Validatiebeleid Korstmoswaarnemingen zonder foto

Gestart door RamonVerstraaten, april 29, 2019, 08:52:53 AM

Vorige topic - Volgende topic

RamonVerstraaten

Het viel me op dat waarnemingen van de korstmosparasiet Xanthoriicola physciae die zonder foto worden ingevoerd soms een blauw vinkje krijgen, en soms op 'niet te beoordelen' worden gezet. Ik zou graag weten langs welke criteria dit gebeurt (ik heb wel een vermoeden...). Die van mij staan nu op 'niet te beoordelen', nota bene in km-hokken waar ik de soort eerder wel heb gefotografeerd  :huh:


https://waarneming.nl/species/187058/observations/?after_date=2010-03-29&before_date=2019-02-28&page=1
met vriendelijke groeten, Ramon Verstraaten

RamonVerstraaten

Het is voor zover ik weet een algemeen voorkomende en vrij eenvoudig te herkennen soort, dus ik snap het ook niet. Bij dit soort gevallen vind ik 1 foto per uurhok per 5 jaar meer dan voldoende, anders blijf je aan de gang...

maar goed, we horen het misschien nog wel wat de achterliggende reden is, het lijkt mij dat je beter kunt stimuleren dat mensen zo veel mogelijk waarnemingen doorgeven i.p.v. dat ze denken 'laat maar'
met vriendelijke groeten, Ramon Verstraaten

RWester

Ik vermoed dat het blauwe vinkje op de blauwe ogen van de waarnemer slaat ;). Ik ben door de maanden heen binnen de (korst)mossen heel veel waarnemingen tegengekomen die zonder documentatie goed zijn gekeurd, soms zelfs met een groen vinkje.

Er zijn zelfs voorbeelden Ga ze niet allemaal weer benoemen, ze zijn zo te vinden in de database), waarbij van dezelfde excursie de ene waarneming met foto op niet te beoordelen is gezet (of helemaal niet gevalideerd), en de andere waarnemer, zonder documentatie wel is goedgekeurd.

Bovenstaande gebeurd overigens bij meer soortgroepen
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


thijsdegraaf

Is het niet iets om deze vraag ook op het forum korstmossen te zetten https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?board=40.0 Dan krijg je misschien uitleg/meningen van die admins. Inderdaad apart.

lukasverboom

Citaat van: RamonVerstraaten op april 30, 2019, 08:07:45 AM
Het is voor zover ik weet een algemeen voorkomende en vrij eenvoudig te herkennen soort, dus ik snap het ook niet.

Het is lang niet de enige parasiet die een zwarte aanslag op Xanthoria als gevolg heeft. Met een loepje is het wel te herkennen. En ik verwacht dat de beoordelende admins het ook vanaf een foto durven te doen.
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

RamonVerstraaten

ah ok... dus de redenering 'apothecien geheel zwartverkleurd => Xanthoriicola physciae" is eigenlijk te kort door de bocht?
met vriendelijke groeten, Ramon Verstraaten