wat voor zoetwatermossel is dit ?

Gestart door Marja_1951, januari 11, 2019, 22:15:34 PM

Vorige topic - Volgende topic

Marja_1951

------------start kopiëren----------------------------

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/166416063
Rivierparelmossel - Pseudunia auricularia gezien op 2019-01-07 Arnhem - Meinerswijk - Doorlaatsluis
Foto's:








Toelichting:
Ik vond in de Meinerswijk, uiterwaard van de Nederrijn bij Arnhem, op een open stukje 'gras' tussen dijk en sloot met grote poel daarachter, 2 sets en 1 halve (10cm. wel) schelpen, met buitenkant zwart , mooie sluiting als twee puzzelstukjes nog goed 'aan te voegen' via de tanden; binnenkant wit parelmoerachtig. Lang-ovaal. De umbus is rond, de onderkant spits. Tanden vrij hoog bij de umbus. Zwarte gebroken schelpen met een witte binnenkant zien we hier wel vaker; ze zijn dan kapot, omdat de vogels de inhoud verorberen en dit bereiken o.a. door de schelp te laten vallen. Arie Twigt merkte op dat deze soort al een tijdlang niet meer in het Nederlandse rivierengebied is gesignaleerd. Dat las ik ook. Hij merkt op dat het waarschijnlijker is dat het een bolle stroommossel is. Nu heb ik de foto's van de bolle stroommossel bekeken. Inderdaad is 'top'van de schelp net als bij de bolle stroommossel een stukje van de bolle bovenkant af gelegen. De kleur is echter niet licht of bruin, maar enkel zwart en grijs, meer zoals bij de gewone eetbare mossel. Bedankt voor de suggestie; het is interessant om de waarnemingen voort te zetten. In tegenstelling tot de beekparelmossel leefde rivierparelmossel vroeger wel in ons stroomgebied.
bij voorbaat dank Marja Hoogwegt

------------einde kopiëren----------------------------

alegro

Erg artistieke foto's met interessante invalshoeken, maar voor determinatie kun je deze mossel toch beter wat meer rechttoe-rechtaan fotograferen.
Overigens denk ik dat dit gewoon Unio tumidus is. De onderrand van de schelp is gebogen en niet bijna recht of zelfs iets naar binnen gebogen, zoals P auricularia.
Die heeft ook een wat hogere "rug".

Zoek maar eens op Google voor een goede vergelijking met die soort.
Grüezi mitenand,
Arjan

Tello Neckheim

Met vriendelijke groeten Tello Neckheim