Adders

Gestart door Rietdijk, januari 05, 2009, 13:06:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rietdijk

Ik vroeg me af waarom bij de waarnemingen alle waarnemers van de verborgen zijn?  

marcel123

Ik denk omdat adderkijkers veel verstoring opleveren in natuurgebieden.

Tim Asbreuk

Ook worden er weleens adders gestolen uit gebieden en verkocht.  
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Rietdijk

Dat je de plekken niet specifiek onthuld prima maar de waarnemers zelf dat snap ik niet goed.

Ik zou graag in contact komen met iemand die ze regelmatig tegenkomt vandaar.

MVG,
Richard

tekenaar

Je kan daarvoor een keer meegaan met een door RAVON georganiseerde excursie. Alleen moet je wel een paar maanden wachten: momenteel zijn de adders in winterslaap.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Rietdijk

CiteerJe kan daarvoor een keer meegaan met een door RAVON georganiseerde excursie. Alleen moet je wel een paar maanden wachten: momenteel zijn de adders in winterslaap.
Tot zover reikt mijn kennis nog.  :P

Het is meer omdat ik nu in een gebied ben gaan wonen waar ze nog "algemeen" voorkomen.

grunsven

De waarnemer is verborgen omdat anders het verbergen van de waarneming erg weinig zin heeft als dezelfde waarnemer ook andere, niet afgeschermde, waarnemingen in heeft gevoerd.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Rietdijk

CiteerDe waarnemer is verborgen omdat anders het verbergen van de waarneming erg weinig zin heeft als dezelfde waarnemer ook andere, niet afgeschermde, waarnemingen in heeft gevoerd.
Okay, die redenatie is erg plausibel.

Bedankt.

Inge van der Wulp

Je kunt hier op het forum de vraag stellen of de waarnemer in jou gebied contact op wil nemen met jou. Misschien leest ie het wel.
Groeten, Inge van der Wulp

Mijn eigen website: http://ingevanderwulp.nl

Leon Olsthoorn

Uiteindelijk werkt een beetje geduld hebben het beste. Als je toch in een omgeving met adders woont en regelmatig op tijd de natuur in trekt kom je ze vanzelf tegen.  
Jag gillar blommor, jag gillar träd, jag gillar naturen som den är!

tekenaar

En in iedere provincie bestaat een RAVON-afdeling die o.a. excursies organiseerd ...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Gert Veurink

ik wil niet gelijk dingen suggereren of met een vinger wijzen, maar ik ben gelet op je site wel benieuwd waarom je het zo graag wilt weten...

Als ze in het gebied waar je woont algemeen zijn zul je er vast zelf wel één kunnen vinden.
groet!
Gert Veurink



vuurvlinder

Citeerik wil niet gelijk dingen suggereren of met een vinger wijzen, maar ik ben gelet op je site wel benieuwd waarom je het zo graag wilt weten...

Als ze in het gebied waar je woont algemeen zijn zul je er vast zelf wel één kunnen vinden.
Hmmm, mee eens!

Aan de andere kant snap ik weer niet waarom adders automatisch vervaagd worden. Heb er vorig jaar 3 gezien in het Fochtelooerveen tijdens een excursie. Er staat een mega groot bord bij de ingang van dat terrein dat die beesten daar voorkomen. Wat is dan de zin van het vervagen van mijn waarnemingen? Het lijkt mij voor deze soort zinvol om juist wel alle waarnemingen te publiceren. De meeste mensen zijn bang voor slangen en zouden deze waarnemingen mensen kunnen weerhouden van het vrij laten rond rennen van kinderen en honden in deze gebieden.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Raymond Creemers-RAVON

#13
Het vervagen van de adderwaarnemingen is op verzoek van RAVON gedaan. Toen dit nog niet gebeurde kwamen er bij RAVON veel klachten van terreinbeheerders binnen van gebieden die overlopen werden door waarnemers die graag adders wilden zien of fotograferen. Met name bij een aantal bekende overwinteringsplekken, dit zijn plekken die gegarandeerd adders opleveren in het vroege voorjaar of late najaar. Het zijn tevens de plekken die op 10 meter nauwkeurig aangegeven kunnen worden. Het betrof ook geisoleerde populaties, het zijn met name deze adderpopulaties die zeer kwetsbaar zijn voor verstoring.

Als de waarnemers zich meer gelijkmatig zouden verdelen over de Veluwe en Drenthe en nog wat andere leefgebieden zou het overigens niet zo'n probleem hoeven te zijn, dit beperkt de mate van verstoring.
In de praktijk werden echter steeds dezelfde gebieden en overwinteringsplekken overlopen, zelfs in die mate dat  terreinbeheerders overwogen om iedereen (ook de vaste monitoorders) uit hun terrein te weren. Het is de afweging die gemaakt moe(s)t worden tussen enerzijds openbaarheid van gegevens en anderzijds het belang van soortenbescherming.

vuurvlinder

Bedankt voor de uitleg. Het verhaal over de overwinteringsplaatsen maakt het allemaal zeer logisch.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.