De enige zekere kenmerken zijn de streep op de snuit (hoewel... kwam dat laatst niet ergens aan de orde?), de gele vlekken achter de ogen bij de Ven (maar die zie je bijna nooit op een foto), en de vorm en stand van de achterlijfsaanhangselen bij de vrouwtjes.
Voor de rest is het een kwestie van (variabele) tekening van mn het borststuk en het voorste deel v.h. achterlijf (half van de zij, half van boven fotograferen is optimaal).
Complicerende factor is dat er 2 vormen van de Noordse zijn, die vroeger (en wellicht door sommige auteurs nog steeds) als ondersoorten werden beschouwd (elisabethae en interlineata - ondersoort subarctica is de nominaatvorm uit Noord-Amerika, en lijkt op een kruising van de beide euraziatische vormen). De meeste auteurs houden het nu op hetzij regionale vormen (waarbij interlineata de boreaal-alpine vorm zou zijn en elisabethae de laagland vorm), hetzij temperatuursafhankelijke vormen.
Voor meer info verwijs ik op het moment naar de veldgidsen, Geijskes en Van Tol (voor beschrijving van elisabethae), 2 artikelen in Brachytron, Sternberg/Buchwald en mn eigen site.
Maar goed, kom hier wel weer op terug.