Hoofdmenu

Groene Glazenmaker

Gestart door Goyatlah, juli 01, 2008, 20:23:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Goyatlah

Kreeg net onderstaande email van Herman, die ik dus ff forward:


De green hawker is al op de wings. Bij ons (De Dallen) echter met verfomfaaide vleugels. Zie foto's waarneming.nl.
Maar in de Weerribben, Utrecht schijnen ze ook al gespot te zijn.
Vooraf: Er dient een gedifferentieerd beleid gevoerd te worden tussen landbouwgebieden en natuurgebieden. Er wordt beweerd dat KS en dus GG vooral voorkomen in natuurgebieden, dat verengt de blik!!!

Hieronder mijn lijstje met 7 punten:

1. Predatoren.
a. Hoofd-predator de mens: Afdwingen, handhaven, controleren, signaleren, boetes indien niet gefaseerd geschoond!
b. Bij-predatoren: rietvogels, kan oplopen, loopt vaak op tot 25 % van de hele nieuwe generatie. Weg met het riet dus. Alle landbiotoop goed maar geen riet.
c. Andere predatoren accepteren: zwarte stern, boomvalk, kikkers, spinnen, vissen, maar ook KS-plukkers zoals Knobbelzwaan, muskusrat, meerkoet e.d.

2. Kwel en grondwater..
a. De mens: Herstel Grondwatertrappen I en II, herstel kweldruk, afstappen van drinkwatervoorziening uit het diepe grondwater en overschakelen op stromend oppervlaktewater.

3. Kerngebieden.
Beleid is mensenzaak: focus op kerngebieden (dus Drente, Overijssel, Groningen en Friesland). Voer hier echter tevens flankerend beleid voor de kleine Stepping-stones en kleine populaties in vijvers, slootjes en dorps- of stadswateren.
Beleid voor de overige provincies (geen kerngebieden, enkel restpopulaties) moet er totaal anders uitzien. Daar zijn al rapporten over verschenen in provinciale beschermingsplannen van Brabant, Utrecht, Noord- en Zuid Holland.

4. Vaarrecreatie of ecotoerisme
Onder het mom van enorme economische impulsen wordt in het Noorden bijv. een Toer-Turfroute (naam kwijt) gepland. Deze vaarroute verbindt Friesland met Groningen en Drente en voert dan naar Duitsland.
Deze planmakers hebbern nog nooit van ecotoerisme gehoord en zijn biologische nit-wits met enkel euro-tekens in hun ogen.
Commercieel toerisme vervangen door ecotoerisme, van de negertjes kunnen we wat leren, want die doen dat al decennis.
Trots en zuinig zijn met de planten en dieren die hier op mondiale schaal alleen voorkomen. Een panda bergtocht, een bultrug excursie op fluisterboot, een GG-excursie op de fiets of per kano.

5. Enten van KS-planten.
Mannetjesklonen liggen soms slechts enkele kilometers van vrouwtjesklonen af. Revatiliseren is noodzaak, ondanks het gerucht dat het niet zou helpen (uit de hoek van Ecologische flora-mensen, maar die had het op tal van punten al mis).  

6. Na gefaseerd schonen van KS-sloten verplicht terug uitzetten van deze KS in andere, kleine veelbelovende percelen en sloten. Dus historisch bewezen of momentaan beginnend.

7. Baggeren is soms echt noodzakelijk, voorbeelden Doezumer Mieden West en Hooge Mieden bij Lutjegast. Hier heeft de verlanding zo lang door kunnen "zieken"  dat alle vegetatie zoals waterviolier, holpijp, blaasjeskruid enz. verdwenen is en nu wordt ingenomen door waterpest, riet, liesgras en lisdodde. Baggeren moet! Verplichting KS direct terugzetten.
 
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's


vuurvlinder

Ik zag vanmiddag het eerste mannetje in G'gast. :)  
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.