muskusrattenbesrijding

Gestart door tekenaar, juli 26, 2008, 12:07:47 PM

Vorige topic - Volgende topic

tekenaar

In het recente nummer van het tijdschrift Zoogdier staat een artikel over muskusrattenbestrijding. Het artikel is provocerend geschreven, ik hoop dat ik het goed samenvat:
- muskusrat is aaibaar (lief uitziend, zacht velletje) dier
- bestrijding geschied met inhumane methoden (verdrinking in vallen)
- schadevergoeding bij "populatie op z'n beloop laten" zou een fractie kosten van de huidige bestrijdingskosten
- er is nog nooit een dijk ingezakt door muskusrattengegraaf
- uitroeien is onmogelijk
- het artikel pleit op basis van het bovenstaande voor een heroverweging van de noodzaak van muskusrattenbestrijding

Ik mis hierbij een paar belangrijke aspecten, dit topic open ik in de hoop dat iemand daar iets zinnigs over kan zeggen.

- wat zijn effecten van muskusratten op de natuur in Nederland (ze eten planten en zoetwatermossels, maar heeft iemand ook gekwantificeerd wat ze voor effect hebben?) (Het artikel gaat even voorbij aan het feit dat muskusratten niet inheems zijn...)

- als bestrijding in Nederland zou worden stopgezet, wat voor effect zou dat hebben op de dispersie van muskusratten naar omliggende landen?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

g.j. keizer

Citeer- als bestrijding in Nederland zou worden stopgezet, wat voor effect zou dat hebben op de dispersie van muskusratten naar omliggende landen?
Paul,
Van Duitse muskusrattenvangers in het gebied direct over de grens, die per gevangen exemplaar betaald krijgen, is bekend, dat ze nooit alle dieren weg zullen vangen, omdat ze een populatie in stand willen houden, die ook in het volgende jaar weer inkomen garandeert.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

tekenaar

mijn vraag is of, als je de bestrijding in NL zou stopzetten, dat geen problemen veroorzaakt door toename van de soort in het nabije buitenland (doordat meer exemplaren emigreren vanuit grotere populaties). Ik kan me voorstellen dat een paar personen daar blij mee zijn (meer premies) maar ook dat de soort wel degelijk problemen veroorzaakt...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Tim Asbreuk

Ik denk dat ze in Duitsland geen problemen krijgen omdat daar de dichtheid hoger is als hier. Hoe dat in BelgiĆ« zit is mij niet bekend.  
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk