Larven die samen overwinteren in een geel/wit katoenen/zijden bolletje.

Gestart door schaep, oktober 24, 2018, 12:26:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

schaep

Ik zou graag willen weten welke soort of soortgroep dit is.
Wanneer je erop googled dan vind ik nog niet eens het concept waarop deze dieren in een groepje overwinteren. Je vind van alles over rupsen die 1 cocon voor zichzelf spinnen, maar niet direct waarin dieren dit in een groep doen. Maar mogelijk gebruik ik de verkeerde keywords om dit op te zoeken. Omdat ik zelfs niet eens de groep waartoe dit behoord kan vinden is het moeilijk verder googlen. Ook google image search geeft geen resultaten want komt met of niet gerelateerde plaatjes of met plaatjes van cocons in het algemeen. OBSIdentify heeft ook geen idee (is waarschijnlijk logisch als er niet eerst vergelijkbaar bronmateriaal ingevoerd is).

Het betreft deze waarneming
https://waarneming.nl/waarneming/view/163714268
onzeker Insect (overig) onbekend - Insecta indet. gezien op 2018-10-18 Zoetermeer - Lansinghage
Foto's:














Toelichting:
Meerdere larven die samen overwinteren in een groepje in een gele katoen/zijde gesponnen balletje.
bij voorbaat dank A. Schaep

Rayan Majoor

#1
(sluip)wesplarven, om specifieker te zijn van een schildwesp (zie ook https://waarneming.nl/waarneming/view/140444564?_popup=1). Meestal zitten de gaatjes die je er op de derde foto in ziet zitten er pas in wanneer de volwassen wespjes eruit zijn gekomen. Ik heb nooit geweten hoe ze precies overwinteren (veel soorten doen dat in de gastheer of als pop) maar als ze inderdaad als larfjes (die over het algemeen zo'n bolletje wol maken nadat ze uit de gastheer gekomen zijn) zo overwinteren, dan zijn die gaatjes misschien wel voor de beluchting oid. Interessant om te zien. Zelf kom ik ze heel vaak tegen, maar heb ze nog nooit opengemaakt (wel gewacht tot de volwassen wespjes eruit kwamen). Ik had laatst nog een bolletje met een doorsnee van bijna 5 centimeter gevonden op een plek waar ik veel pauwoogpijlstaartrupsen heb gevonden. Was misschien interessant geweest die dan ook te verzamelen om te kijken of er nog wat uit kwam, maar inmiddels zijn zo goed als alle struiken, inclusief het bolletje, daar weggekapt.
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl

schaep

Ah fantastisch! Bedankt!
Nu met deze info vind ik wel wat meer informatie en foto's:
https://www.flickr.com/photos/davemedia/27330155923
https://www.flickr.com/photos/89796683@N00/8393549477
https://www.flickr.com/photos/nagysandor/30258695294/

Ja het was direct naast een bouwplaats en ik dacht dat ze met purschuim hadden zitten morsen dus pakte er 1 op en zat er mee te spelen totdat ik het open maakte en erachter kwam dat het geen purschuim was. :) Nooit meer oppakken en openmaken dus, maar wel weer wat geleerd :).

Er hingen er meer in de verdroogde resten van schermbloemige planten. Het leek erop alsof de larven het gat weer probeerde dicht te spinnen, dus heb hem weer dicht gebogen en klem gezet tussen wat takjes zodat ze minder groot hoefden dicht te spinnen. Maar nu ik wat informatie zie op google kan het ook zijn dat dit dus niet door de larven is gesponnen maar door een rups als gastheer van de larven.

Het overwinteren was een aanname van mij omdat ze nog helemaal larve waren en nog niet verpopt. Kan zijn dat het verpoppen komende tijd als nog gebeurd en dat ze dus gezamenlijk als pop overwinteren. Maar in theorie is er ook nog de mogelijkheid dat ze eerst uitkomen en als volwassen vorm overwinteren of als eieren in een gastheer, maar zo aan het einde van het jaar met zo'n dikke katoenen bolletje lijkt het efficient om gelijk daarin te overwinteren.

Rayan Majoor

Leuke verassing als er opeens wriemelende larven in de 'purschuim' zitten ;)
Mvg Rayan Majoor

Wil je meer zien van mijn uit de hand gelopen hobby, kijk dan eens op www.LepiSpot.nl