hoe zie ik of een haft een imago of subimago is?

Gestart door gbeersma, mei 03, 2019, 11:36:16 AM

Vorige topic - Volgende topic

gbeersma

Van deze driehoekeendagsvlieg heeft de admin een subimago gemaakt. Maar hoe zie je dat?



Het gaat om deze waarneming: https://waarneming.nl/observation/156366936/.
1 Driehoekeendagsvlieg - Ephemera vulgata subimago, gezien
datum: 2018-05-10
locatie: Dalfsen - De Horte (OV)

foto's:



Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?


marcel234

#2
admin zegt:
CiteerDat kan ik nu wel even toelichten hoor :) Haften zijn uniek in het feit dat ze nadat ze vleugels hebben gekregen en het water verlaten nóg een vervelling doorgaan. Het eerste stadium heet het subimago en deze zijn nog niet geslachtsrijp. De vleugels van subimago's zijn minder transparant en dat is bij deze het belangrijkste kenmerk. Bij deze soort zal het vrouwtje na de vervelling naar imago een ander vleugelpatroon krijgen (transparant met een oranjebruine voorrand)

maar dat is wel bij een andere soort...

(c) Frank Neijts:

https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=292990.0

gbeersma

Bedankt voor jullie reacties.

Marcel, ik snap niet helemaal wat je schrijft. Waar komt het citaat vandaan dat je aanhaalt? En over welke soort gaat dat als het niet over de driehoekeendagsvlieg gaat?
Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?

Daandrukker

Dag allemaal,

Om bij haften het subimago van het imago te onderscheiden moet men op de volgende dingen letten:

- Bij subimago's zijn de vleugels nooit zuiver transparant (ook niet deels). De egale gedeeltes zijn altijd vrij mat gekleurd. Bij imago's zijn de vleugels meestal ten dele transparant, maar er zijn uitzonderingen (zie onder)

- Bij subimago's zit er een rij haartjes aan de achterrand van de vleugels. Dit is echter niet altijd even makkelijk te zien. Een sterke vergroting en de juiste belichting is dan nodig. Er is één uitzondering: de imago's van de familie van de Caenidae hebben ook zo'n rij haren aan de achterrand van de vleugels.

- Ten opzichte van de imago's zijn er ook verschillen in structuur. De staartdraden zijn veel korter en bij de mannetjes zijn ook de voorpoten veel korter dan bij de imago's. Deze kenmerken vereisen dus ervaring met de imago's, wat het wat lastiger maakt voor de beginner.


Nu wat betreft deze waarneming. Het gaat om een vrouwtje subimago en wel hierom:

Vrouwtje vanwege het ontbreken van uitwendige genitaaltangen (forceps) en de kleinere ogen vergeleken bij het mannetje.

Het is een subimago omdat ze een veel mattere kleur heeft dan de imago's. De vleugels zijn grijzig van grondkleur. De staartdraden zijn korter dan het lichaam (bij een imago zijn ze een stuk langer dan het lichaam). De staartdraden zijn ook wat dikker dan aan de basis dan bij imago's.

Als je heel goed kijkt bij de uitvergrote foto van de vleugels zie je hier en daar de rij haren nog zitten (vooral halverwege). Door de hoek van de foto is het echter op sommige plekken lastig te zien.

Bij  Ephemera-haften speelt bij stadiumherkenning ook nog het probleem mee dat bij de imago's de transparante gedeeltes zeer slecht zichtbaar zijn door de combinatie van de uitgebreide zwarte vlekken en vaak ook nog eens de gele waas die aanwezig is (maar lang niet altijd). Dit soort problemen komt bij meer soorten voor. Denk bijvoorbeeld aan de bruine waas bij de imago mannetjes van Leptophlebia marginata en Rhithrogena-soorten of de oranjebruine vleugelvoorrand van imago vrouwtjes Cloeon dipterum.

Ik denk dat het met deze tips moet lukken om het stadium te bepalen, maar bij twijfel is het slim om goedgekeurde foto's van subimago's te bekijken in het foto-overzicht (dat kun je gewoon selecteren)

Groetjes!
Vriendelijke groeten,
Daan Drukker
Validatiecoördinator bij EIS-Kenniscentrum Insecten

gbeersma

Daan, zeer bedankt voor je uitgebreide beschrijving. Dit helpt mij en andere lezers zeer. Hier nog even een detail van 1 van de foto's waarbij de haren redelijk te zien zijn (maar bij volgende waarnemingen zal ik er even speciaal op scherpstellen):


Vriendelijke groeten, Gerard Beersma

https://waarneming.nl/users/104779/photos/?