Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Geleedpotige in het nieuws  (gelezen 87 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ruut

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 3246
Geleedpotige in het nieuws
« Gepost op: december 01, 2019, 02:33:11 am »

Prehistorische springstaarten vlogen mee op de rug van insecten
Zestien miljoen jaar geleden vlogen springstaarten mee op de rug van vliegende termieten. Dat blijkt uit fossielen in barnsteen, die Amerikaanse en Franse onderzoekers beschrijven in het wetenschappelijke vakblad BMC Evolutionary Biology.
De Symphypleona-variant van de springstaart, een geleedpotig dier dat niet groter is dan 6 millimeter, komt over de hele wereld voor. Het dier kan echter niet vliegen en volgens onderzoeken zou het dier vroeger zelfs onder de grond hebben geleefd.
Het dier dankt zijn naam aan een orgaan bij de onderbuik, waarmee het weg kan 'springen' van gevaar. Dit orgaan is alleen niet sterk genoeg om de springstaart lange afstanden te laten springen.
Hoe het dier zich dan alsnog over de zee naar andere continenten heeft kunnen verspreiden, was dan ook onduidelijk voor wetenschappers.Ook onduidelijk hoe springstaart kon overleven
Hoewel de springstaarten al miljoenen jaren bestaan, is het niet duidelijk hoe het dier al die tijd heeft kunnen overleven.
De vondst van 25 springstaarten op en nabij de rug van gevleugelde termieten, voor eeuwig vastgelegd in barnsteen, zou volgens de Amerikaanse en Franse wetenschappers de vraag kunnen beantwoorden hoe het dier zich heeft verspreid naar andere leefgebieden.
Het barnsteen is zestien miljoen jaar oud en werd gevonden in de Dominicaanse Republiek. Het sluit aan op eerdere vondsten van meeliftende springstaarten. Zo vonden paleontologen al eens springstaarten in het Caribische gebied en Europa, die op de rug van een kever, een hooiwagen en een eendagsvlieg zaten.
Fossielen tonen niet eerder gezien gedrag van springstaart
Toch komen dergelijke vondsten niet vaak voor, want het moet maar net voorkomen dat dergelijk gedrag wordt vastgelegd in een fossiel.
Niet alleen toont de nieuwe vondst, samen met de eerdere enkele ontdekkingen, aan hoe dergelijke diersoorten meeliften met insecten, maar het is ook een van de weinige momenten dat een springstaart wordt gezien in interactie met een andere diersoort.

Hiermee laat het onderzoek volgens de wetenschappers zien dat dergelijke vondsten niet alleen een beeld geven van vroeger dierengedrag, maar ook van dierengedrag dat tegenwoordig bij onderzoek nog niet eerder bij levende soorten is waargenomen.
Bron Nu.nl
30 november 2019 20:23

https://www.nu.nl/wetenschap/6014512/prehistorische-springstaarten-vlogen-mee-op-de-rug-van-insecten.html
« Laatst bewerkt op: december 02, 2019, 01:30:32 am door ruut »
Gelogd

mberg

  • Admins
  • Offline Offline
  • Berichten: 1948
  • Admingroep: Pissebedden, duizendpoten, miljoenpoten, springstaarten, rotsspringer, en verwante bodemfaunagroepen
    • VU afdeling Ecologische Wetenschappen / Dierecologie
Re: Geleedpotige in het nieuws
« Reactie #1 Gepost op: december 01, 2019, 10:29:28 am »

Dag Ruut,

Leuk stukje! Er is veel bekend over het dispersievermogen van springstaarten. Passief transport via wind (of raften via water en wind) is een belangrijke manier om springstaarten over een groot oppervlak te verdelen en het zijn vooral de oppervlakkig levende soorten (zoals Symphypleona) die in luchtplankton worden aangetroffen (soms op meerdere km-s hoogte). Dit verklaard waarom gebieden onder terugtrekkende gletchers, rotspunten die bloot komen te liggen door afsmeltend ijs en afgelegen oceaaneilanden van vulkanische oorsprong zo snel gekoloniseerd worden door springstaarten.

Er zijn springstaarten die een sterke interactie aangaan met andere soorten. Een ervan komt ook in Nederland voor. De mierenspringstaart Cyphoderus albinus (en vergelijkende soorten in het buitenland) komt exclusief in mierennesten voor waar ze leven van afval door de mieren geproduceerd.

De publicatie doet suggereren dat springstaarten (net als sommige mijten en pseudoschorpioenen) mee kunnen liften met andere soorten (foresie) maar dat valt nog te bezien. De gemiddelde afmeting van een springstaart en de afwezigheid van morfologische aanpassingen wat foresie door andere kleine ongewervelden mogelijk moet maken lijken te ontbreken. Voor bodemmijten is vastgesteld dat zij mee kunnen liften met vogels, maar dit is voor springstaarten nog nooit bewezen. Gezien de soms sterke interactie tussen springstaarten en kolonievormende ongewervelden, zoals mieren en termieten, zijn ar alternatieve hypothesen te bedenken voor de gepubliceerde waarneming.

Zoals gebruikelijk vraagt de observatie om meer onderzoek zodat we een beter beeld krijgen wat zich hier heeft afgespeeld.

Met vriendelijke groet,

Matty
Gelogd
Matty P. Berg
Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna
Onderzoeker bodemfauna aan de Vrije Universiteit, Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen en Naturalis, Leiden
Aanspreekpunt Sectie Bodemfauna Nederlandse Entomologische Vereniging
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.034 seconden met 19 queries.