Sluipwespje / rupsendoder? overwinteraar!

Gestart door BartNoort, december 29, 2018, 19:23:25 PM

Vorige topic - Volgende topic

BartNoort

ha samen,

Bij een vleermuiswintertelling kwam ik in een overwinteringsobject twee van deze sluipwespen tegen.
Ik heb ze in de ruim 25 jaar die ik vleermuizen nog nooit gevonden. (wel allerlei ander klein spul)
3 a 4 cm groot.

Heeft er iemand een idee?

Bart
Bart Noort
Admin Zoogdieren & lid van
(Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland)

BartNoort

lymantrichneumon disparis via Arjan Stroo! dank!
Bart Noort
Admin Zoogdieren & lid van
(Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland)

BartNoort

Bart Noort
Admin Zoogdieren & lid van
(Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland)

paulhoekstra

Volgens mij staat er in dat artikel dat mannetjes niet overwinteren, maar hij citeert wel 2 vrouwtjes die in februari en maart zijn verzameld die overwinterden onder schors (hibernant sous écorces)
groeten,
Paul

Fonsv

#4
Dag Bart,

Zeer interessant. Je mag me altijd contacteren over overwinterende sluipwespen, want het is een fenomeen dat ik in de toekomst nog beter wil gaan bestuderen. Onlangs werden ook bij een 15-tal soorten meldingen ingesteld om de gebruiker aan te sporen gedrag op 'overwinterend' te zetten. Dit voor zowel België als Nederland, waardoor vergelijkend onderzoek mogelijk zal worden. Lymantrichneumon disparis is één van die soorten, en een typische, soms zelfs met meerdere exemplaren, maar nooit in groepen. Ik heb ook een artikel in voorbereiding voor het Belgische Natuurbericht, waarbij enkele tips en meer ecologische informatie zal worden gegeven over dit fenomeen. Het komt erop neer dat de meeste sluipwespen die overwinteren uit de subfamilie van de Ichneumoninae komen. Telkens zijn het reeds bevruchte vrouwtjes die in het vroege voorjaar uitvliegen en zo een voordeel ontwikkelen t.o.v. andere soorten. Soms gaat het ook over soorten die nauwelijks elders of tijdens het jaar worden waargenomen, wat lijkt aan te tonen dat enkele soorten er een verborgen levenswijze op nahouden (bv. in boomtoppen).

Overwinterende sluipwespen onder schors zijn iets beter gekend. Vooral bomen die tot pulp vergaan onder de schors (die zelf dik en goed verwijderbaar moet zijn) zoals eik, els, berk en populier worden vaak door sluipwespen gebruikt. Een middagje zoeken in een goed bos levert al snel een vijftal soorten op. Sommige soorten hebben echter een andere ecologische niche, bv. kelders, fortificaties, grotten, enzovoort. Ik vroeg me luidop af onlangs of er inderdaad ook niet in vleermuizenkelders zaken te vinden zijn. Een typische nichesoort die vaak in zeer grote groepen wordt waargenomen is Diphyus quadripunctorius. In de Limburgse Mergelgrotten heeft men zo tientallen vrouwtjes op twee verschillende plaatsen kunnen waarnemen.

Met enthousiaste groeten,
Fons
Nieuwsgierig naar wespen in de Benelux? Neem dan zeker een kijkje in deze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/wespen/

Een interessante groep voor sluipwespen en schildwespen in continentaal Europa: https://www.facebook.com/groups/627045798106763/