Takluis in kerstboom

Gestart door B.M. Schrama, januari 07, 2019, 15:16:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

B.M. Schrama

Deze luis kwam met honderd soortgenootjes tegelijk uit onze kerstboom kruipen. Ik denk dat het de bonte takluis is.  We durven de boom niet buiten te zetten tot hij helemaal dood is. We zijn bang dat er anders een plaag in de coniferen van beide buren terecht komt. Mijn kinderen zijn NJN-ers en wij ouders zijn ook niet bang om ze te blijven vangen. Ze komen toch niet ver op onze stenen vloer. Maar fijn is anders. De boom is in Heemskerk gekocht.
- Wie kan met zekerheid zeggen welk beest dit is?
- Is het juist dat we hem niet buiten zetten?
- Zijn er meer mensen die dit hebben meegemaakt?
- Komt het door de zachte winters?

thijsdegraaf

#1
Hallo, welkom op Waarneming. Heb geen ervaring met luizen in de kerstboom.
Het komt vaker voor zoals hier, waar Arp probeerde om achter de naam van de takluis te komen https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=346595.msg1907839#msg1907839
Er bestaan namelijk verschillende soorten in Nederland. Ze zitten allemaal op coniferen, maar wel op verschillende soorten. De takluis Cinara juniperi - Bonte takluis, die jij noemt, zit bijvoorbeeld op jeneverbes.  Als je boom uit het buitenland komt, kan het ook nog een soort zijn, die hier niet voorkomt.
Toevallig heb ik net voor Waarneming geschreven (opgezocht, want zelf weet ik er ook niet veel van) Alle takluizen staan hier https://waarneming.nl/soort/info/20840  Nummer drie heet zelfs kerstboomtakluis. Maar er zitten meer soorten in spar.
Bovenaan heb ik een beschrijving van luizen in het algemeen gezet. Bij veel soorten zijn de vrouwtjes levendbarend zonder bevruchting tot eind zomer. Dan verschijnen er mannetjes, die vrouwtjes bevruchten, die daarna wintereieren leggen, die overwinteren. (is niet bij alle bladluizen). Bij mijn luisjes op de bamboe merk ik, dat als ik ze binnenhaal, ze vrolijk verder gaan met jongen levend op de wereld te zetten. Dat zou hier ook kunnen.
Als je een soort aanklikt, krijg je meer informatie. Hier bijvoorbeeld de volledige beschrijving van de kerstboomluis https://waarneming.nl/soort/info/621021 met helemaal beneden de links, waar ik de informatie van heb.
Hier http://www.aphidsonworldsplants.info/d_APHIDS_C.htm#Cinara Alle Cinara soorten in de wereld. Dan zie je dat er veel meer takluizen zijn. Hier veel foto's en informatie: http://influentialpoints.com/Gallery/Cinara_confinis_Black-stem_aphid.htm Zo kan je ook de andere soorten bekijken.


Het is niet erg koud buiten, maar heel actief zullen ze daar niet zijn.  Ik weet niet wat voor coniferen er bij de buren staan, maar ze kunnen niet in elke willekeurige soort leven. Als er eitjes in de boom uitkomen, zal die al lang verdwenen zijn denk ik.

B.M. Schrama

Hallo Thijs.
Zo te zien hebben wij inderdaad de kerstboomtakluis (Cinara confinis) in onze kerstboom. Gelukkig worden het er steeds minder, die eruit komen en er zitten geen koloniƫn meer op de stam. We hebben besloten de kerstboom op te stoken in onze kachel. We brengen ze toch liever niet naar buiten. De hoeveelheid luizen was het ergste aan deze situatie. Blij dat we geen vloerbedekking hebben!
Heel hartelijk dank voor je reaktie! Erg leuk om dit aspect Waarnemingen.nl (jouw reactie) mee te maken.

Met vriendelijke groet,
Erna Schrama