Wormdal en de Nederlands-Duitse Grens

Gestart door Jan van der Laan, juni 25, 2019, 09:54:23 AM

Vorige topic - Volgende topic

Jan van der Laan

Afgelopen zondag was ik in het Wormdal bij Haanrade L o.a. voor de Kleine Tanglibel. Bij het invoeren van de waarnemingen kwam één waarneming in Duitsland terecht, de andere twee in Nederland.
Ik was benieuwd hoe de grens daar is vastgesteld in waarneming.nl. Deze waarneming viel in Nederland: https://waarneming.nl/observation/175056116/.
Kies je als kaarttype topo, dan zie je de Nederlands-Duitse grens als een rechte lijn ver achter de oevers van de Worm. Ik denk niet dat dit de juiste situatie weergeeft, laat staan dat de Duitsers dit leuk gaan vinden.
Kies je Open Topo of Streets, dan zie je de Nederlands-Duitse Grens als een meanderende paarse lijn over de Worm gaan, maar die niet de huidige loop van de Worm weergeeft.
Op het internet vond ik dat sinds 1816 de Worm de grens vormde tussen Nederland en Pruissen. Maar zoals het een echte rivier betaamt, zal die loop aan veranderingen onderhevig zijn en zo dus ook de Nederlands-Duitse Grens. En zo zal het kunnen gebeuren in het theoretische geval dat sommige al gedane waarnemingen het ene jaar in Nederland zullen vallen en in het andere jaar in Duitsland.
Maar één ding lijkt me wel vaststaand. De ene oever is van Nederland en de andere oever is van Duitsland en in het midden van de beek loopt de werkelijke grens. Zo zal deze waarneming in Duitsland horen te vallen: https://waarneming.nl/observation/175056147/, terwijl de waarneming wordt beschouwd als zou deze op Nederlands grondgebied zijn gedaan.
De Tanglibel zal het overigens worst wezen ;).

------------
Groeten, Jan van der Laan

JohanvantBosch

#1
Thanks Jan. Voor de waarnemers is dit handig om te weten. Voor eventuele polygoonwijzigingen (mocht dit nodig zijn) is het denk ik het beste om dit op een ander deel van het forum te melden. Ik zal daar even een link naar dit bericht zetten.

https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=64215

migratorius

Volgens de Duitse topografische atlas (via ornitho.de) volgt de grens inderdaad de Worm. Ik denk dat het aan de ouderwetse weergave te wijten is dat hij van oever naar oever lijkt te slingeren.