wie weet hoe het heet?

Gestart door corhopman, oktober 18, 2019, 23:04:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

corhopman

wie kan mij de namen geven van deze trilzwammen en andere paddestoelen?

groet, Cor

Leonard Minkema

Hallo Cor,

Dat paarse paddenstoeltje lijkt mij een wat vreemd gevormde Amethistzwam ( ook wel Rodekoolzwam genoemd ).
Die paarse geleivormige zwammetjes is de Paarse knoopzwam.
Dan die groene, een vd Melkzwammen.
Maar om te zeggen welke precies het is zijn meer foto s en details nodig, misschien dat een andere mede forum gebruiker je dan meer kan vertellen ?

Mvgr. Leonard

Leonard Minkema

https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=172945.0

https://www.allesoverpaddenstoelen.nl/Aop2.html

2 linkjes met informatie voor als je misschien ook zelf wilt kijken ( of met suggestie komen ) welke soort het mogelijk kan zijn.

Melchior van Tweel

Misschien in het vervolg 1 soort per post. Veel handiger  ;D
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

corhopman


ridderzwam

Dat waren best bruikbare tips, hiervoor.
Een opsomming 1= een slijmzwam; 2= Amethistzwam; 2. natte ws Roodgerande houtzwam; 4= ?; 5 en 6 = Paarse knoopzwam; 7 = ws/Stijfselzwam; 8 - Mycena spec.; 9 = Meniezwammetje; 10 = ?

groet, Ria.

paddenstoelenmonster

Beste Ria, volgens mij is 3 een Echte tonderzwam met een roodgetint groeirandje. Dat hebben er nu vele gedurende enkele weken maar.
Henk Monster
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

ridderzwam

Ja Henk, ik weet het, zette er niet voor niets ws bij , met het voorbijflitsende onuitgevoerde plan om "ws Roodgerande "  tussen haakjes te plaatsen.

Maar hoe constateer je nou van de foto af dat het absoluut Echte tonder moet zijn ? Hoor graag van je....dank.

Groet,
Ria.

Giel van der Pluijm

Deze paddenstoelen zagen wij ook gisteren, zelfde hoedopbouw en geen enorme dikke omkrullende witte rand. Exact dezelfde roodoranje kleur als hier op de foto en dezelfde consolevormige (beetje schoenpuntvormige) hoedopbouw met rode guttatie. Volgens ons waren het harslakzwammen.

wimperzwam

Voor wat het waard is. Foto 4 = Lactarius quieticolor (Vaaloranje melkzwam); foto 8 waarschijnlijk Mycena galopus (Gewone melkmycena). Voorts in verband met een eventuele discussie over een vondst op dit forum in het vervolg graag één foto per topic aanbieden.

Mvgr.,
Henk Huijser.

paddenstoelenmonster

Beste Ria, ik zal proberen antwoord te geven op je vraag. Allereerst denk ik niet dat het een Roodgerande houtzwam kan zijn, omdat die bij het ouder worden vrijwel altijd heel grijs worden en dan een rood ranje krijgen (wat eerst oranje was, maar met het ouder worden al verder naar buiten migreert, terwijl de oranje binnenzone juist grijs wordt. Daar heb ik al veel waaarnemingen van gedaan en gepost, omdat ik houtzwammen vaak in hun ontwikkeling volg. Juist omdat het mij een jaar of 5 geleden opgevallen was daat Echte tonderzwammen zo in de groeiperiode okt/nov hun witte groeirand sterk rood doen verkleuren (maar voor een paar weken) en daar door de NMV nogal an getwijfeld werd dat dat zou kunnen, heb ik daar heel veel voorbeelden van gepost. De meest recente hier vlakbij op de posbank spreekt denk ik voor zich. En dat onderr het motto "1 beeld zegt meer dan 1000 woorden".
A:  https://waarneming.nl/waarneming/view/180462800?_popup=1
omdat het droog weer was en de tonderzwammen nog relatief jong zijn de binnenringen (de hoed boven de groeirand) nog mooi gekleurd en niet zwart, maar de rode groeirand is duidelijk zichtbaar.
Een waarneming van een aantal jaar geleden waarbij bij een al oud en donker verkleurd exemplaar toch nog een nieuwe groeirand die rood kleurt zichtbaar wordt, vind je hier:
B:  https://waarneming.nl/waarneming/view/132757446?_popup=1
Precies gelijkende fotos kon ik in mijn database helaas niet vinden omdat van die oude zwarte tonderzwaammen nu niet bepaald erg fotogeniek zijn, en het oog wil ook wat!
nog een tweetal pogingen: C; https://waarneming.nl/waarneming/view/132588774?_popup=1
D: https://waarneming.nl/waarneming/view/132588508?_popup=1 waarbij te zien is dat de rode rand weer verdwijnt, maar daar heb ik wel betere voorbeelden van, maar die hebben helaas geen donkere hoed!
Me dunkt dat dit wel genoeg is. Zonder foto van de ondewrzijde is het natuurlijk wel exra lastig oim een determinatie te doen!
Met een vriendelijke groet maar weer van Henk de Echte tonderzwammenliefhebber
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.