Onbekende houtzwam

Gestart door auk, januari 04, 2020, 11:01:01 AM

Vorige topic - Volgende topic

auk

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/183790022/.
1 Houtzwam p.p. - Polyporus spec.
datum: 2020-01-01
locatie: Losser - Arboretum Poortbulten (OV)

foto's:




Onder op stronk oude Naaldboom (Nikkoden).

MvG, Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

ridderzwam

Albert, ga er nog maar eens naar terug om te kijken hoe hij uitgroeit. Kan immers meer kanten op. Ik zou nieuwsgierig zijn, je kunt toch nooit weten met zo'n sparrenhoutzwam.

groet,
Ria.

auk

Dank je Ria, zal ik doen!

Gr, Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

paddenstoelenmonster

Beste Albert en Ria, het is natuurlijk altijd mogelijk om later weer te gaan kijken, want dat adviseer ik zelf ook altijd. Toch blijft het mij intrigeren. Zo te zien moeten het forse exemplaren zijn. Groeiend op een Den. Ook is op de foto's te zien dat het hernieuwde aangroei is van een ouder - gedeeltelijk eraf gesloopt - exemplaar. Het moet dus ook een meerjarige zwamsoort zijn. Dan blijven er niet zo veel mogelijkheden over naar mijn idee. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk een Roodgerande de houtzwam, maar die heeft absoluut geen bruintinten. Dat er uitzonderingen zijn op de algemene regels zal jullie ook wel bekend zijn. Zo groeit er hier niet zo ver bij mijn huis vandaan ook een Platte tonderzwam op een Douglas Spar die ik al enige jaren volg: https://waarneming.nl/waarneming/view/162526779
Een zwam die wel van die mooie bruine tinten heeft en ook vaak - na slopen - weer hernieuwde aangroei krijgt is de Dikrandtonderzwam. ook de kleuren stemmen daarmee overeen. Zie bijvoorbeeld mijn opname van zo'n exemplaar op een Kastanje in Amsterdam: https://waarneming.nl/waarneming/view/180560992?_popup=1
Onderstaand daar een foto van.
Een aangroeiexemplaar van een Dikrandtonderzwam, met het donker gekleurde trama erboven is hier te zien: https://waarneming.nl/waarneming/view/122487247?_popup=1. Die aangroei was toen slechts 2 maanden oud, dus het trama van de oude zwam had nog niet zoveel tijd gehad om donkerbruin te kleuren, zoals op jouw foto's wel te zien is. (misschien moet je ook op dat deel inzoomen?).
zie: https://waarneming.nl/waarneming/view/122487247?_popup=1
Het is maar een suggestie!
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen, Henk Monster
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

auk

Hartelijk dank Henk voor je uitgebreide reactive. Ik had er zelf total niet aan gedacht, maar zou zeker mogelijk zijn. Ik kom regelmatig in het Arboretum en zal hem in de gaten blijven houden. Voorlopig zal ik hem invoeren als een onzekere Dikrandtonderzwam.

Gr, Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

paddenstoelenmonster

Beste Albert,
ik meen gezien te hebben dat jij zelf ook microscopische waarnemingen doet. Aangezien Dikrandtonderzwammen pas met grote zekerheid goedgekeurd kunnen worden, is het misschien een idee om er nu al een segmentje uit te snijden en dat op sporen te onderzoeken. Ruim een jaar geleden heb ik dat oook gedaan en wat materiaal opgestuurd naar Riet van Oosten, die het daarna voor mij met de micrascoop onderzocht heeft en aangetoond dat het inderdaad een Dikrandtonderzwam betrof. Die is toen als zodanig goedgekeurd, maar doordat ik er af en toe nog steeds nieuwe foto's bij plaats is het groene vinkje nu er tiussendoor geglipt bij de Admins. Ik weet zeker dat zij jou ook wil helpen om uit te leggen wat de microscopische kenmerken zijn van Dikrandtonderzwammen. zie: https://waarneming.nl/waarneming/view/163492961?_popup=1.
Hierop kun je ook heel goed de ontwikkeling van zulke zwammen in de tijd zien.
Henk de zwamneus
Met een hartelijke groet uit Schaarsbergen bij Arnhem van Henk de (hout)zwamneus.

auk

Hoi Henk,

Ik zal binnenkort een keer terug en een stukje meenemen om te kijken of ik sporen kan vinden. Ik heb wel literatuur denk ik, dat zal wel lukken.

Wordt vervolgd!

Gr, Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk