Nimfje oorworm

Gestart door Douwe van der Ploeg, juli 18, 2019, 17:40:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

Douwe van der Ploeg

't stikte ervan! Jong stadium gewone?

Ik zou graag willen weten welke soort dit is.
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/176524722/.
1 Oorworm onbekend - Dermaptera indet. larve/nimf, gezien
datum: 2019-07-17
locatie: Oranjewoud - Overtuin (FR)

foto's:
Douwe van der Ploeg

arpwifi

Hoi Douwe,

Strikt genomen zou je de staarttang wat groter en scherper moeten zien, maar qua kleurstelling geeft deze helemaal geen aanleiding om een verdenking richting Parkoorworm te koesteren. De anderen vallen af op basis van habitus, kleur en/of ontwikkelingstoestand van de vleugelkapsels.

Even uit m'n hoofd (klein slagje om de arm):

Gewone: Cerci/abdomen vrijwel onbehaard, hooguit hier en daar een enkel afstaand haartje of heeeele kleine aanliggende. Binnenrand van de cerci vrijwel glad
Zie bijvoorbeeld deze waarneming van Gerard: https://waarneming.nl/observation/108577066/

Parkoorworm: Cerci tamelijk gelijkmatig behaard met lange afstaande haren, ook op laatste abdomensegmenten. Binnenrand cerci vrijwel glad
Zie bijvoorbeeld deze waarneming van Gerard: https://waarneming.nl/observation/105098390/

Bos: Cerci met wat korte aanliggende haartjes en een rij kleine maar duidelijke tandjes/knobbeltjes langs de binnenrand. 
Zie bijvoorbeeld deze waarneming van Jan: https://waarneming.nl/observation/86050203/

Qua kleur hebben de Park-ukkies vaak een wat donkerder kop en de laatste abdomensegmentjes ook wat donkerder, waardoor je min of meer duidelijk een licht beest met donkere uiteinden ziet, maar dat is niet helemaal een keihard kenmerk.

Het laatste stadium Gewone heeft heel typisch gevormde langere vleugelkapsels die bij de andere nooit zo lang worden (de gelinkte waarneming van Gerard is er zoeentje, dus die zou alleen al op basis daarvan te valideren zijn), maar de kleinere stadia wordt het oppassen.

Strikt genomen zijn er ook nog verschillen in het aantal antennesegmentjes, maar omdat dit ook per stadium verandert (en je dan dus eerst precies moet weten welk stadium het is) en er ook wel segmentjes afbreken kijk ik daar niet veel naar. Andersom is het handiger: Als je op basis van de cerci de soort bepaalt, helpen de antennesegmentjes om het stadium te bepalen :)
Groetsenzo, Arp (via onbeveiligde WiFi)

You know the state of computer security is dire when Qubes OS, arguably the world's most secure operating system, makes only modest claims. ("a 'Reasonably-Secure' Operating System") [J.M. Porup]

Douwe van der Ploeg

Mooizo, dank voor de uiteenzetting! Zal de volgende de staarttang wat scherper proberen te krijgen.
Douwe van der Ploeg