft evenzeer niets met natuur te maken; van nature heeft elk deel van de wereld, met uitzondering van kleinere eilanden, zijn eigen megafauna. Het ontbreken hiervan is een groot ecologisch probleem. Voor soorten die een belangrijke rol vervullen in het systeem en hier niet zelf terug kunnen komen (of daar honderd jaar over zullen doen) lijkt me dan ook niets mis met herintroductie.

Voor lynxen is dit echter niet het geval en zijn m.i. verbindingen tussen natuurgebieden aanleggen en bestaande gebieden uitbreiden/verbeteren inderdaad de beste opties.

CiteerDingen terugbrengen naar het verleden kan de evolutie in gevaar brengen

Dit slaat trouwens nergens op, evolutie gaat niet zo heel erg snel. Als je soorten terugbrengt die hier enkele honderden tot duizenden jaren geleden nog voorkwamen, kunnen andere inheemse soorten daar echt nog wel mee omgaan. Waarschijnlijk is het zelfs goed voor de soorten die hier voorkomen, aangezien ze zich over miljoenen jaren hebben aangepast aan de aanwezigheid van die nu afwezige soorten.
Groeten,
Stan van Remmerden

Freek Verkerk

Citaat van: Stan. op februari 10, 2016, 11:34:49 AM
... Voor soorten die een belangrijke rol vervullen in het systeem en hier niet zelf terug kunnen komen (of daar honderd jaar over zullen doen) lijkt me dan ook niets mis met herintroductie.

Voor lynxen is dit echter niet het geval en zijn m.i. verbindingen tussen natuurgebieden aanleggen en bestaande gebieden uitbreiden/verbeteren inderdaad de beste opties...


Een van de eerste soorten die mij interesseerden was de otter. In 1982 was de laatste in Nederland doodgereden en vrijwel direct is begonnen met herintroductie. Nu, bijna 40 jaar later blijkt dat de otters gewoon via Duitsland weer terugkomen. Misschien wil ik geen honderden jaren wachten tot de Lynx (weer) in de duinen rondloopt. Ik voorspel zelf dat de Lynx over 20 jaar ongeveer wel de NL grens bereikt zal hebben, maar de duinen is natuurlijk nog ietsje verder.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

wimtegels

Het gevaar van dingen uit het verleden terugbrengen zit vaak niet in de herintroductie van de soort. Het risico zit meer in het starre van een aantal streefbeelden voor bepaalde gebieden. We willen iets zo houden zoals het bijvoorbeeld tussen 1850 en 1900 was. Gebieden worden dan vastgezet in een bepaald stadium van successie. De dynamiek gaat eruit en er is duur beheer nodig om het gebied zo te houden.
Het is waar dat megafauna in ons land grotendeels is verdwenen. Koniks, en andere dieren worden ingezet om dit deels te compenseren. Problemen ontstaan dan als deze dieren niet kunnen migreren en predatoren afwezig zijn. Terug naar de lynx. De lynx kan ons land met gemak bereiken. Het feit dat er nog geen definitieve vestiging heeft plaatsgevonden kan ook betekenen dat ons systeem er nog niet klaar voor is. Uitzetten zal in dat geval zeker niet helpen. Als het systeem er klaar  voor is komt hij wel. We moeten het systee dan ook kans geven zich te ontwikkelen.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

grunsven

Prima. We gooien alle ecologische kennis over ontwikkelingen en beheer van (semi-)natuurlijke systemen overboord en baseren het volledige Nederlandse natuurbeleid op wat Freek leuk lijkt en waar hij wel of geen geduld voor heeft.
Heeft Martijn van Dam je telefoonnummer?
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In Duitsland worden ook lynxen gevangen. http://www.haz.de/Nachrichten/Der-Norden/Uebersicht/Abgemagertes-Jungtier-in-Bad-Harzburg-Luchs-frisst-Katzen-das-Futter-weg In dit geval een jongdier, waarschijnlijk wees dat zich gespecialisseerd heeft op kattenvoer. Met lynxpopulaties zul je steeds hebben dat er dieren gevangen genoomen moeten worden, zoals in dit geval een jong dier, een wees. Ook verkeersslachtoffers. Deze dieren komen dan beschikbaar om elders uitgezet te worden. Op plaatsen waar de bestanden te laag zijn geworden door bijvoorbeeld illegale jacht, zoals in Oostenrijk, of op plaatsen waar men gewoon een keine populatie wil versterken of een populatie wil opbouwen zoals in de Eiffel. De Nederlandse natuurbeheerders kunnen ook aansluiten op dit netwerk. Voor zaken als DNA tests, monitoring en de opvang en uitwisseling van dieren. DUitsland is vlakbij, met de auto spreken we dan over 3 a 6 uur rijden. Goed te doen lijkt me.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Nu ook in Oostenrijk lynxen. http://www.noen.at/nachrichten/lokales/aktuell/zwettl/Luchs-ging-jetzt-erstmals-in-die-Fotofalle;art2650,714388
Oostenrijk ligt zo tegen Beieren aan waar de lynxen steeds verdwijnen / illegaal geschoten worden. De mentaliteit in die regio lijkt het grootste probleem.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#307
In Oostenrijk is in een bepaald gebied veel en mogelijk alle mannelijke lynxen verdwenen en nu is men bezig om een nieuw mannetje te vangen in Zwitserland. http://www.volksblatt.at/regionales/verzweifelt_gesucht_luchs_maennlich_jung_02032016/ Tot nog toe is dat niet gelukt, maar wat ik wel lees is dat er vallen worden opgesteld waar vrouwtjes inlopen. Op zichzelf toch ook een succes, dat het met die vallen in ieder geval werkt. Er loopt ook een herintroductieproject in Duitsland vlak bij ons. Daarvoor zouden die gevangen vrouwtjes dan wel goed gebruikt kunnen worden denk ik dan. Maar mogelijk werken die organisaties gewoon niet samen. Zou me niets verbazen. Samenwerken is moeilijk.
Toevallig las ik ook
dit stuk over het herintroductieproject in Duitsland
  En inderdaad geen merkbare samenwerking; kennelijk heeft men eigen vangteams. Die Duitsers hebben de naam dingen goed te regelen, maar de flexibiliteit lijkt wat te ontbreken. De oostenrijkers willen alleen een mannetje vangen. Meer hebben ze niet nodig. De duitsers willen beginnen met één mannetje en één vrouwtje. In de praktijk is het allemaal niet zo goed te regelen, wat de lynxen moeten wel in de vallen lopen. Als bij de duitsers de eerste een mannetje is, blijven de vallen staan en als de tweede dan weer een mannetje is, dan is een beetje de vraag wat ze doen. Direct weer loslaten, aan de Oosterijkers geven, of ook meenemen in de herintroductie? Hoe lang blijven de vallen staan? Als ze 5 dieren vangen, wat dan? Interessant. Ik blijf het volgen. Interessant is ook om te lezen waar ze worden uitgezet, namelijk in Bad Dürkheim. https://www.google.nl/maps/place/Bad+D%C3%BCrkheim,+Duitsland/@49.4515051,3.620244,6z/data=!4m2!3m1!1s0x4796376706474cbb:0x4c5ccdd425f79f89?hl=nl Niet echt vlak bij Nederland zal ik maar zeggen. 280 KM van Maastricht. Dat is ongeveer net zo ver van Nederland als de meeste westelijke lynxen van het herintroductieporject in de Harz. Ik had gehoopt dat het wat dichterbij zou zijn. Misschien moet Nederland dan ook eens nadenken over een herintroductieproject.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In dit artikel http://www.infranken.de/regional/bad-kissingen/Drei-Luchse-im-Kreis-Bad-Kissingen-heimisch;art211,1685969   wordt gesproken over 3 lynxen bij Bad Kissingen klik op de volgende link om te zien waar dat is.  https://www.google.nl/maps/dir/Nationaal+Park+Harz,+Duitsland/Bad+Kissingen,+Duitsland/@51.0298175,5.8524355,6z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m5!1m1!1s0x47a2e2d9a67c6209:0x7cca03778540e54a!2m2!1d10.080392!2d50.2007337!3e2?hl=nl


220 km ten zuiden van de Harz. 16 jaar na de herintroductie zijn de nakomelingen van die dieren 220 km verwijderd van hun uitzettingsgebied. Dat is een verspreidingssneleheid van 220 / 16 = 15 km per jaar. Naar alle kanten. Dit keer toevallig naar het zuiden. Theoretisch kunnen die dieren ook uit Zuid oost Bayern komen, maar daar wordt teveel illegaal gejaagd.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In zwitserland (een bepaald gedeelte) worden veel lynxen dood langs de kant van de weg gevonden. http://www.blick.ch/news/schweiz/westschweiz/weil-es-zu-viele-sind-luchse-sterben-im-waadtland-auf-den-strassen-id4775890.html Overbevolking wordt gezegd,  met als doel dat er ook op lynxen gejaagd mag worden. Ik zie het meer zo dat het de lynxen goed gaat en dat het nu de paartijd is waarbij de mannetjes de vrouwtjes opzoeken en omgekeerd. Tevens worden territoria verdedigd en dieren weggejaagd. Dus gewoon veel lynxen op straat met meer risico om doodgereden te worden. Ik zie doodgereden lynxen als teken dat het goed gaat met de soort. Het is geen overbevolking, maar gewoon natuurlijke processen die op zichzelf ook de aantallen reguleren. Bij overbevolking worden sommige dieren verjaagd en die trekken weg naar minder bevolkte gebieden. Dat zie je hier gebeuren.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

En nog een verhaal met de visie van terreinbeheerders in Zwitserland, in de buurt van Bazel. http://www.basellandschaftlichezeitung.ch/basel/wie-viele-hirsche-saeue-und-luchse-duerfen-geschossen-werden-130118683  Ik vind die zwitsers wel interessant omdat ze zo super eigenwijs zijn. In dit geval echter een hele redelijke zienswijze met een opsomming van en conflicten en tegengestelde belangen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Freek Verkerk

Een lynx loopt op een jager met een hond toe om hem te verjagen, (met een kromme rug zei de jager). Waarschijnlijk had het dier jongen in de buurt. Het komt wel vaker voor dat moederdieren, ook lynxen, hun jongen beschermen, ze kunnen ook een jachtbuit beschermen. Lynxen zijn niet altijd schuwe dieren. Als uit het niets dook de lynx op werd er gezegd. Kennelijk ligt het dier dan lang te wachten vertrouwene op zijn schutkleur, maar als de hond te dichtbij komt moet er opgetreden worden http://www.hna.de/lokales/hann-muenden/luchs-taucht-beim-roemerlager-nichts-6260212.html  De locatie is niet bijzonder.  https://www.google.com/maps/dir/Nationaal+Park+Harz,+Duitsland/51.3959708,9.7395727/@51.6281115,7.9019369,575059m/data=!3m1!1e3!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m0!3e2?hl=nl 90 km van het nationale Park Harz, waar in 2000 lynxen zijn uitgezet. Inmiddels hebben de lynxen zich vanuit daar naar alle richtingen verspreid tot nu ongeveer 200 km verderop.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Freek Verkerk op maart 30, 2016, 12:32:37 PM
Een lynx loopt op een jager met een hond toe om hem te verjagen, (met een kromme rug zei de jager). Waarschijnlijk had het dier jongen in de buurt. Het komt wel vaker voor dat moederdieren, ook lynxen, hun jongen beschermen, ze kunnen ook een jachtbuit beschermen. Lynxen zijn niet altijd schuwe dieren. Als uit het niets dook de lynx op werd er gezegd. Kennelijk ligt het dier dan lang te wachten vertrouwene op zijn schutkleur, maar als de hond te dichtbij komt moet er opgetreden worden http://www.hna.de/lokales/hann-muenden/luchs-taucht-beim-roemerlager-nichts-6260212.html  De locatie is niet bijzonder.  https://www.google.com/maps/dir/Nationaal+Park+Harz,+Duitsland/51.3959708,9.7395727/@51.6281115,7.9019369,575059m/data=!3m1!1e3!4m9!4m8!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m0!3e2?hl=nl 90 km van het nationale Park Harz, waar in 2000 lynxen zijn uitgezet. Inmiddels hebben de lynxen zich vanuit daar naar alle richtingen verspreid tot nu ongeveer 200 km verderop.
Het verhaal gaat verder. : http://www.hna.de/lokales/hann-muenden/hann-muenden-ort60343/hedemuendener-luchs-heisst-jetzt-traegt-einen-sender-6267868.html De lynx bewaakte kennelijk een jachtbuit (ree). Het dier is gevangen en draagt nu een zender.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er was in Zwitserland een Lynx gevangen, mannetje, om uitgezet te worden in Oostenrijk, waar achter elkaar de lynxen aan stropers ten prooi vallen. Bleek dat het die ziek was en afgemaakt moest worden. http://ooe.orf.at/news/stories/2766600/ Men gaat nu ruimer zoeken naar een ander mannetje.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In de Harz sterven veel Lynxen aan een ziekte die ze overnemen van de vossen. http://www.welt.de/regionales/niedersachsen/article154178803/Harzer-Luchse-sterben-an-Fuchsraeude.html
Räude = Schurft
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Peregrinus

Eerste Lynx in Baden-Württemberg die was bezendert probeerden ze tweede keer te vangen om een nieuwe zender te geven. "per ongeluk" een andere Lynx gevangen die nu een halsband zender heeft. De eerste Lynx heeft nu geen Zender meer (Drop-off).

http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.wildtiere-zweiter-luchs-mit-sender-versehen.b272b13e-7483-478d-8b9f-28f5aad1c4c6.html
http://www.bo.de/lokales/ortenauticker/kein-kontakt-mehr-zu-schwarzwald-luchs-friedl


mvg, Frank Huischen

wimtegels

Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: wimtegels op april 12, 2016, 11:57:09 AM

Lynx uit Zwitserland naar Schwarzwald

http://www.kora.ch/index.php?id=214&tx_ttnews%5Btt_news%5D=595&cHash=38e649ebf15a2689a3bda74602e2a1b4
En nog eentje. http://www.schwaebische.de/region_artikel,-Luchs-im-noerdlichen-Hegau-gesichtet-_arid,10429317_toid,705.html Omdat men eigenlijk de meeste lynxen in de regio wel kent zou men aan de hand van vlekkenpatroon van de vacht het dier moeten kunnen identificeren. Hopelijk komt binnenkort dat nieuws, dan zal ik het ook plaatsen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er is kennelijk een drempel, een eigen risico bij wildschade. Die wordt nu gelukkig gedeeltelijk opgeheven http://www.ouderenjournaal.nl/home/terugbetaling-behandelbedrag-faunaschade/
Gevoelsmatig vind ik het een slecht idee om een drempel te hebben want bij schade geeft dat alleen maar een slecht humeur richting de bedreigde diersoorten. De slachtoffers gaan dan ook nadenken over manieren om schade te voorkomen zoals het zetten van vallen en of het preventief afschieten van deze soorten. Dat eigen risico is heel slecht.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Leuk artikel over de Lynxen in Zuid west duitsland. http://www.schwarzwaelder-bote.de/inhalt.beuron-herr-luchs-ist-allein.b1a41e41-2dc6-4052-aa59-50592e0f7718.html  Nu zijn er al 4 mannetjes. Het worden er snel meer binnenkort komen beslist ook nog de vrouwtjes en op het ogenblik kan men daar al aan de aanwezigheid van lyxen wennen. Allemaal bekende argumenten. Nieuw (voor mij) is dat men angst heeft voor de Gems, dat die het moeilijk krijgt als er lynxen rondlopen. De Gems is een dier dat we in Nederland alleen uit de dierentuin kennen. Volgens mij lopen er ook Gemsen in Zwitserland rond waar ook lynxen rondlopen. De Lynx lijkt die dieren niet uit te roeien. Maar mogelijk dat Baden Wütenburg niet zo bergachtig is en de Gemsen minder mogelijkheden geeft om zich aan de lynx te onttrekken, een beetje een verhaal dat vergelijkbaar is met de wolf en de mouflon.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

ronris

Citaat van: Freek Verkerk op april 27, 2016, 12:01:40 PM
Er is kennelijk een drempel, een eigen risico bij wildschade. Die wordt nu gelukkig gedeeltelijk opgeheven http://www.ouderenjournaal.nl/home/terugbetaling-behandelbedrag-faunaschade/
Gevoelsmatig vind ik het een slecht idee om een drempel te hebben want bij schade geeft dat alleen maar een slecht humeur richting de bedreigde diersoorten. De slachtoffers gaan dan ook nadenken over manieren om schade te voorkomen zoals het zetten van vallen en of het preventief afschieten van deze soorten. Dat eigen risico is heel slecht.
De volledige honderd procent uitbetaling van de getaxeerde waarde bij schade geldt voor fauna en floraschade toegebracht door bever, das, otter, lynx, wilde europese kat en wolf met dien verstande dat schade toegebracht door wolf en lynx aan levende have alleen wordt uitgekeerd in geval van bedrijfsmatig gehouden dieren. Voor gewasschade door bijvoorbeeld edelhert of zwijn blijft een eigen risico van kracht daar van landbouwer wordt verwacht dat deze preventieve maatregelen kan nemen om schade zo veel mogelijk te beperken en hiervoor ook handreikingen krijgt van de FBE van de provincie. 

Groeten Ronald.

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een Lynx loopt in Hofbieber in een cameraval. http://www.fuldaerzeitung.de/artikelansicht/artikel/5060980/erster-bildnachweis-luchs-tappt-im-forstamt-hofbieber-in-fotofalle Hofbieber; gelukkig is er google maps. https://www.google.nl/maps/dir/Nationaal+Park+Harz,+Duitsland/36145+Hofbieber,+Duitsland/@51.2230914,5.711642,6z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m5!1m1!1s0x47a3387a7ca0c8c9:0x9ee9c15939f3c8c6!2m2!1d9.8376927!2d50.5873136!3e2?hl=nl  180 km ten zuid westen van waar ze uitgezet zijn in 2000. Ik heb berekend dat ze ongeveer 15 km per jaar vooruitang boeken, dus dit was te verwachten. Als ik op de kaart kijk zie ik dat ik redelijk veel meldingen heb ten zuid-westen van het nationaal park Harz, maar weinig ten noorden en noord westen. Het noorden is ook meer open, kennelijk doen ze het toch goed in de bossen. Ik hou het in de gaten, met hulp van mijn Google alerts :)
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er wordt nu een monitoringsproject opgezet voor lynxen in Thuringen. Volgens mijn berekeningen moeten ze er (ruim) zijn. Maar kennelijk is onduidelijk waar precies en of ze misschien op grote schaal slachtoffer van de mens worden. Iets ten zuiden ligt Beieren en van daar weten we zeker dat er illegaal op grote schaal lynxen geschoten worden. De metaliteit in het noorden is wat diervriendelijker. Thuringen is een grensgebied. Niet alle duitsers zijn gelijk. Ik ben benieuwd wat de monitoring brengt. http://www.otz.de/web/zgt/leben/detail/-/specific/Monitoring-soll-dem-Luchs-auf-die-Spur-kommen-167287964  Thuringen ligt 100 km onder de Harz. In 2000 zijn daar lynxen uitgezet en zij verspreiden zich met een 15 km per jaar, in ieder geval richting zuid westen, richting Bonn, Keulen. Richting de andere kanten gaat het minder snel. Waarom is een goede vraag. https://www.google.nl/maps/dir/Nationaal+Park+Harz,+Duitsland/Th%C3%BCringen,+Duitsland/@51.4379606,6.211459,6z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x47a5163eff7e7445:0x24656c3850444fac!2m2!1d10.5231907!2d51.7798662!1m5!1m1!1s0x47a40f7fda3af193:0x1208ec1743479d0!2m2!1d10.845346!2d51.0109892!3e2?hl=nl   En nog een artikel over hetzelfde: http://www.mdr.de/thueringen/luchs-thueringen-102.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk