Lynxen bij de buren

Gestart door Freek Verkerk, augustus 11, 2009, 13:49:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Na de sensationele melding van waarnemingen van de Lynx in Noord oost Duitsland blijken opeens veel meer mensen het dier gezien te hebben. Het is ook ongelooflijk en sensationeel en daarom werden waarneming niet geloofd, maar alles bij elkaar begint het er nu op te lijken dat het dier er al langer rondloopt. http://www.nordkurier.de/ueckermuende/luchs-wohl-schon-laenger-am-haff-zu-gast-3116526307.html
Onduidelijk is nog steeds waar het vandaan komt. Of uit gevangenschap en dan is het mogelijk ook een niet europese Lynx, of uit de Harz.


Harz is mijn gok. Er wordt gezegd dat het dier dan meerdere snelwegen overgestoken moet hebben. Of er onderdoor natuurlijk. Maar dat is goed mogelijk. In de gebieden waar op het ogenblik lynxen rondlopen zijn ook snelwegen en bij mij zijn geen meldingen bekend van doodgereden lynxen. Wolven worden wel regelmatig dood langs de kant van de weg gevonden. Wilde katten overigens ook, dus waarom geen lynxen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Thijs Fijen

Via Facebook krijg ik het bericht dat er een Lynx bij Leipzig gefotografeerd was.
Thijs Fijen

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: Thijs Fijen op augustus 06, 2015, 16:55:08 PM
Via Facebook krijg ik het bericht dat er een Lynx bij Leipzig gefotografeerd was.


Leipzig, dat is 120 km van de Harz vandaan. De Harz populatie heeft zich inmiddels bijna 200 km van het oorspronkelijke uitzetpunt verspreid. Niet in alle richtingen even ver. Eigenlijk het verst, richting het westen, richting ons :) Van waarnemingen richting Leipzig lees ik niet zoveel.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Ook in zuid-oost europa, in de balkan, lopen lynxen rond. Dat is nog wel een gebied dat weliswaar natuurlijker is dan west europa, maar waar ook meer stroperij is. Inmiddels is dat ook aan het verwesteren en druppelen onze westerse normen en waarden ook met betrekking tot natuurbeheer daar zo langzamerhand door, inclusief de camera's.  Hierbij een link naar een PDF file met een monitoring verslag. Ik heb het nog niet gelezen, maar het is vast spannende literatuur. Winnen de stropers het: ja of nee? http://www.kora.ch/index.php?id=214&L=0&tx_ttnews%5Btt_news%5D=558&cHash=5e0dcda2699cffdca7ba9a248bea2dd2
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

 Lynxen bij Waldeck-Frankenberg.  http://www.hna.de/lokales/frankenberg/eindeutige-hinweise-frei-lebende-luchse-nationalpark-kellerwald-5353844.html 160 km ten zuid westen van de Harz. DIt zal inderdaad de grens zijn van de huidige Lynx populatie
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

En nu ook een waarneming bij linz, in Oostenrijk. Toch een teken dat het ook goed gaat met de lynxen daar in de buurt, dat ze nieuwe terreinen verkennen. http://www.nachrichten.at/oberoesterreich/Luchs-nahe-Linz-in-Fotofalle-gegangen;art4,1946680 Ik weet niet waar deze vandaan komt Zwitserland of Bayern zijn mogelijkheden.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Freek Verkerk

Kennelijk gaat het goed met de lynxen in Zuid-oost Zwitserland. http://www.suedostschweiz.ch/panorama/2015-08-30/die-jager-im-linthgebiet-wollen-den-luchsen-ans-fell Interessant wat de jagers zeggen, die zeggen namelijk dat de lynxen ook reeen en gemsen jagen (en dat is correct) waardoor er voor de jagers minder te schieten overblijft. Zij zeggen in goed duits: Ihr Hauptgeschäft, die Jagd auf Rehe und Gämse, leidet markant darunter. Seit der Wiederansiedlung des Luchses gingen die Abschussquoten um mehr als die Hälfte zurück. Die Jäger verdienen so weniger, die Jagd wird zeitintensiver und teurer. 

Kennelijk verdienen de jagers aan het afschieten van reeen en gemsen. Ik vraag me dan natuurlijk ook af hoeveel dat dan zal zijn. Als je een ree met een geit vergelijkt zal die misschien 50 euro per stuk opleveren. Als ze een avondje gaan jagen zullen ze misschien 1 of 2 reeen schieten. Minder denk ik eigenlijk. En dat weegt dan amper op tegen de benzinekosten. Jammer voor de jagers zeg ik dan. Moeten ze mee leren leven. Andere hobby zoeken, misschien iets met computerspelletjes :)
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er is weer een rapport van de KORA online. http://www.kora.ch/index.php?id=214&L=0&tx_ttnews%5Btt_news%5D=566&cHash=28b550bebfa423799c650abbc2ceec68 men kan dit PDF bestand downloaden en dan in het Frans en gedeeltelijk in het Duits en Engels lezen wat de monitoring van een bepaald gebied heeft opgeleverd. Ik heb het net gelezen. Met mijn bescheiden kennis van he Frans en gelukkig met de duidelijke plaatjes en grafieken kon ik het goed begrijpen.


Ik heb deze monitoringsverslagen vaker gezien en de methode is zeer goed, duidelijk iets wat je bij zwitsers zou verwachten. In het gemonitoorde gebied stabiliseert het aantal lynxen zich en/of steigt misschien nog een klein beetje. De Zwitserze Jura blijkt een perfect gebied voor Lynxen te zijn. In het gebied heeft men 6 nieuwe onbekende lynxen ontdekt. en veel bekenden weer tegengekomen. De oudste kent men al sinds 2006, die is dus 9 jaar oud. In zwitserland breidt de lynx zich nog steeds uit naar andere gebieden. De lynxen zoek territoria die aansluiten op de andere lynxen en zo breidt het zich als een olievlek uit. Het hier gemonitoorde gebied behoort tot het kerngebied. De Zwitserze lynxen beginnen nu zuid duitsland binnen te stromen en ook Oostenrijk en waarschijnlijk ook Italië. Net over de grens in Frankrijk loopt de hoge concentratie van lynxen gewoon door.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


Freek Verkerk

De eerste Lynxen zouden in maart 2016 al uitgezet kunnen worden in het Pfalzer wald. http://www.volksfreund.de/nachrichten/region/rheinlandpfalz/rheinland/Rheinland-Pfalz-und-Nachbarn-Die-ersten-Pfaelzer-Luchse-koennen-im-Maerz-kommen;art158726,4314871  Kaisernlautern is 250 km van Maastricht. Ik heb eens uitgerekend dat die dieren met een snelheid van 10 km naar on toekomen. Dan zouden ze hier over 25 jaar zijn.  Dat duurt nog een tijdje. Dan zijn de lynxen uit de Harz er eerder.


Ik hou het in de gaten. :)
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Een officiële wolven kenner heeft een wolf gezien en nu is het officieel. https://www.hna.de/lokales/frankenberg/forstamt-frankenberg-bestaetigt-luchs-zurueck-5525473.html In het artikel staat ook dat er ook al anderen meldingen gemaakt hadden van een Lynx, maar dat die niet gelooft werden.  https://de.wikipedia.org/wiki/Landkreis_Waldeck-Frankenberg  Waldeck-Frankenberg is 160 km van de Harz waar in 2000 Lynxen zij uitgezet, even snel rekenen vertelt mij dat in 15 jaar (2015-2000) de lynx zich 160 km van zijn herintrodcutiepunt heeft verspreid Dat geeft een verspreidingssnelheid van 160/15 is 10 km per jaar. Waldeck-Frankenberg is 220 KM van Venlo, dus over 22 jaar verwacht ik daar de eerste Lynx. Dat is in het jaar: 2015 + 22 =2037.  Nog even een paar nachtjes slapen.  Overigens neem ik eigenlijk wel aan dat de verspreidingssnelheid zal toenemen als er meer lynxen komen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Nu ook in Oostenrijk http://ooe.orf.at/news/stories/2730632/  komend uit Beieren / Tsjechië heeft 70 km gelopen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

4 volwassen dieren in 900km2 dat is ruim 200 km per dier. Dat is veel KM2 per dier, in Zwitserland doen ze het met de helft, dus of een paar lynxen zijn niet in de vallen gelopen of er is gewoon nog wat uitbreidingsmogelijkheid. http://www.faz.net/aktuell/rhein-main/luchsbericht-vier-luchse-in-nordhessen-gesichtet-13830275.html
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er worden Lynxen illegaal geschoten en in een enkel geval werden dode Lynxen in een koelruimte van een preparateur gevonden. Ik geloof dat een tipgever dat gemeld had. Nu heeft men van 1 van de 3 dode dieren een dader gevonden. http://www.volksblatt.at/regionales/luchs_erlegt_strafantrag_gegen_linzer_jaegerin_64_03102015/
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hier een verhaal over een Lynx die waarschijnlijk een Nandu gedood heeft. De Nandu is zeker dood, maar het is de vraag of het een lynx was. Het is interessant omdat de Nandu een exoot is in Europa. In Noord Oost Duitsland loopt een explosief groeiende groep ontsnapte Nandu's rond en nu het erop lijkt dat Lynxen Nandu's jagen en eten, zou dit op termijn, een natuurlijke begrenzing voor deze exoot kunnen gaan betekenen. Puntje is nog wel dat de Lynxen weliswaar uitbreiden, maar nog lang niet in Noord-Oost Duitsland in grote aantallen zijn aangekomen. Bovendien was er hier sprake van een Nandu op een kinderboerderij / dierentuin en we het in Noord oost duitsland ook hebben over een Nederlands achtig landschap, anders dan de bossaches die Lynxen toch nodig hebben, om vanuit die beschutting en een korte sprint een prooi te bespringen. https://www.hna.de/lokales/witzenhausen/raubtier-reisst-nandu-bergwildpark-germerode-5605074.html
We zullen zien hoe het gaat lopen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

In het zwarte woud lopen nu waarschijnlijk 3 lynxen rond. http://www.schwarzwaelder-bote.de/inhalt.schonach-der-luchs-vom-rohrhardsberg-ist-auf-dem-rueckweg.617758ec-3026-4b6c-9758-29d6ef2aa2ea.html Tot voor kort waren het enkelingen die het zwarte woud wisten te bereiken en op de een of andere manier waargenomen werden, maar het worden er steeds meer. Het gaat de goede kant op.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

#229
Niet echt groot nieuws, maar toch wel leuk met name vanwege de uitstekende video. Een dier dat is uitgezet met een halsband. Heeft de halsband volgens planning verloren en  wordt daarna tijdenlang niet waargenomen, maar nu weer wel. Met uitstekend video materiaal. http://www.krone.at/Kaernten/Luchs_Jura_ist_wieder_da!-Sensation_-Story-476770 Toont ook aan dat een Lynx kennelijk heel onopvallend kan leven.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Die Zwitsers pakken het grondig aan. na wat geruchten en een foto, meteen een grootschalig onderzoek: http://www.bzbasel.ch/basel/baselbiet/25-fotofallen-sollen-beweisen-dass-vier-bis-sechs-luchse-im-baselbiet-leben-129652429
De NABU heeft een soort standaardonderzoek. Dat zullen ze waarschijnlijk hier nu ook gaan toepassen. Bazel dat is waar de Rijn het land verlaat. Als hie Lynxen voorkomen, en men denkt dus 4 -6. Dan is dat op de drempel van zuid-Duitsland: Baden-Wurtenberg
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Hierbij een foto van een Lynx die geprobeerd heeft een lam te doden en die daarbij zelf dodelijk gewond geraakt is door een net. http://www.1815.ch/news/wallis/aktuell/luchs-attackiert-schaf/ Waarom is dit bijzonder? Ik krijg zoveel nieuws dat ik niet alles meer doorzet naar deze site, dus ik denk daar een beetje over na. In dit geval is niet de locatie belangrijk, want het is mij al bekend dat er in Zwitserland vrijwel overal lynxen rondlopen. https://www.google.nl/maps/place/Ardon,+Zwitserland/@46.2275091,4.9975736,7z/data=!4m2!3m1!1s0x478ec371ed7d583b:0xf74d62c7f72738df?hl=nl


Dit is in de zwitserse Alpen. Maar ik vind het wel bijzonder dat de Lynx een schaap doodt, dat is toch een beetje uitzondering, maar als het daarbij dan ook nog zelf omkomt is dat helemaal een uitzondering.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Er is een uitspraak in de zaak van de jagerin die een Lynx doodgeschoten heeft. http://kurier.at/chronik/oberoesterreich/bloedes-versehen-drei-monate-bedingt-fuer-abschuss-von-nationalpark-luchs/162.386.972 Een zeer lichte straf vind ik zelf, een voorwaardelijke gevangenscha voor iemand die dat echt niet vaker gaat doen en een beperkte boete/ schadeveredig die de schade totaal niet dekt. Het vangen en uitzetten van een lynx kost ongeveer 100.000 euro per dier en dan is een schadevergoeding van 12.000 euro wel erg weinig.


Mogelijk heeft de rechtspraak soft willen beginnen, omdat dit soort jacht nog breed geaccepteerd is. Volgende keren wordt er mogelijk zwaarder opgetreden.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

grunsven

12.000 euro is een aanzienlijke boete/schadevergoeding. Mij lijkt die 100.000 euro eerder buitenproportioneel.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

peterv

Zo te lezen komt er nog een hoger beroep. Even afwachten wat daaruit volgt. Als het nationale park grote(re) schade heeft geleden dan de boete, dan kan er waarschijnlijk ook nog wel een civielrechtelijke claim worden gedaan. In dit soort gevallen heb je vaker eerst een rechtszaak via het strafrecht (bestraffen van overtreding van de wet) en daarna een rechtszaak vanuit civielrecht (genoegdoening voor slachtoffers). De rol van de preparateur is ook dubieus, kennelijk accepteerde die de geschoten lynxen ook gewoon zonder vragen te stellen. De grootste straffen voor jagers zijn overigens geen (hoge) boetes, maar intrekken van hun jachtakte.

Peter Venema

Freek Verkerk

Citaat van: grunsven op november 08, 2015, 13:36:20 PM
12.000 euro is een aanzienlijke boete/schadevergoeding. Mij lijkt die 100.000 euro eerder buitenproportioneel.
Ik vind 100.000 euro schade vergoeding voor een Lynx ook veel, maar dat bedrg heb ik gebaseerd op een project in Duitsland (Pfalz) daar worden binnenkort 25 Lynxen uitgezet en de kosten van het hele project zijn gebudgeteerd op 2.750.000 Euro. (Deze bedragen heb ik in mijn hoofd, dus het hoeft niet helemaal te kloppen. Dus 2750.000 voor 25 dieren is meer dan 100.000 euro per dier. (Mogelijk zijn ze goedkoper als ze uit een dierentuin komen. Die lynxen hebben namelijk het jagen in hun genen en hoeven niet in de natuur door hun moeder opgeleid te worden) De kosten die je hebt om een Lynx bijvoorbeeld op de Veluwe uit te zetten zijn: Vangen van de Lynx in Zwitserland, Medisch onderzoek van de lynx, 3 weken quarantaine, transport naar het uitzetgebied, halsband met zender en monitoring. Met name het vangen kan veel tijd en geld kosten, want je moet contact zoeken met lokale overheden, vergunningen regelen om een dier te vangen, een dier vinden, een val neerzetten en stand by staan voor het geval er een dier inloopt. En dat alles met professionele mensen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

De Lynxen verspreiden zich steeds verder. Hierbij ook een voorbeeld. http://www.mainpost.de/regional/bad-kissingen/Luchs-reisst-auf-leisen-Pfoten-Wildtiere-bei-Schoenderling;art433647,8993682 Schönderling ligt hier: https://www.google.de/maps/place/Sch%C3%B6nderling,+97795+Schondra/@50.2495915,7.6059207,7z/data=!4m2!3m1!1s0x47a2df9be18c6fe9:0x56ffbcbd4ff006d5?hl=nl  Dat is 220 km van de Harz waar hun voorouders in 2000 zijn uitgezet. Dus een verspreidingssnelheid van 220km in 15 jaar = 15 km per jaar. Het lijkt erop dat de verspreidingssnelheid toeneemt. Schönderling - Maastricht is nog steeds 340 km, dus over 22 jaar zijn ze ook in Maastricht, dat is het jaar 2037. Maar hopelijk gaat het op de een of andere manier sneller als ze ook vanuit het Zuiden komen.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

grunsven

Dat is toch absurd om 2.75 miljoen uit te geven aan het herintroduceren van een dier dat er ook vanzelf wel gaat komen? alleen omdat mensen niet een paar jaar willen wachten.
Daar kun je fantastische dingen mee doen in het natuurbeheer, waar lynxen maar ook andere dieren van profiteren.


Het introduceren van dierentuindieren lijkt me geen goed plan. Die beesten zijn aan mensen gewend en het is overduidelijk dat dieren zich binnen enkele generaties aanpassen aan leven in gevangenschap (ook genetisch).
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Freek Verkerk

Citaat van: grunsven op november 09, 2015, 09:03:40 AM
Dat is toch absurd om 2.75 miljoen uit te geven aan het herintroduceren van een dier dat er ook vanzelf wel gaat komen? alleen omdat mensen niet een paar jaar willen wachten.
Daar kun je fantastische dingen mee doen in het natuurbeheer, waar lynxen maar ook andere dieren van profiteren.

Dat is inderdaad de discussie bij herintroducties. Dat speelt / speelde niet alleen bij Lynxen, maar ook bij otters, bevers en mogelijk andere soorten.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Citaat van: grunsven op november 09, 2015, 09:03:40 AM
Het introduceren van dierentuindieren lijkt me geen goed plan. Die beesten zijn aan mensen gewend en het is overduidelijk dat dieren zich binnen enkele generaties aanpassen aan leven in gevangenschap (ook genetisch).
Ik heb begrepen dat ze dat wel gedaan hebben bij de herintroductie in de Harz. Sommige uitgezette dieren hebben ze weer moeten terughalen omdat ze inderdaad te tam waren en rustig langs bospaadjes de mensen zaten te bestuderen. Maar ze schijnen gewoon van nature te kunnen jagen, waarschijnlijk net als onze huiskatten, die zonder specifieke training ook gewoon met muizen en vogels thuiskomen. Dat vind ik eigenlijk wel een leuke eigenschap van die katachtigen, want dan hoef je geen dieren in het wild te vangen en kunnen gewoon fokprogramma's in dierentuinen dieren leveren om uitgezet te worden, want eigenlijk wil ik niet wachten tot ze van nature weer terugkomen. Een handje helpen mag van mij wel.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk