Roofvogel etend in vlucht

Gestart door Dylan, mei 11, 2006, 12:28:12 PM

Vorige topic - Volgende topic

Dylan

Gisteren aan het eind van de middag zagen we een roofvogel (hoog) boven de Grebbeberg vliegen. Vanwege tegenlicht en enorme tegenwerking van het beest geen definief uitsluitsel over de staart kunnen krijgen, we dachten aan Zwarte Wouw, maar wellicht wishful thinking.

Wat enorm opviel was dat het beest tijdens het zweven zijn poten liet hangen, en dat hij er ook iets in meedroeg. Tijdens de vlucht leek hij af en toe uit zijn poot te eten. Ondanks de grote afstand en het tegenlicht was duidelijk te zien dat hij zijn kop naar de afhangende (zeg maar recht omlaag hangende) poten bewoog. Eeten uit de poot ken ik van Zwarte Wouwen (roofvogelshow Avifauna) en van boom/roodpootvalken, maar niet van andere soorten.

Ander gedrag dat we zagen was "spelen" (zichzelf laten vallen door de vleugels wat in te trekken en dan weer opklimmen) en op het laatst een echte duikvlucht, de vogel trok zijn vleugels in en liet zich keihard omlaag vallen, waardoor hij achter de berg verdween.

Een definitieve determinatie zal er wel niet meer van komen, maar een zeer fascinerend beest. Iemand die er wellicht toch iets van wil zeggen?
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

Thijs Fijen

CiteerAnder gedrag dat we zagen was "spelen" (zichzelf laten vallen door de vleugels wat in te trekken en dan weer opklimmen) en op het laatst een echte duikvlucht, de vogel trok zijn vleugels in en liet zich keihard omlaag vallen, waardoor hij achter de berg verdween.
Dit is vaak baltsgedrag, zeg eigenlijk maar altijd. En ik weet dat een Buizerd zo balst. Dus een buizerd zou het eventueel geweest kunnen zijn (is ook het meest logisch, door de algemeenheid)

Afgelopen najaar is er op telpost Brobbelbies noord een Smelleken geweest die een (ik geloof) Graspieper had geslagen in de lucht, en die ook helemaal in de lucht opat. Dus die doen dat ook..

Thijs
Thijs Fijen

Jeroen Nagtegaal

#2
is het geen boomvalk, die eet nl. in vlucht en kan nu goed gezien worden.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

BWoets

Jeroen,
Het verschil tussen een Boomvalk en een Zwarte Wouw is zo groot, zowel qua grootte als qua bouw dat je hier geen vergissing mee kunt maken.
Met vriendelijke groet,
Bob Woets

-Arthy-

bruine kiek doet dat ook veel geloof ik
Rick Gevers

RWester

Is het niet gewoon een 'baltsende' Buizerd? Heb zelf ook Buizerds gezien die tijdens balts maf kunnen doen en bijv poten 'schoonmaken' tijdens vlucht. Lijkt op eten, maar met kolder in de kop kunnen ze aparte fratsen uithalen.

CiteerAnder gedrag dat we zagen was "spelen" (zichzelf laten vallen door de vleugels wat in te trekken en dan weer opklimmen) en op het laatst een echte duikvlucht, de vogel trok zijn vleugels in en liet zich keihard omlaag vallen, waardoor hij achter de berg verdween.

Dit past nl. op Buizerd en Wespendief
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


Dylan

Weer een hoop geleerd. Bedankt voor de info allemaal.
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

harderbroek

CiteerIs het niet gewoon een 'baltsende' Buizerd? Heb zelf ook Buizerds gezien die tijdens balts maf kunnen doen en bijv poten 'schoonmaken' tijdens vlucht. Lijkt op eten, maar met kolder in de kop kunnen ze aparte fratsen uithalen.
Vogelvrienden,

Baltsgedrag bij roofvogels zijn per soort verschillend.

Buizerds maken b.v. duik vluchten naar beneden met ingetrokken vleugels. ( dit duidt dikwijls op de aanwezigheid van een nest of gebied waar volgend jaar een nest kan worden gebouwd) Vaak zijn er ook paren met dit soort gedrag die echter nog niet tot broeden overgaan. Echter geen prooi overdrachten.

Bij kiekendieven vinden z.g. prooioverdrachten plaats. Hierop zie je b.v. mannetje eerst vrij hoog in de lucht waarbij verschilende schroefbewegingen worden gemaakt door het mannetje. Wanneer het vr. hierbij aanwezig is kan het zelfs zo zijn dat beide beesten vast aan elkaar komen te zitten met hun klauwen en zo al duikelend naar beneden schroeven. (de echte prooioverdrachten zie je dan wanneer er kleine jongen zijn en het vrouwtje dus nog niet meejaagt)


Boomvalken zijn b.v. weer in staat van libellen hun vleugels te plukken in de lucht (niet zo zeer een baltsgedrag) wat lijkt op eten. Boomvalken kunnen ook insecten in de lucht daadwerkelijk veroberen.

Wespendieven hebben een (m.n. mannetjes) soort vlinderachtig gedrag en kunnen dan steil duikend hun territorium (broedgebied) in vallen ( hoeft niet altijd tot een nestlocatie te leiden). De actie radius van een wespendief is ongeveer 7 km. Dus tel uit je zoek actie. Daarnaast kuenen wespendieven vanaf een km induiken om laag door de bospercelen naar een nest te vliegen.
Vandaar dat je eigenlijk in de boomtoppen moet klimmen voor het intekeneen van wespendieven broedparen om zo de routes te kunnen zien waar de vogel induikt of opstijgt. Bij het nest is dikwijls weinig aan te treffen aan veren ( wordt weinig geruid)

Haviken kunnen net als sperwers de wereld aan prooien aanvoeren om maar te laten zien hoe goed ze wel niet zijn Naamate het broedseizoen naderd is dat steeds dichter bij een nest. Je ziet verschil in prooigrootte doordat b.v. alleen de mannetjes bezig zijn(kleine prooien) en in later stadium grotere prooien( vrouwtjes) Voor Sperwer gaan de balstvluchten wat golvend boven hun territorium.



m.v.g.
Rob
Zeewolde
Flevoland
Rob van Swieten(Robbie)
Zutphen
Gelderland

Thijs Fijen

CiteerHaviken kunnen net als sperwers de wereld aan prooien aanvoeren om maar te laten zien hoe goed ze wel niet zijn Naarmate het broedseizoen naderd is dat steeds dichter bij een nest. Je ziet verschil in prooigrootte doordat b.v. alleen de mannetjes bezig zijn(kleine prooien) en in later stadium grotere prooien( vrouwtjes) Voor Sperwer gaan de balstvluchten wat golvend boven hun territorium.
Ze beginnen eerst ver met prooien vangen, en naarmate het daar een beetje op raakt gaan ze minder ver. Het dichtstbij bewaren ze voor noodgevallen, die overigens niet vaak voorkomen. Maar daarom zie je toch heel vaak dat zangvogels dicht bij een roofvogelnest gaan zitten. Want dan zitten ze toch relatief veilig. Want die roofvogel wil zijn nest beschermen tegen andere roofvogels, en daarmee helpt ie de andere zangvogels in zijn omgeving. Ook handig ;)

Thijs
Thijs Fijen