'Aziatische' veldkers

Gestart door RutgerB, maart 27, 2009, 22:24:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

RutgerB

Ze geven ze het onkruid graag weg hoor  ;). De paar keren dat ik op zoek ben geweest, vraag ik het eerst. Hoef ik ook niet heimelijk foto's te maken. En ik ben zo al op plekken gekomen achter de schermen waar VEEL onkruid staat. Maar het blijft een beetje een apart hoekje van de botanie. Lees ook; https://sites.google.com/site/planteninc6/containeradventieven

Hinko

Ik heb op een volkstuintje in Sneek planten gevonden die goed voldoen aan de beschrijving die Rutger heeft gegeven. Bosveldkers en Kleine veldkers stonden in de directe omgeving, dat was leuk vergelijken. Het opvallende is dat de Aziatische veldkers maar op 1 perceel staat terwijl de beide andere soorten eigenlijk in ieder tuintje voorkomen.

zie
http://waarneming.nl/waarneming/view/81389235
http://waarneming.nl/waarneming/view/81524958

De foto op de sheet op de FLORON dag vind ik weer iets afwijken van de foto's in dit topic. Zie http://www.floron.nl/Portals/1/Downloads/FLORON-dag-2013/Leni%20Duistermaat%20Bijzonder%20plantenvondsten%20in%202013.pdf

Hoe zit het nou met de naamgeving? is Cardamine hamiltonii de juiste naam?
mvgr, Hinko

RutgerB

Hinko,

Ik wacht met spanning op een artikeltje waarin die naam wordt toegelicht. Ik weet officieel nog van niks. Ook niet over het onderzoek van de Tsjechen naar deze soort.

Ik vind de foto's op pagina 12 http://www.floron.nl/Portals/1/Downloads/FLORON-dag-2013/Leni%20Duistermaat%20Bijzonder%20plantenvondsten%20in%202013.pdf ook niet echt lijken op hoe ik ze vind. Het komt minder glimmend en 'vettig' over dan dat ik ze denk te herkennen en ook de kleur lijkt me iets te fris groen. Gerard herkende ook mijn (mondeling overgebrachte)  beschrijving niet..

Dan lijken de foto's van jou hier http://waarneming.nl/waarneming/view/81389235, http://waarneming.nl/waarneming/view/81524958 veel beter op wat ik vind.

Zoals Ivan Hoste als eens opperde kan het ook zijn dat er meerdere vormen/sooorten rondspoken. Daarom is verzamelen steeds aanbevolen. Voorlopig wilde ik dan ook op Waarnemingen de werknaam Cardamine 'Asian' flexuosa aanhouden.

Hinko

Ik heb wel wat in de pers liggen. Zal het binnenkort eens opsturen.
mvgr, Hinko

dmsoes

Wat is jullie ervaring met de beharing? Aziatische zou volgens de bewuste presentatie in tegenstelling tot bos geen haren op de steel en bovenzijde blad hebben. Zelf moet ik weer opzoek naar een nieuwe plek voor Aziatische aangezien de mij bekende weggeschoffeld o.i.d. zijn.


groet, Menno

rapunzel

Ik vind wel planten die er op lijken. Typische Veronica hederifolia topblaadjes, zijblaadjes met grote lobben, plant vanaf onderaan sterk vertakt, maar ik mis dat vettige wat Rutger noemt en ook de sterk roodpaars aangelopen kleur van de stengel, kelk  en vruchten.
Gr.
Koos
Koos Ballintijn

M.V.S

Ik ben aan het rondkijken, maar vind ze sowieso lastig omdat ik altijd al veel variatie zie.

Weet niet of het gaat lukken om daar enig onderscheid in te maken.
Groetjes, Marc

RutgerB

Ik kan je aanraden een rondje begraafplaatsen te maken. Kan haast niet missen dat ze er staan. Met dit zachte winterweer staan ze er nu heel fris bij en gewoon te bloeien en dat alleen al is niet vanzelfsprekend bij echte Bosveldkers.  Mijn ervaring tot nu toe is dat ze op een begraafplaats maar in een beperkte hoek geclusterd voorkomen. Waarschijnlijk vanwege hun recente introductie met meegebrachte planten uit tuincentra.

M.V.S

Ik ga aankomend weekend een rondje begraafplaatsen doen, met alle mogelijke kenmerken die hier vermeld staan op papier. Ik ben benieuwd, en zal het laten weten.

Als ik tijd heb, zal ik ook bij tuincentra binnenwandelen.
Groetjes, Marc

J.E.Dijkhuis

Afgelopen woensdag ben ik bij een cardamine workshop geweest in Nijmegen. Het materiaal dat nu door Gerard als cardamine hamiltonnii is benoemd staat ook in mijn tuin, bloeit nu vollop en heeft inderdaad meer de kleur van bosveldkers.  Het onderscheid zich door kleine kroonbladen (zoals bij kleine veldkers), maar heeft zes meeldraden (zoals bosveldkers), geen bladrozet en inderdaad bladen die kaal zijn aan de bovenkant (de andere twee soorten zijn behaard). Daarnaast afstaande hauwtjes (als bij bosveldkers). Kortom, prima te onderscheiden.

Ik zal kijken of we er een natuurberichtje over kunnen schrijven, met oproep om eens goed te gaan kijken en materiaal te verzamelen.

Edwin

RutgerB

Interessant Edwin. Is er geen kleurverschil qua blad/stengel tov Bosveldkers ? Kun je een paar foto's posten 1 dezer dagen in dit topic??

J.E.Dijkhuis

Ik zal proberen wat foto's te maken deze week. Kan mogelijk wel pas vrijdag worden, want de andere dagen ben ik alleen met schemerlicht thuis.

Edwin

Grada Menting

Die van Edwin heb ik afgelopen zaterdag, tijdens de zeeuwse floron middag mogen aanschouwen. Lichtgroen, slap en kaal. Heb ook een stuk meegenomen. Totaal anders dan die van mij maar die moet nog meer uitgroeien. Die van mij is steviger, behaard, vorm blad klimopachtig eindblad lijkt op bladvorm van muurleeuwenbek.

J.E.Dijkhuis

Bij beharing gaat het specifiek om de aan-of afwezigheid van beharing op de bovenzijde van het blad.
De min of meer drielobbige vorm van de deelblaadjes is inderdaad ook kenmerkend, maar is mi niet het beste kenmerk.

RutgerB

Citaat van: Grada Menting op februari 03, 2014, 18:39:22 PM
Die van Edwin heb ik afgelopen zaterdag, tijdens de zeeuwse floron middag mogen aanschouwen. Lichtgroen, slap en kaal. Heb ook een stuk meegenomen. Totaal anders dan die van mij maar die moet nog meer uitgroeien. Die van mij is steviger, behaard, vorm blad klimopachtig eindblad lijkt op bladvorm van muurleeuwenbek.

en

Citaat van: J.E.Dijkhuis op februari 03, 2014, 19:00:12 PM
Bij beharing gaat het specifiek om de aan-of afwezigheid van beharing op de bovenzijde van het blad.
De min of meer drielobbige vorm van de deelblaadjes is inderdaad ook kenmerkend, maar is mi niet het beste kenmerk.

doen mij vermoeden dat er hier sprake is van verschillende soorten/klonen/stammen. De planten die ik bedoel zijn zoals Grada's en Hinko's vondsten. In de individuen van Edwin/Gerard/Nijmegen die Grada beschrijft + de genoemde kenmerken van Edwin en waarvan 2 foto's op http://www.floron.nl/Portals/1/Downloads/FLORON-dag-2013/Leni%20Duistermaat%20Bijzonder%20plantenvondsten%20in%202013.pdf (pagina 12)  staan herken ik in eerste instantie geen Cardamine 'Asian' flexuosa zoals bovenaan in dit topic beschreven.

RutgerB

Ter aanvulling;

Op http://waarneming.nl/soort/photos/154875?from=1980-01-01&to=2014-02-04&sex=&id_kleed=0&os=1&id_akt=0&licentie=0&only_rated=0&only_approved=0&type_foto=0&page=1

staan volgens mij goede voorbeelden van Cardamine 'Asian' flexuosa. Donkerder groen, soms roodachtig, glimmend, wat dikker blad, sterk getande deelblaadjes met vaak klimopbladachtig topblaadje. Ook van onderaf vertakte planten.

J.E.Dijkhuis

De foto van Hinko van 25/1/2014 voldoet prima aan het beeld dat ik heb van deze soort. Dat mijn planten bleek en slapjes zijn kan ook samenhangen met de standplaats, in een kuip met potgrond. Wellicht dat de planten van Hinko uit de volle grond komen en daardoor een wat andere kleur en stevigheid hebben. Ik ben benieuwd of de andere kenmerken wel overeenkomen (aantal meeldraden, afwezigheid beharing bovenzijde blad, grote van de bloemen etc).

Edwin Dijkhuis

Hallo Rutger en andere veldkers liefhebbers,


Bij deze de eerder toegezegde foto's van de Wijchense Aziatische veldkers. De ene foto is van een plant die in een kuip staat (fris groen) en de ander staat in de volle grond (en volle zon), van die laatste zijn de stengels rood aangelopen. Kleur is dus volgens mij  niet zo'n goed kenmerk. 


Edwin
Met vriendelijke groeten,

Edwin Dijkhuis

Werkgroep florakartering Drenthe
www.wfdrenthe.nl

M.V.S

Petra en ik hebben vandaag een tuincentrum, begraafplaats en dorp bezocht, onder andere om eens goed naar Cardamine-soorten te kijken.

We kwamen redelijk wat veldkersen tegen die prima binnen de lijntjes kleurden van bosveldkers of kleine veldkers. een hoop afwijkende in het tuincentrum en een enkele in het dorp, bevonden zich redelijk goed tussen de eigenschappen genoemd voor asian flexuosa (kale bovenkant blad, geen rozet, sterk vertakt, 6 meeldraden, klimopblaadje, etc).

Dorp:
http://waarneming.nl/waarneming/view/81637286

Tuincentrum:
http://waarneming.nl/waarneming/view/81637304

En off-topic, maar ook leuk om te vermelden vind ik, is dat we ook nog de eenbloemige veldkers tegenkwamen.
http://waarneming.nl/waarneming/view/81637303
Groetjes, Marc

Grada Menting

Leuk, Marc en Petra toch ook wel die Eenbloemige.

Ik heb hier op Walcheren diverse begraafplaatsen bezocht zonder succes.
Misschien toch niet de plek voor deze soort.

M.V.S

#50
Grada: het was zeker een waardevolle tocht.

We hebben wel gemerkt dat de planten in het tuincentrum verder waren in groei en bloei dan de plaatsen in het dorp. Wellicht dus nog even wachten tot het buiten wat warmer is. In het dorp hebben we er maar een paar gevonden, op een beschut plaatsje tegen stenen en tegels aan.

En grada, jij had toch die eenbloemige in je tuin? Heb je daar wel eens bij gezien dat ze uitlopers vormen? Dat deden de veldkersjes van ons namelijk.

Groetjes, Marc

rapunzel

Naar aanleiding van bovenstaande discussies ben ik vandaag maar weer eens naar het tuincentrum getogen. Ik heb planten gevonden waarvan ik denk dat het om de Asian flexuosa gaat. Kenmerken rood aangelopen stengels, rood aangelopen peultjes, bladen van boven kaal, langs de rand wel hier en daar een wimper. Bladen maken hier en daar een wat dikkere indruk. stengel reeds vlak boven de wortel vertakt.
Gaarne jullie commentaar.
M.vr.gr.
Koos
Koos Ballintijn

rapunzel

Hier nog meer bijlagen
Koos
Koos Ballintijn

petraw

Koos,

Zo te zien lijkt het als twee druppels water op het materiaal wat Marc en ik hebben verzameld afgelopen vrijdag en wat Edwin in Zeeland liet zien. Ik zou het platslaan en opsturen aan Leni Duistermaat, maar dat was je waarschijnlijk toch wel van plan.
Groet, Petra

rapunzel

@ Petra
De planten lagen nog los op tafel, maar ik heb jouw advies ter harte genomen en ze zoeven tussen de kranten  gelegd.
Ik stuur ze na het drogen naar Leiden.
M.vr.gr.
Koos
Koos Ballintijn

Edwin Dijkhuis

Gisteren zijn er opnamen gemaakt voor Vara's vroege vogels. We zijn samen met Gerard Dirkse Nijmegen in geweest. Komende zondag komt het in de uitzending. ook verschijnt er zondag een natuurberichtje waarin we (Naturalis, Natuurmuseum Nijmegen en FLORON) een oproep plaatsen om uit te kijken naar Aziatische veldkersen en herbariummateriaal te verzamelen. Dit om vast te stellen of zich nog andere Aziatische veldkersen schuilhouden in Nederland. Bij deze ook hier de oproep om de komende weken materiaal te verzamelen van afwijkende veldkersen en op te sturen naar Naturalis. In het natuurbericht staat meer informatie. 


Ik vermoed dat Aziatische veldkers inmiddels al vrij algemeen is. Mijn stelling: iedereen die op jacht gaat komt geheid met buit terug.....
Succes verzekerd!
Met vriendelijke groeten,

Edwin Dijkhuis

Werkgroep florakartering Drenthe
www.wfdrenthe.nl

Rense Haveman

Ik heb de laatste twee weken mijn ogen open gehouden, maar nog geen Aziaat kunnen vinden. Wellicht toch een plant van vooral grotere plaatsen?
Groet! Rense

havikskruiden!

dmsoes

't Wageningse is toch groots? En de Aziaat is hier al wel gevonden: http://waarneming.nl/waarneming/view/53235600#


groet, Menno

Rense Haveman

Citaat van: dmsoes op februari 14, 2014, 13:07:59 PM
't Wageningse is toch groots? En de Aziaat is hier al wel gevonden: http://waarneming.nl/waarneming/view/53235600#


groet, Menno

Haha, ja, maar Zetten niet!
Groet! Rense

havikskruiden!

Rien Ondersteijn

Als ik zo al die gebeurtenissen over de 'Asian' veldkers lees en vanmorgen 'Vroege vogels' beluisterde dan krijg ik nóg meer zin om nóg 
meer gebukt te lopen.. Ben de laatste tijd [ ook vandaag weer ]veel op kerkhoven geweest maar hier in de Meierij loopt het nog niet storm...In Oisterwijk op een muurtje bij het kerkhof stond wel een twijfelgeval maar de foto's zijn niet goed genoeg.Tuincentra zijn hier genoeg.Kdoe mun best.
Groe[n]tjes.
Rien Ondersteyn.
Groene groe[n]tjes.Rien.