Welke Schotelkorst?

Gestart door H Timans, juni 18, 2019, 20:12:58 PM

Vorige topic - Volgende topic

H Timans

Ik trof dit aan op een heel oude begraafplaats. Hoewel ik vermoed dat het Kalkschotelkorst zou kunnen zijn sluit ik iets anders niet uit. Heeft iemand een idee van wat dit zou kunnen zijn?
Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/174673741/.
1 Schotelkorst onbekend - Lecanora spec.
datum: 2019-06-17
locatie: Bussum - Brediuskwartier (NH)

foto's:



Bij voorbaat dank!
Mvg Harold Timans

Guido Berger

M.i. L. albescens ja, kalkschotelkorst.

En die polytropa is volgens mij ook kalkschotelkorst.
https://waarneming.nl/observation/174673748/
In die hoek vd begraafplaats ligt bijna alleen maar kalksteen. En vaak kun je bij polytropa toch wel iets van groen zien

H Timans

Helder, dan zet ik ze daarop. Jij bent ook al eens op die begraafplaats geweest zie ik.
Zou het dan kunnen zijn dat deze waarneming van Muurschriftmos dezelfde is als jou alyxoria demutata? Volgens mij komen ze beide van een verticale grafwand die helemaal achterin de begraafplaats zit. Zelf weet ik het echte verschil niet tussen beide soorten:
-> https://waarneming.nl/observation/174673744/
-> https://waarneming.nl/waarneming/view/172926353

Ik zie ook dat je Dik Geleimos gevonden hebt daar, die moet ik nog vinden. In Laren heb je verder nog Doolhofschijfje en Grafstrontjesmos gevonden, ik kom daar regelmatig en tot dusver ook niet gevonden. Mooiste vind ik nog wel Muurzwelmos in Hilversum, die ga ik deze week nog opzoeken denk ik. Zou je misschien nog kunnen vermelden waar je ze precies vond op deze drie begraafplaatsen, dat zou een beetje helpen :)

Los van deze soorten trouwens mooie soortenlijsten voor de omgeving in het Gooi, spoort mij aan om weer wat meer zoeken ;D
Mvg Harold Timans

Guido Berger

#3
Ja die Muurschriftmos van jou moet A. demutata zijn. Niet in de zon, kleine lirellen, 'halfopen' en witberijpt. Vooral schaduw en witberijpt is makkelijk herkenbaar.
Probleem is dat jij met een macrolensje op je tellie erg moeilijk voldoende detail kan laten zien op een foto (voor deze soort). En dus rekent de admin Muurschriftmos gewoon goed.

Doolhofschijfje komt veel voor. Je moet het even doorhebben 1. op granietstenen in de richeltjes, 2. maar ook heel veel als een grote zwartige vlek op die graven met meerdere liggende stenen, geen kalk, die leisteenachtige dingen. Ik doe wel een keer een overzichtsfoto erbij.
M. badia, Grafstrontjesmos, heb ik nog niet zo vaak gevonden maar wel iedere keer op dezelfde soort steen waar ook vaak Bleek dijkzonnetje op zit. Een niet heel oude blauwgroenige plaat.

De locaties zijn ingevoerd op de plek waar ik een korstmos vind.