Overzicht van droogteperiodes vanaf 1906

Gestart door BartAbc, augustus 06, 2018, 15:15:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

BartAbc

Het is deze zomer extreem droog, het kan niemand ongaan zijn. Het krijgt zichtbaar grote gevolgen voor de natuur. Vegetaties verdrogen, bomen en stuiken laten hun blad vallen. In hoeverre de komende jaren ook gevolgen gaat hebben zal moeten blijken.

Het optreden van droogtes is zoals bekend heel grillig, zowel in de ruimte als in de tijd. Voor Nederland wordt meestal het gemiddelde genomen van 13 neerslagstations. Het KNMI maakt daarbij een vergelijking met de record-droge zomer van 1976. Maar wat gebeurde er in de eerdere jaren?

Probleem is dat je daarvoor moet weten hoe groot de verdamping was. Die wordt berekend op basis van de gemeten straling en de temperatuur, en de straling wordt pas sinds 1957 gemeten. Met een omweg is het toch mogelijk om iets over de dagelijkse verdamping te zeggen vóór 1957. Er is namelijk wel bijgehouden hoeveel de zon scheen.

Op grond daarvan heb ik een reconstructie gemaakt van het optreden van droogtes vanaf 1906. Door de gebruikte methode zijn de neerslagtekorten niet te vergelijken met de berkening van het KNMI, maar de periodes en jaren zijn onderling goed vergelijkbaar.

De droogte van 2018 lijkt nu zijn hoogtepunt te bereiken, en passeert daarmee 1976 (piek rond 12 juli). Verder valt op hoe grillig de droogte verdeeld is. Een trend is er niet echt in te ontdekken. Door de klimaatverandering is de verdamping toegenomen, maar ook de neerslag. In hoeverre de stromingspatronen (meer blokkades in de toekomst?) ook veranderen is nog een punt van discussie.

http://www.logboekweer.nl/Neerslagoverschot/Nederlandse_Droogteperiodes_In_Beeld.pdf
vriendelijke groeten Bart Vreeken

voor het weerverleden van Nederland zie http://www.logboekweer.nl

Wim Bakker

"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson

rudi

Ik bekijk die kaarten van het KNMI ook vaak, de kaart stopt jaarlijks op 1 oktober en start weer op 1 april ( uit het hoofd). op 1 april 2019 was er nog een tekort over uit 2018 van 200 mm, dit wordt dan niet verwerkt in de nieuwe kaart van 2019, die begint gewoon op nul. Dus de KNMI gegevens zijn per jaar ( april tm september ) wel ok maar men houdt geen rekening met het overschot of tekort uit het jaar ervoor. Ik kijk liever naar plaatselijke sloten, die zitten nu redelijk vol ter plaatse in Noord Groningen waar ik woon. In de winter van 2018-2019 waren de sloten zo goed als leeg.
Mijn favoriet: Visdief !
Begonnen mei 2011.
Totaal 62.000 waarnemingen.
Totaal 1170 (alle) soorten.
246 vogelsoorten.
Vriendelijke groet,
R Wortelboer

jeroen vinke

Verggeet niet dat het niveau in sloten ook gereguleerd kan worden. Hoewel ik wel geloof dat het nu natter is dan vorig jaar. Hopelijk lopen de tekorten terug.
Met vriendelijke groet,

Jeroen Vinke