Fouten (bugs) in de software

Gestart door hiskodevries, december 07, 2018, 10:59:41 AM

Vorige topic - Volgende topic

hiskodevries

Arp. Een hele simpele oplossing: de oude site uitschakelen. Dan speelt dit probleem niet meer.
Dan kunnen we alles naar de nieuwe site redirecten .
Ik vermoed dat je dit niet wilt. Dan zul je nog even moeten leven met deze situatie.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

ruut

Citaat van: hiskodevries op mei 12, 2019, 16:04:23 PM
Ah, ze mogen niet naar gebruikers zoeken. Bedoel je dat?
KUNNEN niet naar mij als waarnemer zoeken.

thijsdegraaf

#992
Snap het ook niet Ruut. Als je volgers hebt kun je ze je adres mailen voor de foto's https://waarneming.nl/users/12652/photos/? of je Waarnemingen https://waarneming.nl/users/12652/observations/? Dan kunnen ze je toch volgen? Lukt me ook als ik niet ben ingelogd.
Als je gevolgd wordt op Facebook of zoiets. Je weet maar nooit... kun je het ook daar zetten.  :blink:

Arp

Citaat van: hiskodevries op mei 12, 2019, 16:23:49 PM
Arp. Een hele simpele oplossing: de oude site uitschakelen. Dan speelt dit probleem niet meer.
Dan kunnen we alles naar de nieuwe site redirecten .
Ik vermoed dat je dit niet wilt. Dan zul je nog even moeten leven met deze situatie.
Hoi Hisko, om te beginnen snap ik niks van de keuze/reden niet om niet-ingelogde bezoekers toegang tot de in-de-nieuwe-site-gekaderde-oude-site niet te "gunnen" en wel-ingelogde gebruikers wel. En dat terwijl https://oudeversie.waarneming.nl/soort/photos/26173? wel gewoon voor niet-ingelogde gebruikers bereikbaar is, dus met "geheim" of "afschermen" ofzo zal het ook niks te maken hebben.

Daarmee creëer je dan een probleem wanneer wel-ingelogde gebruikers van goede wil niet-ingelogde bezoekers naar handige info/overzichten op waarneming willen doorsturen. Een foutpagina is dan denk ik de slechtst denkbare oplossing - whatever de reden is om ze de in-de-nieuwe-site-gekaderde-oude-site niet te tonen ?!?

Ik kan me er nog iets bij voorstellen dat je mensen zoetjesaan naar de nieuwe site wilt dirigeren, maar doe je m.i. niet met een foutpagina. Mensen haken dan af en gaan weg. "Laat maar - werkt niet dat waarneming" of "Ik snap er niks van, dat waarneming - niks voor mij".

Hetzelfde geldt (momenteel begrijp ik?) dus ook voor alle honderden links die ik door de jaren heen op andere fora en websites naar waarneming gezet heb. "Dode link, laat maar" of nog onhandiger: Door een robot op wikipedia wordt zo'n "dode" link dan op den duur automagisch verwijderd. Mijn werk teniet en een promotie van waarneming als goede bron voor vanalles verloren.

Als je dan per se mensen liever de nieuwe site laat zien, gebruik dan voor niet-ingelogde bezoekers nu al die redirect. Je kunt dat, want of iemand ingelogd is detecteer je nu ook al - en kiest er dan voor om een foutpagina te genereren. Dan kun je dus ook een redirect genereren ipv een foutpagina.

Overigens is het in datzelfde verhaal ook bloedonderdenagelsuitkrabbendirritant dat als ik vanuit een pagina van de nieuwe site op "oude site" klik, dat ik dan op de startpgina van de in-de-nieuwe-site-gekaderde-oude-site terecht kom in plaats van op de corresponderende pagina van de pagina/tab waar ik zojuist was. Hele zoekaktie en alle filters weer opnieuw ingeven ... pffffff ... als je toch een algoritme voor een redirect bouwt kun je die (omgekeerd) ook mooi meteen gebruiken voor de knop "oude site" dus.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

ruut

snap het Thijs ;)
voorheen vermelde ik : kijk maar op waarneming.nl en ga naar gebruiker ruut
zal nu de links printen en meenemen voor de liefhebber(s)
en nee, facebook of zoiets heb ik niet ;D
tot zover maar,
groet, ruut

thijsdegraaf

Citeerkijk maar op waarneming.nl en ga naar gebruiker ruut
Kan ook https://waarneming.nl/? Community daarna Gebruikers aanklikken. Ruut invullen https://waarneming.nl/users/search/?name=Ruut&type=all Ruut aussems aanklikken en je bent er. M'n vorige voorstel lijkt handiger.  ;D

ruut

#996
nee Thijs, dat laatste werkt niet. bij gebruikers krijg je de melding "toestemming geweigerd"

thijsdegraaf

Ah...geprobeerd.  Je hebt gelijk. Nu snap ik wat je bedoelt.

ruut

ja, dat is het hele probleem dat volgens mij verholpen kan worden.
de opmerking in de bijlage "misschien moet je eerst inloggen" slaat ook de plank mis ;D

hiskodevries

Arp, het is wel de bedoeling om het gebruik van de oude site te ontmoedigen, zeker voor nieuwe gebruikers.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

thijsdegraaf

#1000
CiteerArp, het is wel de bedoeling om het gebruik van de oude site te ontmoedigen, zeker voor nieuwe gebruikers
Wordt het dan in ieder geval geen tijd om links in de teksten bij informatie en links in het forum om te zetten naar het nieuwe Hisko? Zal op het forum wel weer gemopperd worden en is voor de informatieschrijvers niet handig. Maar ik zou daar toch de voorkeur aan geven.
Je krijgt inderdaad wel de situatie, dat we nu allemaal links naar Wikipedia hebben en Wikipedia niet meer naar ons.

Citeerde opmerking in de bijlage "misschien moet je eerst inloggen" slaat ook de plank mis ;D
Niet helemaal Ruut. Na een update ben ik soms uitgelogd zonder dat ik het door heb. Blijkbaar heeft men besloten, dat dit deel alleen zichtbaar hoort te zijn voor leden. Uit privacy vermoed ik?

SlechtValk

Citaat van: hiskodevries op mei 13, 2019, 07:28:28 AM
Arp, het is wel de bedoeling om het gebruik van de oude site te ontmoedigen, zeker voor nieuwe gebruikers.

Sorry to say so... maar mensen ontmoedigen de oude site te gebruiken doe je niet door 404-fouten (page not found errors) te geven... daarmee jaag je mensen gewoon in zijn geheel weg...

Ik heb dit probleem eind vorig jaar al aangekaart:

Citaat van: SlechtValk op december 11, 2018, 19:24:27 PM
"Oude" Links, zoals directe links naar een waarneming (bijv. https://waarneming.nl/waarneming/view/162919113 ) of soortinformatie pagina's ( https://waarneming.nl/soort/info/262 ) geven "Pagina niet gevonden" indien bezocht door iemand die niet is ingelogd... dit terwijl exact hetzelfde url wel een pagina weergeeft wanneer wel ingelogd.
Dit breekt nagenoeg ALLE inkomende links die op externe sites staan (voor mensen (of machines) die niet ingelogd zijn). Lijkt me een vrij hoge prioriteit om dit op te lossen aangezien anders veel links uit sites maar ook uit zoekmachines zullen verdwijnen!
Hoge prioriteit!!!
Z.g.a. al deze links werken nu niet meer (indien niet ingelogd): https://www.google.nl/search?q=site%3Awaarneming.nl

Een (klein) deel van de links werd gerepareerd:

Citaat van: SlechtValk op februari 12, 2019, 16:35:58 PM
Omdat ik facebook nou niet echt de beste plaats vind voor het plaatsen van wensen en dit topic de meest officiële plaats lijkt om wensen te plaatsen, herhaal ik (in licht aangevulde vorm) hier nogmaals het bericht dat ik ook op facebook al postte.

Dit betreft het bericht over de update van maandag 11 februari.

Citeer* Rechtstreeks linken naar de oude versie ging fout als je niet ingelogd was, dit wordt nu afgevangen door een redirect

Ik wilde jullie hiermee complimenteren, omdat dit naar mijn mening (vanuit technisch oogpunt) de grootste verbetering is van deze update (de rest (red.: van de genoemde updates) is vooral cosmetisch) (ik had dit zelf al eens aangekaart)...

Maar helaas lijkt het toch nog niet overal helemaal goed te werken...
https://waarneming.nl/soort/view/275 verwijst netjes naar https://waarneming.nl/species/275 (zoals ik het zou verwachten).

Maar https://waarneming.nl/soort/info/275 niet (en dat is juist de pagina die in google geïndexeerd is)... ook /soort/names/*, /soort/maps/*, /soort/stats/*, /soort/photos/*, /soort/sounds/* en /soort/cdna_overzicht/* hebben dit probleem... voor die laatste kan ik het me nog wel voorstellen, omdat daar nog geen alternatieve nieuwe pagina voor is... maar de rest zou toch op zijn minst naar de infopagina van de betreffende soort, maar bij voorkeur naar de specifieke betreffende pagina verwezen moeten worden...

Dit zelfde geldt overigens ook voor /gebied/info/* (en vergelijkbare sub-pagina's van /gebied/*) en /user/photos/* (en vergelijkbare sub-pagina's van /user/*). Voor dat laatste... subs van /user/ moet overigens nog even gekeken worden of daar geen login nodig is...

Dus complimenten dat het goed lukt om /soort/view/ naar /species/ te laten verwijzen. Nu lijkt het me een kleine moeite om ook die anderen te redirecten...

Zoals ik al eerder aangaf... in apache heb je mod_rewrite waarin je zoiets heel makkelijk kan afvangen. Ik neem aan dat iets vergelijkbaars met het systeem dat voor waarneming.nl gebruikt wordt ook moet kunnen...
In pseudocode bij het bezoeken van een link van de oude link-structuur:
gebruiker is ingelogd -> geef embedded oude site weer.
gebruiker is niet ingelogd -> geef 301 (permanent redirect) server response code en geef de nieuwe versie van de betreffende pagina weer.

Daarmee verwijs je iedereen in elk geval naar een pagina en vang je alle oude inkomende links ook af...

Dit hoeft echt niet voor elke obscure pagina... maar in bovenstaand citaat noem ik een aantal veelgebruikte afkortingen die mijns inziens wel zouden moeten redirecten.

Door gebruik te maken van de 301 server response code, zullen alle zoekmachines automatisch hun links gaan aanpassen (zolang die in de tussentijd niet al verwijderd zijn)...

Bovendien... als een klein deel van de links op deze manier al gerepareerd kan worden, moet het toch een kleine moeite zijn om dat met een heel groot aantal vrijwel identieke links ook te doen?...
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

vdbuss

Citaat van: vdbuss op mei 02, 2019, 15:02:21 PM
Dit gaat over de nieuwe site, waarnemingen.be

Wanneer ik een losse waarneming invul en op de kaart klik, gaat hij het gebied tonen waartoe de locatie behoort, en gaat de kaart automatisch uitzoomen zodat het gebied er helemaal opstaat. Voor de volgende waarneming, die waarschijnlijk in de buurt is van de vorige, moet je dan handmatig terug inzoomen om de juiste plek terug te vinden, je klikt, en...hopla weeral zoomt hij terug uit. Kan dit automatisch uitzoomgedrag uitgeschakeld worden?

Ik wou dit toch nog even terug onder de aandacht brengen. Het is werkelijk irritant en leidt tot veel tijdverlies bij inbrengen van een groot aantal puntwaarnemingen verspreid in een gebied. Elke keer moet je terug gaan inzoomen en zoeken waar je nu weer zat.

Wat er nog bijkomt is dat de kaart blauw is ingekleurd, wat de zichtbaarheid schaadt en het moeilijk maakt de elementen op de kaart goed te zien onder dat blauw.

hiskodevries

Citaat van: vdbuss op mei 14, 2019, 15:03:22 PM
Citaat van: vdbuss op mei 02, 2019, 15:02:21 PM
Dit gaat over de nieuwe site, waarnemingen.be

Wanneer ik een losse waarneming invul en op de kaart klik, gaat hij het gebied tonen waartoe de locatie behoort, en gaat de kaart automatisch uitzoomen zodat het gebied er helemaal opstaat. Voor de volgende waarneming, die waarschijnlijk in de buurt is van de vorige, moet je dan handmatig terug inzoomen om de juiste plek terug te vinden, je klikt, en...hopla weeral zoomt hij terug uit. Kan dit automatisch uitzoomgedrag uitgeschakeld worden?

Ik wou dit toch nog even terug onder de aandacht brengen. Het is werkelijk irritant en leidt tot veel tijdverlies bij inbrengen van een groot aantal puntwaarnemingen verspreid in een gebied. Elke keer moet je terug gaan inzoomen en zoeken waar je nu weer zat.

Wat er nog bijkomt is dat de kaart blauw is ingekleurd, wat de zichtbaarheid schaadt en het moeilijk maakt de elementen op de kaart goed te zien onder dat blauw.
Ja die is vervelend.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

frankdroge

Ik weet niet of deze al gemeld is maar wanneer ik 'recente zeldzaamheden' open (vogels) staat deze zoals het hoort op de juiste datum. Klik ik een van de soorten aan en daarna op de backbutton van de browser (google in mijn geval) dan kom ik terug in het overzicht, maar dan van 2 dagen terug. Dit heb ik al een paar dagen.

hiskodevries

Frank, ja die is bekend. ik zal die ook toevoegen aan de lijst zodat we die niet vergeten.
Het is de cache van je browser die je de oude pagina toont.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

frankdroge

#1006
Citaat van: hiskodevries op mei 15, 2019, 07:31:55 AM
Frank, ja die is bekend. ik zal die ook toevoegen aan de lijst zodat we die niet vergeten.
Het is de cache van je browser die je de oude pagina toont.

:duim:

Hinko

Als ik in mijn eigen waarnemingen filter op de plantensoort 'Eragrostis albensis' krijg ik geen resultaat op de nieuwe site maar wel op de oude. Mogelijk gaat het mis omdat deze soort geen NL naam heeft?
mvgr, Hinko

hiskodevries

Citaat van: Hinko op mei 15, 2019, 22:43:32 PM
Als ik in mijn eigen waarnemingen filter op de plantensoort 'Eragrostis albensis' krijg ik geen resultaat op de nieuwe site maar wel op de oude. Mogelijk gaat het mis omdat deze soort geen NL naam heeft?
je zou eens moeten kijken of dat met de status van de soort te maken heeft. die staat op incidental import https://waarneming.nl/observation/143966685/?
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hiskodevries

Citaat van: hiskodevries op mei 16, 2019, 07:19:55 AM
Citaat van: Hinko op mei 15, 2019, 22:43:32 PM
Als ik in mijn eigen waarnemingen filter op de plantensoort 'Eragrostis albensis' krijg ik geen resultaat op de nieuwe site maar wel op de oude. Mogelijk gaat het mis omdat deze soort geen NL naam heeft?
je zou eens moeten kijken of dat met de status van de soort te maken heeft. die staat op incidental import https://waarneming.nl/observation/143966685/?
nee dat is het niet
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hiskodevries

Citaat van: Hinko op mei 15, 2019, 22:43:32 PM
Als ik in mijn eigen waarnemingen filter op de plantensoort 'Eragrostis albensis' krijg ik geen resultaat op de nieuwe site maar wel op de oude. Mogelijk gaat het mis omdat deze soort geen NL naam heeft?
Jouw veronderstelling is correct
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Arp

Kan het zijn dat er iets geks aan de hand is met synoniemen en de status "komt niet voor" ...

Vandaag deze melding:
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=67996.msg2321876#msg2321876

waarbij het synoniem kennelijk de status "komt niet voor" heeft (wat niet nodig is), maar wel ingevoerd kan worden (wat dan weer raar is).

Ik heb nu even bij het synoniem alle vernaculaire namen weggehaald (c.q. overgebracht naar de geldige soortnaam), maar de status bij het synoniem zou nog naar inheems moeten voor NL - dat doe ik nu even niet zodat je misschien nog naar gekkigheidjes kunt zoeken ("komt niet voor" maar kan wel worden ingevoerd)

Van de week was er ook zoiets vreemds bij Graphosoma lineatum sensu auct. waar de soort op de oude site stond als "native" en op de nieuwe site als "komt niet voor" (maar wel gebruikt kon worden) ... ook een synoniem overigens ...
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Arp

#1013
Ja, dat is logisch, want ik heb zojuist (zie bericht hierboven) de Nederlandse naam bij het synoniem weggehaald, zodat in elk geval iedereen die op Nederlandse naam invoert bij de momenteel geldige soortnaam voor de soort uitkomt.

Maar begin eens met tikken met "Agrypnus" ... dan kun je dus weldegelijk uit beide kiezen (bijlage 1)

Ook als ik zoek op "Agrypnus" zie ik ze beide (bijlage 2)

Maar op de oude site niet (bijlage 3)

Opvallend is dat bij het zoeken op de nieuwe site de NL-naam ook nog verschijnt bij het murinus (het synoniem), waar ik die al verwijderd had.

Dat murinus momenteel op de oude site niet gevonden wordt ligt uiteraard aan de status "komt niet voor" (wat nog gewijzigd moet worden), maar waarom ziet de nieuwe site 'm dan wel?

murinus: https://observation.org/soort/subspecies/601378
murina: https://observation.org/soort/info/8548

Als je er wat mee gaat soebatten, let dan even op, want bij murinus zijn nog een hele zwik "synoniemen" gedefinieerd die dus eigenlijk overgezet moeten worden naar murina (dat die even niet verloren gaan)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Maarten Hotting

In de nieuwe functie BioBlitz gaat nog iets mis met foto's

In: https://waarneming.nl/bioblitz/marker-wadden/ staat een foto-icoon achter de waarneming van Temmincks Strandloper.
Echter bij de waarneming zelf is geen foto toegevoegd: https://waarneming.nl/observation/172447163/

Het zelfde geldt voor diverse andere waarnemingen is dit overzicht waar onterecht en foto-icoon bij staat.

Groet,
Maarten

SlechtValk

Citaat van: Maarten Hotting op mei 18, 2019, 19:45:01 PM
In de nieuwe functie BioBlitz gaat nog iets mis met foto's

In: https://waarneming.nl/bioblitz/marker-wadden/ staat een foto-icoon achter de waarneming van Temmincks Strandloper.
Echter bij de waarneming zelf is geen foto toegevoegd: https://waarneming.nl/observation/172447163/

Zo te zien gaan de foto's niet specifiek over die waarneming, maar meer over de soort...

Wat is BioBlitz overigens? Iets ongedocumenteerds ik kende het nog niet? :P
Met Vriendelijke Groeten,
SlechtValk (a.k.a. Stefan)


Na de paartijd gaan de vogels trekken.

hiskodevries

Citaat van: SlechtValk op mei 18, 2019, 22:45:32 PM
Citaat van: Maarten Hotting op mei 18, 2019, 19:45:01 PM
In de nieuwe functie BioBlitz gaat nog iets mis met foto's

In: https://waarneming.nl/bioblitz/marker-wadden/ staat een foto-icoon achter de waarneming van Temmincks Strandloper.
Echter bij de waarneming zelf is geen foto toegevoegd: https://waarneming.nl/observation/172447163/

Zo te zien gaan de foto's niet specifiek over die waarneming, maar meer over de soort...

Wat is BioBlitz overigens? Iets ongedocumenteerds ik kende het nog niet? :P
abonnement zetten op https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=59707.msg2322037#new
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

hoven

Ligt de site eruit? Ik krijg een mooie Groene Specht... (Something went wrong)
Mvg,
Alrik

PieterH

Citaat van: hoven op mei 19, 2019, 19:28:54 PM
Ligt de site eruit? Ik krijg een mooie Groene Specht... (Something went wrong)
Hier ook al langere tijd.
Groeten , Pieter Hilgeman

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk