4 of 5 soorten uit Friuli

Gestart door zakdrager, augustus 12, 2019, 02:38:12 AM

Vorige topic - Volgende topic

zakdrager

Tijdens het afspeuren van een rotswand (leisteen gemengd met leemlagen) in Friuli vlakbij de Sloveense grens vonden we grote hoeveelheden slakjes. Ik heb er een stuk of 20 meegenomen van volgens mij 4 of 5 soorten. De meeste huisjes bevatten (nu nog) levende slakjes. Mijn 1e vraag  is of ik iemand er plezier mee kan doen?

Groet, Henk

zakdrager

Van deze soort 1 exemplaar gevonden. Lijkt me een Clausilia. Afmetingen ca. 10,0 * 2,5 mm.

Is hij met deze foto's tot op soort te determineren?

Vriendelijke groet,

Henk

zakdrager

Van deze soort 2 exx. Het ene huisje is leeg (evenals de Clausilia), het andere bevat mogelijk een nog levende slak maar die heeft zich nog niet laten zien.  Afmetingen resp. 8.0 * 3.0 mm en 7.8 * 3.0 mm.

Groet, Henk

zakdrager

En nog een derde foto van het lege huisje in de post hiervoor.

zakdrager

Deze derde soort is beduidend kleiner (heb hem nog niet gemeten) en van een opvallende driehoekige vorm van de zijkant bekeken. Hiervan heb ik er ca 3.

Groet, Henk

zakdrager

Bijna alle overige slakken heb ik met levende slak gefotografeerd waardoor ik (nog) geen foto's van de mondopening heb. Behalve van deze slak met flinke tanden.
Ik heb hem nog niet gemeten maar hij zal rond de 5 mm zijn.

Groet, Henk

zakdrager

Ik heb nog 2 of 3 soorten denk ik nu maar stop er voor dit moment even mee aangezien ik er nog niet de juiste foto's van heb.

Groet, Henk

alegro

#7
Het wordt in die omgeving wel tamelijk lastig om een juiste naam te vinden, vooral omdat er erg veel soorten voorkomen. Maar ik zal proberen er iets van te maken.
De clausilia klopt inderdaad. De soort is een ander verhaal. Het zou iets als C cruciata kunnen zijn, maar de verdikking aan de buitenkant van de mondopening komt
een beetje vreemd op me over. Een Macrogastra soort is een andere mogelijkheid. Het is jammer dat het onderste deel van de mond ontbreekt. Een gave mond zou
eventueel geholpen kunnen hebben.
De tweede is een Cochlostoma soort, maar welke?
De derde is erg lastig omdat er erg veel vuil aan het huisje kleeft. Ik dacht even aan een juveniele Merdigera obscura, maar er zijn te weinig kenmerken zichtbaar om er meer over te zeggen.
De laatste is een Chondrina, wellicht Chondrina clienta. Het is een soortenrijk geslacht, maar merkwaardigerwijs is het aantal soorten in Zuidoost Europa veel minder dan in Zuidwest.
Meestal is het juist andersom.
Grüezi mitenand,
Arjan

zakdrager

Hallo Arjan,

Nou knap hoever je er überhaupt al mee bent gekomen. Mijn hartelijke dank.

Bij de gevonden soorten zaten er twee waarvan de slakken van die 'vieze' huisjes hebben. Bij beide soorten zorgt dat vuil ervoor dat de huisjes nogal glimmen/glinsteren.
Ik heb dat vuil laten zitten omdat me dat mogelijk kenmerkend voor de soorten leek maar kan ze natuurlijk ook schoonmaken en opnieuw fotograferen.

Wordt nog vervolgd dus.

Groet, Henk

Tello Neckheim

Levende slakjes meenemen of zomaar verzamelen is eigenlijk niet de bedoeling. Vaak zijn er lege huisjes in de buurt van levende slakjes te vinden. Ik weet dat veel mensen levende dieren verzamelen, maar als het geen wetenschappelijk nut heeft of je moet er van leven is het zonde van de dieren. Uitzetten is ook niet de bedoeling, zo krijg je faunavervalsing met allemaal onbekende oorzaken van dien. Je vraagt of iemand ze wil hebben? Voor de wetenschap is het van belang dat je precieze vindplaatsen hebt, het liefst via gps vastgesteld. Landslakken kunnen heel lokaal voorkomen of zijn erg zeldzaam.
Met vriendelijke groeten Tello Neckheim

zakdrager

Hallo Tello,

Ik zet nooit beesten uit en al helemaal niet als ze van buiten mijn eigen directe omgeving komen. Als ik vraag of iemand ze wil hebben bedoel ik natuurlijk voor wetenschappelijke doeleinden  waaronder ik ook het opbouwen van een collectie versta (ik zou ook niet weten waarvoor je ze verder zou willen hebben). Ik heb locatiegegevens, zij het niet heel exact. Alle verzamelde slakjes zijn van ca. 100 m rotswand langs een bepaald traject van een provinciale weg in Friuli.

Over of je wel of geen levende beesten moet verzamelen kun je denk ik van mening verschillen. Ik ben van een generatie (vlinderaars) die daar niet zoveel moeite mee heeft en het in veel gevallen zelfs noodzakelijk vind voor wetenschappelijk bewijs van een identificatie (en voor evt. toekomstige revisies van eerdere identificaties). Ik ben ook van mening dat we het bij faunabescherming vooral over systeemoorzaken moeten hebben. Ik ben er nl. van overtuigd dat verzamelen bij heel veel soorten slechts een zeer marginale rol speelt bij de populatie-ontwikkeling. Op het traject waar ik die slakjes verzameld heb is denk ik de afgelopen 50 jaar niemand naar slakken wezen kijken en de volgende 50 jaar waarschijnlijk ook niet.

Vriendelijke groet, Henk

Arie Twigt

Het is wel een interessant dilemma waar iedere verzamelaar tegenaan loopt.
In Nederland zijn er veel kwetsbare of beschermde populaties (neem de Vertigo's). Voor het verzamelen van die soorten wordt sowieso al de ongeschreven regel gehanteerd "zo min mogelijk levend". Met minder kwetsbare soorten moet ook zuinig worden omgesprongen vind ik. Een paar exemplaren verzamelen als referentie of voor collectie is redelijk, denk ik.
Na een ontdekking van een populatie van een nieuwe soort, of op een geheel andere vindplaats, is verzamelen vaak onvermijdelijk om te bewijzen.
Beperkt levend verzamelen is daarom ethisch denk ik, met oog voor de kwetsbaarheid van de soort en/of populatie en respect voor de natuur.

Vriendelijke groeten,

Arie Twigt

zakdrager

Zoals aangegeven zou ik nog met een vervolg komen. Ik heb een aantal slakjes schoongemaakt en (opnieuw of voor het eerst) gefotografeerd.

Allereerst het derde, nogal driehoekige slakje van hierboven. Afmeting 4 * 3 mm. Helaas is de mondopening wat beschadigd.

Groet, Henk

zakdrager

Dan de vierde (of iets dat er op lijkt). Afmeting is 6*2 mm. Hier het 1e exemplaar.

zakdrager

En het 2e exemplaar. Zelfde afmeting.

zakdrager

En nog een soort die ik niet eerder had gepost. Lijkt wat op de vorige maar iets groter en duidelijk boller. Afmeting ca 7 * 3 mm.

Groet, Henk

alegro

Ik denk dat de eerste een juveniel exemplaar van de derde is.
Die derde zou Granaria frumentum of een van diens ondersoorten kunnen zijn.
De tweede zit, wegens de tanding en de vorm van het huisje toch meer in de richting van Chondrina avenacea, denk ik.

Voor gebieden in zuid- en vooral zuidoost Europa heb je echt wel specialistische literatuur nodig. Er komen niet alleen
veel soorten voor, maar ook allerlei, vaak zeer locale, ondersoorten.
Grüezi mitenand,
Arjan