Veldhommel ♂︎ (Bombus lucorum)

Gestart door Olger Krischan, augustus 23, 2019, 10:56:27 AM

Vorige topic - Volgende topic

Olger Krischan

Hallo forum,

en hier denk ik het mannetje vd Veldhommel te hebben, man obv de lichte haren op gezicht en 7 segmenten, soort obv vermeldde karakteristieken bij vrouwtje.

Correct?


Alvast bedankt,
Olger
https://kerfdier.nl/

wilde

#1
De kans dat het een man Bombus lucorum is lijkt me groot. Helaas niet zeker, want man B. magnus is nauwelijks daarvan te onderscheiden. Die heeft volgens Falk waarschijnlijk bredere en langere kraag, maar niet zeker dus.

Op 20 september 2013 schrijft hommel- expert Martijn Dijkhuizen in het hoofdstuk 'Determinatie van bijen, wespen & mieren' : Het onderscheid tussen mannetjes van lucorum en magnus weet je intussen
Zie: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=135756.0

Dat is een zeer onduidelijke tekst, want nergens blijkt wat Martijn met die worden bedoelt. In elk geval staat er niet in een eerder item van genoemd hoofdstuk wat dat onderscheid zou zijn. Dergelijke bijdragen aan een forum zijn niet erg waardevol, want de tekst lijkt alleen voor Stijn Schreven bedoeld, die kennelijk op andere wijze geïnformeerd is.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Olger Krischan

Hallo Albert,

dank je wel voor de informatie, weer wat geleerd  :duim:

Het triggerde me om nog wat verder te zoeken naar informatie en daarbij kwam ik dit paper uit november 2014 tegen:
Recognition and identification of species in the Bombus lucorum-complex – A review and outlook https://pdfs.semanticscholar.org/1032/d80a856964e1a4dd228b72895ff647e5bde5.pdf

Hierin wordt een overzicht gepresenteerd naar de mogelijkheden om de lucorum complex soorten obv morphologische eigenschappen te kunnen onderscheiden (v.a. pag 4):
1. het bevestigd nogmaals de moeilijkheid bij het identificeren van koninginnen en vrouwtjes
2. het geeft ook aan dat mannetjes niet betrouwbaar te onderscheiden zijn daar er geen zekerheid is over de betrouwbaarheid van de karakteristieken zoals kleur gezicht, S-vorm, genitaliën, ocelli diameter, tergiet punctuering en vorm (dit geldt in Europese context, wellicht is er een lokale uitzondering in Nederland?)
3. het geeft aan dat er verwarring kan optreden tussen mannetje B.terrestris en B.cryptarum daar beiden donkere gezichtsbeharing hebben en daar komt dus de onzekerheid uit 2 nog bovenop (de sleutel "Feldbestimmungsschlüssel für die Hummeln Österreichs, Deutschlands und der Schweiz (Hymenoptera, Apidae)" gebruikt ocelli diameter als sleutel tussen deze twee soorten)

Identificatie 'man aardhommel groep' lijkt dan idd de juiste.


mvg,
Olger