Hoofdmenu

tengere grasjuffer

Gestart door Weia, mei 27, 2008, 22:35:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

Stijn Schreven

#30
Nog een opmerking: bij nr 1030389 is trouwens al te zien hoe het zwart zich rond het blauw vormt en zo een twee - nog niet van elkaar gescheiden - blauwe vlekjes doet ontstaan. Hiermee is het des te meer voor te stellen dat een verdere reductie van het blauw ook mogelijk is, en dat daardoor dus inderdaad twee vlekjes kunnen ontstaan.

Even om misverstanden te voorkomen: het bovenstaand stukje kan misschien opgevat worden alsof ik ervanuit ga dat een reductie nog tijdens het leven van een en hetzelfde exemplaar kan veranderen (zie "het zwart vormt zich rond het blauw" en dergelijke). Dit is natuurlijk niet wat ik bedoel. Ik bedoel dat er in de populatie dus grotere kansen zijn dat ook andere exemplaren een afwijking kunnen hebben in de tekening, die resulteert in een blauwreductie en dat in een grote populatie de kans ook groter is op zo'n vergaande reductie dat slechts twee vlekjes overblijven.
Groeten en bedankt,

Stijn Schreven.

Anne Hueber †

Super, hoe je een aantal variaties hebt vastgelegd  :duim:  Iets om te koesteren in je fotoarchief.

Weia

Heel mooi werk. Ieder die een flinke populatie van die dieren weet, zoek daar eens flink naar de mannetjes met het meeste zwart in het blauw!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

JohanvantBosch

#33
Citeer29 mei ben ik teruggegaan naar de plek waar het afwijkende exemplaar rondvloog, maar helaas heb ik hem niet meer teruggevonden. Wel zag ik nog een copula met een blauw vrouwtje. Deze vlogen helaas al weg voordat ik een foto kon maken (alweer).
Om nog eens terug te komen op variatie in de tekening van mannetjes heb ik vervolgens enkele mannetjes van rechtboven gefotografeerd. Van elk mannetje heb ik uitsneden gemaakt en samengevoegd in onderstaande foto. De nummers zijn irrelevant (nr van foto door camera vastgelegd).
Op de afbeelding is te zien dat er bij deze 10 mannetjes al behoorlijk wat variatie zit in de tekening. Bij vrouwtjes heb ik overigens nog nooit verstoringen/onderbrekingen gezien in de zwarte rugtekening van het achterlijf.
Leuk overzicht zo...