Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Tekstschijvers gezocht Planten  (gelezen 56 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Rutger Barendse

  • Observado Admin
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 6569
  • Admingroep: Planten BE, NL en Observation
Tekstschijvers gezocht Planten
« Gepost op: juni 12, 2019, 14:48:17 pm »

We zijn op zoek naar tekstschrijvers voor de Nederlandse taal voor alle 'lege' taxa die actief zijn in waarneming.nl/waarnemingen.be.   Als je geÔnteresserd bent, mag je hieronder reageren of mij een berichtje sturen.  Momenteel zijn er 5 admins die mee willen werken.

Met 7000 en circa 6000 beschikbare taxa in BelgiŽ en respectievelijk Nederland is er nog heel wat werk te doen.  Er zijn al een stel admins die teksten kunnen verbeteren/ maken, maar dit gebeurt nu redelijk ad hoc. De bedoeling is dat het systematischer gaat worden aangepakt en dat we meer gaan samenwerken.  Je werkt voornamelijk op jezelf, maar in een ideaal geval gaat het werken zoals op wikipedia; waarbij iedere gemachtigde schrijver (adminfunctie: expert) ook kan verbeteren en aanvullen.

De teksten moeten in ieder geval zo gemaakt worden dat ze zowel in BelgiŽ als Nederland leesbaar en bruikbaar zijn. Dat betekent ook dat je verdiept in de Nederlandse ťn de Belgische situatie. De teksten moeten ook origineel zijn. In die zin dat het niet 1 op 1 wordt overgeschreven uit boeken of van andere websites. Desnoods kan je dit bijvoorbeeld doen door naar foto's van goedgekeurde waarnemingen te kijken en simpelweg beschrijven wat je ziet en kenmerkend is. Gewoon naar buiten gaan en de plant opzoeken en beschrijven is natuurlijk ook een leuke bezigheid..  De bedoeling is natuurlijk dat je beschrijft aan de hand van in de botanie geldende termen.

Ik heb een voorlopige standaard gemaakt waaraan zo'n tekst moet voldoen. De opzet uit de oude Heukels (1909-1911, waar nu circa 1500 teksten van zijn overgenomen) is daarvoor heel goed bruikbaar.

1 Beschrijving plant (kenmerken)
2 Gelijkende soorten
3 Biologische bijzonderheden (specifiek voor de plant of groepje planten)
4 Voorkomen in BelgiŽ / Nederland en Europa en/of herkomst.
5 Verklaring wetenschappelijke naam
6 Literatuur
7 Schrijver (Tekst: Naam en Jaar, Aangevuld: Naam en Jaar)


Voorbeeld Muurzeepkruid (in mei dit jaar gemaakt)

Citaat

Beschrijving

Muurzeepkruid Saponaria ocymoides is een lage uitstoelende meerjarige soort met felroze bloemen met een bloeiwijze die door vertakking in kleine schermen staan. De kroonbladeren kunnen afgerond tot iets uitgerand zijn. De kelken zijn langwerpig en rood aangelopen tot helemaal rood gekleurd. De kelkbuis steekt iets uit de ongeveer 1 cm lange kelk. De tot 10 meeldraden steken, net als de stijlen een eindje uit de kelkbuis en komen tot 3/4  van de lengte van de kroonbladeren. De bloemen zijn tweeslachtig, maar buiten de bloem zijn per bloem ofwel twee uitstekende stijlen ofwel de uitstekende meeldraden te zien. De donkergroene bladeren zijn lepelvormig, de bladsteel varieert van grootte; de bovenste bladeren zijn bijna zittend.  Het blad heeft een aan de onderzijde uitstekende middennerf en twee minder geprononceerde zijnerven die dicht langs de bladrand lopen. De bladrand heeft regelmatig verspreid staande korte haren, de stengel is dichter afstaand behaard evenals de kelken.

Gelijkende soorten

De plant kan verward worden met het eveneens rijk roze bloeiende Lijmkruid Silene schafta die vergelijkbare donkergroende bladeren heeft. Lijmkruid heeft duidelijk rozig geaderde kelken, kortere beharing, drie stjlen in plaats van 2 en de kroonbladeren zijn dieper uitgerand. Kleinere vormen van Pekbloem Silene armeria, nog een roze in schermen bloeiende soort, is te onderscheiden doordat ze geheel kaal is en blauwige zittende bladeren heeft.

Voorkomen in Nederland, BelgiŽ en Europa

In Nederland en BelgiŽ is Muurzeepkruid een geÔntroduceerde plant die het vooral in rotstuinen en tussen stenen goed doet en van daaruit ook gemakkelijk verwildert in de directe omgeving. Buiten de bebouwde omgeving is de plant niet of nauwelijks verwilderd aan te treffen. Van nature komt de soort in Zuid-Europa voor.

Naamgeving

De Nederlandse naam is van toepassing op de groeiplaatsen van Muurzeepkruid; vooral tussen stenen.

SaponŠria  Komt uit het Latijn.  Sapo = zeep. De wortel bevat saponine die in plaats van zeep kan worden gebruikt

ocymoides  Lijkend op Ocimum - Basilicum. In het geval van Muurzeepkruid zal dit op de bladvorm en bladkleur duiden

 

Tekst: Rutger Barendse 2019
« Laatst bewerkt op: juni 12, 2019, 14:52:26 pm door Rutger Barendse »
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.021 seconden met 19 queries.