Een interessant artikel over Notenkrakers in de Ardennen van Guido Bulteel
http://www.aves.be/fileadmin/Aves/Bulletins/Articles/29_1/29_1_1.pdf weliswaar al relatief oud maar de moeite waard om nog s te lezen in relatie tot het onderscheid tussen de 2 ondersoorten.
Bulteel vermoedt dat bij invasies van Dunsnavels méér Diksnavels meetrekken dan algemeen wordt aangenomen (schattingen resp. 6 en 5% in België en Zweden). Hij benadrukt ook de, in zijn ogen belangrijke, ecologische verschillen: Dunsnavels voor hun verspreiding afhankelijk van speciale dennensoorten (o.a. Arve) en Diksnavels van hazelnoten. De snavelvorm/-dikte wordt ook deels door dit voedsel bepaald, zelfs in een mate dat de meeste Dunsnavels na een invasie in gebieden waar de gewenste speciale dennen ontbreken, verhongeren omdat ze geen hazelnoten kunnen openen.
Hoewel een aantal West-europese populaties (Ardennen, Eifel) ontstaan (lijken te) zijn na invasies van Dunsnavels (begin jaren 70) bestaan ze, voor zover bekend, uit Diksnavels. Mogelijk wel uit vogels die meetrokken met de Dunsnavels maar 'snaveltechnisch' beter aangepast aan het voedsel dat ze aantroffen.
Grappig in dit verband dat Bulteel de (dunsnavelige) Notenkraker noemt die na de invasie van 68 jarenlang gehouden werd in het vogelpark bij t Zwin (en die ik vaak gezien heb!): deze negeerde categorisch de hem aangeboden hazelnoten.
Toch s benieuwd wat die Wageningse vogel nu precies doet met al die (hazel- en wal-)noten en eikels waarmee ik m op foto's zie: breekt hij die open of verstopt hij ze alleen maar?