Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Eerste ervaringen met Vortex Razor HD 11-33x50  (gelezen 141 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Arno Wouters

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 17
Eerste ervaringen met Vortex Razor HD 11-33x50
« Gepost op: januari 31, 2019, 12:55:32 pm »

Ruim dertig jaar geleden kocht ik, na 5 jaar vogelen en 3 jaar sparen, een telescoop:  de Swarovski Habicht AT 80, destijds net op de markt. Ik ben er dolblij mee (hij behoort met mijn eerste computer, m'n iPad en m'n broodbakmachine tot mijn topaankopen), maar hij heeft een probleem: hij is zo moeilijk te vervoeren. Op de fiets gaat prima, maar hij is te zwaar en te log om mee te nemen als ik een dag door de duinen wil struinen of voor werk naar Groningen ga en nog een uurtje over heb voor De Onlanden (ik heb geen auto).

Toen ik 2,5 jaar geleden, de telescoop had jaren in de kast gelegen, de vogelhobby weer oppakte kocht ik bij de Vogelbescherming een lichter statief (de Kluut) en een draagstel om scoop en statief op mijn rug te vervoeren. In eerste instantie leek dat ideaal, maar het viel tegen. De combinatie zit prima en als je niet te veel andere spullen bij je hebt kun je er zeker een dag mee lopen, maar het draagstel is niet duurzaam genoeg.  Ik heb er inmiddels een stuk of vier versleten: de tas viel uit elkaar, de bandjes lieten los, de ritsen scheurden er uit, etc.

Vier weken geleden zag ik tijdens een vogelexcursie een mooie compacte telescoop, de Nikon ED50. De tevreden bezitter bleek een echte wandelaar die de scoop overal mee naar toe neemt en hem eigenlijk altijd bij zich heeft. Ik mocht er een tijdje mee naar de vogels kijken en was meteen verkocht. Prachtig helder beeld en op het eerste gezicht voldoende field of view. Zo’n ding wil ik ook wel!

Op het wereldwijde web vond ik verscheidene enthousiaste verhalen over de Nikon ED50, maar een vergelijkend review op Birdwatching deed mij verlangen naar de Vortex Razor HD 11-33x50: iets minder compact dan de Nikon (ruim 3 cm langer), ongeveer hetzelfde gewicht (708 g. t.o.v. 700 g) maar een breder gezichtsveld, een aanmerkelijk groter eye relief (waardoor hij beter geschikt is voor brildragers), een kleinere close focus afstand (2 m i.p.v. 3 m) en nog goedkoper ook (€ 700 tegen € 750).

Bij een compactere telescoop hoort een compacter en lichter statief en omdat ik daar niet uitkwam vroeg ik advies op dit forum.

Intussen zag ik een Nikon ED50 voor € 530, €170 minder dan de adviesprijs van de Vortex, en overwoog vanwege de prijs even om die te kopen. Tot ik ontdekte dat het om alleen de body ging en een los oculair me, bij de betreffende zaak, € 370 zou kosten (dit ondanks dat op het plaatje een telescoop met oculair was afgebeeld en de verkoper me in eerste instantie verzekerde dat er een oculair bij zat - gelukkig moest hij navragen om welk type oculair het zou gaan).

Forumbewoner Wilfred, bekend vanwege zijn enthousiasme voor struintelescopen, had me geholpen met mijn statiefproblemen en vond nu ook nog een Vortex voor € 600 voor me. Na korte aarzeling (de winkel was te ver van mijn woonplaats om nog even langs te gaan en om nou een telescoop te kopen die je nog nooit gezien hebt ....) besloot ik mijn kans te grijpen en bestelde het ding.

Eergisterenavond om kwart voor 10 arriveerde de Vortex Razor HD 11-33x50 cm. Het viel me meteen op hoe klein en licht ie is.

Gisteren, tussen de middag, in m'n stadstuintje, een eerste test gedaan. Het was enigszins bewolkt. Ik heb nog geen nieuw statief en had de Vortex op m’n Kluut gezet. Wat een helder beeld! Wat zijn die mussen mooi! Dat gaat straks tegenvallen als ik m’n oude Swarovski weer ter hand neem. Het beeld is haarscherp over het hele vergrotingsbereik en over pakweg 98% van de diameter (de randonscherpte kan aan mijn bril liggen). Het field of view en de scherptediepte vallen niet tegen: het kostte me iets meer moeite om de mussen, mezen en meeuwen in beeld te krijgen en te houden dan met m’n oude Swarovski, maar lang niet zoveel als 35 jaar geleden toen ik met de telescoop van m’n vogelende buurman geen vogel kon vinden (vandaar dat ik indertijd doorgespaard heb voor een telescoop met een 80 mm objectief). De scherptediepte leek zelfs beter dan die van de Havik 82 ED die ik vorig jaar een paar maanden te leen had. Dit is meer dan ik ooit van een telescoop van 25,5 cm, 710 g. en € 600 verwacht zou hebben. Met de lichtsterkte was ook niets mis. Met zware bewolking of avondschemering wordt het waarschijnlijk moeilijker maar de bewolking van gisteren gaf geen enkel probleem.

Ik ga vast veel plezier aan en met deze telescoop beleven!

Het enige wat tegenviel was het oogklepje voor niet-brildragers op het oculair: het is een ouderwets rubberen ding dat ik als brildrager terug moet stulpen om goed te kunnen zien, waardoor het binnen de kortste keren kapot zal zijn. Bovendien past het dopje van het oculair niet op een oculair met een teruggeklapt oogklepje.

Nu nog een statief ...
« Laatst bewerkt op: januari 31, 2019, 15:02:14 pm door Arno Wouters »
Gelogd

jpk

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 26
Re: Eerste ervaringen met Vortex Razor HD 11-33x50
« Reactie #1 Gepost op: februari 04, 2019, 18:43:09 pm »

Arno,

Dat is klinkt in ieder geval erg positief!! Zeker als omdat je bijna de swarovski aan de kant schuift.
Het is toch wel ongelooflijk hoe snel de ontwikkelingen op scope gebied gaan.
Je hebt me enthousiast gemaakt en ga binnenkort zeker de vortex uit proberen.
Groeten, Jan
Gelogd
Groeten, Jan Koen

Arno Wouters

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 17
Re: Eerste ervaringen met Vortex Razor HD 11-33x50
« Reactie #2 Gepost op: februari 04, 2019, 20:36:51 pm »

Dat is klinkt in ieder geval erg positief!! Zeker omdat je bijna de Swarovski aan de kant schuift.

M'n Swarovski aan de kant schuiven? Het kan natuurlijk zijn dat ik er in de loop van de tijd anders over ga denken, maar voorlopig heb ik nog geen plannen in die richting. De Vortex is niet bedoeld als alternatief, maar als aanvulling! Ik verkeer vaak in situaties waar een telescoop handig zou zijn, maar ik m'n Swarovski niet meeneem omdat hij te log en te zwaar is. In dat soort gevallen heb ik vanaf nu m'n Vortex bij me. Maar op vogelexcursies gaat m'n goede oude Swarovski mee. Hij dateert uit een tijd dat er nog geen ED glas was en is daardoor minder helder dan de Vortex. Dat weegt echter, naar ik vermoed, niet op tegen de sterkere vergroting, de grotere lichtsterkte en het bredere gezichtsveld.
« Laatst bewerkt op: februari 04, 2019, 20:57:37 pm door Arno Wouters »
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.02 seconden met 19 queries.