Hoofdmenu

Wat voor witsnuit?

Gestart door Platbuik, maart 22, 2006, 16:46:12 PM

Vorige topic - Volgende topic

Platbuik

Tweemaal het zelfde individu, zonnebadend nabij een ven op de Kampina. Gekiekt op 1 juni, vorig jaar.
Ik heb 'm in eerste instantie als dubia (ven) getypeerd, maar daarna
een keer een "echte" (overduidelijke) tegengekomen, en toen ben ik aan
deze gaan twijfelen  :(  .





---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

Mark van Veen

#1
Als ik het goed zie pleiten 2 kenmerken voor Noordse Witsnuitlibel
- pterostigma roodachtig (bruin tot zwart bij venwitsnuit);
- de voorrandader van de voorvleugel lijkt van knoop tot basis geel op de eerste foto (daar zwart bij venwitsnuit).
Ben benieuwd naar de mening van de echte specialisten.
groet,

Mark van Veen

Imperator

Ik ga ook voor rubicunda, de voorrandader is duidelijk geel.

De S3 is overwegend rood, bij dubia is hier meer zwart
De kenmerken over kleinere vlekken op achterlijf zijn niet echt hard.
.

Waar ik inventariseer, op de Veluwe, vliegen uitsluitend dubia's. Daar heb ik nog nooit een rubicunda gezien. Ik ken ze wel van andere plekken.

Ik reken mijzelf overigens, Mark, niet tot de "echte specialisten".  
vriendelijke groet,

Trees

AvanderHeijden

En ik maak er ook een rubi van. Een kenmerk dat daar ook voor pleit (naast de andere genoemde, waar ik het mee eens ben) is de achterlijfsvorm, dubia is over het algemeen minder knotsvormig.

Platbuik

CiteerDe S3 is overwegend rood, bij dubia is hier meer zwart
Da's wat moeilijk te zien, maar ik heb nog een paar fotoos waarop dat inderdaad zo lijkt.
Ik ben zelf op de voorrandader afgegaan: er is geen kleurverschil voor en na de knoop. Bedankt, ik noteer een Noordse witsnuit.
:duim:  
---88:  A. van Leur (Þlatbuik)

grunsven

De voorrandader is een tricky kenmerk. Ten eerste gaat het om de voorzijde van de ader, dus niet de bovenkant! In foto's recht van boven heeft dubia ook een zwarte voorrandader. Daarnaast wordt bij beide soorten de ader donkerder als de beesten ouder worden.
Het vlekkenpatroon en de vorm van het achterlijf zeggen ook veel maar blijven enigszins onbetrouwbaar.
Persoonlijk kijk ik bij twijfelgevallen altijd naar de hamulus, het haakje onder segment 2. Dit is bij dubia een recht afstaande punt en bij rubicunda een klein haakje met een bolletje er achter. De meesten mensen letten er nooit op maar het is vaak goed te zien.

Roy
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

AvanderHeijden

Citeer...De meesten mensen letten er nooit op maar het is vaak goed te zien.
... maar niet op deze foto's helaas, dus moeten we het doen met de andere kenmerken en een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

grunsven

Ja tuurlijk dat is zo. Deze foto's zijn duidelijk rubicunda, alleen al de kleur van de pterostigmas en het patroon en vorm van het achterlijf.
Ik noem de hamulus alleen als veldkenmerk, als ze binnenkort weer vliegen moet je er maar eens op letten.
Ik moet zeggen dat ik nooit een foto heb gezien waar dat kenmerk op staat, blijkbaar vinden mensen de onderkant van een Leuco minder aantrekkelijk dan e bovenkant.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Imperator

Als je in 't veld al die kenmerken goed ziet met je kijker, dan ga je die beesten toch ook niet nog eens vangen???Want alleen dan kun je de onderkant bekijken.



iets anders over leuco's. Vorig jaar zag ik een vrouwtje, dat tijdens het ei afzetten geheel te water geraakt was. Het was regenachtig. Ik heb wel eens gelezen dat de vrouwtjes voorkeur hebben om dan eitjes af te zetten, omdat ze dan minder gestoord worden door opdringerige mannetjes.


Het vrouwtje heb ik met gevaar voor een nat pak uit het water gevist, je zag nog  eitjes zitten. En op een struik gezet, zodat ze na van de schrik bekomen te zijn verder kon gaan met ei afzetten. (Ook mooie foto's kunnen maken)

Hebben meer mensen dit verschijnsel gezien? Dus dat een vrouwtje tijdens het ei afzetten zodanig te water raakt, dat ze er op eigen kracht niet uit kan komen ??


vriendelijke groet,

Trees

AvanderHeijden

Ja hoor, en niet alleen tijdens het eierleggen geraken ze te water. Vechtende mannetjes duiken ook nog wel eens per ongeluk in het water en jonge dieren worden nog wel eens tijdens het uitsluipen weggespoeld door regenbuien.

Verder zijn er ook soorten die expres helemaal het water ingaan. Veel waterjuffers (de blauwzwarte) leggen eieren in tandem en tijdens de eiafzet gaat het vrouwtje helemaal onder water. Ze overleeft dat meestal, omdat haar lichaamshaar zuurstof vasthoudt. Hetzelfde geldt voor Beekjuffers, maar daar gaat het vrouwtje meestal los aan de eiafzet, zonder dat het mannetje haar vasthoudt. Gezien het feit dat ze eieren afzetten in stromend water is dat een linke klus; als ze de stengel loslaat waarlangs ze onder water verdwijnt, verdrinkt ze vrijwel zeker. Bij het boven water komen helpt het mannetje haar dan nog wel eens om haar los te krijgen van het wateroppervlak. Overigens heeft het mannetje ook dikke kans te verzuipen, want die kiest een territorium met zoveel mogelijk stroming in het water en laat zich nog wel eens expres op het water vallen en meedrijven; waarschijnlijk om te laten zien hoe sterk ie is, of hoe goed zijn territorium is. Daarbij vallen dus ook slachtoffers.

Imperator

Bedankt voor je antwoord, Antoine.

Die eiafzet onder water heb ik wel gezien (heet dat submers? by the way. Deze term wordt in de libellenatlas gebruikt, maar niet verklaard)

Natuurlijk snap ik dat er ook slachtoffers vallen, maar ik had dit toevallig nog niet gezien.

Als het lukt ga ik deze zomer eens op zoek naar beekjuffers om daar langer te kijken. Lijkt me mooi.  
vriendelijke groet,

Trees

grunsven

Het is inderdaad erg fraai om te zien dat zo'n mannetje zich in het water laat vallen, langs het vrouwtje drijft en dan weer uit het water opvliegt.

Wat betreft het bekijken van de onderkant van een libel, daarvoor heb je knieën. Als een Leuco op een takje zit kun je iets door je knieën en kun je de onderkant zien.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)