Koolmees (?) met afwijkende kleur

Gestart door e.brethouwer, augustus 31, 2019, 14:14:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

e.brethouwer

Dit vogeltje is steeds samen met 5 koolmezen en komt ook samen met dat groepje foerageren. De vogel heeft dezelfde grootte als de koolmezen. Maar wat is het? Is het een ontsnapte volière vogel? Of is het een mees, een koolmees met een afwijkend kleurenpatroon, ontbrekende donkere kleuren? In obsidentify wordt bij enkele foto's de waarschijnlijkheid op een pimpelmees op 70% gezet, en ook de kans dat het een koolmees is, is bij een enkele foto zo'n 70%. Ik heb wat reacties dat het een bastaard vorm van een kanarie zou zijn, maar de vorm van de snavel klopt m.i. dan niet.
Ik denk toch een koolmees, met afwijkende kleur. Leucisme of iets vergelijkbaars. 

tekenaar

#1
koolmees klopt!

Zo ze zien is dit een leucistische koolmees. Leucisme verstoord de melanine vorming, op een paar plekken zijn nog wel restanten melanine te zien. de gele kleur bij koolmezen komt door een ander pigment en is dus niet beinvloed. Het groen van de rug is normaal een combinatie van beide, en door ontbrekend melanine wordt dat ook lichtgeel. De ogen lijken wel normaal gepigmenteerd (wat het geen albino maakt en betekend dat hij een normaal zichtvermogen heeft). Zo'n vogel valt wel erg op en loopt daardoor extra risico door een predator gevangen te worden. Maar hij maakt wel een kans :)

p.s. gewoon uit nieuwschierigheid: heeft hij een witte borststreep of loopt het geel daar door? Daar waar normaal een dikke zwarte streep zit. Als hij daar wit is, zouden we mischien nog wat over het geslacht van deze vogel kunnen zeggen.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/


e.brethouwer

#3
Ik heb via een ander kanaal de volgende informatie doorgekregen:
"het is een koolmees. Een 'pastel', dat is een geslachtsgebonden mutatie. Betreffende vogel is een pop (vrouwtje) en haar vader split voor deze kleur. Dus blijft zij leven dan komen er meer. Wanneer zij paart met een wildvorm, zijn alle mannelijke nakomelingen 'split' maar kweek je er nog niet deze kleur uit."
Ik begrijp eruit dat de vogel op foto een vrouwtje is en dat deze afwijking alleen kan voorkomen als de vader 'split' is ...... niet duidelijk is me of de moeder dan 'pastel' moet zijn.

Wat betreft de andere waarnemingen: deze foto's zijn gemaakt in de omgeving van Deurningen, een kilometer of 4 van Deurningen richting Oldenzaal. Er zijn blijkbaar 2 meldingen uit Deurningen. Vraag is of het dezelfde vogel is, of dat er meerdere exemplaren zijn. Deze vogel was dagenlang op hetzelfde stukje terrein een vaste bewoner. Niet de indruk dat zij dagelijks enkele kilometers aflegt heen en weer tussen Deurningen en dit bosgebied.


pdeknijff

Dit verhaal klopt niet helemaal.
Als het echt zo is dat dit een geslachtsgebonden kleurafwijking is, en de vader van dit vrouwtje een "split" dan moet het dus een recessieve aandoening op het Z chromosoom zijn. Bij vogels hebben mannetjes twee maal een Z, en vrouwtjes zijn WZ.

Mannetjes met een 1 kopie van deze Z gebonden afwijking hebben deze kleur dus niet, maar zijn wel drager.
Als zo'n recessieve mannetjes drager kruist met dit vrouwtje, dan zijn 50% van ALLE jongen (dus mannetjes als ze nu homozygoot drager zijn, en vrouwtjes als ze de aangedane Z van hun vader gekregen hebben) van dit paar "aangedaan" en hebben deze kleur. Dus niet alle mannelijke nakomelingen hoeven split te zijn, dat hangt af van het dragerschap van de vader (wat je dus niet kunt zien).
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff