Ideocerus stigmaticalis -> Ideocerus vicinus?

Gestart door zakdrager, november 24, 2019, 06:16:17 AM

Vorige topic - Volgende topic

zakdrager

Gevonden op 23-11 in Heumensoord. ObsID maakt er Ideocerus stigmaticalis van met 100% zekerheid. Dat lijkt mij ook best te kloppen maar dat zou dan erg matig sporen met wat ik over de fenologie van de soort lees op waarneming.nl. Ook ligt de plek ver van oevers, uiterwaarden, e.d en andere typische groeiplaatsen van Salix sp. af.

Dus het roept toch ook vragen op.

Groet, Henk

Henk Soepenberg

Henk, gezien de vleugeladering zou ik zeggen: met 100% zekerheid geen Idiocerus stigmaticalis.
Zie https://www.britishbugs.org.uk/homoptera/Cicadellidae/Idiocerus_stigmaticalis.html
Vriendelijke groeten,
Henk

zakdrager

Scherp gezien, dank je wel, Henk. Dat lijkt er inderdaad totaal niet op. Mooi ook want dat lost die 'andere' vragen meteen op.

Groet, Henk

zakdrager

#3
Ik heb nog even verder zitten kijken op British Bugs bij de Idiocerinae.
Bij I. lituratus en herrichi klopt de vleugeladering beter en de (bijzondere/opvallende) gezichtstekening van herrichi komt behoorlijk goed overeen met die van mijn exemplaar maar in andere opzichten lijken die soorten toch niet te kloppen.

Daarna ben ik gaan zoeken naar afbeeldingen van I. vicinus (omdat die op waarneming.nl en British bugs niet afgebeeld wordt) en vond ik eerst deze Spaanse website waar André Burgers bij vele exemplaren reageert dat het om I. lituratus/vicinus gaat die zonder genitaalonderzoek niet te onderscheiden zijn.  https://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/Idiocerus-lituratus-vicinus-img787180.html. De vleugeladering van die exemplaren lijkt toch eigenlijk wel goed op die van mij zodat lituratus/vicinus wat mij betreft in beeld komt.

Groet, Henk

zakdrager

#4
Na nog wat verder zoekwerk stuitte ik op dit artikel https://edepot.wur.nl/395814 van Ad Mol uit EB 73 (6) uit 2013. Daarin worden de Idiocerinae onder de loep genomen. Op p. 239 staat tabel 2 met een overzicht van de Nederlandse soorten van de groep inclusief hun overwinteringsstrategie. 10 van de 24 soorten overwinteren als adult. Waaronder wél Idiocerus vicinus maar niet Idiocerus lituratus. Ook wordt expliciet vermeld dat overwinteraars actief gaan zwerven in de vroege herfst en op verrassende plaatsen kunnen worden aangetroffen.

Mijn voorlopige conclusie: grote kans dat dit Idiocerus vicinus is. Maar herrichii wil ik nog niet geheel uitsluiten gezien de tekening op het gezicht (al lijkt die verder niet erg).

Groet, Henk

Henk Soepenberg

Heb geen ervaring met deze soorten Henk, maar denk ook lituratus of vicinus  :duim:

Verderop in het artikel (op p. 142) schrijft Ad Mol: "Totdat mannetjes uit Nederland bekend zijn of vondsten van vrouwtjes kunnen worden geassocieerd met bittere wilg, staat het inlandse karakter van I. vicinus niet met zekerheid vast."

Maar even afwachten wat Marco ervan vindt.
Vriendelijke groeten,
Henk

Marco de Haas

Tja, lastig duo en tot op heden zijn er nog steeds geen zekere vondsten van Idiocerus vicinus in Nederland. Hoogstwaarschijnlijk dus een vrouwtje Idiocerus lituratus. Naar mijn idee overwinteren (inmiddels?) meer soorten als imago dan in het artikel wordt genoemd.
Met vriendelijke groet, Marco de Haas
Validator cicaden

Oproepje cicade-waarnemingen: zie hier.
Waardplanten cicaden: zie [url=http

zakdrager

Zou natuurlijk kunnen, ik zie best wel veel waarnemingen uit oktober en november van lituratus. Vraag is dan of die soort recent als adult is gaan overwinteren of dat het om vicinus gaat die ten onrechte lituratus genoemd wordt.

Groet, Henk