Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Isopoda Iberisch Schiereiland  (gelezen 495 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thijs D

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 6
Isopoda Iberisch Schiereiland
« Gepost op: oktober 13, 2019, 05:29:35 am »

Hallo Allemaal,

Op mijn trip door Spanje en Portugal heb ik enkele plaatsen uitgekamt op het gebied van Isopoda en kwam enkele mooie soorten tegen.
Hierbij wat soorten uit Portugal waar ik nog niet uit ben.

Mvg Thijs

https://observation.org/waarneming/view/168549003?_popup=1
(interresante stekeltjes, ik dacht eerst aan dilatatus op basis van telson maar stekels zijn erg grof dus ik twijfel)
(https://www.inaturalist.org/taxa/901037-Porcellio-echinatus geen idee waar deze info op is gebaseerd maar de optie is er)

https://observation.org/waarneming/view/168548990?_popup=1
(helaas niet alle kenmerken goed op de foto maar oranje uropoden en stonden apart omhoog gericht, ik ben benieuwd wat jullie er van maken)

https://observation.org/waarneming/view/168146615?_popup=1
(Eerste gedachte was dilatatus op basis van grootte maar telson lijkt niet te kloppen en kreeg een tip over ondersoorten van P. scaber die hier op lijken. Ik heb hier nog niets over kunnen vinden helaas)
« Laatst bewerkt op: oktober 13, 2019, 15:27:43 pm door Thijs D »
Gelogd

arpwifi

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3019
Re: Isopoda Iberisch Schiereiland
« Reactie #1 Gepost op: oktober 16, 2019, 10:33:00 am »

Die eerste "Brede" zal inderdaad echinatus zijn - op de foto tussen je vingers is netaan het absurde "neusje" te herkennen :)

De laatste "Brede" is ook geen dilatatus (en ook geen scaber). Voor zover de antenneflagel te herkennen is zit daar een heel kort laatste segmentje aan. Als het een Porcellionidae is dan betekent dat, dat het eerste segment van de flagel dus heel lang is en het tweede segmentje heel kort; bij dilatatus en scaber zijn die grofweg even lang. Heel misschien bestaat de flagel uit drie segmentjes (maar ik kan daar niks van zien) en zou je dan bij de Iberische Oniscus-soorten moeten zoeken, maar gevoelsmatig wel eerder een Porcellio...

Zie verder mijn antwoord aan Betty en Ruud van vorige week:
Een Porcellio ...  :-\  ... het Iberisch schiereiland is zéééér rijk aan allerlei beschreven soorten waar denk ik nog nooit iemand een foto van heeft gezien. Ik heb er vaker mee zitten puzzelen en dat is eindeloos graven in oude (vaak latijnse) beschrijvingen en als je mazzel hebt wat slechte pentekeningen. Daar kun je soms wel een eind mee in de goede richting komen, maar je zou dan toch het beestje erbij willen hebben en liefst een museumcollectie van Iberische (type)exemplaren ernaast  :-X

Bij die gladdere, middelste heb ik qua bouw meer een gevoel van Porcellionides of heel misschien iets van Orthometopon of Protracheoniscus voor zover die daar überhaupt voorkomen (heb ik even niet paraat).

« Laatst bewerkt op: oktober 16, 2019, 10:39:12 am door arpwifi »
Gelogd
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Thijs D

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 6
Isopoda Iberisch Schiereiland
« Reactie #2 Gepost op: oktober 16, 2019, 12:42:20 pm »

Hartelijk dank voor het antwoord Arp.

Heb je tips voor handige literatuur wat betrefd de Terrestrische Isopoda van Zuid-Europa? Ik heb wat lijstjes en stukjes sleutel van internet maar niet waar ik iets mee kon in deze gevallen.

Graag zou ik alle literatuur die de NEV bibliotheek heeft over Landpissebedden van Europa bundelen en vertalen naar het engels. Dan probeer ik op vakantie van alle soorten foto's te maken en zal ik ze toevoegen aan deze bundel zodat er een soort opzet van een tabel ontstaat. Als ik op voorhand al een goede literatuurlijst heb zal dat een stuk soepeler verlopen.
Ik ga Januari en Februari weer naar spanje/portugal en hoop weer een boel mooie pissebedden te vinden.
 
Gelogd

arpwifi

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 3019
Re: Isopoda Iberisch Schiereiland
« Reactie #3 Gepost op: oktober 16, 2019, 15:30:52 pm »

Ik neem aan dat je de twee delen van Vandel uit de serie Faune de France al van internet had geplukt? Het tweede deel is sinds een jaar ofzo ook online. Daar missen natuurlijk wel wat soorten in die voor Frankrijk niet van toepassing waren, maar een aantal Iberische staan er ook wel in.

Verder zijn er heel veel delen uit de serie "Stuttgarter Beiträge zur Naturkunde, Serie A" op BHL beschikbaar gemaakt, de meeste daarvan geschreven door Helmut Schmalfuss, maar ook enkele van andere auteurs. Deze gaan voor het leeuwendeel over de pissebedden van de Griekse eilanden maar er zitten er ook wat tussen voor Iberië.

Verder ontkom je er niet aan om de checklist en bibliografie van Schmalfuss naast elkaar te gebruiken, om met behulp van de checklist te kijken welke soorten ergens voorkomen en dan vervolgens met de in de checklist opgevoerde literatuurafkortingen voor elke soort in de bibliografie te gaan zoeken welke publicaties dat zijn (volledige titels) en deze dan op internet of in de bibliotheken van musea etc. op te gaan zoeken.

Daar zitten een paar (behoorlijk oude, deels 19e eeuw) studies tussen die een groot aantal Iberische en/of Noord-Afrikaanse soorten beschrijven/opvoeren, maar ook aardige wat die over een enkele soort gaan en natuurlijk moet je er rekening mee houden dat beweringen uit oude publicaties later weer gecorrigeerd zijn door andere auteurs in andere publicaties.

Een jaar of wat geleden ben ik er eens wat langer mee bezig geweest om een paar Iberische soorten op naam te brengen en moest het toen in een hoek gooien omdat ik domweg niet genoeg van de essentiële publicaties bij elkaar kon scharrelen. Die situatie zal onderhand wel weer wat verbeterd zijn, maar het blijft al met al toch echt een heidens werk.

Ik heb nu geen tijd, maar kan nog wel eens kijken wat ik destijds bij elkaar had gescharreld (ook veel ingescand). Herinner me daar tzt nog maar eens aan.
Gelogd
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Thijs D

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 6
Re: Isopoda Iberisch Schiereiland
« Reactie #4 Gepost op: oktober 16, 2019, 15:56:00 pm »

Bedankt!

Ja, ik zal binnenkort opnieuw contact opnemen.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.05 seconden met 20 queries.