Planten invoeren die niet in NL voorkomen

Gestart door Pieter Stolwijk, augustus 26, 2008, 21:04:56 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pieter Stolwijk

(Hoe) kan ik soorten invoeren die niet in de (Nederlandse) lijst staan?
Bijv.
- Rumex alpestre
- Rumex alpinus

NB Daar bestaan ook geen Nederlandse namen voor!
Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

laatvlieger

Hoi Pieter,

Heb jij nog adminrechten? Zo niet, dan kun je ook niet toevoegen. Geef soortnamen in dat geval s.v.p. even door via dit topic:
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=55244

In principe is een wetenschappelijke naam voldoende. Liefst ook een engelse naam.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Pieter Stolwijk

#2
Dag Wouter,

Nee, ik ben geen admin meer. Maar daarmee zou het probleem niet opgelost worden.
Als ik mijn plantenwaarnemingen van deze vakantie (Zwitserland en Frankrijk), allemaal wil invoeren, dan gaat het al gauw om vele, vele tientallen soorten die in Nederland niet voorkomen.

Ik zin op een oplossing.
Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

RutgerB

#3
Ik zou toch willen weten of het te doen is om voor heel europa plantensoorten in te voeren. Alleen al met België zijn honderd+ verschillen in naamgeving/soortsbegrippen/ondersoorten. Voor Flora Europaea zijn tientallen specialisten tientallen jaren bijeen geweest om dit af te stemmen. Je zou deze flora kunnen volgen maar het is helaas sterk verouderd. Het nieuwste deel (heruitgave deel 1) is van 1993.

Je kunt natuurlijk op verzoek steeds wat toevoegen, maar welke flora's gebruik je als standaard en wat als ze afwijken van andere standaardflora's (hetgeen met België dus al in honderd+ gevallen zo is)? Voor soorten in Noord-west Europese landen (uitgezonderd Frankrijk) zou het met veel maren en mitsen te doen zijn (maar een meter of twee boeken). Waag je alleen niet in het mediterrane gebied, want dat is een wespenest van soorten. Grote flora's zijn daar in opbouw of aan grondige herziening toe. Voor kleine afgebakende delen (eilanden) is er wel links en rechts up-to-date informatie.

han.endt

#4
Da Flora Europaea staat online. Je zou kunnen kijken hoe een soort daarin is opgenomen.


http://rbg-web2.rbge.org.uk/FE/fe.html

RutgerB

Zoals gezegd is die sterk verouderd, ook lijkt on-line heel modern. Zag wel dat er wat synoniemen waren toegevoegd. Je kunt er niet van uit gaan dat wat daar staat goed is, daar heb je recentere info voor nodig, uit recente flora's en tijdschriften zoals de Heukels en Gorteria.

characea

We hadden een lijst van Flora Helvetica (Zweedse, Duitse, Engelse, Franse en Spaanse naam). Is die lijst niet geimporteerd ?

hiskodevries

#7
Dan is het misschien slim om voor observado.org te volstaan met de huidige plantenlijst, het is ook een illusie om die wereldwijd in te kloppen.
mogelijk voor bepaalde families  (orchideen ?) is nog wel wat mogelijk op europees niveau.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Pieter Stolwijk

Ik ben het grotendeels met Rutger eens. Maar.., ik zie er geen nut in om mijn vakantiewaarnemingen in te voeren als dat beperkt blijft tot soorten die op de Nederlandse lijts staan. De lol zit hem nu juist in de andere soorten.
Misschien kun je op termijn een lijst presenteren dat per land / of regio verschilt.

Voor Frankrijk bestaat er geen moderne Flora (ik laat Guinochet & al. buiten beschouwing). Wel zijn er goede regionale Flora-atlassen. Voor Corsica is er een prima recente Flora. Leuker is echter dat er een uitstekende Flora-lijst bestaat voor Frankrijk. Als je daar bij zou kunnen aansluiten zou dat prachtig zijn. Ik weet alleen niet hoe zoiets zou moeten. Site:
Tela-Botanica

Voor de Alpen is er de Flora alpina. Zo kun je voor veel landen wel een gezaghebbende Flora vinden.

Een vraag hierbij: als iemand zo gek is om de namen uit zo'n Flora in te kloppen, is er dan geen probleem met copyright als je de lijst op Observado zet?

Groeten, Pieter


Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

han.endt

Als je de hele lijst zou kopiëren en publiceren heb je denk ik wel een probleem, maar de namen uit de lijst kan je zo overnemen.

characea

#10
Citeer
Een vraag hierbij: als iemand zo gek is om de namen uit zo'n Flora in te kloppen, is er dan geen probleem met copyright als je de lijst op Observado zet?
Volgens mij had de auteur van de Flora Helvetica (Alpina) er in elk geval wel problemen mee...als ik me goed herriner.
Overigens zou ik ook graag uitendelijk een plantenlijst voor Europa willen zien...al kunnen we prima beginnen met Dld en Fr.
Maar kunnen Pieter en Rutger niet met een voorstel komen om bepaalde flora's als standaard te gaan gebruiken binnen wrn.nl ?
(Liefst flora's gebruiken die ik ook heb :-)

RutgerB

#11
Stel dat je een volledige en up to date lijst met planten uit Frankrijk ergens van af kan plukken. Dan is het een flinke klus om alle dubbelen nl. de planten die ook in Nederland voor komen maar onder een andere naam vermeld staan, er uit te halen, laat staan de keuzes te doorgronden die iedere flora- of checklistmaker heeft gemaakt voor ondersoorten, bij elkaar gevoegde soorten etc. Een lijst van een land maken is niet het meeste werk, deze afstemmen op wat je al hebt is dat.

Voor waarnemingen.be ben ik nog niet echt begonnen met het aanpassen van de soorten aan de Belgische situatie, ik zie er geweldig tegen op. Ook omdat er straks weer een (Franstalige) nieuwe editie van de Belgische Flora komt, maar voornamelijk omdat elk soortencomplex rustig een uurtje tijd kost. Zelfs over de Nederlandse namen zijn de flora's het niet eens. Moet je voorstellen wat het voor 40-50 landen aan tijd kost (en welke hoeveelheid boeken je nodig hebt) om het te synchroniseren.  Heb ik het over Europa alleen.

De toonaangevende flora's bepalen is ook nog een klus. Pieter noemt Flora Alpina. Dat is een heel mooi boekwerk maar het blijft een volger. Ik dacht van Binz en Pignatti. De Hegi is feitelijk het meest toonaangevende standaardwerk (ook voor de alpen) na Flora Europaea en aan de Hegi wordt nog steeds gewerkt. Enfin, zo kun je dus ook verstrikt raken in welke 'school' je kiest.

De evt. oplossing (en daar zal Han het denk ik mee eens zijn); Je kiest voor Flora Europaea en negeert het feit dat dit verouderd is en dat dit afwijkt van de Nederlandse (up-to-date) benadering en andere nieuwe benaderingen. Alleen planten die in Nederland voorkomen krijgen (hebben) een up-to date naam. Nieuwe soorten (niet vermeld in Flora Europaea) worden alleen toegevoegd als de naam van de bron wordt vermeld. Welke bronnen daarvoor dienen dient te worden vastgelegd (een soort literatuurlijst). Voor orchideën zou ik bijvoorbeeld voor Delforge kiezen.  Nieuwe namen voor oude soorten zou je als synoniem kunnen toevoegen, maar ook dan vermelden waar die nieuwe naam vandaan komt.

Hoe kom je aan de lijst van Flora Europaea? Je vraagt het aan de uitgever/maker van de boeken. Misschien krijg je het zo maar gratis en voor niets.

Edit; Andrë, ik was tijdens je reactie aan het typen, ik hoop dat er antwoord op jouw reactie in staat.

characea

#12
Goede reactie, zelf zou ik eerder kiezen voor een standaard werk dat de gemiddelde wrn.nl gebruiker in de kast heeft staan. Nu ken ik meer mensen met Flora Helvetica dan Flora Alpina, dus zou ik voor Flora Helvetica kiezen.  Maar ik wacht even andere reacties op je post af. Zelf zijn we met wrn.nl langdurig met naamgeving bezig geweest en je reactie te lezen zijn we daar voorlopig nog niet vanaf.
Mijn voorkeur gaat overigens uit naar een naamgeving die ook gebruikt wordt door veel veldflora's. In dat geval zal Flora Alpina (geldig voor Duits, Frans en Italiaans taalgebied?) het dus winnen van Flora Europea..maar goed..ik hoor graag de meningen van anderen...
Daarnaast hadden we ook een digitale lijst van Flora Helvetica in vijf of zes talen.

RutgerB

Ik probeerde een oplossing voor heel Europa te bedenken dan gaat het al gauw een boekenkast te buiten (ook die van mij). Ik zal verder ook afwachten.

rapunzel

CiteerIk probeerde een oplossing voor heel Europa te bedenken dan gaat het al gauw een boekenkast te buiten (ook die van mij). Ik zal verder ook afwachten.
Misschien is de Flora Nordica een goede candidaat voor de Scandinavische en arctische flora. Ook Stace ( interactieve ETI cd) lijkt me belangrijk voor de atlantische en artische flora.

Koos Ballintijn
Koos Ballintijn

RutgerB

#15
Koos en anderen.

Ik probeerde het noemen van standaardwerken voor bepaalde gebieden nog te omzeilen omdat dat gewoon jaren tijd kost om die met elkaar te synchroniseren en het dus al eens gebeurd is tijdens het Flora Europaea-project.

Als je af en toe namen moet toevoegen omdat iemand op IJsland is geweest en daar drie planten heeft gezien die er nog niet in staan is zo'n oplossing met standaardwerken nog wel te doen. Maar het moet dan niet storm gaan lopen, want dan wordt het namenchaos. Heukels+Helvetica is misschien 4000 soorten van de 12.000 in Europa, nog heel wat te gaan dus.

Zal ik eens proberen de lijst van Flora Europaea ergens los te peuteren?

Pieter Stolwijk

Leuk, dit brainstormen over de plantenlijst voor Observado.

Ik ben niet erg geporteerd voor een lijst op basis van de Flora europaea. Reden: zoveel verouderde namen zal maken dat een waarnemer die een modernere Flora gebruikt zijn plant niet vindt.
Niettemin houdt het argument van Rutger stand: het maken van een Europese lijst kost jaren, indien het überhaupt al mogelijk is.

Mijn voorstel is daarom:
- Bied een plantenlijst aan afhankelijk van het land waar de waarneming is gedaan. Dit moet dan in de software geïmplementeerd worden.
Selecteer daarvoor per land een standaardwerk (voorstel hierna).
- Bescheiden beginnen met de landen / gebieden waarvoor een dergelijke lijst voorhanden is resp. makkelijk te maken. We hoeven niet te wachten tor de Flora vann Abchazië en Zuid-Ossetië uitkomt.
- Voordeel is dat een waarnemer vaak het standaardwerk van een bepaald land / gebied heeft gebruikt en daardoor de soort in de aangeboden lijst kan vinden. Ook hebben we dan de 'juiste' landsnaam van een plant. Een Nederlandse of Engelse naam is lang niet altijd voorhanden.


Voorgestelde standaardwerken:
Groot-Britannië en Ierland: *Stace, C, New Flora of the British Isles, ed.2, 1997.
België: Lambinon, J. & al., *Nouvelle Flore de la Belgique, du Grand-Duché de Luxembourg, du Nord de la France et des Régions voisines, ed.5, 2004.
Duitsland (BRD): *Haeupler, H. & T. Muer, Bildatlas der Farn- und Blütenpflanzen Deutschlands. ed. 2, 2007.
of: Wisskirchen, R. & H. Haeupler, Standardliste der Farn- und Blütenpflanzen Deutschlands. 1998.
Italië: Zangheri, P., Flora Italica. 1976.
Oostenrijk: Fischer, M.A., W. Adler & K. Oswald, Exkursionsflora für Österreich, Liechtenstein und Südtirol. 2005.
Zwitserland: *Heitz, C., Schul- und Exkursionsflora für die Schweiz. (Binz) ed. 19, 1990.
Corsica: *Jeanmonod, D. & J. Gamisans, Flora Corsica. 2007.
Denemarken: *Frederiksen, S., F.N. Rasmuusen & O. Seberg, Dansk Flora. 2006.
Kanarische eilanden: Hohenester, A. & W. Welss, Exkursionsflora für die Kanarische Inseln. 1993.
Kreta: *Jahn, R. & P. Schönfelder, Exkursionsflora für Kreta. 1995.
Voor de Alpenlanden kun je misschien beter kiezen voor: *Aeschimann, D. & al., Flora Alpina. ed 1, 2004. (of nieuwere druk).
Voor Scandinavië op termijn (na voltooiing): Jonsell, B. (ed.), Flora nordica. 2000-????.
Tot dan: Mossberg, B. & L. Stenberg, Den nya nordiska Floran, 2003.
Frankrijk heeft zoals gezegd geen moderne Flora (o foei!!), maar wel een voortreffelijke standaardlijst.

Natuurlijk zijn er andere mogelijkheden (Italië?) en aanvullingen (Spanje).

Van de vermeldingen met * heb ik een lijst voorhanden (wetenschappelijke naam, vermelde synoniemen en 1 of 2 landsnamen).
Het copyright-probleem kan ik niet overzien, al kan ik me goed voorstellen dat Han gelijk heeft.


Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

rapunzel

CiteerFrankrijk heeft zoals gezegd geen moderne Flora (o foei!!), maar wel een voortreffelijke standaardlijst.

Hallo Pieter,

Het is me niet zo duidelijk hoe je met die Franse standaardlijst wilt omgaan, als voor de determinatie Belgische, Zwitserse of Duitse Flora's gebruikt worden.
Komt die Franse standaardlijst dan met een synoniemenlijst voor door Zwitsers, Engelsen , Belgen  etc. gebruikte wetenschappelijke namen ?

M.vr.gr.

Koos
Koos Ballintijn

Pieter Stolwijk

Dag Koos,

Nee, Frankrijk blijft een probleem zolang er geen nationale Flora is. Er zijn overigens wel voortreffelijke regionale Flora's (geen determinatiewerken, maar verspreidingsatlassen), maar die hebben onderling wel verschillende opvattingen tav taxonomie en nomenclatuur.
De Franse 'standaardlijst' bevat overigens een (vrijwel?) uitputtende lijst synoniemen.

Neem er maar eens een kijkj:
E-Flore

Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

RutgerB

Het voorstel van Pieter is de best mogelijke. Up-to-date en compleet. Ik zou wel willen weten of het uitvoerbaar is en of je bijvoorbeeld uiteindelijk heel europa kunt bestrijken. Pieter, heb jij die lijsten van de flora die je noemt digitaal? Een Belgische lijst was bijvoorbeeld al handig geweest voor Waarnemingen.be waar we het nu doen met een Heukels-versie van de namen.

Pieter Stolwijk

Ja, alle genoemde lijsten heb ik digitaal (zelf ingeklopt). Maar nogmaals, copyright??

Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

characea

#21
Nee, als je ze zelf ingeklopt hebt heb je volgens mij geen last van copyright, en al helemaal niet meer wanneer je ze aan gaat passen aan de modernste publicaties en er zelf fouten uithaalt.
De lijsten die ik bedoelde waren van de Helvetica maar incl fr,duits, swe, ital en spaanse namen.
Standaardlijsten worden niet gezien als creatief eigendom maar als algemene kennis. Zodra er echt iets van jezelf in ligt heb je wel met eigendomsrecht te maken.
De waarnemingen in wrn.nl zijn van de mensen..maar het kaartje dat met wrn.nl gemaakt kan worden..behoort weer aan wrn.nl toe, omdat wrn.nl hier extra waarde aan toegevoegd heeft.

http://nforum.waarneming.nl/forum/index.ph...hlite=copyright

Pieter Stolwijk

Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

rhodos

Citeer
Voor orchideën zou ik bijvoorbeeld voor Delforge kiezen. 
Ik ben reeds begonnen met de orchideen in te voeren. Ik hou zoveel mogelijk de lijst van Batemann aan, maar voor de soorten die nog niet behandeld zijn hanteer ik niet Delforge. Probleem met Delforge is dat hij een z.g. "splitter" is d.w.z. hij maakt van elke ondersoort een soort Zodanig dat zelfs orchideeen kenners er niet meer uit komen. Helaas zijn de boeken van hem alleen in het Frans of Engels. Er bestaat ook een ander boekwerk n.l. "Het Kompendium der Europaischen Orchideen van K. Kreutz. Zolang er nog geen goede literatuur aanwezig is hou ik dit boekwerk aan. Kreutz zal in zijn nieuwe boek in iedergeval Batemann volgen.
(Ook de Heukels heeft Batemann gevolgt). Als dat boek er is zal ik de namen aanpassen.
Alle soorten die ik tot nu toe heb ingevoerd ken ik van hun standplaats en heb daar ook vindplaatsgegevens van. Ik zal dan ook van elke soort 1 vindplaats invoeren en waar mogelijk een plaatje bijdoen. Veel werk, maar ik heb de tijd aan mijzelf. De Nederlandse naam als die er is haal ik uit Landwehr.

Jan Essink

RutgerB

Citeerfwtfloron Geplaatst op Sep 4 2008, 06:20 AM
  Ja, alle genoemde lijsten heb ik digitaal (zelf ingeklopt).
Wow! Ik heb zelf een lijst gemaakt van de planten van Madeira, maar die heb ik er niet ingeklopt maar uit de index gescand (Scannen naar tekst). Hoop fouten uit moeten halen (de index bevatte fouten en er waren fouten van het scannen), maar ik moet er niet aan denken dat ik dat had moeten typen. Misschien is dit scannen wel weer copyright-schending, maar natuurlijk niemand kan achterhalen dat dat gedaan is.

Over de hele discussie; het lijkt me dat er iemand een knoop door moet hakken wat te doen. De orchideen zijn een beetje een apart verhaal, omdat die herhaaldelijk voor heel Europa zijn uitgezocht. Wel zul je met de methode die Pieter voorstelt weer de orchideën uit die lijsten tegen het licht moeten houden.

Pieter Stolwijk

Voor die orchideeënlijst moet dan inderdaad iets worden verzonnen. Misschien iets voor de programmeurs.
Of, alnaargelang de 'landelijke' resp. 'regio'-lijsten beschikbaar komen, deze daarin integreren.
Er is dus nog wel wat te doen.



Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

Andre321

#26
CiteerDan is het misschien slim om voor observado.org te volstaan met de huidige plantenlijst, het is ook een illusie om die wereldwijd in te kloppen.
mogelijk voor bepaalde families  (orchideen ?) is nog wel wat mogelijk op europees niveau.
Ik zal eens vragen wat er technisch mogelijk is..dus of we regio lijsten kunnen gebruiken. Flora Alpina voor Zuid europa(Slovenie, Italie, Zwitserland..en Duitsland ??) met moderne aanpassingen lijkt me het meest praktisch.

In elk geval was vroeger de plantenlijst alleen al een hele bevalling en gaf dit een beperking..maximaal 20 users concurrent maar ik dacht dat dit probleem opgelost was.

Andre321

CiteerDag Koos,

Nee, Frankrijk blijft een probleem zolang er geen nationale Flora is. Er zijn overigens wel voortreffelijke regionale Flora's (geen determinatiewerken, maar verspreidingsatlassen), maar die hebben onderling wel verschillende opvattingen tav taxonomie en nomenclatuur.
De Franse 'standaardlijst' bevat overigens een (vrijwel?) uitputtende lijst synoniemen.

Neem er maar eens een kijkj:
E-Flore
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...ndpost&p=474960

Citeer
m een lijst te bekomen van alle Franse wetenschappelijke plantennamen :
http://www.tela-botanica.org/page:telechargement

onderaan de pagina staat "Tous les documents, par projet"
en daaronder +Racine
Door op de "+" te klikken kun je "+Racine" openklappen
Klik daarna op +Index de la flore de France(BDNFF)
Dan +BDNFF version 4.....
tenslotte onderste document : klikken op "bdnff_4.02.zip 5.7 Mo Delon David"
en downloaden

Dit is een zip v/e excel met 80000 , deels oude, wetenschappelijke namen , telkens met de recente naam ernaast (nom_valide_complet)
Ook met de andere bestanden kunnen jullie misschien iets doen

als het nog niet lukt, kan ik de excel ook zo opzenden

Op deze site staan nog andere pareltjes: (niet direct van belang voor Observado)
de Flora van Coste is volledig gratis te downloaden in pdf formaat. Met meer dan 4800 tekeningen, is toch wel een referentiewerk in Frankrijk, alhoewel van 1937.Er bestaat voor geheel Frankrijk geen recente allesomvattende flora bij mijn weten, alleen deze van Fournier, maar die is van zelfde tijdperk. Wel recente floras van deelgebieden, bvb Jauzein , Rameau, etc ...

http://www.tela-botanica.org/page:flore_de_coste

http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...ndpost&p=474960

hiskodevries

CiteerVoor die orchideeënlijst moet dan inderdaad iets worden verzonnen. Misschien iets voor de programmeurs.
Of, alnaargelang de 'landelijke' resp. 'regio'-lijsten beschikbaar komen, deze daarin integreren.
Er is dus nog wel wat te doen.
een lijst voor een land kan pas als dat land besluit om een eigen waarneming.nl te nemen zoals in Belgie.
Binnen observado kan met slechts 1 soortenlijst gewerkt worden.

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

rapunzel

Citeereen lijst voor een land kan pas als dat land besluit om een eigen waarneming.nl te nemen zoals in Belgie.
Binnen observado kan met slechts 1 soortenlijst gewerkt worden.
Dan zouden we als experiment toch kunnen beginnen met een eigen soortenlijst voor waarneming.nl en waarnemingen.be
M.i. zouden we ernaar moeten streven voor alle Europese landen een eigen soortenlijst te hebben, dat voorkomt de enorme chaos aan namen die nu dreigt te ontstaan.
Het wordt straks voor mensen een onmogelijke opgave om uit te vinden aan welke naam ze hun waarneming moeten vastknopen.

Wat is er mis met Observado.nl, Observado.be, Observado.uk etc ?  ;)

Gr.
Koos
Koos Ballintijn