meikevers in huis

Gestart door veele, mei 10, 2006, 21:45:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

veele

Hallo, Wij hebben ak tien jaar een oude boerderij in Vlagtwedde en iedere keer hebben wij eind april/begin mei Meikevers binnen. En dan niet een, maar gemiddeld zo'n twintig per jaar. Zij komen niet door een open raam, want ik kom ze ook tegen als ik er een paar dagen niet thuis ben geweest. Ik vind ze ook altijd in dezelfde kamer. Nu vraag ik mij af : overwinteren meikevers soms? Ik dacht dat zij hetzelfde jaar nog dood gingen. Als dat zo is, heeft iemand een idee hoe die meikevers in ons huis komen?
Groeten, Veele

huysse

Normaal gesproken komen ze uit de grond, hoe ziet de vloer eruit?

Groet,
Marijke

Cees Veenema

Ik had er net een bij de voordeur, ( niet aan de bel )  dat kan natuurlijk ook nog.
Groet,

Cees

boogey55

#3


Staat het raam open van deze kamer?
Het is een vreemd verhaal. De meikevers komen inderdaad (na drie jaar?) uit de grond.
Groet, Pim Frijling
Wolvega

Cees Veenema

#4
Hallo Pim,

Er is mij ook wel eens verteld van 10 jaar.
Maar de laatste 10 jaar heb ik ze elk jaar, hoe dat dus precies werkt weet ik ook niet.
Groet,

Cees

Corryabbink

#5
Hallo allemaal,

Zie deze link.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Meikever

Ze zijn er weer. Prachtig dat zware bromgeluid. Vele jaren zijn ze er niet geweest maar nu kan ik er weer van genieten. Vroeger schudde mijn vader een eikenboom en vielen de kevers massaal op de grond. Enkele werden er dan in een potje gedaan en thuisgekomen werden ze uit de pot gehaald en op de grond gezet. Dan was het wachten na hoeveel tellen ze opstegen. Onvoorstelbaar dat zo'n zware kever ineens kon opstijgen. Nog veel vroeger werd er een touwtje aan de poot van de kever gedaan, werd me verteld, maar dat was dierenmishandeling evenals het opblazen van kikkers. 100 jaar geleden was dat bij de opgroeiende jeugd een "normale" bezigheid. Menig dier is toen ook al op barbaarse wijze aan zijn eind gekomen.

In de vorige eeuw werd in de jaren 50/60 de meikever enorm bestreden. DDT was toen een bestrijdingsmiddel dat bijna overal voor gebruikt werd tot men er achter kwam dat er een residu achterbleef in de mens. Over dit bestrijdingsmiddel werd enorm veel gepubliceerd o.a. met het boek van Rachel Carson "de dode lente".
http://nl.wikipedia.org/wiki/Rachel_Carson

Het middel werd verboden en langzamerhand herstelt zich het e.e.a. in de natuur.

Ze zijn er maar niet in de hoeveelheden van toen. Het schudden van eiken levert meestal geen kevers op. Nu zie ik de meikevers doordat ze 's avonds op het licht van de buitenlamp afkomen.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

tekenaar

Ja, ze komen op licht af, dus als er ergens een raampje open staat. Mijn kat vangt (en eet) ook meikevers dus een kat zou ze ook binnen kunnen brengen. Ze komen omstreeks nu uit de grond (verpoppen in de grond) en gaan over een paar weken al weer dood. Ze overwinteren als larve (eerste jaren) of als pop (laatste winter). Larve-ontwikkeling is ongeveer 4 jaar, dus elk 4e jaar was er een extra-explosie van meikevers. In mijn huidige woonomgeving is er gelukkig elk jaar nog een massa meikevers te bewonderen, maar dat is niet eerlijk (buitenland).  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

han.endt

Hier in Garderen is de meikever (gelukkig) bijzonder talrijk. In de maand mei komen er vaak grote aantallen op de 'vlinder'lamp af. Meer dan tachtig exemplaren op een avond is geen uitzondering.

tekenaar

mmm, net zoveel meikevers in een wilgestruik (boswilg) als er blaadjes aan zitten... Dat is de situatie die ik tegenwoordig ken, gevolg is wel dat de struiken geheel ontbladerd worden door de kevers en dat hele graszoden alle wortels kwijtraken door de larven. Ooit moet dat ook in Nederland zo zijn geweest.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Cees Veenema

#9
Hallo Paul,

Dat Meikevers ook van Boswilg houden wist ik trouwens ook niet.
In Drenthe noemen ze Meikevers ook wel  Eekmulders of Ekkelbieters
vandaar waarschijnlijk het idee dat Meikevers alleen maar op of bij Eiken zijn te vinden.
Groet,

Cees

tekenaar

Ze eten ook meidoornbladeren. Zal eens een foto proberen te maken.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

gardensafari

Hier in Harfsen zijn ze jarenlang zeldzaam geweest. Als er eens eentje op de buitenlamp afkwam, was dat een sensatie. De laatste vier jaar zijn ze er in ontzettende aantallen. Ze maken mijn buitenlamp zelfs haast onbruikbaar als vangplek voor vlinders, want ze gaan tekeer als olifanten in de porseleinkast. Ik begrijp dat de roek één van de grootste vijanden is van de engerlingen. Die zitten hier genoeg, maar komen helaas nagenoeg nooit in mijn tuin het gazon redden!

Groetjes,

Hans
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.